Angepinnt Bibla Shqip.---Levitiku

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • Bibla Shqip.---Levitiku

   Levitiku
   [Blockierte Grafik: http://i35.tinypic.com/1zi2xf.jpg]
   Kapitulli 1


   1. Zoti thirri Moisiun dhe i foli nga cadra e mbledhjes, duke thene:

   2. "Folu bijve te Izraelit dhe u thuaj atyre: Kur dikush nga ju sjell nje oferte per Zotin, sillni si fli tuajen nje kafshe te marre nga kopeja e bagetise se trashe ose te imet.

   3. Ne rast se oferta e tij eshte nje olokaust i nje koke bagetie nga kopeja, le te ofroje nje mashkull pa te meta; ta coje ne hyrjen e cadres se mbledhjes me vullnetin e tij perpara Zotit.

   4. Do te vere pastaj doren e tij mbi koken e olokaustit, qe do te pranohet ne vend te tij, per te shlyer denimin ne vend te tij.

   5. Pastaj do te there demin e vogel para Zotit; dhe prifterinjte, bijte e Aaronit, do te sjellin gjakun dhe do ta sperkatin rreth e qark altarit, qe ndodhet ne hyrje te cadres se mbledhjes;

   6. do ta rrjepe olokaustin dhe do ta prese ne copa.

   7. Dhe bijte e priftit Aaron do te vene zjarr mbi altar dhe do te sistemojne drute mbi zjarrin.

   8. Pastaj prifterinjte, bijte e Aaronit, do te vendosin copat, koken dhe dhjamin mbi drute e vena mbi zjarrin qe gjendet mbi altarin;

   9. Por do t`i lajne me uje zorret dhe kembet, dhe prifti do te tymose cdo gje mbi altar, si nje olokaust, nje flijim qe eshte bere me zjarr me ere te kendshme per Zotin.

   10 .Ne qofte se oferta e tij eshte nje olokaust nga kopeja: dele ose dhi, te ofroje nje mashkull pa te meta.

   11. Do ta there nga krahu verior i altarit, perpara Zotit; dhe prifterinjte, bijte e Aaronit, do te sperkasin gjakun e tij rreth e qark altarit.

   12. Pastaj do ta prese ne copa bashke me koken dhe dhjamin e tij, dhe prifti do t`i vere mbi drute qe ndodhen mbi zjarrin qe eshte mbi altar;

   13. Por do t`i laje zorret dhe kembet me uje, dhe prifti do te paraqese cdo gje dhe do ta tymose mbi altar. Ky eshte nje olokaust, nje flijim i bere me zjarr me ere te kendshme per Zotin.

   14. Ne qofte se ofrimi i tij per Zotin eshte nje olokaust zogjsh, te sjelle turtuj ose pellumba te rinj.

   15. Prifti do t`i paraqese ne altar, do t`u kepuse koken, do t`i tymose keto mbi altar, dhe gjaku i tij do te rrjedhe mbi nje krah te altarit.

   16. Pastaj do t`u heqe gushen me gjithe puplat dhe do t`i hedhe prane altarit, ne drejtim te lindjes, ne vendin e hirit.

   17. Do t`i thyeje pastaj duke i mbajtur nga krahet, por pa i ndare ne dy pjese, dhe prifti do t`i tymose mbi altar, mbi drute e vena mbi zjarr. Ky eshte nje olokaust, nje flijim i bere me zjarr me ere te kendshme per Zotin".

   Dieser Beitrag wurde bereits 1 mal editiert, zuletzt von .:Zeshkanja:. ()

  • Levitiku

   Kapitulli 2


   1. "Kur dikush i sjell si fli Zotit nje blatim, oferta e tij te jete nga maja e miellit; le te derdhe vaj mbi te dhe t`i vere temjan siper.

   2 .Do t`ia coje prifterinjve, bijve te Aaronit; prifti do te marre prej saj nje grusht maje mielli dhe vaji me gjithe temjanin dhe do ta tymose mbi altar si kujtim. Éshte nje flijim i bere me zjarr me ere te kendshme per Zotin.

   3. Ajo qe mbetet nga blatimi do te jete per Aaronin dhe bijte e tij; eshte nje gje shume e shenjte e bere me zjarr per Zotin.

   4. Kur con si fli nje blatim ushqimesh te pjekura ne furre, do te jete me kulac prej maje mielli, pa maja, te zena me vaj dhe me revani pa maja te lyer me vaj.

   5 .Por ne qofte se ofrimi jote eshte nje blatim ushqimi te pjekur ne skare, do te jete prej majes se miellit te perzier me vaj dhe pa maja.

   6 .Do ta ndash ne copa dhe do te derdhesh vaj mbi te; eshte nje blatim ushqimor.

   7. Por ne rast se flija jote eshte nje blatim ushqimi i gatuar ne tigan, do te jete prej majes se miellit me vaj.

   8. Do t`i cosh Zotit blatimin ushqimor te pergatitur me keto gjera; do t`i paraqitet priftit, qe do ta coje ne altar.

   9. Prifti do te marre nga blatimi pjesen qe do te sherbeje si kujtim dhe do ta tymose mbi altar. Éshte nje flijim i bere me zjarr me ere te kendshme per Zotin.

   10. Ajo qe mbetet nga blatimi i ushqimit do te jete per Aaronin dhe bijte e tij; eshte nje gje shume e shenjte nder flijimet e bera me zjarr per Zotin.

   11 .Çdo blatim ushqimor qe do t`i coni Zotit do te jete pa maja, sepse nuk do te tymosni asgje qe permban maja ose mjalte, si flijim qe behet me zjarr per Zotin.

   12. Mund t`ia coni Zotit si nje blatim te prodhimeve te para, por ato nuk do te vihen mbi altarin si oferta me ere te kendshme.

   13 .Çdo blatim ushqimor qe do te ofrosh, do ta ndreqesh me kripe; nuk do ta lesh mangut kripen nga blatimet e tua, sipas beselidhjes me Perendine. Mbi te gjitha ofertat e tua do te ofrosh kripe.

   14. Ne rast se i ofron Zotit nje blatim ushqimesh nga prodhimet e tua te para, do te ofrosh si blatim ushqimor te prodhimeve te tua te para kallinj te thekur ne zjarr, kokrra gruri te shtypura nga kallinj te plote.

   15. Dhe do te vesh mbi to vaj dhe temjan; eshte nje blatim ushqimor.

   16. Pas kesaj prifti do te tymose si kujtim nje pjese te grurit dhe nje pjese te vajit, se bashku me tere temjanin. Éshte nje flijim i bere me zjarr per Zotin".
  • Levitiku

   Kapitulli 3

   1. "Kur nje njeri ofron nje flijim falenderimi, po te jete se ofron nje bageti te trashe te marre nga kopeja, qofte mashkull apo femer, do ta ofroje pa te meta perpara Zotit.

   2. Do te vere doren mbi koken e ofertes se tij dhe do ta there ne hyrje te cadres se mbledhjes; pastaj prifterinjte, bijte e Aaronit, do te shperndajne gjakun rreth e qark mbi altarin.

   3 .Nga ky flijim falenderimi do te paraqese, si flijim te bere me zjarr per Zotin, dhjamin qe mbulon zorret dhe te gjithe dhjamin qe rri ngjitur me zorret,

   4. Te dy veshkat dhe dhjamin qe eshte mbi ato rreth ijeve, por do te shkepuse bulen me dhjame te melcise se zeze qe ndodhet mbi veshkat.

   5. Pas kesaj bijte e Aaronit do ta tymosin ne altarin mbi olokaustin, qe ndodhet mbi drute e vena mbi zjarr. Éshte nje flijim i bere me zjarr me ere te kendshme per Zotin.

   6. Ne rast se oferta e tij, si flijim falenderimi per Zotin, eshte nje bageti e imet, qofte mashkull apo femer, do ta ofroje pa te meta.

   7. Ne rast se paraqet si flijm e tij nje qengj, do ta ofroje perpara Zotit.

   8. Do te vere doren e tij mbi koken e ofertes se tij dhe do ta there ne hyrje te cadres se mbledhjes; pastaj bijte e Aaronit do ta shperndajne gjakun rreth e qark mbi altarin.

   9. Nga flijimi i falenderimit do te paraqitet, si flijim i bere me zjarr per Zotin, dhjami i tij; ai do te shkepuse tere bishtin e majme afer shtylles kurrizore, dhjamin qe mbulon zorret dhe te gjithe dhjamin qe rri ngjitur me zorret,

   10. Te dy veshkat dhe dhjamin qe eshte mbi to rreth ijeve, por do te shkepuse bulen e majme te melcise mbi veshkat.

   11. Pastaj prifti do ta tymose mbi altarin si ushqim. Éshte nje oferte e bere me zjarr per Zotin.

   12. Ne rast se oferta e tij eshte nje dhi, do ta ofroje para Zotit.

   13. Do te vere doren e tij mbi koken e saj dhe do ta there ne hyrje te cadres se mbledhjes; pastaj bijte e Aaronit do te shperndajne gjakun rreth e qark mbi altarin.

