Lufta E Drenicës Dhe Shaban Palluzha

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • 20. KUFOMAT
   NË KËNETË


   Ishte natë
   pa hënë. Herë pas here binte bore. Polaci jetonte i tëri në ethe - askush nuk e
   kishte jetën të sigurtë pas ditës së mundimshme, të gjithë njerëzit kishin hyrë
   nëpër shtëpitë e tyre. Ata që e kishin lënë Prekazin në flakë, së bashku me
   brigadën që ishte përqendruar në Polac e rrethojnë katundin dhe nxjerrin burra
   e gra nga shtëpitë. Pas maltretimeve që ua bëjnë atyre nëpër oborre, fillojnë
   ti lidhin meshkujt dorë për dore e shpinë për shpine. Rreth orës 22 hyjnë tek
   ne, i kujtohet Sheremet Kocës, i marrin të pesë meshkujt e shtëpisë sonë e
   i lidhin. Gjatë rrugës i marrin edhe Rushitin dhe Hajdinin. Vëllai më i vogël,
   Asllani ishte duke u qitur sanë deleve në stallë( bukur larg shtëpisë) e lidhin
   edhe atë, i marrin delet, kuajt dhe lopët. Nëna nuk e dinte se asnjëri
   prej tyre më nuk do të kthehej në shtëpi. Në një moment ajo më tha: “M’i çuan
   djemtë në burg!” me të dalë, nga shtëpitë, disa u kthyen sërish e ua shtinë
   flakën. Çdo gjë u ndez me përjashtim të shtëpisë që mezi e shpëtuam me ujë,
   kallëzon plaku 75-vjeçar.   Nga të gjitha anët
   e katundit dilte flaka. Krisma e mitralozëve nuk pushonte. Të gjithë meshkujt i
   kishin rreshtuar te këneta e katundit. Pritej komanda e Zyfer Musiqit. Diku
   rreth orës 23, në fillim të shkurtit pushkatohen 43 fshatarë të Polacit dhe të
   tjerë që kishin qëlluar të strehuar a mysafirë në këtë katund. Pasi
   pushkatohen, kufomat qiten në kënetë.   Bora që ra atë natë
   mbuloi edhe kufomat e atyre që ishin vrarë gjatë rrugës. Çdo gjurmë
   pastaj kishte humbur. Mëngjesi çeli zymtë. Nëpër borë nënat kërkonin djemtë,
   fëmijët – baballarët, e gratë – burrat e tyre!   Disa shtëpi që i
   kishte kapluar flaka një natë më parë, tashmë ngjanin në gërmadha. Atë ditë,
   nuk qe e mundur të bëhej identifikimi i kufomave, sepse vështirë gjendeshin
   nëpër borë, sidomos ato që ishin hedhur në kënetë. Pas gjashtë ditësh erdhën
   njerëz nga të gjitha anët, i mblodhën kufomat, i nxorën edhe ato nga kufoma dhe
   i varrosën. Në këtë masakër të kobshme atë natë qenë pushkatuar 26 fshatarë nga
   Polaci dhe 17 të tjerë.   Të pushkatuarit nga Polaci:


