Lufta E Drenicës Dhe Shaban Palluzha

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • Lufta E Drenicës Dhe Shaban Palluzha


   [b][i]


   P A R A TH Ë N I E

   Nëse vazhdojmë rrugën për në frontin e Sremit, do të likuidohemi pa arritur atje, kurse, në anën tjetër, në Kosovë të tjerët pa kurrfarë mëshire as pengesash do të bëjnë terror mbi gratë dhe fëmijët tanë“
   (Brigada e Shaban Polluzhës, Podujevë, 20 janar 1945)
   Regjimi serb, prej se okupoi Kosovën, më 1912 e këndej, zhvilloi politikë të shfarosjes së shqiptarëve, duke i persekutuar, duke i torturuar dhe masakruar në mënyrë individuale e kolektive dhe, më në fund, duke i vrarë dhe duke hapur varre të panumërta.
   Një politikë e tillë nuk pushoi asnjëherë, por përkundrazi, erdhi duke u bërë gjithnjë më e egër, politikë xhelatësh dhe okupuese. Nga viti 1912 e deri me sot, mund të thuhet se asnjë qytet, lokalitet, fshat a shtëpi nuk mundi t’u shpëtojë mundimeve dhe masakrave. Menjëherë pas okupimit të Kosovës, filloi masakrimi i popullatës nëpër të gjitha rajonet shqiptare. Masakrën e patën nisur në Drenicë, pikërisht në Prekaz të Epërm, duke vrarë Ahmet Delinë (i njohur për rezistencën antiturke) dhe fqinjët e tij. Shfarosja masive intensifikohet pas vitit 1918, për të arritur pikën tragjike në vitet 20. Gjate kësaj periudhe ushtria dhe xhandarmëria serbe vërsulen pamëshirshëm mbi popullatën e pafajshme shqiptare, duke lënë shumë kufoma nëpër oborre, shtëpi dhe rrugë. Në fshatin Shtupel (Pejë) dogjën 52 shtëpi, vranë mbi 90 fshatarë; në Jabllanicë(Gjakovë) vriten 63 veta dhe digjen 20 shtëpi; në Dumnicë-Zagorth (Vushtrri) bëhet një masakër e paparë ndaj fëmijëve e grave; në Kollë pushkatohen i madh e i vogël, digjen të gjitha shtëpitë dhe shuhet jeta në përgjithësi. Masakra të tilla të vrazhdët ushtria dhe xhandarmëria serbe bën në të gjitha viset shqiptare. Ndërmorën aksione barbare, vetëm e vetëm që të zhduknin vetëdijen dhe qenien kombëtare, zbatoheshin metoda mesjetare të presionit mbi popullatën autoktone dhe në valën e reprezaljeve bëjnë gjithë ç’është e mundur për t`i shpërngulur në Azi e gjetkë. Gjithashtu, ndërmerren masa për zhdukjen e intelektualëve shqiptarë dhe ndaj të gjithëve atyre që i bënë rezistencë kësaj politike dhe, i rralli, arriti t’u shpëtojë torturave, burgjeve dhe vdekjes. U derdhën mjete të shumta nga ministria për të mbushur trenat me shqiptarë që t’i çonin në Anadoll (marrëveshja e nënshkruar jugosllave-turke).
   Sillen kolonitë nga Mali i Zi, Dalmacia, Vojvodina e viset tjerat vendit për t`i marrë me tapi tokën e shqiptarëve në Kosovë dhe vazhdon hartimi i elaborateve të tëra që tokat shqiptare t’i bëjnë serbe.
   Kësisoj, kjo politikë hegjemoniste vazhdoi edhe gjatë Luftës së Dytë botërore duke bërë vrasje masive në të gjitha rajonet e Kosovës dhe duke hapur varrin më të madh kolektiv në Tivar. Këtij terrori do t`i kundërvihet Lëvizja Kaçake shqiptare me të gjitha format në mënyrë që të krijojë siguri për popullatën shqiptare, që ishte në trojet e veta dhe që nuk bënte t’i lëshonte kurrsesi.

   vazhdon...
   [/i][/b]

   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • DRENICA
   Drenica nuk
   përfshinë vetëm territorin administrativ të dy komunave të sotme- Drenas dhe
   Skenderaj, por një territor edhe më të gjerë, që disa pjesë të të cilit sot administrativisht u takojnë komunave të tjera e
   Vushtrri, Lypjan, Malishevë dhe Mitrovicë).
   Si çdo anë që
   ka karakteristikat e veta, edhe Drenica ka tiparet e saja të veçanta: doket,
   zakonet, veshjet, gjuhën, bujarinë dhe trimërinë. Gjatë historisë, Drenicën,
   sikur edhe vise të tjera shqiptare, e rrahën furtuna dhe stuhi të fuqishme nga
   të gjitha anët dhe nga të gjitha drejtimet. Drenica, ndërkaq, pat një rol të
   posaçëm në përthyerjet vendimtare të shqiptarëve në përgjithësi, sidomos në
   periudhën pas vitit 1912 – kur Kosova u pushtua nga okupatori serb.
   Duke
   parë qëllimet gëlltitësh të regjimeve, në Drenicë u organizua rezistenca e
   popullit në mënyrë që t’u bëhej ballë rrëmeteve të mëdha që, në fakt
   synonin zhdukjen e shqiptarëve. Në të vërtetë popullata e Drenicës që moti
   motiv kishte mosnjohjen dhe mosrespektimin a administratës së pushtuesve. Në
   kohën e Turqisë, pushtuesi duke mos ia dalë të bindte popullin që tu
   nënshtrohej ligjeve, dh sidomos pagimit të tagrave, deshi s’deshi, u detyrua që
   nga shumë mjedise të hiqte dorë.

   Kuvendin e Drenicës më 1903 – Ahmet Delia përshëndeti masën e tubuar prej
   5000 vetash dhe tri ditë më vonë nën udhëheqjen e Ramë Lutanit ata marrin
   Vuçitërnën dhe nisen për të sulmuar Mitrovicën, në mënyrë që ta dëbonin
   konsullin rus nga Kosova.

