Angepinnt Poezi dhe krijime që i kushtohen Gjuhës Shqipe

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • Fatos Arapi

   Atdheu

   Atdheu është dhembje, është dhembje,
   Një prill i pikëlluar në shpirt.
   Atdheu është kryqi, është kryqi.
   E mban – edhe të mban ty – në shpirt.

   Atdheu është toka e premtuar.
   Ti shkel si një zot dhe s’e ke ndën këmbë.
   Atdheu s’ka fjalë, ka sy të trishtuar.
   Vdes dashuria në dashuri që të çmend.

   Atdheu është buka e uritur:
   Të ikën nga duart e dot nuk e ngop.
   Ëndërr dhe ankth dhe shpresë e sfilitur.
   Me sytë n’errësirë vetveten kërkon.

   Atdheu është varr i hapur, është varr.
   Një jetë drejt tij shkon me besë që bind.
   Në një pikë loti mbyt lotin fatvrarë.
   Në një pikë loti lirinë e lind.

   Atdheu yt i vogli, i vogli,
   ai hyjnori, i pavdekshmi – loti.
  • Fatos Arapi

   Deti

   I vogël, me pantallona të shkurtra,
   Me këmbë të zbathura e një këmishë humaie,
   që e qepte vetë gjyshja...
   Ashtu darkë për darkë dilja në breg.
   Ndër gishtërinj të këmbës së ftohtë me rridhte rëra,
   Unë prisja me orë të tëra,
   Gjersa përnjëherësh, tutje nëpër fushat e gjëra të natës,
   Ngriheshin kope të çuditshme, të panumërta kuajsh të bardhë.
   Nëpër hapësirat e pafundme suleshin aradhë – aradhë.
   Turfullonin.
   Binin me këmbë të thyera,
   Rrokulliseshin duke gulçuar nëpër të zezat humnera.
   Mbi ta fluturonin të tjerë.
   Jelet e hakërruara dallgë-dallgë fushën e qiellit fshihnin.
   Hingëllimat e frikshme para tyre bridhnin.
   Ata vinin afroheshin drejt meje.
   Gjokset e mëdha e të bardha
   Lëshonin përpjetë; këmbët e para rrihnin në erë...
   Sytë u flakëronin.
   Një çast, dhe nën thundrat e tyre do të më coptonin.
   Kur ja, me poterë,
   si një gjëmim i madhërishëm përplaseshin
   te këmbët e mia. Nga flegrat gjigante
   miliarda grimcëza të kristalta shfrynin
   për të fundit herë.
   Të tjerë
   hingëllinin nëpër fushën e gjërë të natës.
   Me gëzim e frikë, orë të tëra
   unë shihja kuajt e bardhë
   të suleshin nëpër furtunë.
   Thyenin këmbët, rrokulliseshin,
   që të vinin sa më parë tek unë
   shkelnin
   fluturonin njeri mbi tjetrin.

   Dhe tani, kudo që jam,
   Ashtu fantastik e i madhërishëm,
   më ndjek pas deti...
  • LASGUSH PORADECI


   Zog’ i qiejve


   Këng’ e lasht’ e vjershërisë më pëlqeu aq fare pak...
   Do t’ja marr që sot e tutje si bilbili parëverak.
   Që nga fund’ i vetëvetes do këndoj një mall të ri:

   Brenda tufës së junapit që mbleroj me kaq stoli;
   Kur po shoh ndaj ryn bilbili e sakaq ze qan nër fletë,
   Këng’ e ti më ngjan kulluar posi këng’ e Zotit-Vetë.
   E prandaj, dyke filluar, ay Lart i shpíje kryet
   Dh’i ngreh sipër-e-më-sipër gjer sa qafa ment i thyet.
   Asohere-e ndjej si dridhet me një zë pa shëmbëllim
   Asohere-e ndjej si foli: Të jam falë, - o Zoti im!
   E pastaj i ulet gusha më-përposh-e-më-përposh,
   I venitet me-nga-dale syri-i-qarë-e bukurosh.
   Ay sheh që nëpër fletë me vështrimin e çuditur
   Ndaj çkëlqen nër mijë gjyra Vënd’i ti ku pati sbritur.
   E pra ja q’i mbylli sytë, e që gojëzën e hapi:
   Tungjatjeta! Tungjatjeta! Vënd o vënd ku çel junapi!