   Hasan Veliqi


   Avdi Koca


   Hajdin Gruda


   Hazir Gruda


   Qazim Xani


   Osman Xani


   Smajl Hoti


   Bilall Hoti


   Hajdar Koca


   Hajriz Koca


   Ahmet Koca


   Xhemajl Koca


   Sahit Xani


   Ali Hoti


   Xhemajl Xani


   Daut Kabashi


   Shak Veliqi


   Zeqë Veliqi


   Shaqir Xani


   Mehmet Aliuka


   Miftar Aliuka dhe


   Hazir Hoti


   Të pushkatuarit e tjerë, si thonë
   dëshmitarët, kryesisht ishin nga Llapi, që asokohe ndodheshin të strehuar në
   Drenicë.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 21. KUSH ISHTE ZYFER
   MUSIQI   Zyfer Musiqi
   ishte nga Plava, ithtar i politikës serbomadhe. Punoi në Shkup, në mesin e
   Mehmed Bashiqit (drejtor i Medresës së Madhe në Shkup) dr. Hasan Rebecit dhe
   Favzi Hamsiqit, që kishte orientim proverb. Të gjithë këta ishin kundër Ferat
   Dragës dhe “Xhemietit”. Më vonë Zyfer Musiqi do të bëhet gazetar dhe në gazetën
   “Nash Dom” të myslimanëve të Jugut, do të vjellë vrer kundër partisë së
   Xhemietit dhe liderit të saj. Në disa artikuj të shkruar i kërcënohet Ferat
   Dragës se nuk do të arrijë për të gjallë të bëhet prijës i shqiptarëve. Ai, nën
   ndikimin e serbomëdhenjve, do të shkruajë zi e më zi për shqiptarët dhe do të
   thotë se këta nuk bën madje as të gëzojnë autonomi fetare.   Gjatë luftës, duke
   pasur një orientim këtillë, do të bëhet komandant i Brigadës, së parë të
   Kosovës. Në Drenicë, me brigadën e tij, ki kishte shumë të inkuadruar shumë
   çetnikë, duhet të bëjnë terror të pashembullt,
   duke vrarë
   fëmijë, gra dhe pleq. Zyfer Musiqi në Gllogofc, do të urdhërojë të merren
   njerëz të pafajshëm nëpër shtëpi (me reçeta të kolonëve) dhe do t’i mbysin me
   thikë e çekiç. Ky farë Zyfer Musiqi do të bëjë masakrën e Polacit duke hidhur
   43 fshatarë në kënetë, pasi t’i kenë prerë metrikë e t’i kenë pushkatuar. Zyfer
   Musiqi i urdhëruar nga Petar Brajeviqi, ngrihet me brigadën e tij famëkeqe
   kundër çdo gjëje shqiptare dhe kundër Kosovës.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 22. SHTABI I SHABAN
   POLLUZHËS   Shtabi i
   Shaban Polluzhës, ishte i vendosur në Rezallë, në kulla të Zymber e Hajzer
   Malajt. Ky shtab në këtë vend strategjik, qëndroi afro një muaj. Nga kjo qendër
   bëhej strategjia dhe kontrollohej një pjesë e territorit të Drenicës
   Perëndimore.   Shtabin e përbënin
   Shaban Polluzha(komandant), Miftar Bajraktari, Sadik Lutani, Ukë Sadiku, Qazim
   Bajraktari dhe Rifat Maloku. Sali Xhinofci, ishte sekretar i Shaban Polluzhës,
   i cili me mjaft gjeturi e kryente këtë punë deri në përfundim të luftës së
   Drenicës. Në përbërjen e shtabit ishte edhe: Hazir Xhaka i Oshlanit, Mulla
   Iljasi i Brojës, Feriz Boja i Kërnicës, Rexhep Gjeli i Likoshanit, Hamzë Istogu
   i Polluzhës. Në Rezallë Shtabit i bashkohet edhe Jusuf Gjilani, i cili vjen
   këtu pasi likuidon shtabin partizan në Prekaz. Në kreun e Shtabit vjen edhe
   Mehmet Gradica dhe bëhet pajtimi me Shaban Polluzhën. Korrier ishte Nuhi
   Bradashi i Llapit, për të cilin kanë ditur vetë komandanti dhe sekretari.   Në lagjen e Malajve
   të Rezallës, ku rrinte Shaban Polluzha, brenda ditës ushqeheshin me bukë dhe
   qindra njerëz të brigadës, madje edhe shumë të tjerë që u ishin dorëzuar
   batalioneve, ose ishin zënë rob, gjatë përleshjeve me forcat partizane- tregon
   Hajzer Malaj. Në këtë fshat, përveç shtabit të Shabanit kanë qenë edhe të
   ashtuquajturat burgje për vendosjen e të zënëve rob e të të dorëzuarve. Këto
   burgje ishin të vendosura në kullat e Bajram Halimit, Maliq Eminit dhe Muhamet
   Sinanit. Brenda ditës, si thotë Hysen Malaj, ka ndodhur të dorëzoheshin nga ana
   e partizanëve në shtabin tonë edhe me nga 100 e 200 veta, siç ndodhi me Jusuf
   Gjilanin me batalionin e rinisë së Kosovës ( një pjesë e tij e madhe
   shqiptarësh).   Në këto “burgje” i
   mbanim ata të cilët i kishim zënë rob, e për të cilët mendonim se mund të ishin
   të rrezikshëm. Atyre u jepnim bukë nga tri herë në ditë edhe pse ishte shumë
   vështirë për ti ushqyer të gjithë.   Nuk ka ndodhur
   ndonjëherë të jetë maltretuar apo vrarë ndonjëri prej tyre, sepse Shaban
   Polluzha ishte komandant me virtyte të larta- tregojnë Hajzer e Hysen Malaj, të
   cilët ia lëshuan kullat e brigadës për shtab dhe nuk iu ndanë asnjëherë
   tribunit të popullit, Shaban Polluzhës.   Kur e lëshuam
   shtabin e Rezallës për të vazhduar luftimet kundër forcave të partizanëve në
   rajonet e tjera të Drenicës, i liruam të gjithë të burgosurit - thanë ata.   Në Rezallë, në
   lagjen e Malajve është ruajtur në tërësi kulla, kur ishte vendosur shtabi dhe
   shumë gjëra të kësaj periudhe ruhen me përkushtim. Në odë ruhet si kujtim
   sixhadeja në të cilën ulej Shaban Polluzha. Ruhen edhe shumë gjëra të
   tjera.   - Kur më shkojnë
   sytë në sixhade, e cila qëndron varur në kullë, më duket se po e shoh atë plak
   me të gjitha ato virtyte të larta të luftëtarit, Shaban Polluzhën, i cili me të
   aguar dielli i hipte kalit dhe dilte për t’i vizituar luftëtarët e vet në
   frontet e luftës dhe kthehej natën vonë – rrëfen Hajzer Malaj. Kjo sixhade më
   mban kujtimin për të, shpeshherë zhgrehem në vaj, - thotë Hajzeri.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 23. Një kullë dhe një burg