   14. Prej saj do te paraqese, si flijim te bere me zjarr per Zotin, dhjamin qe mbulon zorret dhe tere dhjamin qe rri ngjitur me zorret,

   15. Te dy veshkat dhe dhjamin qe eshte mbi to rreth ijeve, por do te shkepuse bulen e majme te melcise mbi veshkat.

   16. Pastaj prifti do t`i tymose mbi altar si ushqim. Éshte nje oferte e bere me zjarr me ere te kendshme. E tere yndyra i perket Zotit.

   17. Ky eshte nje ligj i perjetshem per te gjithe brezat tuaj, ne te gjitha vendet ku do te banoni: nuk do te hani as yndyre, as gjak".

  • Levitiku

   Kapitulli 4


   1. Zoti i foli akoma Moisiut, duke thene:

   2 ."Folu bijve te Izraelit dhe u thuaj atyre: Ne rast se dikush kryen mekat nga padituria kunder cfaredo urdherimi, duke bere dicka qe nuk duhet te bente,

   3. Ne rast se mekaton prifti qe ka qene vajuar, duke e bere keshtu popullin fajtor, t`i ofroje Zotit per mekatin e kryer nje dem te vogel pa te meta, si flijim per mekatin.

   4. Do ta coje demin e vogel ne hyrje te cadres se mbledhjes perpara Zotit; do te vere doren e tij mbi koken e demit te vogel dhe do ta there demin e vogel perpara Zotit.

   5. Pastaj prifti qe ka qene vajosur do te marre gjak nga demi i vogel dhe do ta coje ate ne cadren e mbledhjes;

   6 .Prifti do te ngjyeje gishtin e tij ne gjak dhe do te sperkase pak nga ky gjak shtate here para Zotit, perballe velit te shenjterores.

   7. Pastaj prifti do te vere pak nga ai gjak mbi briret e altarit te temjanit te parfumuar para Zotit, qe ndodhet ne cadren e mbledhjes; do te derdhe mbetjen e gjakut te demit te vogel mbi bazen e altarit te olokausteve, qe ndodhet ne hyrje te cadres se mbledhjes.

   8 .Do te heqe prej tij tere dhjamin e flise se mekatit te demit te vogel: dhjamin qe mbulon zorret dhe tere dhjamin qe rri ngjitur me zorret,

   9. Te dy veshkat dhe dhjamin qe ndodhet mbi ta rreth ijeve, por do te shkepute bulen e majme te melcise mbi veshkat,

   10 .Ashtu sic veprohet per demin e vogel te flijimit te falenderimit; pastaj prifti do t`i tymose ato mbi altarin e olokausteve.

   11. Por lekuren e demit te vogel dhe tere mishin e tij, se bashku me koken e tij, kembet e tij, zorret e tij dhe felliqesirat e tij,

   12. Gjithe demin e vogel, do ta coje jashte kampit, ne nje vend te paster, ku hidhet hiri; dhe do ta djege mbi dru me zjarr; do te digjet aty ku hidhet hiri.

   13. Ne rast se gjithe asambleja e Izraelit kryen mekat nga padituria, dhe kjo gje mbahet e fshehte nga syte e asamblese, ajo ka bere dicka qe Zoti e ka ndaluar te behet dhe keshtu eshte bere fajtore;

   14. Kur mekati i bere do te behet i njohur, asambleja do te ofroje si fli per mekatin nje dem te vogel dhe do ta coje perpara cadres se mbledhjes.

   15. Pleqte e asamblese do te vene duart e tyre mbi koken e demit te vogel perpara Zotit; pastaj demi i vogel do te theret perpara Zotit.

   16 .Pastaj prifti qe ka qene vajuar do te sjelle pak gjak nga demi i vogel ne cadren e mbledhjes;

   17. pas kesaj prifti do te ngjyeje gishtin e tij ne gjak dhe do ta sperkase ate shtate here perpara Zotit, perballe velit.

   18. Do te vere pak nga ai gjak mbi briret e altarit qe eshte perpara Zotit, ne cadren e mbledhjes; dhe do te derdhe mbetjen e gjakut ne bazen e altarit te olokaustit, qe eshte ne hyrjen e cadres se mbledhjes.

   19. Se ketejmi do te heqe tere dhjamin dhe do ta tymose mbi altar.

   20. Do te veproje me kete dem te vogel ashtu sic pat vepruar me demin e vogel te ofruar per mekatin; do te beje te njejten gje. Keshtu prifti do te beje shlyerjen per anetaret e asamblese dhe keta do te jene te falur.

   21. Pastaj do ta coje demin e vogel jashte kampit dhe do ta djege ashtu sic ka djegur demin e pare te vogel. Ky eshte flijimi i mekatit per asamblene.

   22. Ne rast se nje nder kreret ka kryer nje mekat dhe nga padituria ka bere nje nga gjerat qe Zoti, Perendia e tij, e ka ndaluar te behet, duke u bere, pra, fajtor,

   23. kur ai behet i vetedijshem per mekatin qe ka kryer, do te coje si oferte te tij nje cjap mashkull, pa te meta.

   24. Do te vere doren mbi koken e cjapit dhe do ta there ne vendin ku theren olokaustet perpara Zotit. Éshte nje flijim per mekatin.

   25. Pastaj prifti do te marre me gishtin e tij pak gjak nga flijimi per mekatin dhe do ta vere mbi briret e altarit te olokausteve, dhe do te derdhe gjakun e cjapit mbi bazen e altarit te olokaustit;

   26. Pastaj do te tymose tere dhjamin e tij mbi altar, si dhjamin e flijimit te falenderimit. Keshtu prifti do te beje shlyerjen per ate, dhe mekati do t`i falet.

   27. Ne rast se dikush nga populli kryen nje mekat nga padituria kunder cfaredo urdherimi te Zotit, duke bere nje dicka qe nuk duhet te bente, duke u bere, pra, fajtor,

   28. Kur ai behet i vetedijshem per mekatin qe ka kryer, do te sjelle si oferte nje dhi femer, pa te meta, per mekatin e kryer.

   29. Do te vere doren mbi koken e flise per mekatin dhe do ta there fline per mekatin ne vendin e olokaustit.

   30. Pastaj prifti do te marre me gishtin e tij pak nga gjaku i tij dhe do ta vere mbi briret e altarit te olokaustit, dhe do te derdhe mbetjen e gjakut te tij mbi bazen e altarit.

   31. Do te marre tere dhjamin e tij, ashtu si mori dhjamin nga flijimi i falenderimit; pastaj prifti do ta tymose ate mbi altar si nje ere te kendshme per Zotin. Keshtu prifti do te beje shlyerjen dhe ai do te falet.

   32. Ne qofte se ai sjell nje qengj si fli te tij per mekatin, duhet te sjelle nje femer pa te meta.

   33. Do te vere doren mbi koken e flise per mekatin dhe do ta there si fli per mekatin ne vendin ku theren olokaustet.

   34. Pastaj prifti do te marre me gishtin e tij pak gjak nga gjaku i flise per mekatin dhe do ta vere mbi briret e altarit te olokaustit, dhe do te derdhe mbetjen e gjakut te tij mbi bazen e altarit.

   35. Do te marre tere dhjamin, sic merret dhjami i qengjit te flijimit te falenderimit; pastaj prifti do ta tymose mbi altar, mbi flijimet e bera me zjarr per Zotin. Keshtu prifti do te kryeje shlyerjen per shkak te mekatit qe ka kryer, dhe ai do te jete falur".
  • Levitiku

   Kapitulli 5


   1. "Ne qofte se dikush kryen nje mekat, pasi te jete betuar boterisht se do te deshmoje, kur ai eshte deshmitar, sepse e ka pare faktin ose i eshte bere i njohur, po te jete se nuk e kallezon, do te mbaje fajin.

   2. Ose kur dikush prek dicka te papaster, qofte edhe ne menyre te pandergjegjshme, si kermen e nje kafshe te papaster ose kermen e nje kafshe shtepiake te papaster apo kermen te nje rreshqanori te papaster, do te mbetet ai vete i papaster dhe fajtor.

   3. Ose kur prek nje papasterti njerezore, qofte edhe ne menyre te pandergjegjshme, cfaredo gje me ane te te cilit njeriu behet i papaster kur e pranon, eshte fajtor.