   Haj! Bilbil, se Vëndi jonë ka liqere-e anë detesh,
   Nëpër bimëzat e tyre po vërej si qan e tretesh;
   Po dëgjoj prej largësire, si nër male.e si nër fusha,
   Si nër kopshte jargavanësh dhemshurisht të fryhet gusha;
   E çdo lis të gjelbër, e çdo pemë-e çdo rakitê,
   E çdo bar i lulëzuar ças-për-ças t’i ndjen çuditë...
   Ti këndon, o zog i pastër, ti këndon, këndon përherë,
   Pa pushim të del nga zemra vaj’ e tingëllit të mjerë;
   Ti vajton me zë të fshehur, se një zjarr kupton në gji:
   Dheut! Ah dheut të përtëritur sot i falesh përsëri!
   E si rron në gji të dherit dit-për-ditë-e nat-për-natë,
   Gjir i dherit ku rreh jeta të fal brengë e përgjëratë:
   Se prej mallit që të thyen permes pamjeve të tija,
   Mun në fund të zembërës s’ate ritet fshehur dashurija.
   E si ritet prej së fellash, më një ças fillon të nisë
   Kënga jote-e papandehur q’është fjal’e dashurisë.
   Ajo ngrihet…ngrihet…ngrihet…dhemshurisht e dyke qarë,
   Pastaj sbret e parpalitet si një fluturëz e vrarë.
   E kështu ti qan pareshtur bukuritë-e dashuritë,
   Prej qepallës së përlotur të pikon një pik’e ngritë.

   Asohere kënga jote shuhet dyke psherëtitur;
   Ti fillon ta rrahish mendjen, e buçet me shpirt të mitur:
   Se ç’gëzim përjetësije! E se ç’mall! E ç’dëshirime
   Të pat falur dashurija në të qarët e një grime!
   Prej dëshirës së zhuritur q’i dhe këngëvet, o zog,
   Rrodhi vesa mëngjezore përmi lule borsilog...
   Përmi lule ku rreh djelli ndrin me zjarr si pikë loti,
   Zjarri fërfëllon e ngrihet me vetijen më-përpjetë-e-më-përpjetë,
   Si mendim me hov të letë valon qiejve ti vetë:
   Ha! Ç’të zotëroi Drita! Ç’të përshkoj një Gas i ri!
   Seç të ndjell një Frymë-e largë tej nëpër paanësi!...
   Nër paanësi të ndrijnë yjt’ e ndezur larg-e-më-larg...
   …………………………………………………….............................. ...
   -Që nga bota njerëzore, ku këndoj me shpirtin plot,
   Prit-e, prit! Se po t’afrohet Zog’i Qíejvet, o Zot!
   Fal-i Këngëtar-finoshit Gas të Thjeshtë mun në gji:
   Posi lot në reze djelli ndrit-e në Përjetësi!


   1921
  • Poradeci


   Perëndim i vagëlluar mbi Liqerin pa kufir.
   Po përhapet dal-nga-dalë një pluhurë si një hije.
   Nëpër Mal e në Lëndina shkrumb i natës që po bije,
   Dyke zbritur që nga qjelli përmi Fshat po bëhet fir…

   E kudo krahin’e e gjërë më s’po qit as pipiëlim:
   Në Katund kërcet një portë...në liqer hesht një lopatë…
   Një shqiponjë-e arratisur fluturon në Mal të Thatë…
   Futet zemr’e vetëmuar mun në fund të shpirtit t’im.

   Tërë fisi, tërë jeta, ra...u dergj...e zuri gjumi...
   Zotëroj më atër anët errësira...
   Po tashi:
   Dyke nisur udhëtimin mes-për-mes nër Shqipëri;
   Drini plak e i përmallshëm po buron prej Shëndaumi.
  • Gjuha ime e vjeter sa lashtesia

   1...
   Nga me te miret shqiptarë
   eshte raca ime
   se raca shqiptare
   eshte raca me e ndritshme

   Paraardhesit e mi
   ne kreshtat e larta
   qene princa te Dukagjinit
   mbijetuar nga ... shpata

   2...
   Ky liber fisnik
   diamant urtesie
   eshte krijimi im
   fantazia ime!