   Ç’kujtim të ndjeshëm dhe
   ç’simbol të sotëm Ruan një kullë në Rezallë të Drenicës.   Në rrugën për
   pavarësi, shqiptarët në pamundësi për të krijuar një shtet krijon shtetet e
   vogla, që kishin tiparet e provincës, kështjellës a kullës.   Këto shtete
   përfaqësonin fuqi të mëdha politike e morale të rezistencës ndaj pushtuesve
   ngado që vinin. Megjithatë atë kishin edhe mangësitë e tyre, ngase copëzonin,
   lodhnin apo përçanin popullin – rezistenca e të cilit si pasojë ishte më e
   dobët. Kështu kishte ndodhur me pashallarë e pashallëqe, pastaj me fise e me
   bajraqe. Ne deri tash kemi pasur rastin të dëgjojmë për këto shtete shqiptare,
   vetë pjesërisht.   Ndër ta me të
   drejtë, është shquar pashallëku i Janinës. Pashai i famshëm, nëpërmjet tij i
   jepte konturet e shtetit kombëtar. Ai kishte forcën edhe dekretet sulltanore,
   kishte ministra e gjeneralë, ekonominë dhe paranë. Por, a mund të merrej me
   mend shteti, siç nuk mund të paramendohet as sot, pa burgun, në të cilin
   ngujohen ata të cilën e meritojnë më pak se sa ata që e meritojnë më shumë.   Mirëpo, pak kush e
   askush nuk ka mundur të kujtohej se në veri ishte një burg i tillë. Dhe nëse
   eventualisht kishin kujtuar, atëherë kurrë nuk kanë mundur të besojnë se ky
   burg nuk ishte i vendosur as në shtet, as në pashallëk e asnjë guvernë tjetër
   mbretërore.   Ky burg ishte
   krijuar, ishte vendosur dhe bënte jetën e tij të errët dhe të madh njëkohësisht
   në një kullë.   Kështu që
   rrëfimi tashmë i konkretizuar mund të skicohet edhe në këtë mënyrë: në Kosovë
   ishte një kullë e në atë kullë një burg e atë burg e qeveriste
   SHABAN POLLUZHA. Duke qenë luftëtar, ai u përpoq që të
   mos jetë individualist, e njëherësh as episodit. Ai prandaj, me ndjenjën e
   interesit kolektiv kombëtar, arriti të dukej vërtetë palë e denjë ndërluftuese.   Kishte ushtrinë, e
   cila sipas normave ndërkombëtare mbante shenja dalluese, bartte armë publikisht
   dhe kishte komandantin e saj. Kjo ushtri natyrisht kishte edhe një lloj
   qeverie, e cila selinë e pati vendosur, ku tjetër po në një kullë shqiptare në
   Rezallë të Drenicës.   Në një kullë tjetër
   qe vendosur shtabi. Këtu për çdo ditë bëhej plani operativ i lutës dhe në krye
   të aksionit ndodhej një tribun që kishte vizionin e vet për të ardhmen e
   Kosovës të shqiptarëve. Për çdo mbrëmje mbante kuvendin e kreut të shtabit për
   të parë se në ç’drejtim duhej zhvilluar (të nesërmen) lufta. Në atë kullë
   gatuhej bukë, kopër një sofër, as për dhjetë, po për tërë Kosovën dhe për tërë
   shqiptarët. Në Rezallë, në këtë kuvend strategjik, vinin lajmet nga të gjitha
   batalionet e Shaban Polluzhës për rrjedhën e ngjarjeve në terren. Ndërkaq,
   komandanti që në ag dilte nga kulla për t’u kthyer vonë natën, dhe të nesërmen
   bënte të njëjtën rrugë, për në fronte të ndryshme. Madhështia e kullës
   qëndronte në madhështinë e tij.   Të hysh në luftë në
   moshën 75-vjeçare, do të thotë të kesh moral të fortë dhe optimizëm të
   papërshkruar, por njëherësh të jesh edhe prijës i asaj lufte në këtë moshë, do
   të thotë të jesh fenomen. I prirë nga ndjenja atdhedashëse, Shaban Polluzha la
   gjurmë drejt përpjekjeve tona për pavarësi dhe si vizionar skicoi konturet e
   shtetësisë në këtë nënqiell. Jo rastësisht thoshte të mos nguceshin të zënët
   robë, sepse ata duheshin këmbyer me të tanët.   Komandanti e dinte
   se në luftë ndodhnin tri gjëra: në të mund të vritesh, dhe për këtë nuk
   mendohej shumë, në të mund të zihesh rob, por edhe të zësh rob lufte nga tabori
   armiqësor. Dhe burgu ishte aty që të pranonte ata që tradhtonin, po edhe ata që
   ziheshin robër, të cilët më vonë në lojën e bisedave politike mund të
   këmbeheshin e çlirimtarët e kapur nga duart e armikut. Kjo kullë që
   manifestonte tiparet e imta elementare të një shteti të vogël, edhe sot gjendet
   në Rezallë të Drenicës, në një vend tejet strategjik, që luajti rol poashtu
   strategjik për kohën e saj dhe të ardhmen tonë.   Ajo është gjallë dhe qëndron midis
   shkëlqimit të djeshëm dhe të paralajmërimit të sotëm.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 24. ZONA E LIRË E DRENICËS