   4. Ose ne se dikush ne menyre te pandergjegjshme, duke folur pa u menduar thelle me buzet e tij, betohet se do te beje nje te mire apo nje te keqe, cfaredo gje qe nje njeri mund te thote me mendjelehtesi me nje betim, kur e pranon gabimin, eshte fajtor per secilen nga keto gjera.

   5. Prandaj ne se dikush eshte bere fajtor ne nje nga keto gjera, do te pranoje mekatin qe ka kryer;

   6 .Do t`i coje pra Zotit, si fli te fajit te tij per mekatin qe ka kryer, nje femer te kopese, nje dele apo nje dhi, si flijim per mekatin; dhe prifti do te beje per te shlyerjen per shkak te mekatit te tij.

   7. Ne qofte se nuk ka mjetet per te siguruar nje dele, do t`i coje Zotit, si fli per mekatin e kryer, dy turtuj ose dy pellumba te rinj: njerin si flijim per mekatin dhe tjetrin si olokaust.

   8 .Do t`ia coje priftit, i cili do te ofroje se pari ate te mekatit; do t`i kepuse koken prane qafes, por pa e ndare plotesisht;

   9. Pastaj do te sperkase pak gjak te flijimit per mekatin mbi faqen e altarit, dhe mbetja e gjakut do te derdhet ne bazen e altarit. Ky eshte nje flijim per mekatin.

   10. Me zogun tjeter do te beje nje olokaust, simbas normave te caktuara. Keshtu prifti do te beje per ate person shlyerjen e mekatit qe ka kryer, dhe ai do t`i falet.

   11. Por ne rast se i mungojne mjetet per te siguruar dy turtuj ose dy pellumba te rinj, atehere kush ka mekatuar do te sjelle si oferte te dhjeten pjese te nje efe ne maje mielli, si flijim per mekatin; nuk do te vere mbi te as vaj as temjan, sepse eshte nje flijim per mekatin.

   12. Do ta coje miellin te prifti dhe ky do te marre nje grusht prej tij si kujtim, dhe do ta tymose mbi altarin siper flijimeve te bera me zjarr per Zotin. Éshte nje flijim per mekatin.

   13 .Keshtu prifti do te shlyeje per te mekatin qe ai ka kryer ne nje nga keto gjera, dhe ai do t`i jete falur. Mbetja do t`i takoje priftit, si ne blatimin e ushqimit".

   14. Zoti i foli akoma Moisiut, duke thene:

   15. "Ne qofte se dikush kryen ndonje shkelje dhe mekaton nga padituria kunder gjerave te shenjta te Zotit, atehere do t`i coje Zotit oferten e tij per shkeljen, nje dash pa te meta te marre nga kopeja, te cilin ti e cmon ne sikla argjendi, simbas siklit te shenjterores, si oferte per shkeljen.

   16. Dhe do ta laje demin e shkaktuar ndaj gjese se shenjte, duke shtuar nje te pesten e vleres, dhe do t`ia jape priftit; keshtu prifti do te beje per te shlyerjen me dashin e ofertes per shkeljen, dhe shkelja do t`i falet.

   17 .Ne qofte se dikush mekaton dhe, ne menyre te pandergjegjshme, kryen nje dicka qe Zoti ka ndaluar te behet, eshte gjithashtu fajtor dhe i detyruar te vuaje denimin.

   18. Ai do t`i sjelle priftit si oferte per shkeljen, nje dash pa te meta, te marre nga kopeja, sipas vleresimit tend. Keshtu prifti do te beje per te shlyerjen per mekatin e tij nga padituria, te cilin e ka kryer ne menyre te pandergjegjshme dhe ky do t`i jete falur.

   19. Kjo eshte nje oferte per shkeljen; ai eshte me siguri fajtor perpara Zotit".
  • Levitiku

   Kapitulli 6


   1. Zoti i foli Moisiut, duke thene:

   2 ."Ne qofte se dikush mekaton dhe ben nje shkelje kunder Zotit, duke u sjelle ne menyre te genjeshtert me fqinjin e tij lidhur me nje depozite, ose me nje peng apo per nje vjedhje, ose ka mashtruar fqinjin e tij,

   3. O sepse ka gjetur nje gje te humbur dhe ka genjyer lidhur me te dhe eshte betuar ne menyre te rreme, per cfaredo gje njeriu mund te mekatoje ne veprimet e tij,

   4. Atehere, ne qofte se ka mekatuar dhe eshte fajtor, ai duhet te riktheje ate qe ka vjedhur, apo gjene e zhvatur me mashtrim, ose depoziten qe i eshte besuar apo sendin e humbur qe ka gjetur,

   5. Ose te gjitha ato per te cilat eshte betuar ne menyre te rreme. Jo vetem do t`i ktheje plotesisht, por do t`u shtoje nje te pesten dhe do t`ia dorezoje te zotit ne po ate dite te ofertes se tij per shkeljen.

   6. Pastaj do t`i sjelle priftit oferten e tij per shkeljen perpara Zotit: nje dash pa te meta, te marre nga kopeja sipas vleresimit tend, si oferte per shkeljen.

   7. Keshtu prifti do te beje shlyerjen per te perpara Zotit, dhe do t`i falet cdo faj per te cilin eshte bere fajtor".

   8 .Zoti i foli akoma Moisiut, duke thene:

   9. "Jepu kete urdher Aaronit dhe bijve te tij, dhe u thuaj atyre: Ky eshte ligji i olokaustit. Olokausti do te mbetet mbi mangallin siper altarit tere naten, deri ne mengjes; dhe zjarri i altarit do te mbahet i ndezur.

   10. Prifti do te veshe tuniken e tij prej liri dhe do te veshe mbi trup pantallonat; dhe do te mbledhe hirin e olokaustit, qe zjarri ka konsumuar mbi altar, dhe do ta vendose prane altarit.

   11. Pastaj do te heqe rrobat e tij dhe do te veshe te tjera, dhe do ta coje hirin jashte kampit ne nje vend te paster.

   12. Zjarri mbi altar do te mbahet i ndezur dhe nuk do te lihet te shuhet; prifti do te djege dru mbi te cdo mengjes, do te vendose siper olokaustin dhe do te tymose siper dhjamin e flijimeve te falenderimit.

   13. Zjarri duhet te digjet vazhdimisht mbi altarin dhe nuk duhet te shuhet.

   14. Ky eshte ligji i blatimit te ushqimit. Bijte e Aaronit do ta paraqesin perpara Zotit perballe altarit.

   15. Njeri prej tyre do te marre nga ai nje grusht maje mielli me vajin e tij dhe me gjithe temjanin qe ndodhet mbi blatimin e ushqimit dhe do ta tymose mbi altar me ere te kendshme, si nje kujtim per Zotin.

   16. Aaroni dhe bijte e tij do te hane ate qe ka per te mbetur; do te hahet pa maja ne vend te shenjte; ata do ta hane ne oborrin e cadres se mbledhjes.

   17. Te mos piqet me maja; eshte pjesa qe u dhashe atyre nga flijimet e mia te bera me zjarr. Éshte gje shume e shenjte, ashtu si flijimi per mekatin dhe si flijimi per shkeljen.

   18. Çdo mashkull nder bijte e Aaronit do te mund te haje. Éshte nje ligj i perjetshem per gjithe brezat tuaj, qe lidhet me flijimet e bera me zjarr per Zotin. Kushdo qe prek keto gjera duhet te jete i shenjte.

   19. Zoti i foli akoma Moisiut, duke thene:

   20 ."Kjo eshte oferta qe Aaroni dhe bijte e tij do t`i bejne Zotit diten ne te cilen jane vajuar: nje e dhjeta e efes maje mielli, si blatim i zakonshem i ushqimit, gjysmen ne mengjes dhe gjysmen ne mbremje.

   21. Ajo do te pergatitet me vaj mbi nje skare; do ta cosh te perzier mire dhe do te ofrosh copat e pjekura te blatimit te ushqimit, si ere e kendshme per Zotin.

   22. Prifti, njerit prej bijve te tij qe eshte vajuar per t`i zene vendin, do t`i beje kete oferte; sipas ligjit te perjetshem, do te tymoset e tera.

   23. Çdo blatim i ushqimit te priftit do te tymoset i teri; ai nuk do te hahet".

   24 .Zoti i foli akoma Moisiut, duke thene:

   25. "Folu Aaronit dhe bijve te tij dhe u thuaj atyre: Ky eshte ligji i flijimit per mekatin. Ne vendin ku theret olokausti, te theret flia per mekatin perpara Zotit. Éshte gje shume e shenjte.

   26 .Prifti qe e ofron per mekatin, do ta haje; duhet te hahet ne nje vend te shenjte, ne oborrin e cadres se mbledhjes.

   27. Kushdo qe prek mishin e saj behet i shenjte; dhe ne qofte se pak nga gjaku i tij bie mbi nje rrobe, ajo duhet te lahet ne vend te shenjte.