   çastet vendimtare të viteve 1910-1911, në kryengritjen e kosovarëve që u
   zhvillua në Carralevë kundër xhonturqve, kontributi i Drenicës ishte i madh.
   Një numër i drenicasve me Isa Boletinin në krye, i bënë rezistencë të gjatë të
   rreptë depërtimi turk në Kosovë, më drejt në Carralevë. Në këtë periudhë
   vendimtare deri në shpalljen e pavarësisë së Shqipërisë më 1912, u organizuan
   mënyra të shumta të rezistencës.
   Si
   dihet, rezistencës më të madhe popullata e Drenicës e nisi pas largimit të
   osmanllinjve më 1912 kur, hyri Serbia e parë në Prekaz të Epërm, fillon
   rezistenca e Ahmet Delisë. Ky trim i Drenicës i kundërvihet me forcë ekspeditës
   ndëshkuese të një togu të xhandarmërisë, duke u thënë atyre “Kush ju ka thanë
   në Drenicë me hy”. Prej këtij momenti e deri më të përfunduar rezistenca e
   njohur e vitit 1945, nën udhëheqjen e Shaban Polluzhës, asnjëherë dhe për asnjë
   çast nuk do të pushojë. Në mes dy luftërave botërore në Drenicë, si askund
   tjetër qe e përhapur rezistenca për çlirimin kombëtar të Kosovës.
   Lëvizja
   kaçake, në këtë periudhë do të marrë përmasat e gjera, sidomos pas formimit të
   Mbretërisë Serbo-Kroate-Sllovene. Kundër këtij regjimi do të organizohen
   kryengritje masive dhe do të luftohet në të gjitha territoret e Kosovës,
   veçanërisht në Drenicë, ku u thirr populli që të mos njihet ky regjim. Sunduesi
   injorohet, duke iu kundërvu edhe me luftë masive në të gjitha frontet edhe në
   të gjitha anët. Kësaj kryengritje të armatosur i printe kryetrimi i Drenicës-
   Azem Bejta me çetat e tjera që i udhëhiqnin Ahmet Delia, Fazli Berani, Bajram
   Tërnavci, Dan Doroci, Lutë Gllanasella e disa të tjerë.
   Thirrjes së
   Azem Bejtës iu përgjigjën shumë luftëtarë. Çiçavica ishte mbushur me anëtarë të
   rinj ë Lëvizjes, që zhvillonin luftëra në territore të Drenicës, Mitrovicës,
   Vuçitërnës, Llapushës dhe në rajone të tjera të Kosovës. Kryengritësit
   shqiptarë me të gjitha forcat iu kundërvunë shpërnguljeve për në Turqi,
   kolonizimit të Kosovës dhe formave të tjera të dhunës që ushtronte regjimi serb
   i kohës. Lëvizja çlirimtare Kaçake, në vitet 20, kishte arritur t’i tubonte në
   Drenicë mbi 2000 shqiptarë, të cilët zhvillonin luftime të ashpra me
   ushtri dhe xhandarmëri. Në këtë kohë fton të rinjtë e Drenicës që të mos
   shkonin në ushtrinë serbe por t’iu bashkoheshin çetave çlirimtare. Azem Bejta
   gjithherë përsëriste fjalët e ideologut të çlirimit kombëtar të Kosovës – Hasan
   Prishtinës, se pa luftë nuk mund të ketë liri dhe identitet kombëtar.
   Në këtë kohë,
   Drenica e Azem Bejtës dhe Shote Galicës dridhet nga të gjitha anët nga Lec
   Gradica, Zenel Baica, Iljaz Reçaku, Sadik Rama, Azem Gjaka, Kamber Loshi,
   Lutë Gllansella, Mehmet Delia, Fazli Berani, Bajram Tërnavci, Dan Doroci, Emin
   Lati e të tjerë. Për shkak të humbjeve të mëdha që u kishte shkaktuar Azem
   Bejta ushtrisë she xhandarmërisë, regjimi serb ndërmerr masa të rrepta kundër
   fshatarëve të Drenicës, duke i djegur disa fshatra dhe duke bërë terror mbi ta.
   Kështu në këtë periudhë digjet vendlindja e Mehmet Delisë trim shumë i njohur i
   Drenicës, Radisheva, Azem Bejta mbante lidhje të drejtpërdrejta me Hasan
   Prishtinën dhe respektonte sugjerimet e tij sa i përket çështjes shqiptare në
   Kosovë. Siç dihet Hasan Prishtina, përmes Lëvizjes Kaçake, kishte për qëllim
   internacionalizimin e Kosovës dhe të shqiptarëve.
   Regjimi serb,
   duke qenë i pafuqishëm që me forcë ta zhdukë kryetrimin e Drenicës- Azem
   Bejtën, që me të të hyjë në marrëveshje për ndarjen e territorit të Drenicës.
   Në bisedime arrihet që Azem Bejta të formojë territorin e vet sovran. Në
   Drenicë, duke përfshirë në fillim komunën e Prekazit, e pastaj ky territor do
   të ngushtohet në tri fshatra: Galicë, Lubovec dhe Mikushnicë.
   Republika e
   vogël e Azem Bejtës, e cila ishte pothuaj e para e llojit të vet në Ballkan,
   kishte administratë të vetën dhe ushtri (çeta) të veta, popullsia e këtij
   territori lirohet nga të gjitha detyrimet shtetërore dhe, së fundi sipas kësaj
   marrëveshje nuk do të kishte përzierje në punët e brendshme të njëritjetrit, do
   të thotë se as Azem Bejta nuk bënte të dilte jashtë territorit të vet, por as
   ushtria dhe xhandarmëria serbe të hynin në territorin e “Arbërisë së vogël”.
   Në këtë kohë
   Azem Bejta ngriti kullën në Galicë. Kjo, shprehur në mënyrë metaforike, ishte
   një kështjellë, fortifikatë, dhe në të njëjtën kohë dhe kurorë e “Arbërisë së
   vogël”. Për lëvizjen kaçake kurorë mbi kurora ishte
   Çiçavica ku
   shumë luftëtarë gjenin strehim, dhe pikërisht prej këtij mali të shenjtë
   fillonin të gjitha aksionet kundër regjimit serb.
   Se çfarë
   rezistence i bëri Lëvizja kaçake ushtrisë dhe xhandarmërisë serbe, më së miri
   pasqyrohet në këngët popullore që këndohen edhe sot e kësaj dite, me ëndje
   nëpër tërë Drenicën e më gjerë.
   Azem Bejtën
   domë me rrethue

   me rrethue
   paj me asqeri

   se s’po
   nxinet ai me xhanari...

   Pra siç
   shihet edhe në këngë, kur regjimit serb nuk i bënte punë xhandarmëria, ai
   kundër lëvizjes kombëtare dërgonte dhe ushtrinë, duke përdorur kështu të gjitha
   forcat e mundshme ushtarake kundër këtij trimi.
   Pushtuesi
   serb bënte presion dhe represalie kundër fshatarësisë së Drenicës, qofshin ato
   grupe, apo individë, të rebeluar të Lëvizjes. Në këngët e popullit jepen tablo
   të shumta lidhur me këtë çështje:
   Kurrë tri net
   nuk janë shkue

   xhanaria pa
   më rrethue

   me dipçika më
   rrehnin mue

   thoshin Lecin
   me kallëzue...


   Luftëtarët e
   lirisë i shoqëronte kënga e kushtrimit. Këto këngë ktheheshin në forcë dhe
   moral, në dashuri ndaj atdheut dhe popullit. Edhe zhuganin e Shkupit e kapte
   tmerri kur dëgjonte për këto këngë dhe për trimërinë e Azem Bejtës dhe të Shote
   Galicës me çetat e tyre,:
   Ky zhugani
   ban çudi,

   si ky komb
   nuk kam pa me sy

   që i binë
   asqerit përmbi

   me shqiptarët
   nuk koka mahi...

   Pas vrasjes
   së kryetrimit të Drenicës - Azem Bejtës nga ushtria serbe, kryetarët e çetave
   vunë në krye të Lëvizjes Mehmet Delinë dhe Shote Galicën, të cilët vazhduan
   luftën kundër xhandarmërisë dhe ushtrisë serbe nëpër Drenicë dhe në rajonet e
   tjera. Shumëherë në përleshjet frontale armiku u tërhoq i turpëruar para çetave
   të Lëvizjes Kombëtare.
   Disa elemente
   të kësaj periudhe i dhamë për të parë vazhdimësinë e rezistencës që do të
   pasojë më 1945 tash nga një tribun tjetër, Shaban Polluzha, kundër
   partizan-çetnikëve, që pretendonin të zhduknin çdo gjë shqiptare.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 1. SHABAN
   PALLUZHA MBRON JENI-PAZARIN


   Në secilën
   kohë dhe në secilën periudhë shqiptarëve iu kanos rreziku i zhdukjes. U hartuan
   elaborate të shumta nga akademia dhe akademikë serbë. Janë të njohura
   elaboratet e kobshme të Vasa Çubrilloviqit dhe të Ivo Andriçit, si dhe të të
   tjerëve, më pak të njohur, për shfarosjen e shqiptarëve. Në këtë bazë rrënuese
   është punuar më herët dhe më vonë. Pra, u punua para dhe pas luftës. Në secilën
   kohë dhe në secilin regjim qëllimet ishin të njëjta. Më 1941, kur shkatërrohej
   shteti serbo-kroat-slloven, çetnikët vërsulen në drejtim të Kosovës për ta
   pushtuar atë dhe për të bërë masakra në popullsinë shqiptare, si në vitet 20.
   Qëllimi i fundit i tyre ishte që me anë të terrorit të futnin frikë në tërë
   masën, në mënyrë që ajo të mos merrte guxim të ngulte në trojet e veta
   shekullore. Dhe, kështu shqiptarët të shpërnguleshin në Turqi e në vende të
   tjera.   Lëvizja
   çetnike më 1941 provon të hyjë në fshatrat e Artakollit (Bivelak, Strofc,
   Mihaliq, Dërvar, Beçuk, Shipitullë, Sibovc, Kollë, Zhilivodë dhe Pestovë), duke
   zbarkuar me tren në fshatin Prelluzhë, por në saje të organizimit të fshatarëve
   të Artakollit dhe të Drenicës, çetnikët pësojnë katastrofë të vërtetë, duke u
   mbetur shumë të vrarë në urën e Gllavotinit dhe përgjatë dy brigjeve të lumit
   Sitnicë, që asokohe ishte tërësisht e vërshuar. Në këtë përleshje me çetnikët
   shquhet Mehmet Gradica dhe Sadri Klinaku i Bivelakut. Lufta, si tregojnë dëshmitarët,
   kishte zgjatur tërë ditën.   Herën tjetër,
   çetnikët mësyjnë të depërtojnë në disa rajone të Istogut të Drenicës Veriore,
   përkatësisht në fshatrat Suhogërllë, Banjë, Cerkolez, Uçë, Rakosh, Kotor,
   Radishevë dhe Runikë. Populli, kur u gjet ngushtë, diti të organizoje dhe
   vullnetarisht (trimërisht) t`i kundërvihej çdo armiku. Çetnikët u ndoqën, dhe
   në përleshje që patën me shqiptarët, lanë shumë viktima në Kosovë. Në këtë
   konfrontim të rreptë, mbesin të vrarë edhe një numër shqiptarësh.   Meqenëse në
   Kosovë nuk arritën të realizonin apetitet e tyre, çetnikët kohë më vonë bënë
   strategjinë për shfarosjen e myslimanëve të Sanxhakut. Ata, si në Jeni-Pazar, Tutin,
   Senicë, Bihor e në lokalitete të tjera. Në këto vendbanime të tjera çetnikët
   vranë pa mëshirë fëmijë, gra e pleq, duke i lënë shumë fshatra të shkretëruara.   Plaçkitnin
   pasurinë dhe bëjnë dhunë mbi njerëz, duke lënë pas një imazh tejet të
   dhimbshëm. Në rrethana të tilla, popullsia e Sanxhakut kërkoi ndihmë.
   Natyrisht, këtë do ta gjejnë në Kosovë- te ky popull që në periudha shekullore
   tregoi njerëzi dhe humanitet të madh.   Në Kosovë
   mësyjnë kolona të panumërta refugjatësh myslimanë për të shpëtuar jetën e
   fëmijëve dhe jetën e vet. Ata u pritën mirë kudo në viset shqiptare dhe me ta u
   nda përgjysmë buka dhe veshmbathja.   *
   *
   *


