Angepinnt Bibla Shqip

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • Dhjata e Vjeter

   [Blockierte Grafik: http://i35.tinypic.com/1zi2xf.jpg]
   Zanafilla
   Kapitulli 1
   1. Ne fillim Perendia krijoi qiejt dhe token.
   2. Toka ishte pa trajte, e zbrazet dhe erresira mbulonte siperfaqen e humneres; dhe Fryma e Perendise fluturonte mbi siperfaqen e ujerave.
   3. Pastaj Perendia tha: "U befte drita!". Dhe drita u be.
   4. Dhe Perendia pa qe drita ishte e mire; dhe Perendia e ndau driten nga erresira.
   5. Dhe Perendia e quajti driten "dite" dhe erresiren "nate". Keshtu erdhi mbremja e pastaj erdhi mengjesi: dita e pare.
   6. Pastaj Perendia tha: "Le te jete nje kupe qiellore mes ujerave, qe t`i ndaje ujerat nga ujerat".
   7. Dhe Perendia krijoi kupen qiellore dhe ndau ujerat qe ishin poshte saj nga ujerat qe ishin siper saj. Dhe keshtu u be.
   8 .Dhe Perendia e quajti kupen qiellore "qiell". Keshtu erdhi mbremja, pastaj erdhi mengjesi: dita e dyte.
   9. Pastaj Perendia tha: "Ujerat qe jane nen qiellin te grumbullohen ne nje vend te vetem dhe te shfaqet tera". Dhe keshtu u be.
   10 .Dhe Perendia e quajti teren "toke" dhe grumbullimin e ujerave "dete". Dhe Perendia pa qe kjo ishte mire.
   11 .Pastaj Perendia tha: "Te mbije toka gjelberimin, barerat te nxjerrin fare dhe druret frutore te japin ne toke nje frut qe te permbaje faren e tij, secili simbas llojit te tij". Dhe keshtu u be.
   12. Dhe toka prodhoi gjelberim, barera qe e benin faren simbas llojit te tyre dhe drure qe mbanin fruta me faren e tyre brenda, secili simbas llojit te vet. Dhe Perendia e pa se kjo ishte mire.
   13 .Keshtu erdhi mbremja, pastaj erdhi mengjesi; dita e trete.
   14. Pastaj Perendia tha: "Te kete ndricues ne kupen qiellore per te ndare diten nga nata; dhe te sherbejne si shenja, per te dalluar stinet, ditet dhe vitet;
   15 .Dhe te sherbejne si ndricues ne kupen qiellore per te ndricuar token". Dhe keshtu u be.
   16. Perendia krijoi pastaj dy ndricues te medhenj: ndricuesin e madhe per qeverisjen e dites dhe ndricuesin e vogel per qeverisjen e nates; ai krijoi gjithashtu yjet.
   17. Dhe Perendia i vendosi ne kupen qiellore per te ndricuar token,
   18. per te qeverisur diten dhe naten dhe per ta ndare driten nga erresira. Dhe Perendia e pa qe kjo ishte mire.
   19 .Keshtu erdhi mbremja dhe erdhi mengjesi: dita e katert.
   20. Pastaj Perendia tha: "Te mbushen ujerat nga nje numer i madh qeniesh te gjalla dhe te fluturojne zogjte lart mbi toke neper hapesiren e madhe te kupes qiellore".
   21. Keshtu Perendia krijoi kafshet e medha ujore dhe te gjitha gjallesat qe levizin dhe qe mbushin ujerat, secili simbas llojit te vet, e cdo shpend fluturues simbas llojit te vet. Dhe Perendia e pa se kjo ishte mire.
   22. Dhe Perendia i bekoi duke thene: "Te jeni te frytshem, shumezoni dhe mbushni ujerat e deteve, e zogjte te shumezohen mbi toke".
   23. Keshtu erdhi mbremja dhe pastaj mengjesi: dita e peste.
   24 .Pastaj Perendia tha: "Te prodhoje toka qenie te gjalla sipas llojit te tyre: kafshe, rreshqanore dhe bisha te tokes, simbas llojit te tyre". Dhe keshtu u be.
   25. Dhe Perendia beri egersirat e tokes sipas llojit te tyre, kafshet simbas llojit te tyre dhe te gjithe rreshqanoret e tokes simbas llojit te tyre. Dhe Perendia e pa qe kjo ishte mire.
   26. Pastaj Perendia tha: "Ta bejme njeriun sipas shembelltyres sone dhe ne ngjasim me ne, dhe te ushtroje sundimin e tij mbi peshqit e detit, mbi zogjte e qiellit, mbi kafshet e mbi gjithe token, mbi rreshqanoret qe zvarriten mbi dhe".
   27 .Keshtu Perendia krijoi njeriun simbas shembelltyres se vet, simbas shembelltyres se Perendise; Ai krijoi mashkullin e femren.
   28. Dhe Perendia i bekoi; dhe Perendia u tha atyre: "Te jeni te frytshem dhe shumezohuni, mbushni token e nenshtrojeni, e sundoni mbi peshqit e detit, mbi zogjte e qiellit dhe mbi cdo qenie qe leviz mbi toke".
   29 .Dhe Perendia tha: "Ja une po ju jap cdo bar qe leshon fare mbi siperfaqen e mbare tokes dhe cdo peme te kete fruta qe permbajne fare; kjo do t`ju sherbeje si ushqim.
   30. Dhe cdo kafshe te tokes, cdo zogu te qiellit dhe cdo gjeje qe leviz mbi toke dhe ka ne vetvete nje fryme jete, une i jap cdo bar te gjelber si ushqim". Dhe keshtu u be.
   31. Atehere Perendia shikoi te gjitha ato qe kishte bere, dhe ja, ishte shume mire. Keshtu erdhi mbremja dhe pastaj erdhi mengjesi: dita e gjashte.
  • Zanafilla
   Kapitulli 2
   1. Keshtu perfunduan qielli dhe toka si dhe tere ushtria e tyre.
   2. Nderkaq diten e shtate Perendia mbaroi vepren qe kishte kryer dhe diten e shtate u clodh nga gjithe vepra qe kishte kryer.
   3. Dhe Perendia bekoi diten e shtate dhe e shenjteroi, sepse ate dite Perendia u clodh nga gjithe vepra qe kishte krijuar dhe kryer.
   4. Keto jane origjina e qiellit dhe e tokes kur u krijuan, diten qe Zoti Perendi krijoi token dhe qiellin.
   5 .Nuk kishte ende mbi toke asnje shkurrez ne fushe dhe asnje bar nuk kishte mbire ende ne fushe, sepse Zoti Perendi nuk kishte hedhur asnje shi mbi token dhe nuk ekzistonte njeriu per te punuar token.
   6. Por nga toka ngjitej nje avull qe ujiste tere siperfaqen e tokes.
   7. Atehere Zoti Perendi formoi njeriun nga pluhuri i tokes, i fryu ne vrimat e hundes nje fryme jete, dhe njeriu u be nje qenie e gjalle.
   8. Pastaj Zoti Perendi mbolli nje kopsht ne Eden, ne lindje, dhe vendosi ne te njeriun qe kishte formuar.
   9. Pastaj Zoti Perendi beri qe te mbijne nga toka lloj-lloj pemesh te kendshme nga pamja dhe qe jepnin fruta te mira per t`u ngrene; ne mes te kopshtit gjendeshin edhe pema e jetes dhe pema e njohjes te se mires dhe te se keqes.
   10. Nje lume dilte nga Edeni per te ujitur kopshtin dhe ndahej ne kater rrjedha uji.
   11. Emri i lumit te pare eshte Pishon; eshte ai qe rrethon tere vendin e Havilahut, ku ka flori;
   12. dhe floriri i ketij vendi eshte i mire; aty gjenden gjithashtu bdeli dhe guri i oniksit.
   13. Emri i lumit te dyte eshte Gihon, dhe ai rrethon tere vendin e Kushit.
   14. Emri i lumit te trete eshte Tigri, dhe eshte ai qe rrjedh ne lindje te Asirise. Lumi i katert eshte Eufrati.
   15. Zoti Perendi e mori pra njeriun dhe e futi ne kopshtin e Edenit, me qellim qe ta punonte dhe ta ruante.
   16. Dhe Zoti Perendi e urdheroi njeriun duke i thene: "Ha bile lirisht nga cdo peme e kopshtit;
   17. por mos ha nga pema e njohjes te se mires dhe te se keqes, sepse diten qe do te hash prej saj ke per te vdekur me siguri".
   18. Pastaj Zoti Perendi tha: "Nuk eshte mire qe njeriu te jete vetem; une do t`i bej nje ndihme qe i leverdis".
   19. Dhe Zoti Perendi formoi nga dheu tere kafshet e fushes dhe tere zogjte e qiellit dhe i coi te njeriu per te pare si do t`i quante; dhe sido qe njeriu t`i quante qeniet e gjalla, ai do te ishte emri i tyre.
   20 .Dhe njeriu u vuri emra tere bagetise, zogjve te qiellit dhe cdo kafshe te fushave; por per njeriun nuk u gjend asnje ndihme e pershtatshme per te.
   21. Atehere Zoti Perendi e futi ne nje gjume te thelle njeriun, te cilin e zuri gjumi; dhe mori nje nga brinjet e tij dhe e mbylli mishin ne ate vend.
   22. Pastaj Zoti Perendi me brinjen qe i kishte hequr njeriut formoi nje grua dhe e coi te njeriu.
   23 .Dhe njeriu tha: "Kjo se fundi eshte kocka e kockave te mia dhe mishi i mishit tim. Ajo do te quhet grua sepse eshte nxjerre nga burri".
   24 .Per kete arsye njeriu do te braktise babane dhe nenen e tij dhe do te bashkohet me gruan e tij, dhe do te jene nje mish i vetem.
   25. Dhe burri e gruaja e tij ishin qe te dy lakuriq dhe nuk kishin turp prej kesaj.
  • Zanafilla
   Kapitulli 3
   1. Por gjarpri ishte me dinaku nder te gjitha bishat e fushave qe Zoti Perendi kishte krijuar, dhe i tha gruas: "A ka thene me te vertete Perendia: "Mos hani nga te gjitha pemet e kopshtit?"".
   2. Dhe gruaja iu pergjegj gjarprit: "Nga fruti i pemeve te kopshtit mund te hame;
   3. por nga fruti i pemes qe eshte ne mes te kopshtit Perendia ka thene: "Mos hani dhe mos e prekni, ndryshe do te vdisni"".
   4. Atehere gjarpri i tha gruas: "Ju s`keni per te vdekur aspak;
   5. por Perendia e di qe diten qe do t`i hani, syte tuaj do te hapen dhe do te jeni ne gjendje si Perendia te njihni te miren dhe te keqen".
   6. Dhe gruaja pa qe pema ishte e mire per t`u ngrene, qe ishte e kendshme per syte dhe qe pema ishte i deshirueshme per ta bere te zgjuar dike; dhe ajo mori nga fruti i saj, e hengri dhe i dha edhe burrit te saj qe ishte me te, dhe hengri edhe ai.
   7 .Atehere iu hapen syte te dyve dhe e pane qe ishin lakuriq; keshtu ata qepen gjethe fiku dhe bene breza per t`u mbuluar.
   8. Pastaj degjuan zerin e Zotit Perendi qe shetiste ne kopsht ne flladin e dites; dhe burri e gruaja e tij u fshehen nga prania e Zotit Perendi midis pemeve te kopshtit.
   9 .Atehere Zoti Perendi thirri njeriun dhe i tha: "Ku je?".
   10. Ai u pergjigj: "Degjova zerin tend ne kopsht, dhe pata frike sepse isha lakuriq dhe u fsheha".
   11. Dhe Perendia i tha: "Kush te tregoi se ishe lakuriq? Mos valle ke ngrene nga pema qe une te kisha urdheruar te mos haje?".
   12. Njeriu u pergjigj: "Gruaja qe ti me vure prane me dha nga pema dhe une e hengra".
   13. Dhe Zoti Perendi i tha gruas: "Pse e bere kete?". Gruaja u pergjigj: "Gjarpri me mashtroi dhe une hengra prej saj".
   14. Atehere Zoti Perendi i tha gjarprit: "Me qene se bere kete gje, qofsh i mallkuar nder gjithe kafshet dhe tere bishat e fushave! Ti do te ecesh mbi barkun tend dhe do te hash pluhur gjithe ditet e jetes sate.
   15. Dhe une do te shtie armiqesi midis teje dhe gruas, midis fares sate dhe fares se saj; fara e saj do te shtype koken tende, dhe ti do te plagosesh thembren e fares se saj".
   16 .Gruas i tha: "Une do te shumezoj ne mase te madhe vuajtjet e tua dhe barret e tua; me vuajtje do te lindesh femije; deshirat e tua do te drejtohen ndaj burrit tend dhe ai do te sundoje mbi ty".
   17. Pastaj i tha Adamit: "Me qene se degjove zerin e gruas sate dhe hengre nga pema per te cilen te kisha urdheruar duke thene: "Mos ha prej saj", toka do te jete e mallkuar per shkakun tend, ti do te
   18. Ajo do te prodhoje gjemba dhe bime gjembore, dhe ti do te hash barin e fushave;
   19. do te hash buken me djersen e ballit, deri sa te rikthehesh ne dhe sepse nga ai ke dale; sepse ti je pluhur dhe ne pluhur do te rikthehesh".
   20. Dhe burri i vuri gruas se tij emrin Eve, sepse ajo qe nena e tere te gjalleve.
   21. Pastaj Zoti Perendi i beri Adamit dhe gruas se tij tunika prej lekure dhe i veshi.
   22. Dhe Zoti Perendi tha: "Ja, njeriu u be si nje prej nesh, sepse njeh te miren dhe te keqen. Dhe tani nuk duhet t`i lejohet te shtrije doren e tij per te marre edhe nga pema e jetes keshtu qe, duke ngrene nga ajo, te jetoje per gjithnje".
   23 .Prandaj Zoti Perendi e deboi njeriun nga kopshti i Edenit, me qellim, qe te punonte token nga e cila kishte dale.
   24. Keshtu ai e deboi njeriun; dhe vendosi ne lindje te kopshtit te Edenit kerubinet qe vertisnin nga cdo ane nje shpate flakeruese per te ruajtur rrugen e pemes se jetes.
  • Zanafilla
   Kapitulli 4
   1 Por Adami njohu Even, gruan e tij, e cila u ngjiz dhe lindi Kainin, dhe ai tha: "Fitova nje burre nga Zoti".