   28 .Por ena prej balte ne te cilen eshte pjekur do te thyhet; dhe ne rast se eshte pjekur ne nje ene prej bronzi, kjo do te ferkohet mire dhe do te shpelahet me uje.

   29. Çdo mashkull midis prifterinjve do te mund te haje prej tij; eshte gje shume e shenjte.

   30. Por nuk do te hahet asnje fli per mekatin, gjaku i se ciles eshte cuar ne cadren e mbledhjes per te shlyer mekatin ne shenjterore. Ajo do te digjet me zjarr".
  • Levitiku

   Kapitulli 7

   1. "Ky eshte ligji i ofertes per shkeljen, (eshte gje shume e shenjte).

   2. Ne vendim ku theret olokausti, do te theret flia per shkeljen; dhe gjaku i saj do te sperkatet rreth e qark altarit.

   3. Prej saj do te paraqitet tere dhjami: do te hiqet bishti i majme, dhjami qe mbulon zorret,

   4. te dy veshkat, dhjami qe eshte mbi to rreth ijeve dhe bula e dhjamur e melcise se zeze mbi veshkat.

   5. Pastaj prifti do t`i tymose mbi altar, si nje flijim i bere me zjarr per Zotin. Ky eshte nje flijim per shkeljen.

   6 .Çdo mashkull midis prifterinjve do te mund te haje nga ajo; do te hahet ne vend te shenjte; eshte gje shume e shenjte.

   7 .Flijimi per shkeljen eshte si flijimi i mekatit; i njejti ligj vlen per te dy rastet; flia me te cilen prifti ben shlyerjen i takon atij.

   8. Dhe prifti, qe ofron olokaustin e dikujt, do te marre per vete lekuren e olokaustit qe ka ofruar.

   9 .Keshtu cdo blatim i ushqimit i pjekur ne furre, apo i pergatitur ne tigan ose mbi skare, do te jete i priftit qe e ka ofruar.

   10. Dhe cdo blatim i ushqimit i perzier me vaj ose i thate i perket tere bijve te Aaronit, si per njerin si per tjetrin.

   11. Ky eshte ligji i flijimit te falenderimit, qe do t`i cohet Zotit.

   12. Ne qofte se dikush e ofron per dhenie hiri, do te ofroje me flijimin e dhenies se hirit kulac pa maja te perzier me vaj, revani pa maja te perzier me vaj dhe kulac me maje mielli te perzier me vaj.

   13. Bashke me kulacet e bukes pa maja, si oferte te tij do te paraqese, me flijimin e dhenies se hirit, flijimin e tij te falenderimit.

   14 .Nga cdo oferte ai do te ofroje nje kulac si nje blatim te larte per Zotin; ai do te jete i priftit qe ka sperkatur gjakun e flijimit te falenderimit.

   15. Mishi i flijimit te dhenies se hirit i paraqitur si falenderim do te hahet po ate dite gjate se ciles ofrohet; nuk do te lihet asgje prej tij deri ne mengjes.

   16. Por ne qofte se flijimi qe dikush ofron eshte nje kushtim ose nje oferte spontane, do te hahet diten ne te cilen paraqitet flijimi; ajo qe tepron duhet te hahet te nesermen.

   17. Por ajo qe mbetet nga mishi i flijimit do te digjet me zjarr diten e trete.

   18. Ne qofte se ne diten e trete hahet nga mishi i flijimit te falenderimit, ai nuk do te pranohet dhe nuk do t`i llogaritet; do te jete nje veprim i neveritshem; dhe ai qe ha, do te mbaje fajin e mekatit te tij.

   19. Mishi, qe prek cfaredo gje te papaster nuk do te hahet; do te digjet me zjarr. Sa per mishin tjeter, kushdo qe eshte i paster do te mund te haje nga ai.

   20. Por personi, qe duke qene i papaster, ha mish nga flijimi i falenderimit qe i perket Zotit, do te shfaroset nga populli i tij.

   21. Pervec kesaj ne se dikush prek cfaredo gje te papaster (nje papasterti njerezore, nje kafshe te papaster ose cfaredo gje te neveritshme dhe te ndyre) dhe ha mish nga flijimi i falenderimit qe i perket Zotit, ai do te shfaroset nga populli i tij".

   22. Zoti i foli akoma Moisiut, duke thene:

   23 ."Folu bijve te Izraelit dhe u thuaj atyre: Nuk do te hani asnje yndyre te lopes apo te deles apo te dhise.

   24. Dhjami i nje kafshe qe ka ngordhur ne menyre te natyrshme dhe dhjami i nje kafshe te shqyer mund te sherbeje per cdo perdorim tjeter, por nuk do te hani aspak;

   25. sepse kushdo qe ne fakt ha dhjamin e nje kafshe qe ofrohet si flijim i bere me zjarr per Zotin, ai qe ha nga ky mish do te shfaroset nga populli i tij.

   26. Pervec kesaj nuk do te hani asnje gjak, as te zogjve, as te katerkembeshve, ne asnje nga banesat tuaja.

   27. Kushdo qe ha cfaredo lloj gjaku, do te shfaroset nga populli i tij".

   28 .Zoti i foli akoma Moisiut, duke thene:

   29. "Folu bijve te Izraelit dhe u thuaj atyre: Kush i ofron Zotit flijimin e tij te falenderimit do t`ia coje oferten e tij Zotit, duke e hequr nga flijimi i tij i falenderimit.

   30. Do t`i coje me duart e tij ofertat e bera me zjarr per Zotin; do te coje dhjamin bashke me gjoksin, per te tundur gjoksin si oferte e tundur perpara Zotit.

   31. Prifti do ta tymose dhjamin mbi altar, ndersa gjoksi do te jete i Aaronit dhe i bijve te tij.

   32. Do t`i jepni priftit gjithashtu, si nje oferte te larte, kofshen e djathte te flijimeve tuaja te falenderimit.

   33. Ai nga bijte e Aaronit qe ofron gjakun dhe dhjamin e flijimeve te falenderimit do te kete, si pjese te tij, kofshen e djathte.

   34. Sepse nga flite e falenderimit te ofruara nga bijte e Izraelit une marr gjoksin e ofertes se tundur dhe kofshen e ofertes se larte, dhe ua jap priftit Aaron dhe bijve te tij, si nje detyrim i perjetshem nga ana e bijve te Izraelit".

   35. Kjo eshte pjesa e caktuar e Aaronit dhe bijve te tij nga flijimet e bera me zjarr per Zotin, diten qe do te paraqiten per t`i sherbyer Zotit si prifterinj.

   36. Kete ka urdheruar Zoti per bijte e Izraelit t`u jepnin atyre diten qe i vajosi, si nje ligj i perjetshem brez pas brezi.

   37. Ky eshte ligji i olokaustit, i blatimit te ushqimit, i flijimit per mekatin, i flijimit per shkeljen, i shenjterimit dhe i flijimit te falenderimit,

   38. Ligji qe Zoti i dha Moisiut mbi malin Sinai, diten qe i urdheroi bijte e Izraelit t`i paraqisnin ofertat e tyre Zotit ne shkretetiren e Sinait.

  • Levitiku

   Kapitulli 8

   1 .Zoti i foli akoma Moisiut, duke thene:

   2. "Merr Aaronin dhe bijte e tij bashke me te, rrobat, vajin e vajosjes, demin e vogel te flijimit per mekatin, dy deshte dhe shporten e bukeve te ndorme,

   3 Dhe mblidhe gjithe asamblene ne hyrje te cadres se mbledhjes".

   4. Atehere Moisiu beri ashtu si e kishte urdheruar Zoti, dhe asambleja u mblodh ne hyrje te cadres se mbledhjes.

   5. Dhe Moisiu i tha asamblese: "Kjo eshte ajo qe Zoti ka urdheruar te behet".

   6. Pastaj Moisiu e afroi Aaronin dhe bijte e tij dhe i lau me uje.

   7. Pastaj i veshi Aaronit tuniken, i ngjeshi brezin, i veshi mantelin, i vendosi efodin, dhe i ngjeshi brezin e punuar artistikisht nga efodi me te cilin i fiksoi ne trup efodin.

   8. I vuri gjithashtu pektoralin dhe mbi te vendosi Urim-in dhe Thumim-in.

   9 Pastaj i vuri callmen mbi krye dhe ne pjesen e perparme te callmes vendosi pllaken e arte, diademen e shenjte, ashtu sic e kishte urdheruar Zoti Moisiun.


   10. Pastaj Moisiu mori vajin e vajosjes, vajosi tabernakullin dhe te gjitha gjerat qe ndodheshin aty, duke i shenjteruar ne kete menyre.