   Për të
   shpëtuar Sanxhakun nga çetnikët, për në Jeni-Pazar nisen shumë grupe
   shqiptarësh nga Drenica, Artakolli, Vushtrria, Shala dhe rajone të tjera të
   Kosovës. Këtë luftë e udhëheq kryetrimi i Drenicës Shaban Polluzha.   Në Duga
   Pollanë afër Jeni-Pazarit njësive dhe forcave shqiptare u flet Shaban Polluzha:   “Vëllezër,
   jemi tubuar për të kryer një mision të shpejtë, për t`i mbrojtur familjet e
   rrezikuara nga bishat e egra çetnike, që po bëjnë terror të rëndë mbi
   popullatën e pafajshme të Sanxhakut. Prandaj, nuk duhet kursyer as jeta, por
   duhet luftuar me nder si i ka hije një populli të vjetër që diti të luftojë sa
   herë u gjend në rrezik dhe i pambrojtur. Pra, t`i mbrojmë fëmijët dhe gratë, në
   emër të njerëzisë.”   Me të
   përfunduar këto fjalë, Shaban Polluzha u përkrah nga të gjithë ata që kishin
   ardhur për t’u flijuar në emër të humanitetit.   Në bazë të
   kujtimeve të dëshmitarëve të kësaj ngjarje- në Duga Polanë, në mënyrën zakonore
   fetare, këtyre luftëtarëve iu drejtua prijësi fetar nga Drenica mulla Ilaz
   Broja, i cili tha se misioni juaj është njerëzor dhe dikush mund të bjerë edhe
   viktimë, prandaj përshëndetuni njëri me tjetrin. “Ju qoftë rruga e mbarë e
   ngadhënjimtare!”- i kujton fjalët e babait të tij (Mulla Ilazit), Brahim
   Spahiu.   Gjatë
   qëndrimit në frontin e Pazarit, Shaban Polluzha arriti autoritet te luftëtarët
   dhe te popullsia vendase, në saje përpjekjeve mbinjerëzore që bëri ai për t`i
   përzënë çetnikët nga ato troje. Luftëtarët e Kosovës në frontin e Jeni-Pazarit
   treguan trimëri dhe dinjitet.   Duke
   ëndërruar gjithherë terrorin në Kosovë, çetnikët tash për të tretën herë nga
   Kollashini i Ibrit organizojnë depërtimin e tyre në trojet shqiptare, njëherë
   në Drenicë, e pastaj edhe në viset e tjera të Kosovës. Në fund të vitit 1943
   dhe në fillim të vitit 1944, zhvillohen luftime të ashpra dhe sërish shqiptarët
   i detyrojnë çetnikët (të tretën herë) të tërhiqen. Në këtë përleshje pati
   viktima pati nga të dy palët.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 2. KOSOVA HYN
   NË DIMRIN E MADH


   Rrethanat
   politiko-shoqërore në Kosovë nga fundi i vitit 1944 dhe në fillim të 1945-ës,
   ishin mjaft të disfavorshme për Kosovën dhe shqiptarët. Çlirimi nga okupatori
   gjerman për shqiptarët nuk solli asgjë të re, në të vërtetë vijnë ditë shumë më
   të zeza. Kështu fillon spastrimi i njerëzve, i atyre që kinse kishin qenë në
   pushtet gjatë periudhës së kaluar dhe i atyre që ishin në shënjestër të
   pushtetit komunist, por ajo nuk ishte e vërtetë, në fakt fillon likuidimi masiv
   i shqiptarëve në përgjithësi në të gjitha rajonet e Kosovës.   Brigadat e
   Shqipërisë, që kishin marrë pjesë në ndjekjen e okupatorit gjerman, tani do të
   dërgohen në frontin e Sanxhakut, kurse të mobilizuarit e Kosovës do t`i çojnë
   në frontet e tjera nëpër gjithë Jugosllavinë, e në anën tjetër në Kosovë do të
   vijnë brigadat serbo-malazeze e maqedonase. Me të ardhur, këto brigada do të
   fillojnë terrorin në Kosovë, që nuk do të ndalet për një kohë të gjatë.   Si nisi kjo
   katarzë? Në komandat porsaformuar thirren njerëzit, kinse për biseda me
   përfaqësuesit e pushtetit dhe menjëherë futen në brigje, të cilat ishin
   adaptuar për këtë qëllim. Këto nuk ishin vetëm burgje, por në të njëjtën kohë
   edhe kasaphana. Kësisoj në Drenicë, në pjesën e parë të janarit të vitit 1945
   thirren një numër i caktuar njerëzish(paria e Drenicës) dhe futen në burgjet
   Sërbicës e të Gllogofcit për t’u likuiduar vetëm pak ditë më vonë.   Në një
   situatë të tillë në Kosovë ishte krijuar pasiguri e madhe, sidomos në Drenicë
   dhe në rajonet e Gjilanit, të Ferizajit, të Mitrovicës e të Vushtrrisë.   Shqiptarët në
   këto çaste të vështira u gjenden në një udhëkryq të madh: të shkonin në fronte
   nëpër Jugosllavi, do të likuidoheshin, të mbeteshin në Kosovë do të ndiqeshin
   me dhunë për t’i quar atje ku i kishin planifikuar. Pra, fati kolektiv i tyre
   ishte i rrezikuar. Për t’u realizuar qëllimet serbo-çetnike, në Kosovë do të
   shpallej administrimi ushtarak dhe tani këtu do të koncentrohen forca të mëdha
   ushtarake, të cilat do të bëjnë terror të pashembullt mbi popullin e pafajshëm
   shqiptarë. Të gjitha këto ishin përgatitur mirë. Tash vetëm veprohej në realizimin
   e asaj që ishte përgatitur.   Viti 1945 do
   të jetë viti më i përgjakshëm në historinë e Kosovës: vrasje, burgosje,
   ndjekje, tortura, reprezalje dhe likuidime pa gjurme e shenjë. Në këtë vit të
   përgjakshëm u pushkatuan mijëra veta. Mbi 30 mijë u vendosën në burgje e kampe.
   Po kaq shqiptarë morën botën në sy (shkuan në Turqi), shumë të tjerë gjatë
   luftës vriten jashtë Kosovës. Të gjitha këto bëhen me qëllim që Serbia të bëjë
   edhe aneksimin e Kosovës (në Kuvendin e Prizrenit, më 8-10 korrik 1945).   Në emër se
   kinse një mobilizimi, në Tivar vriten mbi 4 mijë shqiptarë. Në anën tjetër, në
   Kosovë ndërmerren aksione ndëshkuese policore dhe ushtarake për vrasjen edhe
   shumë të tjerëve, që në një mënyrë a në një tjetër nuk u pajtuan me politikën
   terroriste të ushtrisë jugosllave. Në mbështetje kinse të ligjit të pushtetit
   popullor, nxirren njerëzit nga burgjet dhe pushkatohen. Fëmijët dhe të afërmit
   mbeten nën kontrollin rigoroz të UDB-së dhe nuk u lejohet shkollimi dhe hyrja
   në punë.   Shtrohet
   pyetja: në se i bënë këto masakra vetëm brigadat serbe e malazeze, apo edhe ato
   shqiptare? Përgjigjja është e ditur: masakra bënë të parët, por në raste të
   caktuara edhe të dytët. Prej të parëve është pritur, se masakra kanë bërë
   vazhdimisht mbi shqiptarët, ndërkaq të dytët këtë e bënë se u mashtruan pas
   ideologjisë komuniste. Për të qenë edhe më keq, brigadat e Shqipërisë, jo që
   nuk përkrahën revoltën e armatosur të kosovarëve me në krye tribunin Shaban
   Polluzha kundër terrorit shovinist serb, por këtë tragjedi të kosovarëve e
   vështruan së largu, e herëpashere edhe së afërmi, madje aty këtu ishin edhe të
   pranishëm (në Drenicë e Artakoll).   Nuk është
   absurd të vrasësh njeriun, por të kërkosh prej dikujt që të rrijë gatitu e ta
   vrasësh, ky është absurd mbi absurdet. Kështu kërkoi ushtria jugosllave në
   Kosovë, t`i vrasë shqiptarët duke ndenjur gatitu. Në këtë prizmë u vështrua
   lufta e Drenicës, do të thotë u cilësua kryengritje, sepse ata nuk i ndenjën
   gatitu ushtrisë dhe UDB-së jugosllave që t`i vrisnin!   Thuhet se
   historia shkruhet nga i forti, dhe kjo është e vërtetë. Në të gjitha librat e
   shkruar , në artikuj e publikime, rezistenca e Drenicës është trajtuar
   tragjikisht njëanshëm. Pra, kjo qe tragjedia e dytë e shqiptarëve të Kosovës,
   veç vrasjeve masive të vitit 1945.   Janar-shkurt
   i vitit 1945. Luftës së Dytë Botërore i afrohej fundi. Bënte dimër i madh, që
   nuk mbahej në mend në atë dhjetëvjetësh të fundit. Jeta përgjithësisht
   zhvillohej me mund e përpjekje të mëdha. Njerëzit ishin lodhur nga Lufta dhe
   dimri. Pranvera ende ishte larg.   Këto ditë të
   këtij dimri, Drenica i jetonte në frikë dhe pasiguri të madhe. Mortaja
   ushtarake shëtisnin si hije e zezë nëpër shtëpitë shqiptare. Shume divizione e
   brigada partizano-çetnike bllokojnë fshatra të tërë. Forca të mëdha u
   koncentruan në rajonin e Gllogofcit të Serbicës, të cilat zhvillonin luftime në
   Brigadën e Shaban Polluzhës, që iu kundërvu territorit mbi popullatën e
   pafajshme shqiptare. Masakra sidomos u bënë në Tërstenik. Polac, Likofc, Ticë,
   Bezheniq, Gllogofc, Sërbicë, Prekaz, Kozhicë, Krajmirofc dhe në fshatra të
   tjera të këtij rajoni. Disa Brigada në mesin e të cilave kishte dhe çetnikë,
   dogjën she shkretëruan katunde të tëra. Terrorin së pari e filloi OZNA dhe
   Brigada e parë e Kosovë-Metohisë me Zyfer Musiqin, në krye, pastaj ajo e Petar
   Brajeviqit (KNOJ-it) dhe Brigada e Bokës, e njohur me emrin famëkeq ‘’Bokeshka
   brigada’’ si dhe brigada IV dhe V e Kosmetit. Në këto masakra u inkuadruan edhe
   brigadat serbe e maqedonase.   Përveç
   masakrave që bënë këto brigada, gjatë Luftës së Drenicës, dogjën dhe plaçkitën
   afro 500 shtëpi, grabitën ushqime dhe pasuri të fshatarëve, morën me qindra
   bagëti dhe së fundi morën edhe shtrojën e mbulojën e fshatarëve, duke i lënë
   barkthatë e në mjerim të thellë. Këto brigada barbare të udhëhequra nga serb e
   malazez, e të shtyra nga urrejtja e thellë kundërshqiptare, vranë pa mëshirë
   fëmijë, gra e pleq, duke lënë prapa një imazh tejet tragjik e shfarosës.   Më 8 shkurt,
   Shtabi Suprem i UNÇJ-së, Kosovën e shpalli zonë të administrimit ushtarak, sado
   që edhe para kësaj date gjendja nuk ishte më e mirë. Pra, ai koncepti i
   shfarosjes së shqiptarëve që ishte bërë më parë, tani do të realizohej me lehtë
   dhe në mënyrë të legalizuar. Me dëbimin e okupatorit gjerman, shumë brigada
   shumë brigada shqiptare që kishin marrë pjesë në këto operacione, dërgohen për
   në viset e tjera të vendit, posaçërisht për në frontin e Sremit (ato kosovare)
   dhe në Sanxhak ato të Shqipërisë. Për një rrugë të tillë të gjatë përgatitej
   edhe Brigada e Shaban Polluzhës, e cila kishte bërë mobilizimin e luftëtarëve
   të Drenicës. Më vonë kësaj brigade do ti bashkohen edhe shume njerëz të anës së
   Vushtrrisë e të Llapit. Parandihej se shkuarja e shqiptarëve për këto vende
   bëhej me prapavijë të errët, përkatësisht me qëllim të likuidimit të tyre në
   një anë, dhe në anë tjetër, për të bërë pastaj terror mbi popullatën e
   pambrojtur shqiptare nëpër fshatra e qytete të Kosovës. Kjo hetohet në
   Mitrovicë, kur bëhen përpjekje për shpartallimin e këtyre mobilizuarve
   shqiptarë, duke u munduar që t’i shpërndajnë nëpër brigada të tjera. Mirëpo,
   një regji e tillë dështon.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 3. PËRGATITJA
   E ATENTATIT KUNDËR SHABAN PALLUZHËS