   2 Pastaj lindi Abeli, vellai i tij. Dhe Abeli u be bari kopesh, ndersa Kaini u be punonjes i tokes.

   3 Me kalimin e kohes, Kaini i beri nje oferte frutash te tokes Zotit;

   4 por Abeli i ofroi edhe ai te parelindurit e kopese se tij dhe yndyren e tyre. Dhe Zoti e cmoi Abelin dhe dhuraten e tij,

   5 por nuk cmoi Kainin dhe oferten e tij. Dhe keshtu Kaini u pezmatua shume dhe fytyra e tij mori nje pamje te deshperuar.

   6 Atehere Zoti i tha Kainit: "Pse je pezmatuar dhe pse fytyra jote eshte deshperuar?

   7 Ne rast se ben mire a nuk do te pranohesh? Por ne qofte se ben keq, mekati po te ruan te porta dhe deshirat e tij drejtohen ndaj teje; por ti duhet ta sundosh".

   8 Dhe Kaini foli me te vellane, Abelin; kur u gjenden ne fushe, Kaini u ngrit kunder vellait te tij Abelit dhe e vrau.

   9 Atehere Zoti i tha Kainit: "Ku eshte vellait yt Abeli?". Ai u pergjegj: "Nuk e di; mos jam une rojtari i vellait tim?".

   10 Zoti i tha: "Çfare ke bere? Zeri i gjakut te vellait tend me vengon nga toka.

   11 Dhe ti tani je me i mallkuar se toka qe hapi gojen per te marre gjakun e vellait tend nga dora jote.

   12 Kur te punosh token, ajo nuk do te te jape me prodhimet e saj, dhe ti do te jesh nje endacak dhe nje ikanak mbi toke".

   13 Atehere Kaini i tha Zotit; "Ndeshkimi im eshte teper i madh aq sa une nuk mund ta duroj.

   14 Ja, ti po me debon sot nga faqja e ketij dheu dhe do te fshihem nga fytyra jote; dhe do te behem endacak dhe ikanak neper bote dhe do te ndodhe qe te me vrase kushdo qe do te me gjeje".

   15 Dhe Zoti i tha: "Prandaj, kushdo qofte te vrase Kainin, do te denohet shtate here". Dhe Zoti vuri nje shenje mbi Kainin, me qellim qe kushdo qe ta gjente te mos e vriste.

   16 Atehere Kaini u largua nga prania e Zotit dhe banoi ne vendin e quajtur Nod, ne lindje te Edenit.

   17 Dhe Kaini njohu te shoqen, e cila u ngjiz dhe lindi Enokun. Pastaj Kaini ndertoi nje qytet, te cilit i vuri emrin Enok, emri i te birit.

   18 Dhe Enokut i lindi Iradi; Iradit i lindi Mehujaeli; Mehujaelit i lindi Methusaeli dhe Mathusaelit i lindi Lameku.

   19 Dhe Lameku mori dy gra: emri i njeres ishte Ada dhe emri i tjetres Cilah.

   20 Dhe Ada lindi Jabalin, qe ishte babai i atyre qe banojne nen cadra dhe merren me rritjen e bagetise.

   21 Por emri i te vellait ishte Jubal, qe ishte babai i gjithe atyre qe i binin qestes dhe flautit.

   22 Cilah lindi edhe ajo Tubal-kainin, krijuesi i cfaredo lloji veglash prej bronzi dhe hekuri, dhe motra e Tubal-kainit qe Naama.

   23 Pastaj Lameku u tha grave te tij: "Ada dhe Cilah, degjoni zerin tim; gra te Lamekut, u vini re fjaleve te mia! Po, une vrava nje njeri sepse me plagosi, dhe nje te ri sepse me shkaktoi nje irnim.

   24 Ne rast se do t`i merret hak Kainit shtate here, Lamekut do t`i merret hak shtatedhjete here shtate".

   25 Pastaj Adami njohu perseri gruan e tij, qe lindi nje djale dhe e quajti Seth, sepse ajo tha: "Perendia me dha nje tjeter pasardhes ne vend te Abelit, qe u vra nga Kaini".

   26 Edhe Sethit i lindi nje djale, te cilin e quajti Enosh. Atehere filluan te kerkojne emrin e Zotit
  • Zanafilla
   Kapitulli 5
   1 Ky eshte libri i prejardhjes se Adamit. Diten qe Perendia krijoi njeriun e beri te ngjashem me Perendine.

   2 Ai i krijoi mashkull dhe femer, i bekoi dhe u dha emrin njeri, diten qe u krijuan.

   3 Adami jetoi njeqind e tridhjete vjet dhe i lindi nje djale qe i perngjiste, nje lloj ne shembelltyre te tij dhe e quajti Seth.

   4 Mbas lindjes se Sethit, Adami jetoi teteqind vjet dhe pati bij dhe bija.

   5 Keshtu Adami jetoi gjithsej nenteqind e tridhjete vjet; pastaj vdiq.

   6 Sethi jetoi njeqind e pese vjet dhe i lindi Enoshi.

   7 Pas lindjes se Enoshit, Sethi jetoi teteqind e shtate vjet dhe pati bij e bija te tjere.

   8 Keshtu tere koha qe Sethi jetoi qe nenteqind e dymbedhjete vjet; pastaj vdiq.

   9 Enoshi jetoi nentedhjete vjet dhe i lindi Kenani.

   10 Mbas lindjes se Kenanit, Enoshi jetoi teteqind e pesembedhjete vjet dhe pati bij e bija te tjere.

   11 Keshtu Enoshi jetoi gjithsej nenteqind e pese vjet; pastaj vdiq.

   12 Kenani jetoi shtatedhjete vjet dhe i lindi Mahalaleeli.

   13 Mbas lindjes se Mahalaleelit, Kenani jetoi teteqind e dyzet vjet dhe pati bij e bija te tjere.

   14 Keshtu Kenani jetoi gjithsej nenteqind e dhjete vjet; pastaj vdiq.

   15 Mahalaleeli jetoi gjashtedhjete e pese vjet dhe i lindi Jaredi.

   16 Mbas lindjes se Jaredit, Mahalaleeli jetoi teteqind e tridhjete vjet dhe pati bij e bija te tjere.

   17 Keshtu Mahalaleeli jetoi gjithsej teteqind e nentedhjete e pese vjet; pastaj vdiq.

   18 Jaredi jetoi njeqind e gjashtedhjete e dy vjet dhe i lindi Enoku.

   19 Mbas lindjes se Enokut, Jaredi jetoi teteqind vjet dhe pati bij dhe bija te tjere.

   20 Keshtu Jaredi jetoi gjithsej nenteqind e gjashtedhjete e dy vjet; pastaj vdiq.

   21 Enoku jetoi gjashtedhjete e pese vjet dhe i lindi Methuselahu.

   22 Mbas lindjes te Methuselahut, Enoku eci me Perendine treqind vjet dhe pati bij e bija te tjere.

   23 Keshtu Enoku jetoi gjithsej treqind e gjashtedhjete e pese vjet.

   24 Pra Enoku eci me Perendine, por nuk u gjend me, sepse Perendia e mori me vete.

   25 Metuselahu jetoi njeqind e tetedhjete e shtate vjet dhe i lindi Lameku.

   26 Mbas lindjes se Lamekut, Metuselahu jetoi shtateqind e tetedhjete e dy vjet dhe i linden bij e bija.

   27 Keshtu Metuselahu jetoi gjithsej nenteqind e gjashtedhjete e nente vjet; pastaj ai vdiq.

   28 Lameku jetoi njeqind e tetedhjete e dy vjet dhe i lindi nje bir;

   29 dhe i vuri emrin Noe, duke thene: "Ky do te na ngushelloje per punen tone dhe per mundin e duarve tona, per shkak te tokes qe Zoti e ka mallkuar".