   Perkthimi s'eshte shprehje
   e pershtatshme e fjaleve
   une kurre s've
   ne gojen e ndershme
   fjalet e njeriut
   te vdekur te shekujve

   Une s'kam perkthyer
   fjalet e kerkujt
   s'perzjeva ne vjersha
   fjalet e huaja

   Gjuha ime nuk eshte
   perkthim nga persishtja
   s'ha ushqim nga persianet
   e vjeter....lashtesia!

   Libri im nuk ka
   pupla te huaja
   s'ka fjale perkthimi
   te te tjereve
   gjurma!

   Kurre nuk kam marre
   gje nga kerkush
   Zoti e di
   ndoshta ka
   ndonje perkim!

   Qofte nga fantazia
   nga gjerat e mira
   apo te keqija
   ky liber eshte imi
   eshte trishtimi im!

   Jahja Dukagjini (1498 - 1582)
  • Gjuha shqipe

   Ne flake
   Ne uje
   Ne zingjire
   Ne gjake
   Ti
   U shkrove
   Ne cdo bajrak.

   Me mundime
   Sakrific
   Trimeri
   Ti u ngjalle
   Dhe u bere
   Thesar me flori.


   Nga dora
   Ne dore u percolle
   Nga zemra
   Ne zemer
   U kendove
   Nga fleta
   Ne flet u shkrove
   Rruget e mundimshme
   I kalove.


   Me nder u mbajte
   Triumfove
   Edhe ne vend
   Edhe ne mergim
   Ti u rrite
   U bere nder
   Per vatanin tim
   E paster si debora
   E embel
   Ne shqiptim.
  • E SHPËTUARA E TË MADHES QË HUMBI

   Nuk është veç një Ndre që e njihte Dheu
   Nuk është veç një Lukë që me zana fliste
   Nuk është veç Buzuku e as veç Skënderbeu
   As veç një Pal Engjëll që Zotit shqip i thërriste.

   Zotit shqip s’ja thoshte vetëm Janjeva
   As vetëm Bardhi,…as vetëm Budi
   Dhe Luka e Pali,…Matrënga,Ndrea
   Janë vetëm e shpëtuara e të madhes që humbi.

   Kallej Arbëria dhe librat kalleshin
   Po shpirti i shqipes ngritej mbi zjarr
   Zanat arbërore gjithandej këndonin
   Në këtë gjuhë shekujsh që kurrë s’u dvar.
  • BUKURIA E GJUHËVE

   Gjuhët stërgjyshore nga katet e larta
   Duke i shikuar të reja i gjeta
   Të rejat,si të vjetrat,po aqë të arta
   Secila e bukur për kohët e veta.

   Nusërisht hapëroi gjuha në periudha
   Gufonte leksiku si të ishte shelgjishte
   Të rejat nderojnë të vjetrën plot rrudha
   Mu si shqipja jonë tonën ilirishte.

  • ”GJUHEN SHQIPE MOS E HARRONI”

   Ju shqiptarë në Diasporë,
   rrini me lapsa e libra n’dorë,
   shkruani, shkruani e lexoni
   gjuhën shqipe mos e harroni!

   Ju që jeni pak më të vjetër
   Merrni vet e shruani në letër
   dhe tregoni brezit tjetër:
   ”Gjuhën shqipe shprehne në vepër!”

   Mbanju t’rinjve ligjerata
   T’a mësojnë shqipen këto gjenerata!
   Dhe tregonju të gjithë shqiptarëve
   ”Të mos harrojnë gjuhën e t’parëve!”

   T’i mbajnë n’mend fjalët e plakut
   I tregonte ulur n’ballë t’oxhakut:
   ” Koha është e brezit të ri
   që i kanë çelë nga dy palë sy!”

   ”Dy palë sy ua dhuroi shkolla
   zemër butë e mendët e holla!”
   Mësoni ju, sa jeni t’ri
   Së kur t’plakeni s’ju bën dobi!”

   Kjo është këshillë për mësim
   Sidomos për ata n’mërgim:
   këtu shumë shpejt vitët kalojnë
   gjuhën e nënës mos t’a harrojnë!”

   Prandaj merrne si a m a n e t
   Ju shqiptarë që jeni n’Gyrbet:
   ” Mos e harroni gjuhën amtare,
   se ju nemim nënat shqiptare!”