   Shaban
   Polluzha pasi vendosi shtabin në Rezallë, krijon zonën e lirë të veprimit në
   fshatrat Tërstenik, Baicë, Tërdefc, Obri, e Epërme dhe e Poshtme, Ticë e
   Rezallë, Plluzhinë, Murë dhe Likofc. Mirëpo, pas një kohe të shkurtër, forcat
   ushtarake të Shaban Polluzhës detyrohen të tërhiqen nga Tërsteniku, Baica dhe
   Tërdefci, por për tridhjetë ditë të plota nuk lejojnë që partizanët të qesin
   një hap përtej. Gjatë kësaj kohe zhvillohen përleshje të ashpra, me ç’rast
   vriten shumë ushtarë të një brigade malazeze, të Brigadës IV të Kosovës e
   Metohisë dhe asaj të Malë Sadikut. Ky i fundit, me metodat e tij të ndyta,
   mashtroi shumë fshatarë, i mashtronte njerëzit dhe pastaj i pushkatonin në
   mënyrë individuale dhe kolektive. Hazir Gjaka, trimi i Oshlanit, komandant i
   batalionit të katërt të Shaban Polluzhës i zë të gjitha pritat kryesore, dhe së
   bashku me vendësit e Obrisë, të Polluzhinës e të Ticës, zmbraps të gjitha
   aksionet e të gjitha brigadave partizane, sidomos ato malazeze dhe ato të Mal
   Sadikut.   Muharrem Smakiqi,
   Rifat Baleci, Rifat Maloku, Fazli Ramadani, Sejdi Hamiti, Ramadan Kurtaj, Lah
   Ismaili, Hajriz Demaku, Hysen Bajraktari, Murat Kamberi dhe Ajet Bajraktari, u
   babë ballë trimërisht përpjekjeve të brigadave partizane që të hyjnë brenda
   kësaj zone.   Gjatë kësaj
   rezistence 30 ditëshe, sa zgjati në këtë rreth, zhvillohen shumë ngjarje të
   llahtarshme. Në pjesët e tjera të Drenicës vriten njerëz, kallen shtëpitë dhe
   pasuria, ikin gra e fëmijë në drejtime të ndryshme për të gjetur shpëtim.
   Krijohet edhe një gjendje rëndë edhe për shkak të bukës, sepse çdo gjë e
   fshatarëve plaçkitet dhe zhduket në rrugën pa kthim.   Zona e lirë e
   Shaban Polluzhës mbretëronte nga të gjitha anët. Brenda saj gatuhet bukë për
   luftëtarët Shaban Polluzhës, jetohet në mes të shpresës dhe për jetë dhe frikës
   për likuidimin masiv të banorëve të kësaj treve. Në frontet kyçe janë vendosur
   trimat e pashoq Hazir Gjaka, Muharrem Smakiqi e të tjerë.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 25. KUSHTRIMI I HAZIR
   GJAKËS   Duke qenë i
   vendosur në rrugën e tij për çlirim e Kosovës, Hazir Gjaka tregon të gjitha
   virtytet e një trimi të rrallë për mposhtjen e forcave çetnike; tek ai Shaban
   Polluzha kishte besim të madh. Në një rast kur heton se “partizanët” ishin
   përgatitur për të hyrë në zonën e lirë dhe ishin vërsulur me të gjitha forcat që
   kishin, lëshon kushtrimin siç thoshin dëshmitarët e gjallë të kësaj ane, që u
   dëgjua në tri katunde. Zëri i tij i thekshëm ushtoi galdueshëm, sa që pushtoi
   çdo gjë të gjallë. Siç i kujtohet plakut të Polluzhës, Ymer Eminit, Hazir Gjaka
   thirri luftëtarët dhe popullin që me tërë forcën t’u bëjnë rezistencë çetnikëve
   të veshur në teshat partizane, se më e mirë do të jetë vdekja se robëria. – Më
   kujtohet kur në orën 4 të mëngjesit pati thënë edhe këtë mendim: “Të qëndrojmë
   se ideali ynë gjithherë ka qenë qëndresa”!   Përnjëherë të
   gjitha katundet e zonës së lirë, i madh e i vogël iu përgjigjën kushtrimit të
   Hazir Gjakës. Muharrem Smakiqi nga pika strategjike – kulla e Hadakut, fillon
   luftën për jetë a vdekje. Në të gjitha anët nga Murga, Obria e Poshtme dh e
   Epërme, Plluzhina, Tica, dalin forca të reja. Për një kohë të shkurtër në një
   përleshje të fortë, partizanët e Malë Sadikut dhe Brigada malazeze, detyrohen
   të tërhiqen nga fronti, duke lënë pas shumë viktima.   Kulla e Hadakut si
   kështjella e Ali Pashë Tepelenës.   Kjo kullë në Obri
   të Poshtme ishte në periferi të zonës së poshtme të Shaban Polluzhës. Kjo
   kështjellë e pathyeshme bënte rezistencë të vendosur. Në të ishin luftëtarët
   nga Obria, të cilëve u printe Muharrem Smakiqi. Kullës iu qelën shumë frengji
   në mënyrë që tërë territori i zonës të jetë nën kontrollin e tyre e sidomos nga
   ana Perëndimore dhe Jugore. Gjatë 30 ditëve të rezistencës, Muharrem Smakiqi me
   shokë nuk lejoi për asnjë hap depërtimin e “partizanëve” në drejtim të zonës së
   lirë.   Si tregojnë Hajriz
   Demaku dhe Bilall Kadria, kulla e Hadakut të përkujtonte Kështjellën e Ali
   Pashë Tepelenës. Në vijën Ticë-Kulla e Hadakut likuidohet pothuaj tërësisht një
   brigadë malazeze, e cila më parë kishte bërë masakra të papara në fshatrat e
   Drenicës. Pra, siç shihet, në një mënyrë kjo brigadë e pagoi haraçin për
   tmerrin që kishte mbjellë në Drenicë. Pas likuidimi9t të kësaj brigade, nga ana
   partizane vinë forca të reja, por megjithatë nuk mund të depërtojnë në këtë
   pjesë të Shaban Polluzhës dhe duke parë një gjë të tillë përgjegjësinë e merr
   Malë Sadiku. I vetëdijshëm se me forcë nuk mund t’ia arrinte qëllimit, ai do të
   zgjedhë metodat e tij të njohura mashtruese. Siç tregon Hajriz Demaku, i cili
   një herësh ishte në front tërë kohën – Malë Sadiku dërgon disa njerëz për t’u
   marrë vesh gjoja me Muharrem Smakiqin për ndërprerjen e zjarrit. Muharremi me
   shokë, duke mos e njohur fare këtë tradhtar, pranon që të hyjë në bisedime.
   Malë Sadiku tani do të nisë katër përfaqësues të vet dhe në anën tjetër
   përgatit brigadën që do të marshojë fshehtas drejt kullës Së Hadakut në mënyrë
   që derisa të mbaheshin bisedimet, të sulmohen nga të gjitha anët. Mirëpo, kjo
   tradhti do t’i dështojë, sepse në kulm të kullës ishin vënë roja për çdo rast
   dhe me të hetuar këtë tradhti, ata do të sulmohen dhe do të mbesin të vrarë
   katër njerëzit që ishin caktuar për bisedime dhe një numër i madh i ushtarëve
   që i ishin afruar kullës.   Pas këtij dështimi,
   lufto do të orientohet në Obri të Epërme, por do të bëhet rezistencë nga kulla
   e Hadakut dhe Ukë Ymerit, në të cilën ishte edhe Rifat Maloku i Samadrexhës së
   Vuçitërnës me shokë, por kishte edhe njerëz dhe luftëtarë nga e gjithë Obria.
   Fronti mbahet përderisa Shaban Polluzha urdhëron se do të shkohet në drejtim të
   Kotorrit, ngase në zonën e lirë të Rezallës nuk kishte më bukë.   - Gjatë zhvillimit
   të luftimeve në Obri të Epërme, - rrëfen Tahire Demaku u desh t’i lëshonin
   shtëpitë dhe me fëmijë në grykë e me disa plaçka, shkuam në kullat e Idriz
   Miftarit. Duke shkuar rrugës, kisha foshnjën pesëmuajshe në krah dhe mundohesha
   ta mbroja atë nga plumbat që vinin nga ana e djathtë. Mendoja se kështu sadopak
   mund të mbrohesha nga murtaja që zbrazeshin në drejtimin tonë. Ishte kohë e
   vështirë, vazhdon Tahirja. Edhe qante, për çudi, bënin ulërimë të pandërprerë
   thuajse edhe ata paralajmëronin të keqen që na kishte gjetur dhe që vinte.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 26. BINI BURRA SE RA MURGA