   11 .Me pak vaj sperkati shtate here altarin, vajosi altarin dhe tere pajisjet e tij, si dhe legenin dhe bazen e tij, per t`i shenjteruar.

   12. Pas kesaj derdhi pak nga vaji i vajosjes mbi koken e Aaronit dhe e vajosi per ta shenjteruar.

   13. Pastaj Moisiu i afroi bijte e Aaronit, i veshi me tunika, iu ngjeshi breza dhe u vuri mbulesa te kokes, ashtu si e kishte urdheruar Zoti Moisiun.

   14. Pastaj afroi demin e vogel te flijimit per mekatin dhe Aaroni dhe bijte e tij vune duart e tyre mbi koken e demit te vogel te flijimit per mekatin.

   15. Pastaj Moisiu e theri, mori gjak prej tij, e vuri me gisht mbi briret e altarit rreth e qark dhe e pastroi altarin; pastaj derdhi gjakun ne bazen e altarit dhe e shenjteroi per te bere mbi te shlyerjen.

   16. Pastaj mblodhi gjithe dhjamin qe ishte mbi zorret, bulen e majme te melcise dhe te dy veshkat me dhjamin e tyre, dhe Moisiu i tymosi mbi altar.

   17. Por demin e vogel, lekuren e tij, mishin dhe felliqesirat e tij i dogji me zjarr jashte kampit, ashtu si e kishte urdheruar Zoti Moisiun.

   18. Pastaj paraqiti dashin e olokaustit dhe Aaroni dhe bijte e tij vune duart e tyre mbi koken e dashit.

   19. Moisiu e theri dhe sperkati gjakun rreth e qark altarit.

   20. Pastaj e preu dashin ne copa dhe Moisiu tymosi koken, copat dhe dhjamin.

   21. Pasi i lau zorret dhe kembet me uje, Moisiu e tymosi tere dashin mbi altar. Ishte nje olokaust me nje ere te kendshme, nje flijim i bere me zjarr per Zotin, ashtu si e kishte urdheruar Zoti Moisiun.

   22. Pastaj paraqiti dashin e dyte, dashin e shenjterimit, dhe Aaroni dhe bijte e tij vune duart e tyre mbi koken e dashit.

   23. Pastaj, pra, e theri, mori pak nga gjaku i tij dhe e vuri ne skajin e veshit te djathte te Aaronit dhe mbi gishtin e madh te dores se tij te djathte dhe mbi gishtin e madh te kembes se tij te djathte.

   24. Pastaj Moisiu i afroi bijte e Aaronit dhe vuri pak gjak ne skajin e veshit te tyre te djathte, mbi gishtin e madh te dores se tyre te djathte dhe mbi gishtin e madh te kembes se tyre te djathte; dhe Moisiu sperkati mbetjen e gjakut rreth e qark mbi altar.

   25. Pastaj mori dhjamin, bishtin e majme, tere dhjamin qe ishte mbi zorret, bulen e majme te melcise, te dy veshkat dhe dhjamin e tyre, dhe kofshen e djathte;

   26. Dhe nga shporta e bukeve te ndorme, qe ndodhej para Zotit mori nje kulac pa maja, nje kulac buke me vaj dhe nje revani, dhe i vuri mbi dhjamin dhe mbi kofshen e djathte.

   27. Pastaj i vuri tere keto gjera ne duart e Aaronit dhe ne duart te bijve te tij dhe i tundi si oferte e tundur perpara Zotit.

   28. Pastaj Moisiu i mori nga duart e tyre dhe i tymosi mbi altarin siper olokaustit. Ishte nje flijim shenjterimi me ere te kendshme, nje flijim i bere me zjarr per Zotin.

   29. Pastaj Moisiu mori gjoksin dhe e tundi si nje oferte te tundur perpara Zotit; kjo ishte pjesa e dashit te shenjterimit qe i takoi Moisiut, si e kishte urdheruar Zoti Moisiun.

   30. Moisiu mori pastaj ca vaj te vajosjes dhe ca gjak qe ndodhej mbi altar dhe i sperkati mbi Aaronin, mbi rrobat e tij, mbi bijte e tij dhe mbi rrobat e bijve te tij me te; keshtu shenjteroi Aaronin, rrobat e tij, bijte e tij dhe rrobat e bijve te tij me te.

   31. Pastaj Moisiu i tha Aaronit dhe bijve te tij: "Piqeni mishin ne hyrje te cadres se mbledhjes dhe hajeni aty me buken qe eshte ne shporten e shenjterimit, sic kam urdheruar, duke thene: "Aaroni dhe bijte e tij do te hane".

   32. Ate qe tepron nga mishi dhe nga buka do ta digjni me zjarr.

   33. Shtate dite me radhe nuk do te dilni nga hyrja e cadres se mbledhjes, deri sa te plotesohen ditet e shenjterimit tuaj, sepse do te nevojiten shtate dite per te plotesuar shenjterimin tuaj.

   34. Ashtu sic eshte vepruar ne kete dite, keshtu ka urdheruar Zoti te behet per te bere shlyerjen per ju.

   35. Do te qendroni pra shtate dite ne hyrje te cadres se mbledhjes, dite e nate, dhe do te respektoni urdherimin e Zotit, qe te mos vdisni; sepse keshtu me kishte qene urdheruar".

   36 .Keshtu Aaroni dhe bijte e tij bene tere ato gjera qe Zoti kishte urdheruar me ane te Moisiut.

  • Levitiku

   Kapitulli 9

   1. Ndodhi ne diten e tete qe Moisiu thirri Aaronin, bijte e tij dhe pleqte e Izraelit,

   2. Dhe i tha Aaronit: "Merr nje vic per flijimin per mekatin dhe nje dash per nje olokaust, qe te dy pa te meta, dhe ofroji para Zotit.

   3. Pastaj do t`u flasesh bijve te Izraelit, duke u thene: Merrni nje cjap per flijimin per mekatin, nje vic dhe nje qengj, qe te dy motake, pa te meta, per nje olokaust,

   4 .Nje dem te vogel dhe nje dash per flijimin e falenderimit, per t`i flijuar perpara Zotit, dhe nje oferte ushqimesh, te perziera me vaj, sepse sot Zoti do t`ju shfaqet".

   5. Dhe keshtu ata sollen perpara cadres se mbledhjes ate qe Moisiu kishte urdheruar; dhe tere asamblea u afrua dhe qendroi ne kembe perpara Zotit.

   6. Atehere Moisiu tha: "Kjo eshte ajo qe Zoti ju ka urdheruar; bejeni dhe lavdia e Zotit do t`ju shfaqet".

   7. Pastaj Moisiu i tha Aaronit: "Afroju altarit; paraqit flijimin tend per mekatin dhe olokaustin tend, dhe bej shlyerjen per vete dhe per popullin; paraqit gjithashtu oferten e popullit dhe bej shlyerjen per ata, sic ka urdheruar Zoti".

   8. Keshtu Aaroni iu afrua altarit dhe theri vicin e flijimit per mekatin, qe e kishte per vete.

   9. Pastaj bijte e tij i paraqiten gjakun dhe ai ngjeu gishtin e tij ne gjak dhe e vuri ate mbi briret e altarit, dhe derdhi mbetjen e gjakut ne bazen e altarit;

   10. Por dhjamin, veshkat dhe bulen e majme te melcise te flijimit per mekatin, i tymosi mbi altar ashtu si e kishte urdheruar Zoti Moisiun.

   11 .Mishin dhe lekuren perkundrazi i dogji jashte kampit.

   12. Pastaj theri olokaustin; bijte e Aaronit i dhane gjakun dhe ai e sperkati rreth e qark mbi altarin.

   13. Pastaj i dhane olokaustin e bere cope-cope dhe koken; dhe ai i tymosi mbi altar.

   14 .Lau zorret dhe kembet dhe i tymosi bashke me olokaustin mbi altar.

   15. Pastaj paraqiti oferten e popullit. Mori cjapin, qe ishte flia per mekatin e popullit, e theri dhe e ofroi per mekatin, si oferte te pare.

   16. Pastaj paraqiti olokaustin dhe e ofroi sipas rregullit te caktuar.

   17. Paraqiti pas kesaj blatimin e ushqimit; mori nje grusht prej tij dhe e tymosi mbi altar, pervec olokaustit te mengjesit.

   18. Theri edhe demin e vogel dhe dashin, si flijim falenderimi per popullin. Bijte e Aaronit i dhane gjakun dhe ai e sperkati rreth e qark mbi altarin.

   19 .I paraqiten dhjamin e kaut, te dashit, bishtin e majme, dhjamin qe mbulon zorret, veshkat dhe bulen e majme te melcise;

   20 .Vune dhjamin mbi gjokset, dhe ai tymosi dhjamin mbi altar;

   21. Por gjokset dhe kofshen e djathte Aaroni i tundi perpara Zotit si oferte e tundur, sipas menyres qe kishte urdheruar Moisiu.