   ”Mos lakmoni gjuhën huaj
   ajo kurrë s’bëhet e juaj
   mësone shqipen si gjuhë të parë
   mos t’harrojmë se jemi shqiptarë!”

   Jeta n’mërgim shumë imponon,
   Nganjëherë për keq na mëson,
   Mos u largoni prej rrugës së mësimit,
   Të edukatës edhe arsimimit!”

   Mësoheni të flisni mirë shqip,
   Bukës – bukë, e krypës - krypë!
   Mos vraponi shumë pas pasurisë,
   Por pas mësimit dhe diturisë!”

   Merrnu me të drejtën e të vërtetën
   Dhe kurrë mos e mundoni veten,
   Sepse koha e bën t’veten
   Lehtësonjani vetes jetën!”

   Mos e leni pas dore mësimin
   Mos lakmoni aq shumë fitimin.
   Fitimi i tepert e shkatërron jetën
   Me dituri e mësim di me ruajt veten!”

   Për dituri e arsim bëhuni lakmues
   Mos punoni gjithmonë si pastrues,
   Arsimoni vetën dhe këtë gjeneratë
   Me punua nëpër zyre e n’administratë!”

   Mësimi ua pasuron gjendjen psiqike,
   Dhe ju largon prej punëve t’rënda fizike.
   Më mësim i bëni kushtet më të mira
   Dhe largoheni prej kushteve të vështira!”

   Dhe ju lus ore vllëzër shqiptarë!
   Mos u bëni ju ziliçarë,
   Njërin tjetrin – mos e urreni
   Mësonu të mira gjithënjë të bëni!”

   Dëgjoni këshillat e prindërve t’uaj,
   Mos futni n’jetë adetin e huaj,
   Aplikoni adetet kobëtare,
   Mos u plasni zemren nënave shqiptare!”

   Nuk është mirë nënat t’ju mallkojnë,
   Se ato gjithherë mirë ju mësojnë:
   ”GJUHEN SHQIPE MOS E HARRONI,
   KOMBIN E JUAJ E RESPEKTONI!”
  • Shqipja

   Na mëkoi qumshti i gjirit
   Na ushqeu gjuhë e shpirtit
   Na gjumoi ndër përralla
   Më e ëmbla shqipe-fjala.

   Dhe kur flisnim çapra çupra
   Ishin folje, fjalë të bukura
   Ishin vetë kuptimi i jetës
   Shqiptarisht dhe asgjë tjetër.

   Dhe në ka pak atavizma
   Mbetet gjuhë më fisnikja
   Dhe në mes të pabesisë
   Mbetet firma e Shqipërisë!
  • T'bukur t'dha Malësore Zoti

   Vet mi qita lpët në Qeta
   mei kullot meu dhân uj
   çobaneshat aty i gjeta
   tye me têj mê jâj gur

   Ty kûvêt,tye bâ lojna
   çpejt na ka ardh mjezdita
   tye kullot baktit tona
   me dyzen naka shkua dita

   O,t'bukur t'dha Malësore zoti
   për dashtni e për lezet
   i bukur shkon me ty moti
   kurr prej zêmret s'muç me tret

   Kush Malësoren s'pe njofton
   nuk po din çka âsht dashtnija
   e rinija bosh poi shkon
   e nuk din çka â mrrekullija

   Ni po don qef me bâ
   blej bakti e shko çoban
   se Deçiqi kameu tha
   e dashtnija po shkon dâm

   Rroke Malësoren sa tijesh i ri,
   mos me lân dam me shkua
   se kur t'plakesh s'keme dij
   dashtunija kame t'kalua.
   dodgjeka
  • Ushtar Kavaja

   Heej bubullime tek shkembi i Kavajes
   Jo, jo, ai vinte qe andej qe te pres
   Bubullimat e Kosoves...