   30 Pasi solli ne kete bote Noeun, Lameku jetoi peseqind e nentedhjete e pese vjet dhe i linden bij e bija te tjere.

   31 Keshtu Lameku jetoi gjithsej shtateqind e shtatedhjete e shtate vjet, pastaj ai vdiq.

   32 Noeut, ne moshen peseqind vjec, i lindi Semi, Kami dhe Jafeti.
  • Zanafilla
   Kapitulli 6
   1. Kur njerezit filluan te shumohen mbi faqen e dheut dhe u linden atyre vajza,

   2 .Djemte e Perendise pane qe vajzat e njerezve ishin te bukura, dhe moren per gra te gjitha ato qe i zgjodhen vete.

   3. Dhe Zoti tha: "Fryma im nuk do te hahet gjithnje me njeriun, sepse ne shthurjen e tij ai nuk eshte vecse mish; ditet e tij do te jene, pra, njeqind e njezet vjet".

   4. Kishte gjigante mbi toke ne ato kohe, madje edhe me vone, kur bijte e Perendise iu afruan bijave te njerezve dhe keto u linden atyre femije. Ata jane heronjte qe jetuan ne kohet e lashtesise, jane njerezit e famshem te ketyre koheve.

   5 .Dhe tani Zoti pa qe ligesia e njerezve ishte e madhe mbi toke dhe qe tere synimet e mendimeve te zemres se tyre nuk ishin gje tjeter vecse e keqja ne cdo kohe.

   6. Dhe Zoti u pendua qe kishte krijuar njeriun mbi toke dhe u brengos per kete ne zemer te vet.

   7. Keshtu Zoti tha: "Une do te shfaros nga faqja e dheut njeriun qe kam krijuar, duke filluar nga njeriu deri te kafshet, te rreshqanoret, te zogjte e qiellit, sepse pendohem qe i kam krijuar".

   8. Por Noeu gjeti hir ne syte e Zotit.

   9. Kjo eshte prejardhja e Noeut. Noeu ishte nje njeri i drejte dhe i patemete midis bashkekohesve te tij. Noeu eci me Perendine.

   10 .Dhe Noeu pati tre bij: Semin, Kamin dhe Jafetin.

   11. Por toka ishte e korruptuar para Perendise dhe plot e perplot me dhune.

   12. Tani Perendia veshtroi token dhe ja, ajo ishte e prishur, sepse cdo mish i tokes kishte shthurur sjelljen e tij.

   13. Dhe Perendia i tha Noeut: "Kam vendosur t`i jap fund cdo mishi, sepse toka per shkak te njerezve eshte plot me dhune; ja, une do t`i zhduk bashke me token.

   14. Bej nje arke prej druri; beje arken me dhoma dhe lyeje me bitum nga jashte e nga brenda.

   15. Por ti do ta ndertosh ne kete menyre: gjatesia e arkes do te jete treqind kubite, gjeresia pesedhjete dhe lartesia tridhjete.

   16. Do ta besh arken me nje dritare dhe do ta mbarosh me nje kubit mbulese nga siper; anash arkes do te vendosesh deren dhe do ta besh me tre kate, pra me katin e poshtem, te mesem dhe te siperm.

   17. Dhe ja, une vet kam per te sjelle permbytjen e ujerave mbi toke, per te shkaterruar nen qiellin cdo mish qe ka shenje jete; cdo gje qe ndodhet mbi token ka per te vdekur.

   18. Por une do te caktoj beselidhjen time me ty dhe ti do te futesh ne arken: ti, femijet e tu, gruaja jote dhe grate e bijve te tu.

   19. Dhe nga cdo gje qe jeton prej cdo lloj mishi fut ne arke dy nga cdo lloj, per t`i ruajtur me vete gjalle bashke me ty; dhe te jene mashkull dhe femer.

   20. Nga zogjte, nga bagetia dhe te gjithe rreshqanoret e tokes simbas llojit te tyre, dy nga cdo lloj do te vijne te ti, qe te ruhen gjalle.

   21. Dhe merr per vete nga cdo ushqim qe hahet, grumbulloje dhe ruaje, ne menyre qe te sherbeje si ushqim per ty dhe per ata".

   22. Dhe Noeu veproi ashtu, beri pikerisht te gjitha ato qe Perendia i kishte urdheruar.
  • Zanafilla
   Kapitulli 7
   1. Atehere Zoti i tha Noeut: "Hyre ne arke bashke me tere familjen tende, sepse pashe se je i drejte para meje ne kete brez.

   2 .Nga cdo lloj kafshe te paster merr shtate cifte, meshkuj e femra, si dhe nga kafshet jo te pastra nje cift, mashkull dhe femer;

   3. Edhe nga zogjte e qiellit merr shtate cifte, meshkuj e femra, per te ruajtur gjalle faren e tyre mbi faqen e tere dheut;

   4. Sepse mbas shtate diteve do te bej qe te bjere shi mbi toke per dyzet dite e dyzet net me rradhe, dhe do te shfaros nga faqja e dheut tere qeniet e gjalla qe kam krijuar".

   5. Dhe Noeu beri pikerisht ashtu sic i kishte urdheruar Zoti.

   6. Noeu ishte gjashteqind vjec kur mbi toke ndodhi permbytja e ujerave.

   7. Keshtu Noeu u fut ne arke bashke me bijte e tij, me te shoqen dhe me grate e bijve te tij, per shkak te ujerave te permbytjes.

   8 .Nga kafshet e pastra dhe nga kafshet jo te pastra, nga zogjte e nga te gjitha llojet qe zvarriten mbi toke,

   9 .Erdhen dy nga dy para Noeut, ne arke, nje mashkull e nje femer, ashtu si e kishte porositur Perendia ate.

   10. Ne fund te shtate diteve, ujerat e permbytjes mbuluan token.

   11. Ne vitin e gjashteqindte te jetes se Noeut, ne muajin e dyte dhe ne diten e shtatembedhjete te muajit, ne ate dite tere burimet e humneres se madhe shperthyen dhe kataraktet e qiellit u hapen.

   12. Dhe ra shi mbi toke per dyzet dite dhe dyzet net.

   13 .Po ate dite hyne ne arke Noeu dhe bijte e tij Semi, Kami dhe Jafeti, gruaja e Noeut si dhe tri grate e bijve te tij me ta;

   14. ata dhe te gjitha bishat simbas llojit, tere bagetia simbas llojit te saj, te gjithe rreshqanoret qe zvarriten mbi token simbas llojit te tyre, tere zogjte simbas llojit te tyre, tere zogjte e cfaredo lloji.

   15. Ata erdhen te Noeu ne arke, dy nga dy, prej cdo mishi qe ka fryme jete;

   16. hyne, mashkull e femer, nga cdo mish, ashtu si Perendia e kishte porositur Noeun; pastaj Zoti i mbylli brenda.

   17. Dhe permbytja ra mbi toke per dyzet dite me radhe; dhe ujerat u rriten dhe e ngriten arken lart mbi toke.

   18. Ujerat u shtuan dhe u rriten shume mbi toke, arka pluskonte mbi siperfaqen e ujerave.

   19. Dhe ujerat u shtuan me force te madhe mbi toke; te gjitha malet e larta qe ndodheshin nen tere qiellin u mbuluan.

   20. Ujerat u ngriten pesembedhjete kubite mbi to; dhe malet u mbuluan prej tyre.

   21. Keshtu u shuan te gjitha llojet e mishit qe leviznin mbi toke: zogjte, bagetia, bishat, rreshqanoret e cdo lloji qe zvarriteshin mbi toke dhe tere njerezit.

   22. Vdiq cdo gje qe ishte mbi token e thate dhe qe kishte fryme jete ne vrimat e hundes.

   23. Dhe te gjitha gjallesat qe ishin mbi faqen e dheut u shfarosen: duke filluar nga njeriu deri te bagetia, te gjarperinjte dhe zogjte e qiellit; ato u shfarosen nga toka dhe shpetoi vetem Noeu bashke me ata qe ishin me te ne arke.

   24. Dhe ujerat mbuluan token per njeqind e pesedhjete dite.
  • Zanafilla
   Kapitulli 8

   1. Pastaj Perendise iu kujtua Noeu, te gjitha gjallesat dhe tere bagetia qe ishte me te ne arke; dhe Perendia beri qe te fryje nje ere mbi toke dhe ujerat e ulen lartesine e tyre.

   2. Burimet e humneres dhe kataraktet e qiellit u mbyllen dhe shiu nga qielli pushoi.

   3 .Dhe ujerat vazhduan te terhiqeshin nga toka; dhe mbas njeqind e pesedhjete ditesh ishin pakesuar.

   4. Ne muajin e shtate, diten e shtatembedhjete te muajit, arka u ndal ne malet e Araratit.

   5. Dhe ujerat vazhduan te pakesohen deri ne muajin e dhjete. Ne muajin e dhjete, diten e pare te muajit, u duken majat e maleve.

   6. Keshtu, mbas dyzet ditesh, ndodhi qe Noeu hapi dritaren qe kishte bere ne arke,

   7. Dhe nisi jashte korbin, qe vazhdoi te shkoje para dhe prapa, deri sa u thane ujerat mbi toke.

   8 .Pastaj leshoi pellumbin per te pare ne se ujerat ishin pakesuar mbi siperfaqen e tokes.

   9. Por pellumbi nuk gjeti dot vendin ku te mbeshteste kemben e tij dhe u kthye perseri ne arke, sepse kishte ende ujera mbi siperfaqen e tere tokes; dhe ai shtriu doren, e kapi dhe e terhoqi brenda arkes.

   10 .Priti atehere shtate dite te tjera, pastaj e dergoi perseri pellumbin jashte arkes.

   11 .Dhe pellumbi u kthye tek ai aty nga mbremja; dhe ja, ai kishte ne sqep nje gjethe ulliri te keputur, te njome; keshtu Noeu kuptoi se ujerat ishin terhequr nga toka.

   12. Atehere priti shtate dite te tjera, pastaj e leshoi jashte pellumbin, por ky nuk u kthye me tek ai.

   13. Ne vitin e gjashteqindenjete te Noeut, gjate muajit te pare, ne diten e pare te muajit, ujerat ishin thare mbi toke; dhe Noeu e zbuloi arken, veshtroi dhe ja qe siperfaqja e tokes ishte e thate.

   14 .Dhe keshtu ne muajin e dyte, ne diten e njezet e shtate te tij, toka ishte e thate.