   Në fund të vitit 1944 dhe në
   fillim të 1945-ës, në Sërbicë e Gllogofc formohen komandat e vendit dhe në to
   vendosen njerëzit që mendohej se mund të jepnin kontribut në konsolidimin e
   pushtetit të ri komunist. Në komandën e vendit, të Serbicës, asokohe vendosen
   Riza Voca, Vllado Kërstiq dhe Hysen Thaqi. Nëpër qendra të mëdha fshatare
   formohen edhe komunat. Në Polac kryetar i komunë emërohet Mulla Brahimi e
   kështu emërohen edhe kryetarët në qendrat tjera. Në këtë kohë, Shaban Polluzha
   me brigadën e vet të porsaformuar kishte shkuar në Sërbicë me qëllim që t’u
   bënte me dije autoriteteve në pushtet se duhej të kishin kujdes për sjelljet e
   tyre me fshatarët e Drenicës. Posa arrin këtë qendër, Shaban Polluzha hyn në
   komandë dhe takohet me udhëheqjen e sajë. Menjëherë pas Shabanit hyn Mulla
   Brahimi i Polacit dhe i drejtohet Riza Vocës me këto fjalë: ”Qysh bën, unë si
   kryetar të mos di për arrestimin e njerëzve të mi, për burgosjen e Osman Xanit
   dhe të dy bashkëfshatarëve të tij”? Në skenë del Vllado Kërstiq, i cili imanit
   të Polacit i thotë se nëse i kanë duart e përlyera me gjak, do të marrin edhe
   të tjerë dhe nuk do ti kthejnë më e nëse jo, atëherë do t`i lirojmë. Ndërkohë
   që foli Kërstiqi, Shaban Polluzha kishte dalë jashtë zyrës dhe në momentin kur
   u kthye i dëgjoi vetëm fjalët e fundit “duart me gjak” dhe menjëherë reagoi
   duke pyetur atë se kush kërkon këtu gjak me nervozizëm i thotë atij se kush
   ishte. Ç’është e vërteta, Shabani nuk e njihte fare Vlladen dhe gjatë bisedës
   me të, nuk mund të hetohej se nuk ishte shqiptar ngase fliste mjaft mirë shqip.
   Ky i thotë se quhej Vllado Kërstiq dhe me të hetuar se ky ishte malazez, i
   drejtohet: ”ti po kërkon gjak apo jo”?. Vllado mbeti i hutuar dhe papritur
   Shaban Polluzha nxjerr revolen për ta vrarë, por urgjentisht reagojnë Riza Voca,
   Hysen Thaqi, Iljaz Cini, Imani i Polacit dhe unë, tregon Shaban Aruçi i
   Rezallës që ishte korrier në komandën e vendit. Vllado Kërstiqi, nga frika
   hyri nën tavolinë, ndërkaq që e kapëm Shaban Polluzhën për ta qetësuar dhe mezi
   e bindëm të dilte jashtë. Më kujtohet, thotë Shaban Aruçi, kur theksoi këto
   fjalë: ”Nuk do të lejoj që gjithfarë bythëpalari të sundojë në Drenicë”. Mori
   brigadën dhe u nis, si më duket, në drejtim të Mitrovicës.   -Sipas disa
   njoftimeve që kisha si korrier në këtë qendër, - tregon Shabani, - në Mitrovicë
   përgatitej atentat kundër Shaban Polluzhës. Menjëherë Vllado Kërstiqi bën me
   dije autoritetet e Mitrovicës për vërsuljen që i kishte bërë Shabani.   Duhet
   theksuar se gjatë asaj periudhe Shaban Polluzha gjithherë është ruajtur dhe përcjellë
   mirë nga njerëzit e brigadës së vet dhe mu për këtë, si thotë Shaban Aruçi, nuk
   ka mundur të realizohet atentati i përgatitur në Mitrovicë.   Ky fakt
   është bindës, sepse Shaban Polluzha, posa kuptoi qëllimin e tyre, filloi të
   ngrite zërin për t’iu kundërvënë më vonë edhe me luftë të organizuar.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • LUMI NË GJAK