   Asnjehere s’u ngop, s’u ngop toka me diell
   Kurre nuk u kenaq zogu me qiell
   Vjen nga Londra mjegull, vjen e boren shkrin
   Thone eshte Is’, thone eshte Buletin

   Ma kane mbjellur shekujt, tre mije vjet lirine
   Qe t’luftoj per Shqiperine
   Pritem toke e Arbrit, pritem se po vij
   Pa Kosove, jo nuk ka Shqiperi
   Ju ngjatjeta vellezer, djemte e Dardanise
   Jam ushtar Kavaja, balli i trimerise
   Vellai i Adem Jasharit, nipi i Skenderbeut
   Neve do t’ia qepim, vete harten atdheut

   Pyeta fushen, detin dhe shkembin e ‘Vajes
   Ku eshte lapidari i Indrit Carres
   Fusha m’tha te ngjitem majes se Pashtrikut
   Tjetri m’tha, buze Adriatikut
   Gjithmone njesoj dhemb, dhemb cdo gisht i dores
   Njesoj edhe flatrat e shqiponjes
   Nje lule Kosove ne balle trimerie
   Nje flamur i kuq ne ball’ Shqiperie
  • Drit qiriri i Naimit

   Ngrihu n’kamb oh Mic Sokoli
   Shih si ngjitet djaleria
   Udhe e gjate andej ngah dielli
   Eshte e jona Shqiperia

   Ndal Sokol, po te therrasin malet
   Ktheju Sharit fluturim
   Nje Prishtine e nje Tetove
   Shqiperia don bashkim
   Nje Prishtine e nje Tirane
   Shqiperia don bashkim

   Besa jone e tremb dhe naten
   Vdekjen ndjell n’palc te armikut
   Prin sokoli, oj Mic Sokoli
   Drit qiriri i Naimit
   Prin sokoli, oj Mic Sokoli
   Naim bega oj lulja e trimit

   Do te haproj udhes sime
   Sikur Gjergji hyp n’kale
   Fushe Kosoves m’ia kan me hile
   Dora ime nuk e fal
  • Princesha e Dukagjinit

   Më bëjnë sytë a jam në ëndërr?
   N'mes Prishtinës val' e Drinit
   Si një fllad që zbret prej bjeshke
   Është një gocë prej Dukagjinit.
   Kur më vjen përmes qytetit
   Sjell blerimin lule n'maj
   Baltë e pluhur do të bëhem
   Po s'u bëra mik i saj.

   Rreze dielli e Dukagjinit
   që më ngroh ,më nxen panda,
   herë pranverë në mes të dimrit
   herë je lumë n'Sahara.

   Ref:
   Moj princesh' e Dukagjinit
   Kur të pres ty netëve të vona
   Ma sjell Drinin n'mes t'Prishtinës
   Aty mbyten puthjet tona,
   Moj princesh' e Dukagjinit
   Kur ta mbledh flokun në dorë
   Shtatë ujvara bulbërohen
   I shkrijnë majat me dëborë.
  • Zinxhiri i dashurisë.

   Mike moj mike me flori në grykë
   Vetëm je a vet' e dytë
   Flokargjendta sylaroshe
   Si s'të mora moj për nuse.

   Erdhe moj erdhe me flori në grykë
   Na bashkoi kujtimi ynë
   Ty të sjell në krahët e mi
   Ky zinxhir që mban shkronjën që do ti.

   Ref:
   Ky zinxhir' i hollë larë me flori
   A s'ma thua një fjalë si në vajzëri
   Ky zinxhir' i hollë larë me sërma
   A s'ma thua një fjalë, falma një shaka.
  • Dashuria qiellin ka çati

   Një natë vonë më fole më pyete si fëmijë
   Vallë dashuri' a dielli ka më shumë ngrohtësi?
   Kot prisje përgjegje më shikoje në sy
   Se qielli i kësaj nate sonte ishe ti.
   Sa herë këtu të kam pritur
   Te kjo streh' e vjetër lageshim të dy
   Agun e mëngjesit sa herë prisnim ngjitur
   Vetëm dashuria qiellin ka cati .

   Një natë vonë të fola të pyeta si fëmijë
   Vallë, syri yt a qielli ka më kaltërsi?
   Dhe sprisja përgjigje të shikoja në sy
   Se yjet e kësaj nate ishim unë e ti.
   Sa herë e sa herë këtu të kam pritur
   Te kjo strehë e vjetër lageshim të dy
   Agun e mëngjesit sa herë prisnim ngjitur
   Vetëm dashuria qiellin ka cati .

   Ref:
   Prapë po të pres tek vendi që ne e dimë
   E ndoshta shi sonte këtu nuk do na bjerë
   Nëse s'do të vish, do të gjej në ëndërr
   Do t'lagem e t'lagem ,t'lahem n'lot i tërë.