   15. Atehere Perendia i foli Noeut, duke thene:

   16. "Dil nga arka ti, gruaja jote, bijte e tu dhe grate e bijve te tu bashke me ty.

   17 .Nexirr me vete tere kafshet qe jane bashke me ty, te cdo mishi qe te jene: zogj, bageti dhe tere rreshqanoret qe zvarriten mbi toke, me qellim qe te rriten shume mbi toke dhe te jene pjellore e te shumohen mbi toke".

   18 .Keshtu Noeu doli me bijte e tij, me gruan e tij dhe me grate e bijve te tij.

   19 .Te gjitha kafshet, te gjithe rreshqanoret, te gjithe zogjte, gjthcka leviz mbi toke, simbas familjeve te tyre, dolen nga arka.

   20. Atehere Noeu ndertoi nje altar per Zotin, mori nga cdo lloj kafshesh dhe zogjsh te paster dhe ofroi fli mbi altarin.

   21 .Dhe Zoti ndjeu nje ere te kendshme dhe ai tha ne zemer te vet: "Une nuk do ta mallkoj me token per shkak te njeriut, sepse synimet e zemres se njeriut jane te keqija qysh ne femijerine e tij; dhe nuk do te godas me cdo gjallese, sic kam bere.

   22 .Deri sa te jete toka, nuk do te pushojne kurre se ekzistuari mbjellja dhe korrja, te ftohtit dhe te nxehtit, vera dhe dimri, dita dhe nata.
  • Zanafilla
   Kapitulli 9

   1. Pastaj Perendia bekoi Noeun dhe bijte e tij dhe u tha atyre: "Qofshi frytdhenes, shumezoheni dhe mbusheni token.

   2. Dhe frika dhe tmerri juaj do te ushtrohet mbi te gjitha kafshet e tokes, mbi te gjithe zogjte e qiellit, mbi gjithcka qe leviz mbi toke, si edhe mbi te gjithe peshqit e detit. Ata jane lene ne pushtetin tuaj.

   3. Çdo gje qe leviz dhe ka jete do t`ju sherbeje si ushqim; une ju jap tere keto gjera; ju jap edhe barin e gjelber;

   4. Por nuk do ta hani mishin me gjallerine e tij, domethene me gjakun e tij.

   5. Une do te kerkoj sigurisht llogari per gjakun e jeteve tuaja dhe kete do t`ia kerkoj cdo kafshe dhe njeriu. Do t`i kerkoj llogari per jeten e njeriut dores se cdo vellai te njeriut.

   6. Cilido qe derdh gjakun e nje njeriu, gjaku i tij do te derdhet nga nje njeri, sepse Perendia e ka krijuar njeriun simbas shembelltyres se tij.

   7 Ju, pra, jini frytdhenes dhe shumezohuni; rrituni me te madhe ne toke dhe shumohuni ne te".

   8. Pastaj Perendia u foli Noeut dhe bijve te tij qe ishin bashke me te, duke thene:

   9. "Sa per mua, une caktoj beselidhjen time me ju dhe me brezin qe vjen pas jush,

   10. Dhe me gjithe gjallesat qe jane me ju: zogj, bageti dhe tere kafshet e tokes qe jane me ju, duke filluar nga tere ata qe kane dale nga arka dhe deri te tere kafshet e tokes.

   11. Une e caktoj beselidhjen time me ju: asnje lloj mishi nuk do te shfaroset me nga ujerat e permbytjes, dhe nuk do te kete me permbytje per te shkaterruar token".

   12. Pastaj Perendia tha: "Kjo eshte shenja e beselidhjes qe une perfundoj midis meje dhe jush, me te gjitha qeniet e gjalla qe jane me ju, me te gjithe brezat e ardhshem.

   13 .Une e vendos ylberin tim ne nje re, dhe do te sherbeje si shenje per beselidhjen e perfunduar midis meje dhe tokes.

   14 .Dhe kur te sjell re mbi token, do te ndodhe qe harku te shfaqet ne rete;

   15 .Dhe une do te kujtohem per beselidhjen time midis meje dhe jush si dhe me cdo gjallese te cfaredo lloji mishi, dhe ujerat nuk do te shnderrohen me ne nje permbytje per te shkaterruar cfaredo lloj mishi.

   16. Harku, pra, do te ndodhet ne rete dhe une do ta shikoj per te kujtuar beselidhjen e perjetshme midis Perendise dhe cdo gjallese te cfaredo mishi qe ndodhet mbi toke".

   17 .Dhe Perendia i tha Noeut: "Kjo eshte shenja e beselidhjes qe une kam caktuar midis meje dhe cfaredo mishi qe eshte mbi toke".

   18. Dhe bijte e Noeut qe dolen nga arka qene Semi, Kami dhe Jafeti; Kami eshte babai i Kanaanit.

   19. Keta jane tre bijte e Noeut, dhe ata populluan tere token.

   20. Me vone Noeu, qe ishte bujk, filloi te mbjelle nje vresht;

   21. Dhe piu vere e u deh, dhe u zhvesh ne mes te cadres se tij.

   22 .Dhe Kami, i ati i Kanaanit, pa babane e tij lakuriq dhe vajti t`ua thote vellezerve te tij qe ndodheshin jashte.

   23. Por Semi dhe Jafeti muarren nje mantel, e hodhen mbi shpatullat e tyre dhe, duke ecur se prapthi, mbuluan lakuriqesine e babait te tyre; dhe, me qene se fytyrat e tyre ishin kthyer nga ana tjeter, ata nuk e pane lakuriqesine e babait te tyre.

   24. Kur Noeu u zgjua nga dehja e tij, mesoi ate qe i kishte bere i biri me i vogel, dhe tha:

   25. "I mallkuar qofte Kanaani! Ai qofte sherbyesi i sherbetoreve te vellezerve te tij!".

   26. Pastaj tha: "I bekuar qofte Zoti, Perendia i Semit, dhe Kanaani te jete sherbetori i tij.

   27 .Perendia ta rrite Jafetin dhe ky te banoje ne cadrat e Semit; Kanaani qofte sherbyesi i tij!".

   28. Mbas permbytjes, Noeu jetoi treqind e pesedhjete vjet.

   29 .Keshtu Noeu jetoi gjithsejt nenteqind e pesedhjete vjet; pastaj vdiq.
  • Zanafilla
   Kapitulli 10

   1. Keta jane pasardhesit e bijve te Noeut: Semit, Kamit dhe Jafetit; mbas permbytjes, atyre u linden femije.

   2. Jafeti pati si bij: Gomerin, Magogun, Madainin, Javanin, Tubalin, Meshekun dhe Tirasin.

   3. Bijte e Gomerit qene: Ashkenazi, Rifathi dhe Togarmahu.

   4. Bijte e Javanit qene: Elishami, Tarshishi, Kitimi dhe Dodanimi.

   5. Prej tyre rrjedhin popujt e shperndare ne ishujt e kombeve, ne vendet e tyre te ndryshme, secili simbas gjuhes se vet, simbas familjeve te tyre dhe kombeve te tyre.

   6. Bijte e Kamit qene: Kushi, Mitsraimi, Puti dhe Kanaani.

   7 .Bijte e Kushit qene: Seba, Havilahu, Sabtahu, Raamahu dhe Sabtekahu; dhe bijte e Raamahut qene: Sheba dhe Dedani.

   8 .Kushit i lindi Nimrodi, qe filloi te jete nje njeri i fuqishem mbi toke.

   9. Ai qe nje gjahtar i fuqishem para Zotit; prandaj thuhet: "Si Nimrodi, gjahtari i fuqishem para Zotit".

   10. Dhe fillimi i mbreterimit te tij qe Babeli, Ereku, Akadi dhe Kalmehu ne vendin e Shinarit.

   11. Nga ky vend shkoi ne Asiri dhe ndertoi Niniven, Rehoboth-Irin dhe Kalahun;

   12 .Midis Ninives dhe Kalahut ndertoi Resenin (qe eshte qyteti i madh).

   13. Mitsraimit i linden Ludimet, Ananimet, Lehabimet, Nuftuhimet,

   14. Pathrusimet, Kasluhimet (prej te cileve dolen Filistejte) dhe Kaftorimet.

   15. Kanaanit i lindi Sidoni, i parelinduri i tij, dhe Heti,

   16. dhe Gebusejte, Amorejte, Girgasejte,

   17. Hivejte, Arkejte, Sinejte,

   18. Arvadejte, Cemarejte dhe Hamathejte. Pastaj familjet e Kanaaneve u shperndane.

   19 .Dhe kufijte e Kanaaneve shkuan nga Sidoni, ne drejtim te Gerarit, deri ne Gaza; dhe ne drejtim te Sodomes, Gomores, Admes dhe Ceboimoit deri ne Lesha.

   20. Keta jane bijte e Kamit, simbas familjeve te tyre, simbas gjuheve te tyre, ne vendet e tyre, ne kombet e tyre.

   21. Edhe Semit, babai i te gjithe femijeve te Eberit dhe vella madhor i Jafetit, i linden bij.

   22. Bijte e Semit qene: Elami, Asuri, Arpakshadi, Ludi dhe Arami.

   23. Bijte e Aramit qene: Uzi, Huli, Getheri dhe Mashi.

   24. Nga Arpakshadi lindi Shelahu dhe nga Shelahu Eberi.

   25. Eberit i linden dy bij; emri i njerit prej tyre ishte Peleg, sepse ne ditet e tij toka u nda, dhe emri i te vellait ishte Joktan.

   26. Nga Joktani linden Almodadi, Shelefi, Hatsarmavethi dhe Jerahu,

   27. Hadorami, Uzali, Diklahu,

   28 .Obali, Abimaeli, Sheba,

   29. Ofiri, Havilahu dhe Jobabi. Tere keta qene bij te Joktanit.

   30 .Dhe vendbanimi i tyre qe mali lindor, nga Mesha deri ne Sefar.

   31. Keta jane bijte e Semit, simbas familjeve te tyre, simbas gjuheve te tyre, ne vendet e tyre simbas kombeve te tyre.

   32 .Keto jane familjet e bijve te Noeut, simbas brezave te tyre, ne kombet e tyre; dhe prej tyre dolen kombet qe u shperndane ne toke mbas permbytjes.
  • Zanafilla
   Kapitulli 11

   1. Por tere toka fliste te njejten gjuhe dhe perdorte te njejtat fjale.

   2. Dhe ndodhi qe, ndersa po zhvendoseshin ne drejtim te jugut, ata gjeten nje fushe ne vendin e Shinarit dhe u vendosen atje.

   3. Dhe i thane njeri tjetrit: "O burra, te bejme tulla dhe t`i pjekim me zjarr!". Dhe perdoren tulla ne vend te gureve dhe bitum ne vend te llacit.

   4. Dhe thane: "O burra, te ndertojme per vete nje qytet dhe nje kulle maja e se ciles te arrije deri ne qiell, dhe t`i bejme nje emer vetes qe te mos shperndahemi mbi faqen e tere dheut".