   Përderisa
   Shaban Polluzha bënte përgatitjet e fundit për t’u nisur në frontin e Sremit,
   në Sërbicë e Gllogofc, fillon ekzekutimi i fshatarëve të Drenicës nga OZN-ja
   famëkeqe. Në Sërbicë Vllado Kërstiqi me disa të tjerë inaugurojnë kasaphanën më
   të tmerrshme, kurse në Gllogofc Zyfer Musiqi , komandant i Brigadës së parë të
   Kosovës e Metohisë, mbyt njerëz me thikë e çekiç. Në këto dy qendra, fshatarët
   merren me dhunë nga shtëpitë e tyre dhe sillen në shtabe, ngujohen në bodrume
   dhe, pas maltretimeve që ua bëjnë, Mbyten me kazmë; disa të tjerë, pasi i
   sakatojnë me thikë, i qesin dhe i pushkatojnë në anën e kundërt të ndërtesës së
   shtabit dhe pastaj kufomat e tyre, të gjymtuara, të prera në qafë e trup, i
   qesin përgjatë lumit të Serbicës-(Skënderaj). Ca prej tyre i çojnë në burgun e
   Mitrovicës dhe më vonë i pushkatojnë. Brenda një nate, si thonë Tafë Geci,
   Muhamet Spahiu e Sadri Geci nga Llausha, ekzekutohen mbi 30 veta.   Duke kaluar
   një brigadë partizane nëpër fshatin Gradicë dhe duke bastisur nëpër shtëpi,
   arrijnë në odën e Bahtiar Bajramit, ku qëllojnë mysafirë Durmish Qirezi, nga
   Qirezi me një kusheri të vetin, dhe Maliq Ikolli; që të katër i marrin dhe i
   dërgojnë në Sërbicë-(Skënderaj). Edhe ata mbyten dhe masakrohen si të tjerët
   dhe natën qiten në lumë. Kur kemi shkuar t’i marrim kufomat,-thotë Bajram Muja
   nga Gradica,- i gjetëm të katërtit me një pus. Dyve prej tyre ua kishin prerë
   hundën dhe u kishin nxjerrë sytë, ndërsa tjetrin e kishin prerë në qafë dhe të
   katërtin në bark. “ishte lemeri e vërtetë, sot kur më kujtohen ato kufoma nuk
   mund të vi në vete në ditë të tëra” - kujton këtë kataklizëm Bajram Muja. Siç
   deklarojnë dëshmitarët e gjallë të kësaj ngjarjeje, në mbytjen e këtyre 30
   fshatarëve të Drenicës në Sërbicë-(Skënderaj) kanë pasur dorë edhe Ali Shukrija
   , atëherë prokuror publik dhe Rasim Çerkezi nga Mitrovica. Masakrës nuk i
   shpëtuan as disa fshatarë të Llapit dhe të anëve të tjera, të cilët ato ditë të
   kobshme u gjendën në Serbisë dhe në disa fshatra të rajonit të Drenicës për
   strehim.   Të nesërmen
   qytetarët shohin se uji i lumit të kësaj qyteze po rridhte gjak. Kjo bëri që të
   niseshin drejt rrjedhës për të parë se ç’kishte ngjarë, dhe kështu ata hasën në
   masakrën që kishte bërë OZNA gjatë natës. Menjëherë bëhet me dije Shaban
   Polluzha dhe po atë ditë ai me njerëzit e vet vjen në Sërbicë (Skënderaj) dhe
   aty organizohet një miting proteste, ku ftohet edhe Fadil Hoxha.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 5. “BESA” E
   FADIL HOXHËS


   Para mbajtjes
   së protestës në Sërbicë (Skënderaj), pikërisht në shtëpinë e Dushan
   Drashkoviqit, zhvillohen bisedime midis Fadil Hoxhës dhe Milladin Popoviqit në
   njërën anë, dhe Shaban Polluzhës në anën tjetër. Me Shaban Polluzhën ishte edhe
   bashkëpunëtori i tij, Hamzë Istogu nga Polluzha. Bisedimet, si thotë Hamzë
   Istogu, u mbajtën në një atmosferë tejet të tendosur dhe me mjaft nervozizëm.   Shaban
   Polluzha në fillim i thotë Fadilit: - Apo se çka keni bërë? Si mund të veprohet
   kështu ndaj njerëzve të pafajshëm? Ti popullin e paç në qafë!-duart tona na i
   lidhe me besë, shoku Fadil.   Fadil Hoxha:
   Qysh po flet në këtë mënyrë Shaban? Është e vërtetë se janë përzier çetnikët e
   gjithçka tjetër. Duhet durim.   Miladin
   Popoviqi: Mixha Shaban, disa njerëz të brigadës sate i kanë duart e përlyera me
   gjak dhe është mirë t`i dorëzosh.   Shaban
   Polluzha: Nuk e dorëzoj brigadën për jetë të jetëve, përderisa të mos i
   dorëzoni të gjithë çetnikët që po presin e grijnë shqiptarë.   Fadil Hoxha:
   Edhe njëherë, dëgjomë mixha Shaban, se më nuk do të ketë as vrasje as masakra.   Shaban Polluzha:
   Qysh të shkohet e të lihen në këtë gjendje vëllezërit? Shiko Fadil Hoxha, edhe
   kësaj radhe po të besoj, por mbaje mend se edhe një shqiptar vritet, do të nis
   luftën menjëherë. Këto ishin fjalët e fundit të bisedës- thotë Hamzë Istogu.
   Pastaj dolëm para brigadës në qytet, e cila priste epilogun e bisedimeve.   Në këtë tubim
   sërish Shaban Polluzha para Fadil Hoxhës ngriti zërin e protestës kundër
   masakrës që ishte bërë një ditë më parë dhe i thotë se si ka mundur të ndodhë
   që pa kurrfarë gjyqi e ligji të masakrohen njerëzit? Kështu nuk kanë bërë as
   neofashistët. Ju e dini këtë. Në këtë tubim Shaban Polluzha i thotë edhe këto
   fjalë: ”Kështu mendoni të zhvilloni luftën kundër okupatorit dhe ta farkoni
   bashkim-vëllazërimin?” E pyet pasta edhe për Qamil Hoxhën, i cili si aktivist
   nga Gjakova kishte ardhur në Skënderaj, e për të cilin nuk dihej nëse ishte
   likuiduar atë natë apo jo. Në atë tubim Shaban Polluzha urdhëron që para syve
   të Fadilit të sillen kufomat ndaj të cilëve ishte bërë gjithë ai terror i pashembullt.   Në atë rast
   Fadil Hoxha thekson se kjo që ka ndodhur është e tmerrshme, por garantoj se kjo
   më nuk do të ngjajë.   Në Skënderaj,
   atë natë, më 8 janar 1945 u likuiduan:   Halil
   Bajraktari (Llaushë)   Rexhep
   Vojvoda (Llaushë)   Isuf Geci
   (Llaushë)   Abdyl Xani (Polac)
   Sadik Zeneli (Obri)   Avdi Klina
   (Klinë)   Tush Selmani
   (Izbicë)   Halil
   Tërrnavci (Tërrnafc)   Durmish
   Qirezi(Qirez) me të gjithë një kusheri   Maliq
   Ikolli(Qirez)   Bahtir
   Bajrami (Qirez)   Bahtir
   Bajrami (Gradicë)   Xhelatin Xani
   (Polac)   Ramë Kabashi