   22. Pastaj Aaroni ngriti duart e tij drejt popullit dhe e bekoi; mbasi beri flijimin per mekatin, olokaustin dhe flijimin e falenderimit, zbriti nga altari.

   23. Pastaj Moisiu dhe Aaroni hyne ne cadren e mbledhjes; pastaj dolen dhe bekuan popullin. Atehere lavdia e Zotit iu shfaq tere popullit.

   24. Pastaj nje zjarr doli nga prania e Zotit dhe konsumoi mbi altar olokaustin dhe dhjamin; tere populli e pa, shpertheu ne britma gezimi dhe u perul me fytyre per toke.

  • Levitiku

   Kapitulli 10


   1 .Pastaj Nadabi dhe Abihu, bij te Aaronit, morren secili temjanicen e vet, i vune brenda zjarr, vendosen mbi te temjanin dhe ofruan para Zotit nje zjarr te palejueshem, qe ai nuk ua kishte urdheruar.

   2. Atehere nje zjarr doli nga prania e Zotit dhe i perpiu ata; dhe ata vdiqen perpara Zotit.

   3. Prandaj Moisiu i tha Aaronit: "Kjo eshte ajo per te cilen foli Zoti, duke thene: "Une do te jem shenjteruar nga ata qe me afrohen mua dhe do te jem perlavderuar perpara tere popullit"". Dhe Aaroni heshti.

   4 .Pastaj Moisiu thirri Mishaelin dhe Eltsafanin, bij te Uzielit, ungj i Aaronit, dhe u tha atyre: "Afrohuni dhe largoni vellezerit tuaj nga pjesa e perparme e shenjterores, jashte kampit".

   5. Keshtu ata u afruan dhe i larguan ata te veshur me tunikat e tyre, jashte kampit, sic kishte thene Moisiu.

   6. Pastaj Moisiu u tha Aaronit, Eleazarit dhe Ithamarit, bij te tij: "Mos e zbuloni koken tuaj dhe mos i grisni rrobat tuaja qe te mos vdisni, dhe qe Zoti te mos zemerohet kunder tere asamblese; por vellezerit tuaj, e tere shtepia e Izraelit, te mbajne zi per zjarrin qe ka ndezur Zoti.

   7 .Mos u largoni nga hyrja e cadres se mbledhjes qe te mos vdisni, sepse vaji i vajosjes se Zotit eshte mbi ju". Dhe ata bene ashtu si kishte thene Moisiu.

   8. Zoti i foli akoma Aaronit, duke thene:

   9. "Mos pini vere as pije dehese as ti as bijte e tu, kur do te hyni ne cadren e mbledhjes, qe te mos vdisni; do te jete nje ligj i perjetshem per te gjithe brezat tuaj,

   10. Me qellim qe te mundni te dalloni midis te shenjtit dhe profanit, midis te papastrit dhe te pastrit,

   11. Dhe te mundni t`u mesoni bijve te Izraelit te gjitha ligjet, qe Zoti u ka dhene atyre me ane te Moisiut".

   12. Pastaj Moisiu i tha Aaronit, dhe Eleazarit dhe Ithamarit, bijve qe i kishin mbetur Aaronit: "Merrni blatimin e ushqimit qe tepron nga flijimet e bera me zjarr per Zotin dhe hajeni pa maja prane altarit, sepse eshte gje shume e shenjte.

   13. Do ta hani ne vend te shenjte, sepse eshte pjesa qe te perket ty dhe bijve te tu nga flijimet e bera me zjarr per Zotin, sepse keshtu me ishte urdheruar.

   14. Gjoksin dhe kofshen e ofertes se tundur do t`i hani ti dhe bijte e tu dhe bijat e tua bashke me ty, ne nje vend te paster, sepse jane pjesa qe te perket ty dhe bijve te tu, dhe qe ju eshte dhene juve nga flijimet e falenderimit te bijve te Izraelit.

   15. Bashke me ofertat e dhjamit te bera me zjarr, do te cohen kofsha e ofertes se larte dhe gjoksi i ofertes se tundur para Zotit; edhe kjo te perket ty dhe bijve te tu, si nje statut i perhershem, si ka urdheruar Zoti".

   16. Pastaj Moisiu hetoi me kujdes per cjapin e flijimit per mekatin; dhe ja, ishte djegur; prandaj u zemerua kunder Eleazarit dhe kunder Ithamarit, bijte e Aaronit qe kishin mbetur, duke thene:

   17. "Pse nuk e hengret flijimin per mekatin ne vend te shenjte, sepse eshte gje shume e shenjte, dhe Zoti ua ka dhene me qellim qe te sillni padrejtesine e asamblese, qe te beni shlyerjen per ta perpara Zotit?

   18. Dhe ja, gjaku i flise nuk u cua brenda vendit te shenjte; ju duhet ta kishit ngrene ne vend te shenjte, si kisha urdheruar".

   19. Aaroni i tha pastaj Moisiut: "Ja, sot ata me kane ofruar flijimin e tyre per mekatin dhe olokaustin e tyre perpara Zotit, dhe me kane ndodhur gjera te tilla; po te kisha ngrene sot viktimen e flijimit per mekatin, a do t`i pelqente kjo syve te Zotit?".

   20 .Kur Moisiu i degjoi keto, mbeti i kenaqur.
  • Levitiku

   Kapitulli 11

   1. Pastaj Zoti i foli Moisiut dhe Aaronit, duke u thene atyre:

   2. "Foluni bijve te Izraelit dhe u thoni: Keto jane kafshet qe do te mund te hani nga tere kafshet qe jane mbi toke.

   3 .Mund te hani cdo kafshe dythundrake qe e ka kemben te ndare dhe ripertypet.

   4 .Por nga ripertypesit dhe nga dythundraket nuk do te hani keto: devene sepse pertypet, por nuk eshte dythundrake; per ju eshte e papaster;

   5. Baldosen, sepse ripertypet, por nuk eshte dythundrake; per ju eshte e papaster;

   6 .Lepurin, sepse ripertypet, por nuk eshte dythundrak; per ju eshte i papaster;

   7. derrin, sepse eshte dythundrak dhe e ka kemben te ndare, por nuk eshte ripertypes; per ju eshte i papaster.

   8. Nuk do te hani nga mishi i tyre dhe nuk do te prekni trupat e tyre te pajete; per ju jane te papaster.

   9. Midis gjithe kafsheve qe ndodhen ne uje mund te hani keto: mund te hani te gjithe ato qe kane pende e luspa ne uje, si ne dete ashtu dhe ne lumenj.

   10. Por te gjitha ato qe nuk kane as pende as luspa, si ne dete, ashtu dhe ne lumenj, tere ato qe leviznin ne uje dhe te gjitha ato qe jetojne ne uje jane te neveritshme per ju.

   11. Do te jene te neveritshme per ju; nuk do te hani mishin e tyre dhe do keni neveri per trupin e tyre te pajete.

   12. Çdo gje qe ne uje nuk ka pende dhe luspa do te jete e neveritshme per ju.

   13 .Midis zogjve do te keni neveri keta; nuk duhet t`i hani, sepse jane te neveritshem: shqiponjen, shqiponjen e detit dhe fajkuan peshkatar;

   14. Qiftin dhe cdo lloj fajkoi;

   15. Çdo lloj korbi;

   16. Strucin, huten, pulebardhen dhe cdo lloj krahathate;

   17. Bufin, karabullakun e detit, ibisin;

   18. Mjellmen, pelikanin, huten;

   19. Lejlekun, cdo lloj cafke, pupezen dhe lakuriqin e nates.

   20 .Do te keni neveri per cdo insekt me krahe qe ecen me kater kembe.

   21. Por nga te gjitha insektet me krahe qe ecin me kater kembe, mund te hani ato qe i kane kofshet mbi kembet per te kercyer ne toke.

   22 .Nga keta mund te hani cdo lloj karkaleci, cdo lloj bulku dhe cdo lloj akridi.

   23. Çdo lloj tjeter insekti me krahe qe ka kater kembe do te jete i neveritshem per ju.

   24. Keto kafshe do t`ju bejne te papaster; kushdo qe prek trupin e tyre te pajete do te jete i papaster deri ne mbremje.

   25. Kushdo mbart trupat e tyre te pajete, do te laje rrobat dhe do te jete i papaster deri ne mbremje.

   26. Çdo kafshe dythundrake qe nuk e ka kemben te ndare dhe nuk ripertypet eshte e papaster per ju; kushdo qe do ta preke do te behet i papaster.