   5. Por Zoti zbriti per te pare qytetin dhe kullen qe bijte e njerezve ishin duke ndertuar.

   6. Dhe Zoti tha: "Ja, ata jane nje popull i vetem dhe kane te gjithe te njejten gjuhe; dhe kjo eshte ajo qe ata filluan te bejne; tani asgje nuk ka per t`i penguar ata te perfundojne ate qe kane ndermend te bejne.

   7. O burra, te zbresim pra atje poshte dhe te ngaterrojme gjuhen e tyre, ne menyre qe njeri te mos kuptoje te foluren e tjetrit".

   8. Keshtu Zoti i shperndau mbi faqen e tere dheut dhe ata pushuan se ndertuari qytetin.

   9 .Prandaj ketij vendi iu dha emri i Babelit, sepse Zoti aty ngaterroi gjuhen e tere dheut dhe i shperndau mbi tere faqen e dheut.

   10. Keta jane pasardhesit e Semit. Ne moshen njeqind vjec Semit i lindi Arpakshadi, pikerisht dy vjet pas permbytjes.

   11. Mbas lindjes te Arpakshadit, Semi jetoi peseqind vjet dhe i linden bij dhe bija.

   12. Arpakshadi jetoi tridhjete e pese vjet dhe i lindi Shelahu.

   13 .Mbas lindjes se Shelahut, Arpakshadi jetoi katerqind e tre vjet dhe i linden bij dhe bija.

   14. Shelahu jetoi tridhjete vjet dhe i lindi Eberi.

   15. Mbas lindjes se Eberit, Shelahu jetoi katerqind e tre vjet dhe i linden bij dhe bija.

   16. Eberi jetoi tridhjete e kater vjet dhe lindi Pelegu.

   17. Mbas lindjes se Pelegut, Eberi jetoi katerqind e tridhjete vjet dhe i linden bij dhe bija.

   18. Pelegu jetoi tridhjete vjet dhe i lindi Reu.

   19 .Mbas lindjes te Reut, Pelegu jetoi dyqind e nente vjet dhe i linden bij dhe bija.

   20 .Reu jetoi tridhjete e dy vjet dhe i lindi Serugu.

   21. Mbas lindjes te Serugut, Reu jetoi dyqind e shtate vjet dhe i linden bij dhe bija.

   22. Serugu jetoi tridhjete vjet dhe i lindi Nahori;

   23 .Mbas lindjes se Nahorit, Serugu jetoi dyqind vjet dhe i linden bij dhe bija.

   24. Nahori jetoi njezet e nente vjet dhe i lindi Terahu;

   25. Mbas lindjes se Terahut, Nahori jetoi njeqind e nentembedhjete vjet dhe i linden bij dhe bija.

   26 .Terahu jetoi shtatedhjete vjet dhe i lindi Abrami, Nahori dhe Harani.

   27. Keta jane pasardhesit e Terahut. Terahut i lindi Abrami, Nahori dhe Harani; dhe Haranit i lindi Loti.

   28 .Harani vdiq ne prani te Terahut, babait te tij, ne vendlindjen e tij, ne Ur te Kaldeasve.

   29. Dhe Abrami dhe Nahori moren gra: emri i gruas se Abramit ishte Saraj dhe emri i gruas se Nahorit ishte Milkah, e bija e Haranit, i ati i Milkahut dhe i ati i Iskahut.

   30. Por Saraj ishte shterpe, nuk kishte femije.

   31 .Pastaj Terahu mori te birin Abram dhe Lotin, te birin e Haranit, domethene djali i te birit, dhe Sarajn nusen e tij, gruaja e djalit te tij Abram, dhe dolen bashke nga Ur i Kaldeasve per te vajtur ne vendin e Kanaaneve; por kur arriten ne Haran, ata u vendosen aty.

   32. Terahu jetoi dyqind e pese vjet, pastaj Terahu vdiq ne Haran.
  • Zanafilla

   Kapitulli 12
   1. Por Zoti i tha Abramit: "Largohu nga vendi yt, nga te afermit e tu dhe nga shtepia e babait tend, dhe shko ne vendin qe do te te tregoj.

   2. Une prej teje do te bej nje komb te madh, do te te bekoj dhe do ta bej te madh emrin tend, dhe ti do te jesh nje bekim.

   3. Dhe une do te bekoj te gjithe ata qe do te te bekojne dhe do te mallkoj ata qe do te te mallkojne, te ti do te jene te bekuara tere familjet e tokes".

   4 .Atehere Abrami u nis sic i kishte thene Zoti dhe Loti shkoi me te. Abrami ishte shtatedhjete e pese vjec kur u nis nga Harani.

   5 .Dhe Abrami mori me vete Sarajn, gruan e tij, dhe Lotin, birin e te vellait, dhe te gjithe pasurine qe kishin grumbulluar dhe personat qe kishin blere ne Haran, dhe u nisen per te vajtur ne vendin e Kanaaneve. Keshtu ata arriten ne vendin e Kanaanit.

   6. Abrami e kaperceu vendin deri te lokaliteti i Sikemit, deri tek lisi i Morehut. Ne ate kohe ndodheshin ne ate vend Kanaanejte.

   7. Atehere u shfaq Zoti perpara Abramit dhe i tha: "Une do t`ja jap kete vend pasardhesve te tu". Atehere Abrami i ndertoi aty nje altar Zotit qe i ishte shfaqur.

   8 .Se ketejmi u zhvendos drejt malit ne lindje te Bethelit dhe ngriti cadrat e tij, duke pasur Bethelin ne jug dhe Aine ne lindje; dhe ndertoi aty nje altar kushtuar Zotit dhe i beri thirrje emrit te Zotit.

   9. Pastaj Abrami filloi nje udhetim, duke vazhduar te zhvendoset ne drejtim te Negevit.

   10 .Por ne vend pati zi buke dhe Abrami zbriti ne Egjipt per te banuar, sepse ne vendin e tij ishte zi e madhe buke.

   11. Por ndodhi qe kur po hynin ne Egjypt ai i tha Sarajt, gruas se tij: "Ja, une e di qe ti je nje grua e pashme;

   12. Dhe keshtu kur Egjiptasit do te te shohin, kane per te thene: "Kjo eshte gruaja e tij"; do te me vrasin mua, por do te lene te gjalle ty.

   13. Te lutem thuaj qe je motra ime, me qellim qe mua te me trajtojne mire per shkakun tend, dhe jeta ime te shpetoje per hirin tend".

   14 .Ne fakt kur Abrami arriti ne Egjipt, Egjiptasit pane qe gruaja ishte shume e bukur.

   15. E pane edhe oficeret e Faraonit dhe e lavderuan para Faraonit; dhe gruan e cuan ne shtepine e Faraonit.

   16. Dhe ai e trajtoi mire Abramin per shkak te saj. Keshtu Abramit i dhane dele, buaj, gomare, sherbyes, sherbyese, gomarica dhe deve.

   17. Por Zoti e goditi Faraonin dhe shtepine e tij me fatkeqesira te medha per shkak te Sarajt, gruas se Abramit.

   18 .Atehere Faraoni thirri Abramin dhe i tha: "Ç`me bere? Pse nuk me the qe ajo ishte gruaja jote? Pse me the:

   19. "Éshte motra ime"? Kesisoj une e mora sikur te ishte gruaja ime. Ja, pra, ku eshte gruaja jote; merre me vete dhe nisu!".

   20. Pastaj Faraoni u dha urdher njerezve te tij lidhur me Abramin, dhe keta e nisen ate, gruan e tij dhe gjithcka kishte.
  • Zanafilla
   Kapitulli 13
   1 .Abrami, pra, u rikthye nga Egjipti ne drejtim te Negevit bashke me gruan dhe gjithcka zoteronte. Dhe Loti ishte bashke me te.

   2. Abrami ishte shume i pasur me bageti, argjend dhe ar.

   3. Nga Negevi ai vazhdoi udhetimin e tij deri ne Bethel, ne vendin ku me pare ndodhej cadra e tij, midis Bethelit dhe Ait,

   4 .Ne vendin e altarit qe kishte ndertuar ne krye, dhe aty Abrami i beri thirrje emrit te Zotit.

   5. Edhe Loti, qe udhetonte bashke me Abramin, kishte kope bagetish dhe cadra.

   6 .Dhe vendi nuk ishte ne gjendje t`i mbante, po te banonin bashke, sepse pasurite e tyre ishin aq te medha sa nuk mund te qendronin bashke.

   7. Lindi keshtu nje mosmarreveshje midis barinjve te bagetise se Abramit dhe barinjve te bagetise se Lotit. Ne ate kohe banonin ne kete vend Kananejte dhe Perezejte.

   8. Dhe keshtu Abrami i tha Lotit: "Nuk duhet te kete mosmarreveshje midis teje dhe meje, as midis barinjve te mi dhe barinjve te tu, sepse jemi vellezer.

   9. A nuk eshte valle tere vendi para teje? Ndahu nga une! Ne rast se ti shkon majtas, une kam per te vajtur djathtas; dhe ne qofte se ti shkon djathtas, une kam per te vajtur majtas".

   10. Atehere Loti ngriti syte dhe pa tere fushen e Jordanit. Para se Zoti te kishte shkaterruar Sodomen dhe Gomoren, ajo ishte e tera e ujitur deri ne Coar, si kopshti i Zotit, si vendi i Egjiptit.

   11 .Keshtu Loti zgjodhi per vete tere fushen e Jordanit dhe filloi t`izhvendose drejt lindjes cadrat e veta: Keshtu u ndane njeri nga tjetri.

   12. Abrami banoi ne vendin e Kanaanit dhe Loti ne qytetet e fushes, duke arritur te ngreje cadrat e tij deri ne Sodome.

   13. Por njerezit e Sodomes ishin shume te korruptuar dhe mekatare ndaj Zotit.

   14. Dhe Zoti i tha Abramit, mbas ndarjes se Lotit prej tij: "Ço tani syte e tu dhe shiko nga vendi ku je drejt veriut e jugut; drejt lindjes dhe perendimit.

   15. Tere vendin qe sheh, une do te ta jap ty dhe pasardhesve te tu, per gjithnje.

   16 .Dhe do t`i bej pasardhesit e tu si pluhurin e tokes; prandaj ne se dikush mund te llogarise pluhurin e tokes, do te mund te llogarise edhe pasardhesit e tu.

   17. Çohu ne kembe, bjeri rreth e qark vendit, sepse une do te ta jap ty".

   18. Atehere Abrami i ngriti cadrat e tij dhe vajti te banoje ne liset e Mamres, qe ndodhen ne Hebron; dhe aty ndertoi nje altar kushtuar Zotit.

  • Zanafilla

   Kapitulli 14
   1. Por ndodhi ne kohen e Amrafelit, mbret i Shinarit, e Ariokut, mbret i Elasarit e Kedorlaomerit, mbret i Elamit dhe i Tidealit, mbret i kombeve,

   2 .Qe ata i bene lufte Beraut, mbret i Sodomes, Birshes, mbret i Gomores, Shinabit, mbret i Admahut, Shemeberit, mbret i Ceboimit dhe mbretit te Beles (qe eshte Coari).