   Fshati Murgë
   pas rënies së Tërdecit, Tërstenikut dhe Bajicës, ishte në vijën e frontit. Pas
   një rezistence të fortë e të gjatë, ishte ndjerë nevoja për përtërirjen e
   forcave të reja. Dikush nga luftëtarët ë lëshoi kushtrimin duke thirrur
   popullin në ndihmë: “Bini burra, sera Murga!”.   - Jemi nisu disa
   nga Obria për të shuar në Murgë. Me vete morëm pesë “mashinka” të cilat kohë më
   parë na kishte sjellë profesori i nderuar Ymer Berisha, për të cilin mbaj një
   kujtim dh ]e një nderim të posaçëm – thotë Hajriz Demaku. Aty hymë në një
   kullë, e cila pothuaj kishte mbetur pa u djegur. E mbajtëm frontin për një
   kohë. Në artë kullë ishte edhe i zoti i saj, Ajet Zuka, kurse të ishin larguar.
   Murga, e tëra ishte në flakë-luftohej dhe mbrohej fronti vetëm prej një kulle,
   nga e cila zmbrapseshin forcat partizane. Kur nga ana partizane arritën
   përforcime të reja, ne u desh të tërhiqeshim.   I zoti i kullës
   gjen një partizan malazez afër kullës së tij me këmbë të mërdhita dhe e fut
   brenda. Mundohej ta shëronte me fletë të lakrave turshi. I thanë të zotit të
   shtëpisë që të vinte me ne, se do ta vrisnin partizanët, mirëpo malazezi i
   mërdhirë i premtoi se s’do ta gjente gjë prandaj Ajeti qëndroi në shtëpi. Por
   çka ndodhi? Posa hynë partizanët në Murgë e lidhën plakun Ajet Zuka për ta
   pushkatuar. Partizani i sëmurë u rrëfeu se plaku i kishte shpëtuar jetën, por
   as kjo s’bëri asnjë punë. Pas këmbënguljes së tij se nëse pushkatohej ky, ta
   pushkatonin edhe atë, ata i nxorën të dy para kulle dhe i pushkatuan të dy.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 27. NËNË E BIJË NË
   PUSHKATIM   Pas largimit
   të forcave të Shaban Polluzhës nga zona e lirë e Rezallës në Obri të Epërme dhe
   të Ulët, në Plluzhinë, Ticë, Açarevë, Likofc, hyjnë shumë brigada partizane, të
   cilat bëjnë terror të pashembullt. Në Plluzhinë ia shtinë flakët 35 shtëpive,
   plaçkitën tërë pasurinë, duke mos lënë asnjë bagëti nëpër arrije. Në Obri
   kallën 52 shtëpi. Ky fshat bëhet rrafsh me tokë dhe çdo gjë ishte shkatërruar. Kallen
   hambarët, gruri, misri dhe çdo gjë tjetër. Familjet, kryesisht ishin larguar
   prej kësaj zone dhe ishin vendosur në fshatrat tjera të Drenicës, por disa
   kishin mbetur dhe u nënshtrohen dhunës, terrorit, zhdukjes dhe vrasjeve. Në
   Obri të Ulët vriten nënë e bijë, Hava Behrami dhe Isma Behrami, që kishin ikur
   prej Açareve për të shpëtuar jetën. Hava ishte plakë 70-jeqare kurse Isma ishte
   e paralizuar, të cilën nëna e saj e mbante në shpinë. Pasi e pyesin
   “partizanët”, si përkujton Idriz Behrami, se ku shkonte, plaka u thotë se po
   shkoj në gjini. Çetnikët e tërbuar i vrasin me motivacion se dërgonin në atë
   drejtim postën e forcave “kundërrevolucionare”. Nënë e bijë i vret brigada e
   IV-të. Pastaj kjo brigadë në oborr të vet vret Osman Behramin, i cili ishte memec.
   E pyesnin se sa vetë ka pasur Shaban Polluzha, por meqë ai nuk mund të nxirrte
   zë, i thonë se po shtiret dhe e vrasin menjëherë. Ndërkaq, Sherif Sinani nga
   Obria zhduket dhe nuk dihet se ç’u bë me të.   Në Obri të Epërme
   brigada e IV-të vret Hana Rexhën, duke ia çuar këpucët të birit. Te qarku i
   Rakinicës vritet nëna e Ferat Koliqit me gjithë djalin e plagosur.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 28. DYLUFTIMI