   27. Nder te gjitha kafshet katerkembeshe, ata qe ecin mbi shputen e kembeve jane te papaster per ju; kushdo qe prek trupin e tyre te pajete do te jete i papaster deri ne mbremje.

   28. Kushdo qe transporton trupin e tyre te pajete do te laje rrobat e tij dhe do te jete i papaster deri ne mbremje. Per ju ata jane te papaster.

   29. Nder kafshet qe zvarriten mbi toke, keta jane te papaster per ju: urithi, miu dhe cdo lloj hardhje,

   30. Gekoja, varani, hardhuca, kermilli dhe kameleoni.

   31. Keto kafshe midis tere atyre qe zvarriten jane te papastra per ju; kushdo qe i prek kur kane ngordhur, do te jete i papaster deri ne mbremje.

   32. Çdo gje mbi te cilen nje prej tyre bie kur kane ngordhur do te jete e papaster; qofte kjo nje vegel prej druri, apo rroba, apo lekure, apo thes apo cfaredo sendi tjeter i perdorur per pune, duhet te futet ne uje dhe do te jete i papaster deri ne mbremje; pastaj do te jete i paster.

   33. Çdo ene prej argjile brenda te ciles nje prej tyre bie, do ta thyeni; dhe gjithcka qe ndodhet ne te do te jete i papaster.

   34 .Çdo ushqim qe hahet mbi te cilin bie uji i kesaj ene do te behet i papaster; dhe cdo gllenjke qe mund te merret prej tij do te jete e papaster.

   35 .Çdo gje mbi te cilen bie nje pjese e trupit te tyre te ngordhur, qofte furra apo furnela, do te copetohet; ata jane te papaster dhe do te konsiderohen te papaster nga ana juaj.

   36. Por nje burim apo nje cisterne, ku mblidhet uji do te jete i paster, por cdo gje qe prek trupat e tyre te pajete do te jete e papaster.

   37. Dhe ne rast se nje pjese e trupave te tyre te pajete bie mbi cfaredo lloj fare qe te mbillet, kjo do te mbetet e paster;

   38. Por ne rast se vihet uje mbi faren dhe nje pjese e trupave te pajete te tyre bie mbi te, ajo eshte e papaster per ju.

   39. Ne rast se ngordh nje kafshe qe ju lejohet ta hani, ai qe do te preke trupin e pajete te saj do te jete i papaster deri ne mbremje.

   40. Ai qe ha nga ky trup i ngordhur do te laje rrobat e tij dhe do te jete i papaster deri ne mbremje; po keshtu ai qe transporton kete trup te ngordhur do te laje rrobat e tij dhe do te jete i papaster deri ne mbremje.

   41. Çdo gje qe hiqet zvarre mbi toke eshte nje gje e neveritshme; nuk duhet ta hani.

   42. Nder te gjitha kafshet qe hiqen zvarre mbi toke, nuk do te hani asnjeren prej atyre qe ecin mbi bark, qe levizin me kater kembe, ose te atyre qe kane shume kembe, sepse kjo eshte e neveritshme.

   43. Mos u beni te neveritshem me asnje nga keto kafshe qe zvarriten; mos u beni te papaster me to, ne menyre qe te ndoteni.

   44. Sepse une jam Zoti, Perendia juaj; shenjterohuni, pra, dhe jini te shenjte, sepse une jam i shenjte; mos u infektoni me asnje prej ketyre kafsheve qe zvarriten mbi toke.

   45. Sepse une jam Zoti qe ju beri te dilni nga vendi i Egjiptit, per te qene Perendia juaj; jini pra te shenjte sepse une jam i shenjte.

   46 .Ky eshte ligji perkates i katerkembeshve, zogjve dhe i cdo qenieje te gjalle qe leviz ne uje, dhe i cdo qenieje qe hiqet zvarre mbi toke,

   47. Me qellim qe te dini te dalloni midis asaj qe eshte e paster dhe asaj qe eshte e papaster, dhe midis kafshes qe mund te hahet dhe te asaj qe nuk duhet te hahet".

  • Levitiku

   Kapitulli 12

   1. Zoti i foli akoma Moisiut, duke thene:

   2. "Folu keshtu bijve te Izraelit: Ne qofte se nje grua mbetet me barre dhe lind nje mashkull, do te jete e papaster per shtate dite, do te jete e papaster si ne ditet e zakoneve te saj.

   3. Diten e tete do te rrethpritet mishi i prepucit te djalit.

   4 .Pastaj ajo do te rrije akoma tridhjete e tre dite per te pastruar gjakun e saj; nuk do te preke asnje send te shenjte dhe nuk do te hyje ne shenjteroren, deri sa te plotesohen ditet e pastrimit te saj.

   5. Por ne rast se lind nje vajze, ajo do te jete e papaster dy jave si ne kohen e zakoneve te saj; dhe do te rrije gjashtedhjete dite per t`u pastruar nga gjaku.

   6 .Kur te plotesohen ditet e pastrimit te saj, pavaresisht ne se eshte fjala per nje djale apo vajze, do t`i coje priftit, ne hyrje te cadres se mbledhjes, nje qengj motak si olokaust dhe nje pellumb te ri o nje turtull, si flijim per mekatin.

   7 .Pastaj prifti do t`i ofroje para Zotit dhe do te beje shlyerjen per te; dhe ajo do te jete pastruar nga rrjedha e gjakut te saj. Ky eshte ligji per gruan qe lind nje mashkull apo nje femer.

   8. Dhe ne rast se i mungojne mjetet per te ofruar nje qengj, do te marre dy turtuj ose dy pellumba te rinj, njerin si olokaust dhe tjetrin si flijimin e mekatit. Prifti do te beje shlyerjen per te, dhe ajo do te jete e paster".

  • Levitiku

   Kapitulli 13

   1. Zoti u foli akoma Moisiut dhe Aaronit, duke thene:

   2. "Kur nje njeri ka mbi lekuren e trupit te tij nje enjtje apo nje kore ose nje njolle te shndritshme, dhe behet mbi lekuren e trupit te tij nje shenje e plages se lebres, ai do t`i cohet priftit Aaron apo njerit prej bijve te tij prifterinj.

   3 .Prifti do te shqyrtoje plagen mbi lekuren e trupit; ne qofte se qimja e plages eshte bere e bardhe dhe plaga duket me e thelle se lekura e trupit, kemi te bejme me plage te lebres; prifti, pasi ta shqyrtoje, do ta shpalle te papaster ate njeri.

   4. Por ne qofte se njolla e shndritshme mbi lekuren e trupit eshte e bardhe dhe nuk duket se eshte me e thelle se lekura, dhe qimja e saj nuk eshte bere e bardhe, prifti do ta izoloje per shtate dite ate qe ka plagen.

   5 .Diten e shtate, prifti do ta ekzaminoje perseri; dhe ne qofte se plaga duket se eshte ndalur dhe nuk eshte perhapur mbi lekure, prifti do ta izoloje edhe shtate dite te tjera.

   6. Prifti do ta shqyrtoje perseri diten e shtate; dhe, po te shikoje qe plaga eshte zvogeluar dhe nuk eshte perhapur mbi lekure, prifti do ta shpalle te paster: ishte vetem nje pucerr me qelb. Ai do te laje rrobat e tij dhe do te jete i paster.

   7. Por ne rast se pucrra eshte zgjeruar mbi lekuren pasi ai iu paraqit priftit per t`u shpallur i paster, ai do te kontrollohet perseri nga prifti;

   8. Prifti do ta kontrolloje; dhe ne rast se shikon qe pucrra eshte zgjeruar mbi lekure, prifti do ta shpalle ate te papaster; eshte leber.

   9. Kur te nje njeri shfaqet nje plage e lebres, ai do t`i cohet priftit.

   10. Prifti do ta ekzaminoje; dhe ne qofte se enjtja mbi lekure eshte e bardhe dhe e ka zbardhur qimen, dhe ne enjtje ka pak mish te gjalle,

   11. Kemi nje leber kronike mbi lekuren e trupit te tij dhe prifti do ta shpalle ate te papaster; nuk do ta izoloje, sepse eshte i papaster.

   12. Por ne qofte se lebra perhapet edhe me mbi lekure ne menyre qe te mbuloje tere lekuren e atij qe ka plagen, nga koka deri te kembet, kudo qe shikon prifti,

   13. Prifti do ta kontrolloje; dhe ne qofte se lebra ka mbuluar tere trupin e tij, do ta shpalle te paster ate qe ka plagen; eshte bere i teri i bardhe, pra, eshte i paster.

   14. Por diten qe do te dale mbi te mish i gjalle, ai do te shpallet i papaster.

   15. Kur prifti ka per te pare mishin e gjalle, do ta shpalle ate te papaster; mishi i gjalle eshte i papaster; eshte leber.