   3. Tere keta te fundit u grumbulluan ne luginen e Sidimit (qe eshte Deti i Kripur).

   4. Per dymbedhjete vjet ata qene te nenshtruar nga Kedorlaomeri, por vitin e trembedhjete ngriten krye.

   5. Vitin e katermbedhjete Kedorlaomeri dhe mbreterit qe ishin me te erdhen bashke me te dhe i shperndane gjigantet ne Ashterot-Karnaim, Zuzimet ne Ham, Emimet ne Shaveh-Kiriataim

   6 .Dhe Horejte ne malet e tyre te Seirit deri ne El-Paran, qe ndodhet prane shkretetires.

   7 .Pastaj u kthyen pas dhe erdhen ne En-Mishpat (qe eshte Kadeshi), plackiten tere territorin e Amalekiteve si dhe te Amorejve qe banonin ne Hatsacon-Tamar.

   8. Atehere mbreti i Sodomes, mbreti i Gomores, mbreti i Admahut, mbreti i Ceboimit dhe mbreti i Beles (qe eshte Coari) dolen dhe u rreshtuan ne lufte kunder tyre, ne luginen e Sidimit;

   9 kunder Kedorlaomerit mbret i Elamit, Tidealit mbret i kombeve, Amrafelit mbret i Shinarit dhe Ariokut mbret i Elasarit; kater mbreter kunder pese.

   10 .Por lugina e Sidimit ishte plot me puse bitumi; dhe mbreterit e Sodomes dhe te Gomores ua mbathen kembeve dhe rane brenda tyre; dhe ata qe shpetuan, shkuan ne mal.

   11. Dhe keshtu fituesit shtine ne dore tere pasurite e Sodomes dhe te Gomores dhe tere ushqimet e tyre, dhe iken.

   12. Moren me vete edhe Lotin, djali i vellait te Abramit, bashke me pasurine e tij, dhe iken. Loti banonte ne Sodome.

   13. Por njeri nga te ikurit erdhi dhe ia tha Abram Hebreut, qe banonte ne lisat e Mamres, Amoreosit, vella i Eshkollit dhe vella i Anerit, qe kishin lidhur aleance me Abramin.

   14. Kur Abrami mesoi se vellai i tij ishte zene rob, ai armatosi njerezit e stervitur, sherbyes te lindur ne shtepine e tij, gjithsej treqind e tetembedhjete veta dhe i ndoqi mbreterit deri ne Dan.

   15. Ai i ndau forcat e tij kunder tyre naten, dhe me sherbyesit e tij i sulmoi dhe i ndoqi deri ne Hobah, qe ndodhet ne te majte te Damaskut.

   16. Keshtu ai rimori tere pasurine dhe solli me vete edhe Lotin, te vellane, dhe tere pasurine e tij, si edhe grate dhe popullin.

   17. Mbas kthimit te tij nga disfata e Kedorlaomerit dhe te mbreterve qe ishin me te, mbreti i Sodomes vajti ta prese ne luginen e Shavehut (qe eshte Lugina e mbretit).

   18. Atehere Melkisedeku, mbret i Salemit, i shpuri buke dhe vere. Ai ishte prift i Shume te Lartit Perendi.

   19. Dhe bekoi Abramin, duke thene: "Qofte i bekuar Abrami nga Shume i Larti Perendi, sundimtar i qiejve dhe i tokes!

   20. Qofte i bekuar Shume i Larti Perendi, qe te ka dhene ne dore armiqte e tu!". Dhe Abrami i dha nje te dhjeten e cdo gjeje.

   21. Pastaj mbreti i Sodomes i tha Abramit: "Nem personat dhe merr per vete pasurite".

   22. Por Abrami iu pergjegj mbretit te Sodomes: "Une kam ngritur doren time drejt Zotit, Perendise Shume te Larte, zoterues i qiejve dhe i tokes,

   23 .Qe nuk do te merrja asgje nga ajo qe te perket, as edhe nje fije apo nje lidhese kepucesh, me qellim qe ti te mos thuash: "Une e pasurova Abramin".

   24. Nuk do te marr asgje me vete, me perjashtim te atyreve qe kane ngrene te rinjte dhe te pjeses qe u perket njerezve qe kane ardhur me mua: Aneri, Eshkol dhe Mamreu; leri qe keta te marrin pjesen qe u takon".
  • Zanafilla

   Kapitulli 15
   1. Mbas ketyre gjerave, fjala e Zotit iu drejtua Abramit ne vegim duke i thene: "Mos ki frike, Abram, une jam mburoja jote, dhe shperblimi yt do te jete shume i madh".

   2 .Po Abrami i tha: "Zot, Perendi, cfare do te me japesh, sepse une jam pa femije dhe trashegimtari i shtepise sime eshte Eliezeri i Damaskut?".

   3. Pastaj Abrami shtoi keto fjale: "Ti nuk me ke dhene asnje pasardhes; dhe ja, nje i lindur ne shtepine time do te jete trashegimtari im".

   4. Atehere fjala e Zotit iu drejtua duke i thene: "Ai nuk do te jete trashegimtari yt, por ai qe ka per te dale nga te perbrendshmet e tua do te jete trashegimtari yt".

   5 .Pastaj e coi jashte dhe i tha: "Veshtro me kujdes qiellin dhe numero yjet, ne rast se mund t`i numerosh", pastaj shtoi: "Keshtu kane per te qene pasardhesit e tu".

   6 .Dhe ai i besoi Zotit, qe ia vuri ne llogari te drejtesise.

   7. Pastaj Zoti i tha: "Une jam Zoti qe te nxori nga Uri i Kaldeasve, per te ta lene si trashegimi kete vend".

   8 .Dhe Abrami pyeti: "Zot, Perendi, nga mund ta dij une qe do ta kem si trashegim?".

   9. Atehere Zoti i tha: "Sillme nje meshqerre trevjecare, nje dhi trevjecare, nje dash trevjecar, nje turtull dhe nje pellumb te ri".

   10. Atehere Abrami i shpuri tere keto kafshe, i ndau me dysh dhe vendosi secilen gjysme perballe tjetres; por zogjte nuk i ndau.

   11. Dhe disa zogj grabitqare zbriten mbi kafshet e vrara, por Abrami i perzuri.

   12. Me perendimin e diellit, nje gjume i rende e zuri Abramin; dhe ja, nje llahtari dhe nje erresire e thelle e kapluan ate.

   13 .Atehere Zoti i tha Abramit: "Dije me siguri qe pasardhesit e tu do te qendrojne si te huaj ne nje vend qe nuk do te jete i tyre, dhe do te jene skllever dhe njerez te shtypur per katerqind vjet.

   14 .Por une do te gjykoj kombin sherbyesit e te cilit do te kene qene; pas kesaj, ata do te dalin me pasuri te medha.

   15. Sa per ty, do te shkosh ne paqe prane prinderve te tu dhe do te varrosesh pasi te kesh arritur nje pleqeri te bukur.

   16. Por ne brezin e katert ata do te kthehen ketu, sepse padrejtesia e Amorejve s`ka arritur ende kulmin".

   17. Por me te perenduar dielli dhe me te zbritur erresira, na del para syve nje furre qe nxjerr tym dhe nje pishtar i zjarrte qe kalon permes kafsheve te ndare.

   18 .Po ate dite Zoti beri nje beselidhje me Abramin duke i thene: "Une u jap pasardhesve te tu kete vend, nga perroi i Egjiptit deri ne lumin e madh, lumin e Eufratit:

   19. Kenejte, Kenizejte, Kadmonejte,

   20. Hitejte, Perezejte, Refejte,

   21. Amorejte, Kanaanejte, Girgazejte dhe Jebuzejte".
  • Zanafilla


   Kapitulli 16
   1. Por Saraj, gruaja e Abramit, nuk i kishte dhene asnje femije. Ajo kishte nje sherbyese egjiptase qe quhej Agar.

   2. Keshtu Saraj i tha Abramit: "Ja, Zoti me ka ndaluar te kem femije; oh, futu te sherbysja ime, ndofta mund te kem femije prej saj". Dhe Abrami degjoi zerin e Sarajt.

   3. Keshtu pra Saraj, gruaja e Abramit, mbasi ky i fundit kishte banuar dhjete vjet ne vendin e Kanaaneve, mori sherbyesen e saj Agarin, egjiptasen, dhe ia dha per grua burrit te saj Abramit.

   4. Dhe ai u fut tek Agari, qe mbeti me barre; por kur u bind se kishte mbetur me barre, ajo e shikoi me perbuzje zonjen e saj.

   5. Atehere Saraj i tha Abramit: "Pergjegjesia per fyerjen qe m`u be le te bjere mbi ty. Kam qene une qe te hodha ne krahet e sherbyeses sime; por qe kur e mori vesh qe eshte me barre, ajo me shikon me perbuzje. Zoti le te jete gjykates midis meje dhe teje".

   6. Abrami iu pergjegj Sarajt: "Ja, sherbyesja jote eshte ne doren tende; bej me te c`te duash". Atehere Saraj e trajtoi ne menyre te ashper dhe ajo iku nga prania e saj.

   7 .Por Engjelli i Zotit e gjeti prane nje burimi uji ne shkretetire, prane burimit ne rrugen e Shurit,

   8 .Dhe i tha: "Agar, sherbyesja e Sarajt, nga vjen dhe ku po shkon?" Ajo u pergjigj: "Po iki nga prania e zonjes sime Saraj".

   9. Atehere Engjelli i Zotit i tha: "Kthehu tek zonja jote dhe nenshtroju autoritetit te saj".

   10. Pastaj Engjelli i Zotit shtoi: "Une do t`i shumezoj fort pasardhesit e tu aq sa te mos mund te llogariten per shkak te numrit te tyre te madh".

   11. Engjelli i Zotit i tha akoma: "Ja, ti je me barre dhe do te lindesh nje djale dhe do ta quash Ismael, sepse Zoti mori parasysh hidherimin tend;

   12. Ai do te jete ndermjet njerezve si nje gomar i eger; dora e tij do te jete kunder te gjitheve dhe dora e te gjitheve kunder tij; dhe do te banoje ne prani te te gjithe vellezerve te tij".

   13. Atehere Agari thirri emrin e Zotit qe i kishte folur: "Ti je El-Roi", sepse tha: "A e pashe me te vertete ate qe me shikon?".