   Në ditë të
   vështira ndodhin edhe ngjarje të çuditshme. Kronistët e luftës megjithatë do
   t’i shënonin një brigadë partizane pasi u tërhoqën forcat shqiptare të Shaban
   Polluzhës nga rajoni i Rezallës, erdhi në Obri të Poshtme, një oficer malazez
   (kryelartë). Kërkonte dyluftim me një shqiptar të këtij fshati, duke thënë se
   nuk kishte qenë në kohën kur ishin zhvilluar luftimet në këtë rajon. Por doli u
   paraqit Mujë Syla. Vendësit e lutën Mujën që të hiqte dorë nga kjo kërkesë e
   oficerit, mirëpo ky djalosh i Obrisë nguli këmbë që t’i dilte atij në dyluftim.
   Ndërkohë u caktua misioni që do t ë mbikëqyrte rrjedhën e dyluftimit. Kur dha
   shenjë përfaqësuesi i komisionit për fillim, më i shkathtë doli Mujë Syla, i
   cili me të shtënën e parë e la oficerin e vdekur. Por ç’ndodhi? Brigada që
   vështronte këtë dyluftim, e vrau menjëherë Mujë Sylën. Muja u nis në këtë
   dyluftime besë pa e ditur se me të pabesët, nuk ka besë.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 29. PUSHKATIME (EDHE) NË
   RRUGË PËR TË BLUAR   Meqenëse
   Shtabi i Shaban Polluzhës ishte vendosur në Rezallë, kundërshtarët e tij
   (partizano-çetnikët), asnjëherë nuk guxuan t’ia mësynin këtij fshati shumë
   karakteristik të Drenicë, me një pozitë të posaçme. Mirëpo, kur shtabi i
   forcave shqiptare largohet nga ky lokalitet, fshatarët i nënshtrohen një
   rreziku të përhershëm. Pas largimit të shtabit, edhe këtu vriten dhe masakrohen
   nëpër shtëpi dhe të tjerë që për nevoja familjare kishin dalë për të siguruar
   bukën e familjes, në rrugë për te miqtë, apo në rrugë për të bluar misër a elb.
   Nga Rezalla vriten babë e djalë, të cilët në qerre kishin qitur dy thasë me
   misër dhe shkonin në Llaushë për ta bluar.   Në këtë fshat
   pushkatohen:   Rushit Jashari


   Shaban Veseli (djali i vetë i
   familjes)   Ramë Abdyli


   Hasan Hukolli


   Feriz Jashari


   Eshref Osmani.


   Nga Rezalla në
   front gjatë luftës në Drenicë u vranë:   Ali Malaj


   Sokol Malaj


   Halil Malaj


   Zeqir Delia


   Kadri Meha


   Miftar Zabelaj


   Osman Ramadani


   Kadri Kadriu dhe


   Ymer
   Ahmeti.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 30. DUKE KËRKUAR TË
   VËLLANË   Bajram
   Bajraktari, njeri me autoritet në Gllogofc, me të dëgjuar për masakrat që bënte
   në Sërbicë OZN-ja famëkeqe, shkon për t’u informuar se ç’po ndodhte atje. Me të
   arritur në Sërbicë, sheh se si dërgonin njerëz në shtabin e OZN-së, që asaj
   periudhe ishte bërë kasaphanë. Duke kaluar andejpari, Bajrami arrestohet dhe
   menjëherë dërgohet në shtab. Ditë më parë siç kemi theksuar, këtu ishin
   likuiduar në mënyrë barbare 30 fshatarë të rajoneve të ndryshme të Drenicës.
   Trazirat në Drenicë këtë e gjejnë në burgun e Drenicës. Me të përfunduar lufta
   në këtë anë, në pranverë të vitit 1945, vëllai i tij Ali Bajraktari, - si thotë
   ai vetë, i merr disa teshi dhe shkon në Sërbicë dhe ia dërgon të vëllait. Aty i
   thonë se ai gjendet në burgun Prishtinës, prandaj të nesërmen shkon atje. Roja
   që gjendej në të hyrë të burgut, pasi i tregon emrin, fillon ta kërkon në
   listën e të burgosurve. I thotë se ai nuk gjendet në listë. Me të marrë vesh se
   Ali Shukria gjendet aty pari, - vazhdon Ali Bajraktari, vendosa të hyja tek ai
   dhe ta pyesja për fatin e Bajramit. Mirëpo, roja nuk më lejoi, prandaj vendosa
   të prisja para derës deri sa të dilte. Pas një pritjeje shumë të gjatë, Ali
   Shukria doli në derë menjëherë ia tregova arsyen e ardhjes time. Më pyeti si e
   ka emrin. I tregova. Ai m’u përgjigj: “Djalë i mirë, shko në shtëpi se vëllai
   yt nuk ka nevojë as për tesha as për bukë”. Atëherë e kuptoi se ishte
   likuiduar. Desha të pyes se cila ishte arsyeja e likuidimit dhe a ishte
   likuiduar në Sërbicë a ndokund tjetër. Me një ton të vrazhdë më tha: “Ec nga ke
   ardhur, se ta bëj më zi se atij”, tregon rrëfyesi i kësaj ngjarjeje. Më vonë
   morëm vesh se ai ishte likuiduar në Sërbicë, si të tjerët, me thikë e çekiç.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 31. SË BASHKU NË VDEKJE