   Nuhi Sushica


   Qamil Hoxha
   (Gjakovë)   Dy të
   Rezallës (babë e bir)   Më vonë
   likuidohen Jusuf Gradica, Bajram Bajraktari, e disa të tjerë. Imami i Polacit,
   Brahim Hoti nga burgu i Skenderajt dërgohet në Mitrovicë, ku vdes nga torturat
   që i bëjnë.   Se çka ndodhi
   në ato ditë dimri të vitit 1945 në burgun e Skenderajt, më së miri shihet në
   kujtimet e Brahim Spahiut të Brojës, i cili përjetoi këtë tmerr:   “Burgu i
   Skenderajt në fillim të janarit të këtij viti të përgjakshëm, ishte i mbushur
   përplot me njerëz nga të gjitha anët e Drenicës. Prej këtij burgu për çdo natë
   nxirreshin nga disa të burgosur, kinse për t’u marrë në pyetje   E në realitet
   likuidoheshin. Unë dhe Hysen Lutani ishim arrestuar me pretekst se prindërit
   nuk ishin pajtuar me pushtetin e ri që po formohej.   Nuk më kujtohet
   data e saktë, por mendohej se ishte 8 ose 10 janari, kur njësia partizane me
   Shaban Polluzhën në krye vjen në Sërbicë për t’u konsultuar se kur duhej të
   niseshin për frontin e Sremit. Njësia e Shaban Polluzhës bën një lëvizje të
   tërësishme nëpër qendrën e Serbicës dhe me ndihmën e qytetarëve në stom të
   lumit zbulojnë një gropë të madhe të mbushur përplot me kufoma njerëzish, të
   cilët ishin masakruar-vepër e ashtuquajturve njësi çlirimtare partizane. Për
   këtë vepër të ndyrë luftëtarët e Shaban Polluzhës e informojnë atë në shtab, ku
   ishte me krerët komunistë. Ky lajm e tronditi shumë Shaban Polluzhën, i cili
   protestoi ashpër ndaj këtij tmerri dhe urdhëroi që të lirohen të gjithë të
   burgosurit e ngujuar (ata që kishin mbetur). Ashtu si urdhëroi, edhe u veprua.
   Më kujtohet kur erdhi një oficer i OZN-ës dhe çeli derën e burgut, ku ishim të
   ngujuar mbi 50 vet. Pas daljes nga burgu bëra disa hapa dhe papritmas
   pash një turmë njerëzish që po lëshonin zëra të tmerrshëm. U drejtova nga
   ajo turmë për të parë se çka po ndodhte. Aty pashë disa kufoma njerëzish që i
   njihja. Ndër ta ishte i ndjeri Tush Selmani- Izbica i masakruar tërësisht.
   Kishte të prerë hundën, veshët dhe pjesët gjenitale; Halil Bajraktari nga
   Llausha, po ashtu i masakruar në të njëjtën mënyrë. Ndër ta ishte edhe njëfarë
   Nuha nga fshati Sushicë i Istogut. Në këtë gropë e përgjatë lumit u gjetën
   rreth 30 njerëz të masakruar. Në këtë burg u masakrua edhe djaloshi Abdyl Xani
   i Polacit nxënës i Liceut të Prishtinës.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 6.
   GJIMNAZISTI I MASAKRUAR   Abdyl Xani,
   nxënës i Gjimnazit të Prishtinës, ishte nisur nga vendlindja (Polac) me vullnet
   të madh për të kryer liceun dhe për të përhapur dijen në fshatrat e Drenicës.
   Familja e tij do të ndajë nga kafshata e gojës për ta shkolluar të birin, i
   cili me perspektivë shikonte jetën e tij djaloshare. Ishte nxënës i zellshëm
   dhe i respektuar nga kolegët e tij. Kishte dëshirë të mësojë për të gjitha
   çështjet, por mbi të gjitha i interesonte historia kombëtare. Siç rrëfejnë ata
   që e njohën këtë djalosh të Polacit, gjithherë fliste për çështjen kombëtare. E
   adhuronte bashkëvendësin e tij, që njëherësh e ishte edhe idhull, Hasan
   Prishtinën. Kur vinte gjatë fundjavës në fshatin e tij, rrallëkush e shihte pa
   libër në dorë, fliste me pietet për të gjitha figurat kombëtare. Kishte
   siguruar libra dhe literaturë nga Shqipëria, dhe ato i mbante në çantë, edhe
   pse nuk ishin të parapara me programin mësimor.   Vjen dimri i vitit
   1945. Kosovën e përfshinë valë e re territori. Në Drenicë burgosen dhe
   likuidohen njerëzit e pafajshëm . një ditë e kobshme OZN-ja vjen në Polac për
   ta bastisur shtëpinë e Abdyl Xanit. Abdyli merret nga OZN-ja dhe dërgohet
   në burgun e Serbicës. Ngujohet si gjithë të tjerët. Një natë, me gjasë më 7
   janar, të atij dimri të madh, masakrohet me thikë dhe qitet në një gropë lumi,
   ki ishin qitur edhe shumë të tjerë. Siç deklarojnë njerëzit e kohës, për këtë
   masakër janë fajtorë Ali Shukrija dhe udhëheqës të tjerë të Kosovës.   Pas betimit të Fadil
   Hoxhës se më pak nuk do të ngjajnë tragjedi të tilla, Shaban Polluzha me brigadën
   e vet niset për në frontin e Sremit. Tafë Geci, thotë se at natë kishin bujtur
   në Polac dhe në fshatrat afër Serbicës për të marrë rrugë pastaj t nesërmen në
   drejtim të Podujevës.   -Gjatë udhëtimit, një
   natë kalojnë në Novosellë të Magjunit. Këtu arrijnë lajme se nga burgjet e
   Prishtinës, të Mitrovicës e Vushtrrisë pop nxirren njerëzit e po
   pushkatohet-shtoi ai.   Bindja se duhet
   shkuar për në frontin e Sremit tashmë ishte zbehur edhe më shumë, saqë çdo hap
   i mëtejmë pothuajse ishte formal.   Ende pa arritur Shaban Polluzha me
   luftëtarët e vet në Podujevë, ndërkohë partizano-çetnikët fillojnë masakrat e
   reja mbi fshatrat e Drenicës. Duke shkuar për të bluar në Llaushë,
   Xheladin Xani e Ramë Kabashi nga Polaci, masakrohen, dhe më përtej po atë ditë
   vriten babë e bir nga Rezalla për t’u hedhur pastaj në rrugë.