   14. Prandaj ai pus u quajt "Pusi i Lahai-Roit". Ja, ai ndodhet midis Kadeshit dhe Beredit.

   15. Keshtu Agari i lindi nje djale Abramit; dhe Abrami i vuri djalit qe Agari kishte lindur emrin Ismael.

   16. Abrami ishte tetedhjete e gjashte vjec, kur Agari lindi Ismaelin per Abramin.
  • Zanafilla

   Kapitulli 17
   1. Kur Abrami u be nentedhjete e nente vjec, Zoti i doli perpara dhe i tha: "Une jam Perendia i plotfuqishem; ec ne pranine time dhe qendro i ndershem;

   2. dhe une do te caktoj beselidhjen time midis meje dhe teje dhe do te te shumoj fort".

   3. Atehere Abrami peruli fytyren ne toke dhe Perendia i foli, duke i thene:

   4. "Sa per mua, ja une po bej nje beselidhje me ty; ti do te behesh babai i nje shumice kombesh.

   5 .Dhe nuk do te quhesh me Abram, por emri yt do te jete Abraham, sepse une te bej babane e nje shumice kombesh.

   6 .Do te te bej shume frytdhenes. Pastaj do te bej prej teje kombe dhe prej teje kane per te dale mbreter.

   7 .Dhe do te caktoj beselidhjen time midis meje dhe teje, si dhe me pasardhesit e tu, nga nje brez ne nje brez tjeter; kjo do te jete nje beselidhje e perjetshme, me te cilen une do te marr persiper

   8. Dhe ty dhe pasardhesve te tu pas teje, do t`u jap vendin ku ti banon si nje i huaj: tere vendin e Kanaaneve, ne pronesi per gjithnje; dhe do jem Perendia i tyre".

   9. Pastaj Perendia i tha Abrahamit: "Nga ana jote, ti do ta respektosh beselidhjen time, ti dhe pasardhesit e tu, nga nje brez ne tjetrin.

   10 .Kjo eshte beselidhja ime qe ju do te respektoni midis meje edhe jush, si dhe pasardhesve te tu pas teje: cdo mashkull qe ndodhet midis jush do te rrethpritet.

   11. Dhe do te rrethpriteni ne mishin e prepucit tuaj; dhe kjo do te jete nje shenje e beselidhjes midis meje dhe jush.

   12 .Ne moshen tete ditesh, cdo mashkull i juaj do te rrethpritet, dhe kjo nga nje brez ne tjetrin, qofte ai i lindur ne shtepi, qofte ai i blere me para nga cdo i huaj qe nuk eshte nje pasardhes i yt.

   13. Do te rrethpritet si ai qe ka lindur ne shtepine tende, ashtu edhe ai qe eshte blere me para; beselidhja ime ne mishin tuaj do te jete nje beselidhje e perjetshme.

   14. Dhe mashkulli i parrethprere, qe nuk eshte rrethprere ne mishin e prepucit te tij, do te hidhet jashte popullit te tij, sepse ka shkelur beselidhjen time".

   15. Pastaj Perendia i tha Abrahamit: "Persa i perket Sarajt, gruas sate, mos e quaj me Saraj, por emri i saj do te jete Sara.

   16 .Dhe une do ta bekoj dhe do te bej qe ajo te te jape edhe nje bir; po, une do ta bekoj dhe prej saj do te lindin kombe; mbreter popujsh do te dalin prej saj".

   17 .Atehere Abrahami u shtri me fytyren ndaj tokes dhe qeshi; dhe tha ne zemer te tij: "A do te linde valle nje femije nga nje njeri njeqindvjecar? Dhe do te linde Sara qe eshte nentedhjete vjec?".

   18. Pastaj Abrahami i tha Perendise: "Vaj medet, qe Ismaeli te mund te jetoje para teje!".

   19. Por Perendia u pergjegj: "Jo, por Sara gruaja jote do te linde nje bir, dhe ti do ta quash Isak; dhe une do te caktoj beselidhjen time me te, nje beselidhje te perjetshme me pasardhesit e tij.

   20. Sa per Ismaelin, une ta kam plotesuar deshiren. Ja une do ta bekoj, do ta bej te frytshem dhe do ta shumoj fort. Ai do te behet babai i dymbedhjete princerve, dhe une do te bej prej tij nje komb te madh.

   21. Por beselidhjen time do ta perfundoj me Isakun qe Sara do te linde ne kete kohe, vitin e ardhshem".

   22. Kur mbaroi se foluri me te, Perendia e la Abrahamin duke u ngritur lart.

   23 .Atehere Abrahami mori Ismaelin, djalin e tij, te gjithe ata qe kishin lindur ne shtepine e tij dhe tere ata qe kishte blere me parate e veta, tere meshkujt e shtepise se Abrahamit dhe, po ate dite,

   24 .Por Abrahami ishte nentedhjete e nente vjec kur u rrethpre ne mishin e prepucit te tij.

   25. Dhe Ismaeli, biri i tij, ishte trembedhjete vjec kur u rrethpre ne mishin e prepucit te tij.

   26 .Po ate dite u rrethprene Abrahami dhe Ismaeli, biri i tij.

   27. Dhe tere njerezit e shtepise se tij, qofte ata te lindur ne shtepi, qofte ata te blere me para nga te huajt, u rrethprene bashke me te.

  • Zanafilla

   Kapitulli 18
   1. Zoti iu shfaq Abrahamit ne lisat e Mamreut, ndersa ai ishte ulur ne hyrje te cadres ne zheg te dites.

   2 .Abrahami ngriti syte dhe tre burra rrinin me kembe prane tij. Sa i pa, vrapoi ne drejtim te tyre nga hyrja e cadres, u perkul deri ne toke e pastaj tha:

   3 ."Zoti im, ne rast se kam gjetur hir para teje, te lutem mos kalo pa u ndalur para sherbetorit tend!

   4. Oh, lini qe te sjellin pak uje qe te mund te lani kembet tuaja, dhe clodhuni nen kete peme.

   5 .Une do te shkoj te marr nje cope buke, keshtu do te mund te merrni zemer, pastaj te vazhdoni rrugen, sepse per kete keni kaluar nga sherbyesi juaj". Ata i thane: "Bej sic ke thene".

   6 .Atehere Abrahami shkoi me ngut ne cader, te Sara, dhe i tha: "Merr shpejt tri masa maje mielli, gatuaj brumin dhe bej me to kulec".

   7. Pastaj Abrahami shkoi ne kopene e bagetive, zgjodhi nje vic te njome dhe te mire, ia dha nje sherbyesi dhe nxitoi ta pergatise.

   8. Mori pastaj gjize, qumesht dhe vicin qe kishte pergatitur dhe i vuri para tyre; ndersa ata hanin, ai qendroi me kembe prane tyre poshte pemes.

   9. Pastaj ata i thane atij: "Ku eshte Sara, gruaja jote?". Abrahami u pergjegj: "Éshte atje ne cader".

   10 .Dhe ai tha: "Do te kthehem me siguri vitin e ardhshem te ti ne po kete kohe; dhe ja Sara, gruaja jote, do te kete nje djale". Dhe Sara degjonte ne hyrje te cadres, qe ishte prapa tij.

   11 .Por Abrahami dhe Sara ishin pleq, ne moshe te kaluar, dhe Sara nuk kishte me te permuajshmet e grave.

   12 .Prandaj Sara qeshi me veten e saj, duke thene: "Plake si jam, a do te kem une gezime te tilla, me qene se vete zoti im eshte plak?".

   13. Dhe Zoti i tha Abrahamit: "Pse qeshi valle Sara duke thene: "A do te lind une pernjemend, plake sic jam?".

   14 .A ka valle dicka qe eshte shume e veshtire per Zotin? Ne kohen e caktuar, brenda nje viti, do te kthehem te ti, dhe Sara do te kete nje bir".

   15 .Atehere Sara mohoi, duke thene: "Nuk qesha", sepse pati frike. Por ai i tha: "Perkundrazi, ke qeshur!".

   16. Pastaj ata njerez u ngriten se andejmi dhe kthyen shikimin e tyre ne drejtim te Sodomes; dhe Abrahami ecte bashke me ta per tu ndare prej tyre.

   17. Dhe Zoti tha: "A do t`ia fsheh une Abrahamit ate qe kam per te bere,

   18. mbasi Abrahami duhet te behet nje komb i madh dhe i fuqishem dhe tek ai do te bekohen tere kombet e tokes?.

   19. Une ne fakt e kam zgjedhur, me qellim qe te urdheroje bijte e tij dhe shtepine e tij te ndjekin pas tij rrugen e Zotit, duke zbatuar drejtesine dhe barazine, ne menyre qe Zoti te mund te plotesoje premtimet qe i ka dhene Abrahamit".

   20. Dhe Zoti tha: "Me qene se britma qe ngrihet nga Sodoma dhe Gomora eshte e madhe dhe me qene se mekati i tyre eshte shume i rende,

   21. une do te zbres per te pare nese kane bere me te vertete simbas britmes qe ka arritur tek une, ne rast te kundert, do ta mesoj".

   22. Pastaj keta njerez u larguan se andejmi dhe shkuan ne drejtim te Sodomes, por Abrahami mbeti ende para Zotit.

   23. Atehere Abrahami iu afrua dhe i tha: "Do te zhdukesh te drejtin se bashku me te paudhin?

   24. Le ta zeme se ka pesedhjete te drejte ne qytet, ti do ta shkaterroje vendin dhe nuk do t`i falje per hir te pesedhjete njerezve te drejte qe banojne ne mes te saj?

   25. Mos e bej kete gje, te shkaktosh vdekjen e te drejtit bashke me ate te te paudhit, keshtu qe i drejti te trajtohet si i paudhi. Larg teje nje mendim i tille! Gjykatesi i tere tokes a nuk ka per te bere drejtesi?".

   26. Zoti tha: "Ne rast se gjej ne qytetin e Sodomes pesedhjete njerez te drejte, une do ta fal tere vendin per hir te tyre".

   27 .Atehere Abrahami rifilloi dhe tha: "Ja, marr guximin t`i flas Zotit, megjithese une nuk jam vecse pluhur dhe hi.

   28. Ta zeme se atyre pesedhjete te drejteve u mungojne pese, a do ta shkaterroje tere qytetin per pese veta me pak?". Zoti u pergjigj: "Po te gjej dyzet e pese, nuk do ta shkaterroj".

   29. Abrahami vazhdoi t`i flase dhe tha: "Ta zeme se ne qytet ndodhen dyzet?". Zoti u pergjigj: "Nuk do ta bej per hir te dyzeteve".

   30. Atehere Abrahami i tha: "Oh, te mos zemerohet Zoti, dhe une do te flas. Po sikur ne qytet te kete tridhjete prej tyre?". Zoti u pergjigj: "Nuk do ta bej, po te gjej tridhjete".

   31. Dhe Abrahami i tha: "Ja, marr guximin t`i flas Zotit. Ta zeme se ne qytet gjenden njezet?". Zoti iu pergjigj: "Nuk do ta shkaterroj per hir te te njezeteve".

   32. Dhe Abrahami i tha: "Oh, te mos zemerohet Zoti dhe une do te flas edhe vetem kete here. Sikur ne qytet te kete dhjete prej tyre?". Zoti u pergjegj: "Nuk do ta shkaterroj per hir te te dhjeteve".