   Gjatë
   shkurtit të vitit 1945 shtohet dhuna, vrasjet masive dhe represaljet nëpër
   kashtërat e Drenicës Nga Brigada e Kosovës dhe Metohisë dhe nga shumë brigada
   të tjera që ndodheshin në rajonin e Drenicës. Nëpër fshatrat Makërmal dhe
   Likofc, me 7, 8, dhe 9 shkurt, vrasin popullatën e pafajshme dhe djegin
   pasurinë e tyre duke i lënë fshatrat shkret. Shumëkush mbeti pa shtëpi në mes
   të dimrit nën qiellin e hapët, pa plëng e shtëpi.   Në kohën kur
   brigada e Shaban Polluzhës gjendej në Çiçavicë në disa anë të Liskofcit morën
   qëndrim që të ktheheshim nëpër shtëpitë tona, ngase nuk kishim veshmbathje. Nga
   Çiçavica u nisëm natën vonë dhe një orë përpara mëngjesit arritëm në malin e
   Liskofcit, ku u ndalëm të pushojmë, tregon Ramë Zyberaj. Zeqiri dhe Neziri
   (vëllezër) i thonë axhës së tyre, Jonuz Zyberajt, se duhet të shkonim e të
   paraqiteshim në Sërbicë. Axha që ishte më i vjetër, na tha se nuk duhet të
   veprojmë kështu, se do të na pushkatojnë. Zeqiri me të vëllanë ngulën këmbë se
   duhet të dorëzoheshin. Atëherë axha i tyre, Jonuzi, u thotë se nëse duhet të
   dorëzohemi, duhej të dorëzoheshin të gjithë. Dhe, ç’rrjedhë tragjike pati ky
   vendim! Kur dolëm në rrugë për të shkuar në Sërbicë, ndeshëm në një brigadë,
   për të cilën nuk dinim se nga ishte dhe e informuam se kush jemi dhe çfarë
   qëllimi kemi. Pa u hamendur fare, komandanti i kësaj brigade, i cili dukej se
   ishte malazez, na qiti përpara, duke na thënë se së bashku do të shkojmë në
   Sërbicë, dhe se atje do të dorëzohemi, e pastaj atje do t’iu mobilizojmë nëpër
   brigadat tona. Duke shkuar rrugës, afër katundit Rezallë, vërejtëm se bisedohej
   për likuidimin tonë, por atëherë çdo gjë kishte perënduar – thotë Rama. Ne
   ishim shtatë veta prej dy shtëpive, një nip nga Bainca dhe një i katundit. Në
   atë çast nga ne u shti nga të gjitha anët dhe kështu mbetëm të vdekur Jonuz
   Zymberi, Zeqir Zymberi, Haradin Zymberi dhe Isuf Zymberi, ndërkaq unë Zymberi
   dhe Neziri arritëm të hyjmë në mal dhe shpëtuam nga vdekja. Tërë ditën ndenjëm
   atypari, dhe, kur u bë natë, sepse nuk guxonim të ktheheshim në shtëpi, dolëm në
   rajonin e Llaushës, ku qëndruam deri në pranverë.   Të nesërmen rreth
   orës tetë u morën kufomat dhe u sollën në Likofc. Abdyl Zymberi me gjithë djalë
   shkuan për ti hapur varret për të vrarët. Te varret kalon një brigadë tjetër, e
   marrin Tafë Zymberi, djalin e Abdyl Zymberit gjoja për t’ia treguar rrugën për
   Açarevë. Kur mbërrijnë në Plluzhinë, Tafa u tregon me dorë se atje është
   katundi që ata kërkonin. Komandanti i cili ishte në kalë, i thotë: “I mirë
   qenke, por do të bëjmë edhe më të mirë.” Posa përuron këto fjalë, ia kthen
   armën dhe e vret.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 32. I SËMURI NË PUSHKATIM