   Lajmi për këto
   masakra, Shaban Polluzhës i arrin në Podujevë. Ndalen në këtë pjesë të Llapit
   për të biseduar se a duhet vazhduar rruga më tej (në rrethana të tilla) apo jo?   Sipas raportit të
   komandantit të administrimit ushtarak, Sava Dërletiqit, Shaban Polluzha në
   Podujevë kishte mbi 5.000 njerëz.   -Në tubimin që u
   organizua, i pari ngrihet Miftar Bajraktari nga Llausha-thotë Tafë Geci, i cili
   insistoi që menjëherë të kthehet brigada dhe të mbrojë popullsisë shqiptare nga
   masakrat çetnike e partizane. Pasi folën edhe disa të tjerë, po edhe Shaban
   Polluzha, konstatohet: “Nëse vazhdojmë rrugën për në frontin e Sremit do të do
   të likuidohemi pa arritur atje, kurse, në anën tjerët në Kosovë pa kurrfarë
   pengesash do të bëjnë terror të tjerët mbi gratë dhe fëmijët tanë”.   Në Podujevë priste
   Shaban Haxhia (major nga Shqipëria) me Brigadën e Shtatë Kosovare, komisar
   Qamil Brovina, Ramadan Haxhia, kapiten të e të tjerë. Vijnë te ne për të na
   bindur që të nisemi (edhe ne) për në frontin e Sremit. I pari prej tyre del në
   skenë Shaban Haxhia, i cili thekson se brigada e Shaban Polluzhës duhet t’i
   bashkohet Brigadës së Shtatë Kosovare në bazë të urdhrit të shtabit operativ,
   që udhëhiqte Fadil Hoxha dh menjëherë të nisemi për në frontin e Sremit. Në
   këtë tubim folën edhe Qamil Brovina dhe Ramadan Hoxha. Edhe këta përsëritën
   këto konstatime – thotë komandant Ramadan Rexha, komisar politik i një
   batalioni të Shaban Polluzhës. Në tribunë sërish dalin njerëzit e brigadës së Drenicës
   dh e i kundërshtojnë qëllimet e tyre, duke thënë se vendin tonë e kemi çliruar
   dhe se nuk duam ti lëmë eshtrat në vende të huaja. Në atë tubim, si thotë më
   tutje Ramadan Rexha, asistonin katër oficerë me uniformë të OZN-ës dhe me të
   dëgjuar zërin e njërit nga masa: “Përse të shkojmë në Serbi kur dihet se çka
   mund të ndodhë me familjet tona”?-menjëherë vërsuleshin drejt tij. Në atë çast
   i kapën armët për të bërë rezistencë, atëherë shpejt e shpejt doli në tribunë
   Shaban Polluzha, i cili tha: “Ngadalë mos u ngutni”. Këto fjalë i përsëriti dy
   tri herë. Kur panë se çfarë situate e nderë do të krijohej, oficerët me
   uniformë të OZN-ës humbën sa hap e mbyll sytë. Pastaj, prapë paraqitet Ramadan
   Hoxha i Sedllarit. Me të dëgjuar fjalët e këtij udhëheqësi të Brigadës së
   Shtatë Kosovare – Shaban Polluzha i drejtohet Shaban Haxhisë: “Nuk mund të
   ofendojë askush e as ky që foli tash, njerëzit e mi. Ne nuk do të nisemi andej
   çka thotë dikush – do të vendosim ashtu siç mendojmë ne, e dihet mirëfilli si
   kemi vendosur”! Këtu merret qëndrimi që të kthehet dhe t’u kundërvihet të
   gjithë atyre që bëjnë masakrime të popullatës së pafajshme. Pikërisht në këtë
   kohë, kur u mor qëndrimi për t’u kthyer, vjen një njeri dhe thotë se Shaban
   Polluzhën po e thërret Fadil Hoxha në telefon. Meqë ishte bukur larg zyra ku
   thërriste, - thekson Hamzë Istogu, e shoqërova Shabanin. Fadili e pyeti e si i
   kishte hallet. Ndërkaq, ky iu përgjigj kurrqysh. Për frontin e Sremit – thotë
   Shaban Polluzha – nuk do të shkojmë, ngase nuk e mbajte fjalën. Njerëzit edhe
   më tej po vriten për çdo ditë e madje edhe nëpër rrugë.   Prandaj, ata të cilët
   e bindën Shaban Polluzhën që të nisej me brigadën për në Srem, mu ata duke i
   kthyer nga Podujeva për në Drenicë, me të kaluar grykën e Llapit, ndezën topat
   kundër, tij. Dhe në fakt, prej këtij momenti fillon likuidimi masiv i njerëzve
   në Drenicë. Në të kthyer, ata bujtën në fshatrat e Llapit. Të nesërmen në
   mëngjes, arrin letra e Fadil Hoxhës. Letrën, më kujtohet,- thotë Hamzë Istogu,
   e lexoi Sadik Tafarshiku. Në letër shkruante: Ju nuk keni dashur ta zbatoni
   urdhrin e Shtabit operativ dhe mu për këtë prej këtij çasti jeni të rrethuar
   nga të gjithat anët. Në fund të letrës shkruante se nuk kini nga t’ia mbani.   Përhapnin parullën se
   do të hyjnë në Prishtinë, me qëllim që t'i shmangeshim që t'i shmangen kurthit
   të përgatitur. Së këndejmi, kur dolën në Lluzhan, kthehen në drejtim të
   Barilevës dhe për të vazhduar rrugën për në Drenicë. Atëherë në Kosovë dërgohet
   brigada e parë e Kosovë e Metohisë, batalionet e së cilës shpërndahen në disa
   territoret Drenicës, me seli në Sërbicë. Mirëpo, forca nuk arritën t’i
   kundërviheshin brigadës së Shaban Polluzhës, e cila depërtoi në Drenicë. Në
   front kundër kësaj brigade dërgohen forca të mëdha ushtarake nga Serbia e Mali
   i Zi, e më vonë inkuadrohet edhe brigada e Shqipërisë e cila kthehet nga
   Sanxhaku. Luftimet marrin përmasa të mëdha aty nga 20 janari.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 7.
   BABAI PËR DJALIN   Sërbica dhe Gllogoci, dy qendra të
   Drenicës, në pjesën e parë të janarit të vitit 1945, ishin bërë kasaphane të vërteta.
   OZN-ja për çdo ditë merrte fshatarë të pafajshëm nëpër shtëpi, nëpër rrugë dhe
   kudo që i gjente, për t’i ekzekutuar pastaj dhe mënyrat më të egra. Këtë punë e
   kryente vetëm OZN-ja, por edhe shumë brigada partizane, sidomos ato serbe e
   malazeze. Një ditë janari, duke kaluar një brigadë malazeze nëpër Likoshan,
   merr djalin e ri të Rexhep Gjelit dhe e nisin për në Sërbicë ku do të
   ekzekutohej si gjithë të tjerët. Në të hyrë të Serbicës Rexhep Gjeli sheh se si
   një djalosh e kishin vendosur përpara dhe të lidhur me 6-7 partizanë. Kur
   afrohet edhe pak, sheh se ai është djali i tij. Në atë çast tejet dramatik. Siç
   thekson Selim Abdyli nga Dobrosheci, Rexhepi bllokon dy ushtarë me armë dhe në
   mënyrë ultimative urdhëron ta lirojnë djalin e tij, i cili vetëm disa hapa
   duhej bërë për të hyrë në ndërtesën famëkeqe, ku masakroheshin fshatarët e
   Drenicës.   - Si
   fëmijë kish ndalur atë ditë në Sërbicë, - tregon Ismet Spahiu nga Llausha, dhe
   në skaj të qytezës pashë përpëlitjet e Rexhep Gjelit, duke shpëtuar të birin, i
   cili nuk kishte më shumë se pesëmbëdhjetë vjet. Pasi liron djalin, Rexhepi merr
   rrugën në drejtim të kundërt të qytezës, ndërsa “partizanët” mbetën të hutuar
   duke shikuar largimin e Rexhep Gjelit me djalë.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 8.
   MBYTJET ME ÇEKIÇ   Është trishtim që
   rrëfimi i mëposhtëm të dëgjohet në një përrallë e lëre më të përjetohet. Ajo që
   ndodhi në Gllogofc-Drenas më 6, 7, 8, 9, e 10 janar 1945, nuk ka ngjarë
   në asnjë kamp të përqendrimit të nazistëve, gjatë Luftës së Dytë Botërore. Këtë
   e bëri Brigada e parë e Kosovës komandant i së cilës ishte Zyfer Musiqi. Kjo
   brigadë vrasëse, çetnike-partizane, - si thonë Ali Bajraktari, në Gllogofc nga
   rajoni i Pejës. Në të arritur në këtë pjesë të Drenicës, formon shtabin në
   shtëpinë e Jusuf Gradicës që asokohe ishte i burgosur në Sërbicë-Skenderaj, ku
   likuidohet në pranverë të atij viti. Zyfer Musiqi, komandant i brigadës,
   urdhëron që të bëhet arrestimi i fshatarëve dhe kështu ata të silleshin në
   kullën e Talit, ku edh likuidohen. Njerëzit që merreshin sipas sinjalizimit të
   kolonëve dhe të OZN-së. Si deklaron Ali Bajraktari, në kullë ishin dy dhoma, ku
   i futnin të arrestuarit dhe, pas shumë maltretimeve fizike, një nga një i çonin
   në një dhomë tjetër, ku i mbytnin me çekiç e kazmë. Gjatë tërë kohës nuk kemi
   dëgjuar krisma pushkësh, që do të thotë se nuk dinim se çka po ndodhte në atë
   kullë, edhe pse nuk ishte larg shtëpive tona. Ne po mendonim se po i merrnin
   dhe po i çonin diku tjetër në burg ose po i mobilizonin. Pas dy ditësh morëm
   vesh se nuk ishte ashtu. Ata posa i mbytnin, diku nga mesi i natës, kufomat ua
   ngarkonin dy të tjerëve në shpinë dhe me roje përcjellëse i çonin te mulliri i
   Delisë në Gllobar, ku ndodhej një pus i thellë, dhe i hidhnin njëri pas
   tjetrit. Posa i lëshonin në pus, ata dy që i kishin bartur kufomat aq larg, pushkatoheshin
   dhe pastaj i përplasnin në të njëjtin pus e në të njëjtin varr kolektiv.   Në këtë
   kasaphanë u mbytën rreth njëzet veta nga rajoni i Gllogofcit dhe shumë të tjerë
   të anës së Llapit që në ato të pasigurta në Llap, ishin strehuar në Drenicë.
   Bënte të ftohtë të madh. Çdo gjë ngrin. Ngrin edhe pusi i mullirit të Delisë.
   Kufomat mbesin aty deri në pranverë. Disa prej tyre u identifikuan, po shumë të
   tjerë nuk qe e mundur. Më pastaj varrosen aty që të gjithë. E tërë kjo shkakton
   revoltë të madhe në popull. Mbretëronte pasiguri e përgjithshme me masë. Nuk
   dihej më se kënd e err nata, e kënd e qel dita. Brigada e Zylfer Musiqit, siç
   do të shohim në vazhdim, bën edh shumë masakra të tjera masakra nëpër fshatra
   të tjera bashkime Brigadën e parë të Bokës.   Në Gllogofc
   me kazmë e çekiç u mbytën:   Azem Zeqiri (Gllobar)


   Mehmet Gjikoka (Tërstenik)


   Feriz Kukiqi (Krajkovë)


   Hajdar Hydi (Krajkovë)


   Ibrahim Thaçi (Potërk)


   Halil Thaçi (Potërk)