   33. Sa mbaroi se foluri me Abrahamin, Zoti u largua. Dhe Abrahami u kthye ne banesen e tij.
  • Zanafilla

   Kapitulli 19
   1. Por te dy engjejt arriten ne mbremje ne Sodome, ndersa Loti ishte ulur te porta e Sodomes; sa i pa, ai u ngrit me kembe per t`u dale perpara dhe u shtri me fytyren ne toke,

   2. Dhe tha: "Zoterinjte e mi, ju lutem, hyni ne shtepine e sherbetorit tuaj, kaloni aty naten dhe lani kembet; pastaj neser ne mengjes mund te coheni shpejt dhe te vazhdoni udhen tuaj". Ata u pergjigjen: "Jo; do ta kalojme naten ne sheshin".

   3. Por ai nguli kembe aq shume sa qe ata erdhen tek ai dhe hyne ne shtepine e tij. Ai u pergatiti nje banket dhe poqi buke pa tharm, dhe ata hengren.

   4. Por para se te shkonin ne shtrat, njerezit e qytetit, njerezit e Sodomes, rrethuan shtepine; ishin te rinj e pleq, tere popullsia e mbledhur nga cdo ane;

   5 .thirren Lotin dhe i thane: "Ku jane njerezit qe erdhen te ti sonte? Na i nxirr jashte qe te mund t`i njohim!".

   6. Loti doli drejt atyre para portes se shtepise, e mbylli porten pas tij dhe tha:

   7. "Oh, vellezer te mi, mos u sillni kaq keq!

   8. Degjoni, une kam dy vajza qe nuk kane njohur burre; prandaj me lini qe t`i nxjerr jashte dhe beni c`te doni me to; por mos u beni asgje ketyre burrave, sepse jane nen mbrojtjen e shtepise sime".

   9 .Por ata i thane: "Shko tutje!". Pastaj vazhduan: "Ky erdhi ketu si i huaj, dhe deshiron te behet gjykates! Tani do te sillemi me keq me ty se sa me ata!". Dhe duke e shtyre Lotin me dhune, u afruan per te shperthyer deren.

   10. Por ata njerez zgjaten duart e tyre dhe e terhoqen Lotin brenda shtepise bashke me ta, dhe mbyllen deren.

   11. Goditen verberisht njerezit qe ishin te dera e shtepise, nga me i vogli deri te me i madhi, keshtu qe u lodhen ne orvatjen per te gjetur deren.

   12. Atehere ata njerez i thane Lotit: "Ke ke tjeter ketu? Nxirr nga ky vend dhenduret e tu, bijte dhe bijat e tua, dhe cilindo qe ke ne qytet,

   13. sepse ne po behemi gati ta shkaterrojme kete vend, sepse britma e banoreve te tij eshte e madhe perpara Zotit dhe Zoti na dergoi per ta shkaterruar".

   14. Atehere Loti doli e u foli dhendureve te tij qe ishin martuar me bijat e tij, dhe tha: "Çohuni, largohuni nga ky vend, sepse Zoti do ta shkaterroje qytetin". Por dhenduret e tij paten pershtypjen se ai po bente shaka.

   15. Sa doli agimi, engjejt e nxiten Lotin duke thene: "Çohu, merr gruan dhe bijat e tua qe gjenden ketu, qe ti te mos vdesesh ne denimin e ketij qyteti".

   16. Duke qene se ai po ngurronte, ata njerez e moren per dore ate, te shoqen dhe dy bijat e tij, sepse Zotit i kishte ardhur meshire per te, e nxorren jashte dhe i shpetuan jeten duke e cuar jashte qytetit.

   17. Ndersa po i conin jashte, njeri prej tyre tha: "Ik shpejt per te shpetuar jeten tende! Mos shiko prapa e mos u ndal ne asnje vend te fushes; shpeto ne mal qe te mos vdesesh!".

   18 .Por Loti iu pergjegj atyre: "Jo, zoti im!

   19. Ja, sherbetori yt gjeti hir para syve te tu dhe ti u tregove shpirtmadh ndaj meje, duke me shpetuar jeten, por une nuk do te mund te arrij malin para se te me zere fatkeqesia dhe une te vdes.

   20. Ja, ky qytet eshte mjaft i afert per ta arritur dhe eshte i vogel. Me ler, pra, te iki shpejt aty (a nuk eshte i vogel?) dhe keshtu do te shpetoj jeten".

   21. Engjelli i tha: "Une po ta plotesoj edhe kete kerkese: te mos shkaterroj qytetin per te cilin fole.

   22. Shpejto, ik atje, sepse une nuk mund te bej asgje para se ti te arrish atje". Per kete arsye ky qytet u quajt Coar.

   23. Dielli po ngrihej mbi toke kur Loti arriti ne Coar.

   24 .Atehere Zoti beri qe nga qielli te binte squfur dhe zjarr mbi Sodomen dhe Gomoren, nga ana e Zotit.

   25. Keshtu ai shkaterroi ato qytete, tere fushen, tere banoret e qytetit e gjithcka mbinte mbi token.

   26 .Por gruaja e Lotit solli kryet per te shikuar prapa dhe u be nje statuje prej kripe.

   27. Abrahami u ngrit heret ne mengjes dhe shkoi ne vendin ku kishte qendruar para Zotit;

   28. pastaj drejtoi shikimin nga Sodoma dhe Gomora si dhe nga tere krahina e fushes, dhe keshtu pa nje tym qe ngrihej nga toka, si tymi i nje furre.

   29. Keshtu ndodhi qe kur Perendia shkaterroi qytetin e fushes, Perendise iu kujtua Abrahami dhe e largoi Lotin nga gjema kur shkaterroi qytetet ku Loti kishte banuar.

   30. Pastaj Loti doli nga Coari dhe shkoi te banoje ne mal bashke me dy bijat e tij, sepse kishte frike te qendronte ne Coar; dhe u vendos ne nje shpelle bashke me dy bijat e tij.

   31. Me e madhja i tha me te vogles: "Babai yne eshte plak, dhe nuk ka asnje burre ne vend qe mund te bashkohet me ne, ashtu sic ndodh mbi gjithe token.

   32. Eja, t`i japim vere babait tone e te shtrihemi bashke me te; keshtu do te mund t`i sigurojme pasardhes babait tone".

   33. Keshtu po ate nate i dhane vere babait te tyre dhe e madhja u shtri bashke me te atin, por ai nuk u kujtua as kur ajo u shtri me te, as kur u ngrit.

   34 .Te nesermen vajza me e madhe i tha me te vogles: "Ja, naten e kaluar une rashe ne shtrat bashke me babane tim; le te bejme qe ai te pije vere edhe sonte; pastaj ti futu dhe shtrihu me te, qe te mund t`i sigurojme pasardhes babait tone".

   35. Edhe ate nate i dhane vere babait te tyre dhe me e vogla shkoi te shtrihet bashke me te, dhe ai nuk u kujtua as kur u shtri, as kur u ngrit.

   36. Keshtu dy bijat e Lotit u ngjizen nga babai i tyre.

   37. Me e madhja lindi nje djale, te cilit ia vuri emrin Moab. Ky eshte babai i Moabiteve, qe ekzistojne deri ne ditet tona.

   38. Edhe me e vogla lindi nje djale, te cilit ia vuri emrin Ben-Ami. Ky eshte babai i Amoniteve, qe ekzistojne deri ne ditet tona.

  • Zanafilla

   Kapitulli 20
   1 Abrahami u zhvendos se ketejmi duke vajtur ne Negev, dhe banoi ne Kadesh dhe ne Shur mandej u vendos ne Gerar.

   2. Tani Abrahami thoshte per Saren, gruan e tij: "Éshte motra ime". Keshtu Abimeleku, mbreti i Gerarit, dergoi njerez per te marre Saren.

   3. Por Perendia iu shfaq Abimelekut ne nje enderr nate dhe i tha: "Ja, ti je duke vdekur, per shkak te gruas qe ke marre, sepse ajo eshte e martuar".

   4. Por Abimeleku nuk i ishte afruar asaj dhe tha: "Zot, a do ta shkaterroje nje komb, edhe sikur ai te ishte i drejte?

   5. Ai nuk me ka thene: "Éshte motra ime", dhe ajo vete ka thene: "Éshte vellai im"? E bera kete gje me ndershmerine e zemres sime dhe me duar te pafajshme".

   6. Dhe Perendia i tha ne enderr: "Po, une e di qe e ke bere kete gje me ndershmerine e zemres sate, ndaj te ndalova te kryesh nje mekat kunder meje; ndaj nuk te lejova ta prekesh.

   7 .Tani ktheja gruan ketij njeriu, sepse ai eshte nje profet; dhe do te lutet per ty dhe ti ke per te jetuar. Por, ne rast se nuk ia kthen, dije qe me siguri ke per te vdekur, ti dhe tere njerezit e tu".

   8. Keshtu Abimeleku u zgjua heret ne mengjes, thirri gjithe sherbetoret e tij dhe u tregoi tere keto gjera. Dhe ata njerez i zuri nje frike e madhe.

   9 .Pastaj Abimeleku thirri Abrahamin dhe i tha: "Ç`na bere? Dhe cfare kam bere une kunder teje qe me solle nje mekat kaq te madh si mua ashtu edhe mbreterise sime? Ti me bere gjera qe nuk duheshin bere".

   10. Pastaj Abimeleku i tha Abrahamit: "Çfare mendoje te beje duke vepruar ne kete menyre?".

   11 .Abrahami u pergjegj: "E bera sepse thoja me veten time: "Sigurisht, ne kete vend nuk kane frike nga Perendia; dhe do te me vrasin per shkak te gruas sime".

   12. Pervec kesaj ajo eshte ne te vertete motra ime, bije e babait tim, por jo bije e nenes sime; dhe pastaj u be gruaja ime.

   13. Dhe kur Perendia me coi te bredh larg shtepise se babait tim, une i thashe: "Ky eshte favori qe do te me besh; kudo qe te shkojme, do te thuash per mua: Éshte vellai im"".

   14 .Atehere Abimeleku mori dhente, qete, sherbyesit dhe sherbetoret, dhe ia dha Abrahamit; dhe i kthehu gruan e tij Sara.

   15. Pastaj Abimeleku tha: "Ja, vendi im te qendron perpara; qendro aty ku te pelqen".

   16. Dhe Sares i tha: "Ja, une i dhashe vellait tend njemije cope argjendi; kjo do te sherbeje per te mbuluar fyerjen qe te eshte bere para te gjithe atyre qe jane me ty; keshtu je e perligjur para te gjitheve".

   17. Atehere Abrahami iu lut Perendise dhe Perendia sheroi Abimelekun, gruan e tij dhe sherbyeset e saj, dhe ato munden te pjellin.

   18. Sepse Zoti e kishte shterpezuar plotesisht tere shtepine e Abimelekut, per shkak te Sares, gruas se Abrahamit.