   16. Por ne rast se mishi i gjalle ndryshon perseri dhe behet i bardhe, ai duhet te shkoje te prifti;

   17. Dhe prifti do ta kontrolloje; dhe ne qofte se plaga eshte bere e bardhe, prifti do te shpalle te paster ate qe ka plagen; ai eshte i paster.

   18. Kur mbi lekuren e trupit zhvillohet nje ulcere, dhe ajo eshte sheruar,

   19. Dhe ne vendin e ulceres formohet nje enjtje e bardhe ose nje njolle e shndritshme e bardhe-kuqalashe, kjo duhet t`i tregohet priftit.

   20 Prifti do ta ekzaminoje; ne qofte se njolla duket me e thelle se lekura dhe qimja e saj eshte bere e bardhe, prifti do ta shpalle ate te papaster; eshte plage lebre qe ka shperthyer ne ulcere.

   21. Por ne rast se prifti, duke e ekzaminuar, sheh qe ne njolle nuk ka qime te bardha dhe qe ajo nuk eshte me e thelle se lekura dhe eshte pakesuar, ai do ta izoloje shtate dite.

   22. Ne rast se njolla zgjerohet mbi lekure, prifti do ta shpalle te papaster; eshte nje plage lebre.

   23. Por ne rast se njolla ka mbetur ne vend dhe nuk eshte zgjeruar, ajo eshte mbrese e ulceres dhe prifti do ta shpalle te paster.

   24. Ne rast se dikush peson mbi lekuren e tij nje djegie te shkaktuar nga zjarri, dhe mishi i gjalle i djegies behet nje njolle e shndritshme, e bardhe-kuqalashe, ose e bardhe,

   25. Prifti do ta shqyrtoje; dhe ne qofte se qimja e njolles eshte bere e bardhe dhe njolla duket me e thelle se lekura, eshte leber qe ka shperthyer ne djegien. Prifti do ta shpalle te papaster; eshte plage lebre.

   26. Por ne rast se prifti, duke shqyrtuar, sheh qe nuk ka qime te bardhe ne njolle dhe qe kjo nuk eshte me e thelle se lekura, por eshte pakesuar, prifti do ta izoloje shtate dite ate njeri.

   27. Diten e shtate, prifti do ta kontrolloje; dhe ne qofte se njolla eshte perhapur edhe me mbi lekure, prifti do ta shpalle te papaster; eshte plage lebre.

   28. Ne qofte se njolla e shndritshme ka mbetur perkundrazi ne te njejtin vend dhe nuk eshte perhapur mbi lekure, por eshte pakesuar, eshte nje enjtje shkaktuar nga djegia; prifti do ta shpalle te paster, sepse eshte mbresa e djegies.

   29. Kur nje burre apo nje grua ka nje plage ne koke apo ne mjeker,

   30. Prifti do te ekzaminoje plagen; ne rast se duket me e thelle se lekura dhe ne te ka qime te verdha dhe te holla, prifti do ta shpalle ate te papaster; eshte qere, domethene leber e kokes apo e mjekres.

   31 .Ne qofte se perkundrazi prifti shqyrton plagen e qeres, dhe kjo nuk duket me e thelle se lekura dhe ne te nuk ka qime te zeza, prifti do ta izoloje shtate dite ate qe ka plagen e qeres.

   32. Diten e shtate prifti do te kontrolloje plagen dhe, po te jete se qerja nuk eshte perhapur dhe nuk ka ne te qime te verdha, dhe qerja nuk duket me e thelle se lekura,

   33. Ai person do te rruhet, por nuk do te rruaje pjesen e prekur nga qerja; dhe prifti do ta izoloje shtate dite te tjera ate qe ka qeren.

   34 .Diten e shtate prifti do te kontrolloje qeren; dhe ne qofte se qerja nuk eshte perhapur mbi lekure dhe nuk duket me e thelle se lekura, prifti do ta shpalle te paster; ai do te laje rrobat e tij dhe do te jete i paster.

   35. Por ne qofte se, pasi eshte shpallur i paster, qerja eshte perhapur mbi lekure,

   36. Prifti do ta kontrolloje ate; ne qofte se qerja eshte perhapur mbi lekure, prifti nuk duhet te kerkoje qimen e verdhe; ai eshte i papaster.

   37. Por ne qofte se qerja duket se eshte ndaluar dhe ne te jane rritur qime te zeza, qerja eshte sheruar; ai eshte i paster dhe prifti do ta shpalle te paster.

   38 .Ne rast se nje burre apo nje grua ka mbi lekuren e trupit te tij njolla te shndritshme, vecanerisht njolla te shndritshme bardhoshe,

   39. Prifti do t`i shqyrtoje; dhe ne qofte se njollat e shndritshme mbi lekuren e trupit te tyre kane nje ngjyre te bardhe te zbehte, eshte nje erupsion te lekures; ai eshte i paster.

   40 .Ne rast se nje njeriu i bien floket e kokes, eshte tullac, por eshte i paster.

   41. Ne rast se i bien floket mbi balle, eshte tullac mbi balle, por i paster.

   42. Por ne rast se ne pjesen tullace te kokes ose te ballit shfaqet nje plage e bardhe-kuqalashe, eshte leber, qe ka shperthyer mbi koke apo mbi balle.

   43. Prifti do ta shqyrtoje; dhe ne qofte se enjtja e plages mbi pjesen tullace te kokes apo te ballit eshte e bardhe-kuqalashe, njelloj si lebra mbi lekuren e trupit,

   44. Eshte lebroz; eshte i papaster, dhe prifti do ta shpalle ate te papaster, per shkak te plages mbi koken e tij.

   45 .Lebrozi, i prekur nga kjo plage, do te veshe rroba te grisura dhe do ta mbaje koken te zbuluar; do te mbuloje mjekren e tij dhe do te bertase: "papaster, papaster".

   46. Do te jete i papaster tere kohen qe do te kete plagen; eshte i papaster; do te jetoje vetem; do te banoje jashte kampit.

   47. Ne qofte se ka nje plage lebre mbi nje pale rroba, qofte rrobe leshi apo nje rrobe liri,

   48. Nje stofe o nje pune me shtiza, prej liri ose leshi, ne lekure apo ne cfaredo sendi prej lekure,

   49. Ne se plaga eshte e gjelberuar ose kuqalashe mbi rrobat apo mbi lekuren, mbi stofin ose mbi punen e bere me shtiza, ose mbi cfaredo tjeter sendi te punuar me lekure, eshte plage lebre, dhe do t`i tregohet priftit.

   50. Prifti do te shqyrtoje plagen dhe do te izoloje shtate dite ate qe ka plagen.

   51. Diten e shtate do te ekzaminoje plagen; dhe ne qofte se plaga eshte perhapur mbi rrobat, o mbi stofen, o mbi trikotazhin, o mbi lekuren apo mbi cfaredo sendi te punuar me lekure, eshte nje plage lebre te keqe; eshte nje gje e papaster.

   52. Ai do t`i djege keto rroba o stofin ose trikotazhin prej leshi a prej liri ose cfaredo sendi te bere me lekure, mbi te cilin ndodhet plaga, sepse eshte nje leber e keqe; do te digjen ne zjarr.

   53. Por ne rast se prifti ekzaminon plagen, dhe kjo nuk eshte perhapur mbi rrobat o mbi stofin, o mbi trikotazhin ose mbi cdo send prej lekure,

   54. Prifti do te urdheroje qe te lahet sendi mbi te cilin eshte kjo plage, dhe do ta izoloje personin per shtate dite te tjera.

   55. Prifti do te ekzaminoje plagen, mbasi te jete lare; ne qofte se plaga nuk ka ndryshuar ngjyre, edhe sikur te mos jete perhapur, eshte gje e papaster; do ta djegesh ne zjarr; ajo vazhdon te haje nga brenda apo nga jashte.

   56. Ne qofte se prifti e ekzaminon dhe plaga, pasi eshte lare, eshte permiresuar, do ta shkule nga rrobat, a nga lekura, a nga stofi apo nga trikotazhi.

   57 .Por ne rast se duket ende mbi rrobat, stofin, trikotazhin, ose mbi cdo send tjeter prej lekure, eshte nje e keqe qe po perhapet; do te djegesh me zjarr sendin mbi te cilin ndodhet plaga.

   58. Rrobat, o stofi, o trikotazhi ose cdo send tjeter i bere me lekure qe ke lare dhe nga i cili eshte zhdukur plaga, do te lahet nje here te dyte dhe do te jete i paster.

   59 .Ky eshte ligji per plagen e lebres mbi nje pale rroba leshi ose prej liri, mbi stofin apo trikotazh ose cfaredo sendi te bere prej lekure, per ta shpallur te paster apo per ta shpallur te papaster".