   Në këtë
   ndërkohë, të njëjtën ditë, një pjesë e ushtarëve të brigadës malazeze hyjnë
   nëpër shtëpi të Likofcit dhe i bëjnë terror ë pashembullt. Të gjithë ata
   meshkuj që i gjetën nëpër shtëpi i pushkatuan. Rasti më tragjik, siç thonë
   dëshmitarët e gjallë, është ai kur para derës së shtëpisë e marrin Jakup
   Zymberin, që ishte i paaftë sepse më parë në një fatkeqësi i kishte thyer dy
   këmbët. “Po ku më çoni mua – u tha plaku. A e shihni se nuk km mbetur për
   asgjë”. Je i mirë iu përgjigjën. Pastaj e morën dhe e pushkatuan në skaj të
   oborrit. Çetniko-partizanët pastaj pushkatuan edhe Nezor Zymberin, Nezir
   Zymberin, Rexhep Azemin, Xhemë Hamzën dhe Lah Rexhepin.   Siç tregon plaku
   Zeqir Fetahu, nga ky fshat, po të mos iknin të tjerët, katundi do të mbetej pa
   asnjë burrë. Ata nuk u ndalën me kaq, e kallën me themel shtëpinë e Milazim
   Mehmetit, të Brahim Mehmetit, shtëpinë time dhe 20 shtëpi të tjera të Likofcit.
   U dogjën e u bënë shkrumb dhe ato pak rroba që i kishim për mbulojë e shtrojë.
   U dogj çdo gjë. Edhe ushqimi i bagëtive, edhe gardhiqet, edhe misri e gruri
   nëpër hambarë.   Në këto raste
   tragjike, si tregon Zeqir Demiri, nga tri-ketër familje jetonin në një shtëpi.
   Ishte shumë vështirë, të shohësh aq shumë kufoma e aq shumë shtëpi të
   digjeshin, po aq më vështirë kur nuk gjendej njeri për t’i hapur varret për të
   vrarët.   Këto brigada, duke
   u tërhequr nga Likofci, pas masakrës që bënë, ndalën për një kohë në Makërmal
   dhe vranë në shtëpitë e tyre: Xheladin Behramin, Zeqë Xhinofcin, Demë Sylën,
   Tahir Xhinofcin, Halil dhe Muhamet Xhinofcin, e pastaj ua shtinë flakën edhe 20
   shtëpive të tjera. U kallën tërësisht pasuritë e Istref Xhinofcit, Behram
   Xhinofcit, Demë Sylës, Jonuz Goxhulit dhe Brahim Xhinofcit. Edhe shumë shtëpi
   të tjera u bënë rrafsh me tokë, dhe një numër i tyre pasi u largua brigada e
   IV-të, që bëri këtë masakër, i shpëtuam duke lokalizuar zjarrin me ujë.   Do theksuar se
   brigadat partizane përveç masakrave të pashembullta që bënë nëpër Drenicë, i
   plaçkitën fshatarët , duke ua marrë me dhunë bagëtinë dhe plaçkat nëpër shtëpi.   Në Makërmal merren
   Sinan Xhinofci dhe Amrush Asllanaj, i pari kishte 16 vjeç, kurse i dyti 22, dhe
   zhduken pa shenjë e gjurmë. Si tregojnë dëshmitarët e këtyre masakrave,
   çetnikët, të inkuadruar në shërbimin e OZN-së, varën Halit Gogjulin në zabel të
   Marinës. Pa gjurmë zhduket edhe djali i Osman Tërdefcit, për të cilin familja e
   dinte vetëm se ishte nxjerrë nga shtëpia. Për të nuk u kuptua asgjë.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 33. BESA PËR TË PABESËT


   Shumë fshatarë
   të Drenicës u pushkatuan në besë, madje në mënyrë tejet të pakuptimtë. Madje
   shumë sish u vranë vetë pse ishin shqiptarë. Shumëkush u dorëzua në besë.   Rasti i Lubovecit
   dhe jo vetëm i tij, tregon se sa e llahtarshme është besa për të pabesët. Zeqir
   Pollurh rrëfen për një tmerr të tillë. Duke kaluar nëpër Lubovec vendosëm që të
   hyjmë në një shtëpi, ngase ishim të lodhur dhe të uritur. Me të hyrë brenda,
   diktohemi nga partizanët. Nuk vonoi shumë e në oborr të asaj shtëpie, ku ishim
   vendosur rreth 30 veta, vjen një partizan, të cilin e njihnim dhe na njihte
   mirë. Ky ishte terzia nga Gjakova, që kishte ngrënë bukën tonë me javë në
   Polluzhë. Meqë e njihnim mirë, e shtimë brenda. Ai thotë se ishte dërguar nga
   komandanti i brigadës se nëse dorëzohemi nuk dot ë ndodhte asgjë. Ai na
   garantonte se nuk do të ndodhte asgjë, aq më parë pasi na njihte mirë. Është
   interesant të theksoj – përkujton Zeqir Istogu, se të gjithë u pajtuan të
   dorëzoheshin përpos meje. Bëhet ndërlidhja dhe vijnë partizanët me Malë Sadikun
   në krye. Pasi i dorëzuam armët, hetuam menjëherë se u tradhtuam, por atëherë
   për çdo gjë ishte vonë. Prej tridhjetë, sa ishim, na zgjodhën 20 vetë dhe na
   deshën në këmisha e tlina. Kur ma hoqën pallton, më doli setra me gradë oficeri
   të Shqipërisë, e cila nuk di as vetë se si më kishte rënë në dorë, dhe e kisha
   veshur pasi nuk kisha tjetër.   -Më thanë se ti
   qenke i Ballit Kombëtar. Jo, iu përgjigja, nuk jam i Ballit kombëtar, por
   fshatar që nuk i kam bërë askujt asgjë. Pastaj filluan t’i lidhnin të gjithë me
   litar të kovës, me të cilin familjarët e asaj shtëpie nxirrnin ujë nga pusi. Me
   të vërtetë kur më erdhi radha mua, që isha i parafundit, përfundoi litari. Ne
   të dy na lidhën me një zinxhir buallice. Ashtu të lidhur, na qitën jashtë
   katundit dhe duke ecur vërejta se zinxhiri ishte i lirshëm dhe tinëz i nxora
   duart por vazhdoja të ecja sikur të isha i lidhur. Në një moment, kur iu afruam
   malit, ku ishte vendpushimi ynë, nxora duart, por më hetoi një ushtar, e unë
   shpejt e shpejt e rrëmbeva një ushtar tjetër dhe e nxora përpara si mbrojtje,
   përderisa kalo dy tre hapa dhe hyra në mal. E përplasa ushtarin dhe ika- tregon
   Zeqir Istogu.   Të tjerët, që të
   gjithë u pushkatuan. Malë Sadiku, nuk bëri vetëm këtë tradhti ndaj drenicasve,
   por edhe shumë tradhti të tjera. Ky udhëheqës ushtarak ishte njëri ndër më të
   pamëshirshmit ndaj popullit të vet.   Në këtë vend u
   vranë:   Abdullah Kastrati


   Sali Istogu


   Liman Istogu


   Latif Istogu


   Tre prej Tice


   Katër nga Rezalla


   Dhe 9 të tjerë, që
   nuk arritëm t’i identifikojmë


   [Blockierte Grafik: http://i48.tinypic.com/j7c4ti.jpg]
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...