   Trembëdhjetë
   të tjerë nuk qe e mundur t’i identifikonin, - thotë Ali Bajraktari, por me
   gjasë ishin të anës së Llapit dhe për ta hapën një varr kolektiv.   Brigada e parë e
   Kosovës e Metohisë me Zyfer Musiqin në krye bastis katundet e Drenicës dhe
   maltreton të gjithë, duke mos kursyer as fëmijët. Ata merren me dhunë nga
   shtëpitë e tyre dhe dërgohen në drejtim të panjohur. Disa çohen në burgje, e
   disa të tjerë zhduken pagjumë. Ishte fillimi i një aksioni të shfarosjes masive
   të shqiptarëve. Në krye të këtyre aksioneve ishin Petar Brajoviqi dhe proverbi
   i merituar Zyfer Musiq. Ky i fundit në pjesën e parë të janarit shkon në
   fshatin Shtrubullovë dhe nga shtëpitë merr Zenel Sahitin, Ukë Miftarin, Avdi
   Myrtë, Hetë Hamzën, Sherif Mehmetin, Ikan Sahitin, Latif Murtezin, dhe Rifat
   Sahitin. Të gjithë këta i dërgojnë në burgun e Gllogofcit, në shtëpi të Jusuf
   Gradicës dhe i torturojnë në metoda të ndryshme. Ata u thonë: ”ose do të
   dorëzoni armët që i keni, ose do të pushkatoheni”. U jepet afat prej
   dymbëdhjetë orësh. Kur pamë se ç’po ndodhte në kullën e Talit (mbyteshin
   njerëzit me kazmë e çekiç), siç tregon Latif Murtezi, thamë se pushkët i kemi
   në shtëpi dhe do ti dorëzojmë. Të lidhur me tela na dërgojnë në fshatin tonë në
   Shtrubullovë, por, meqë nuk patëm pushkë të dorëzonim, ata vendosën të na
   pushkatonin në fushë të këtij fshati. Prej të gjithëve vetëm Hetë Hamza kishte
   pushkë, të cilën e dorëzon. Avdinë dhe një tjetër i zgjidhin dhe i urdhërojnë
   të hapin një varr të madh që do t’i nxinte të gjithë. Para se të përfundojë
   çelja e varrit kolektiv, përkujton Latifi, ne që e këqyrnim me duar të lidhura,
   i thamë: ”Zgjeroje edhe pak, se nuk do të na nxërë”. Me të dëgjuar këto fjalë
   komisari i batalionit, Vujiqi nga Baca, thotë: ”Nëse do t’i bini pushkët për
   gjashtë orë, do të shpëtoni nga batarja”.   Pas këtij afati na
   dërgojnë në kullë të Misin Ymerit. Varri kolektiv mbetet i çelur. Kur e panë
   fshatarët se do të na pushkatonin, dolën nëpër miq e shokë e siguruan nga tri
   pushkë, kurse të tjerat i blenë. Meritë për shpëtimin tonë ishte Adem Hamza, i
   cili asokohe ishte këshilltar i fshatit.   Pasi dorëzohen
   pushkët, të nëntë burrat e Shtrubullovës i çojnë në një brigadë plotësuese dhe
   në pranverë të po atij viti do të kenë fatin e ligë, përkatësisht do të
   dërgohen në Tivar, ku do të përjetojnë tërë tmerrin që përjetuan edh shumë
   kosovarë të tjerë.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 9.
   TRI DITË PAS TMERRIT   Masakrimi i
   popullatës u bë me motivacion se fshatarët e kësaj ane mbanin me bukë
   “kundërrevolucionarët” e Shaban Polluzhës dhe të Mehmet Gradicës. Qëllimi,
   ndërkaq, i qartë: shfarosje e shqiptarëve. Drenica, e tëra, këto ditë janari ishte
   nën flakë.   Vrasje masive në të
   gjitha anët; në Gllogofc përqendrohen forca të mëdha ushtarake. Bënte tejet
   ftohtë, dita e fundit e janarit të vitit 1045. nuk kishte bukë të mjaftueshme
   që të vazhdojë jeta. Dita mezi kalohej. Në fshatin ml të madh të Drenicës, në
   Tërstenik, Petar Brajoviqi me brigadën e tij dhe me ata të brigadës së Bokës
   përgatiti shfarosjen e të gjithë njerëzve.   Përderisa forcat e
   Shaban Polluzhës ndodheshin në rajonin e Obrisë e ato partizane kishin zënë
   pozitat në trevën e Gllogofcit dhe në një pjesë të Tërstenikut, Asim Luzha nga
   Gjakova, ish-deputet i Drenicës që kishte autoritet në këtë anë, në fund të
   janarit të këtij viti, qe dërguar në mision të posaçëm në Drenicë për t’i
   bindur fshatarët që të ktheheshin dhe të inkuadroheshin në lëvizjen partizane.   U tubuan të gjithë
   meshkujt, sa ishim në një fushë, të Kukajve, tregon plaku Shaban Mulaj. Në atë
   Kuvend Arsimi na tha se populli shqiptarë në Jugosllavinë e vjetër nuk ka pasur
   kurrfarë të drejtash, së këndejmi tani është mirë dhe me interes të
   përgjithshëm të inkuadroheni në njësitë partizane, se, me të përfunduar lufta,
   shqiptarët do t’i gëzojnë të gjitha të drejtat si të tjerët. Ata që vijnë me
   ne, të mos frikësohen se nuk do ti gjejë asgjë. Edhe kundruall kësaj, ne mbetëm
   në shtëpitë tona, sepse nuk kishim bërë askujt gjë, thotë Shabani.   Vinin ditë të
   vështira. Prej çastit në çast lufta merrte përpjesëtime më të gjera. Përleshjet
   në mes forcave të Shaban Polluzhës dhe atyre partizane bëheshin gjithnjë më të
   shpeshta. Nëpër tërë Drenicën qarkullonin brigada dhe divizione të UNÇJ-së.
   Ndërkaq, sipas të dhënave, një brigadë e Batalionit të Korparmatës së mbrojtjes
   popullore të Jugosllavisë (KNOJ-së) dhe Brigada e parë e Bokës, më 30
   janar hynë në fshatin Tërstenik dhe bënë tmerr të paparë, duke vrarë burra, gra
   e fëmijë.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 10.
   KUFOMAT NË ZJARR   Në të hyrë në
   fshat, këto Brigada formuan dy shtabe, një në lagjen e Spahiajve e tjetri në
   atë të Mulajve. Rrethimi i fshatit ishte bërë që më parë në disa drejtime, si
   zonë e lirë kishte mbetur ana perëndimore, ku nuk kishte siguri për shkak të
   malit që gjendej jo fort larg këtij vendbanimi. Fshatarët nuk e dinin se
   ekzistonte kjo zonë për t’iu shmangur së keqes që vinte. Mu për këtë të gjithë
   mbetën nëpër shtëpi me shpresë se nuk do të ndodhë diçka tragjike.   Tragjikja ndodhi dy
   orë para mbrëmjes, rrëfen Hanumshahe Spahiu. Vëllai im Selimi, hetoi se ishim
   rrethuar nga forca të mëdha ushtarake. Hyri shpejt e shpejt brenda,
   përkatësisht në dhomën ku rrinim, dhe të gjithë anëtarët e familjes na zbriti në
   katin e poshtëm. Nuk kaloi shumë kohë dhe oborret u mbushën me ushtarë. Ndihej
   vetëm komanda” ky është rajon ballistësh” u tha ushtarëve njëri prej
   komanduesve. Nga oborri vinte erë e kobshme. Të gjithë ishim të ngujuar në një
   dhomë. Askush nuk fliste thuajse kishte rënë perdja e jetës. Rrogëtari Xheladin
   Çallapeku, i cili në atë moment nuk gjendej në shtëpi, ishte kidnapuar dhe
   urdhërohet që t’ua shtjerë flakën kashtës, plemes, arave dhe gardhiqeve. Posa u
   detyrua të bënte këtë, e detyruan të thërriste “O Selim Spahiu, dil jashtë se u
   kalle me çka ke! Selimi deshi të dilte por nuk e la nëna e tij Hava, se e dinte
   ç’do të ndodhte. Kur flaka kaploi hambarin dhe gardhiqet, ata u afruan te dera
   e shtëpisë, duke bërtitur ”dilni, se do t’ju vrasim të gjithëve!”. Atëherë nuk
   na mbeti gjë tjetër veç të dilnim jashtë. Dola unë, thotë Hanumshahja, pastaj
   nëna dhe vëllai Selimi, kurse të nëntë anëtarët, gra e fëmijë, mbetën brenda.
   Me të dalë, Selimin e lidhën dhe me sytë tonë, në fund të oborrit, afër një
   gardhi i kishte hyrë flaka, e pushkatuan dhe pastaj e qitën në zjarr. Njëri që
   fliste një shqipe të zorshme, tha: “Merreni tash në paçi çka të merrni!” me
   nënën e larguam kufomën nga flaka. Ishim habitur pas vëllait dhe nuk dinin se
   ç’po bëhej me të tjerët, as me anëtarët e familjes, as me fqinjët. I vranë edhe
   qentë.   Po afrohej mbrëmja.
   Të shtënat bëheshin më të shpeshta. Flaka gardhiqeve kishte shkretëruar shumë
   çka. Digjeshin stallat dhe shtëpitë. Zjarri i ndihmuar nga era rrezikonte jetën
   e fëmijëve dhe të grave. Përderisa gratë bartnin ujë për ta shuar
   zjarrin, në shtëpinë pasi ia kishin marrë bukën me dhunë, e vrasin Sali Spahiun
   para syve të grave dhe të fëmijëve. Këto brigada në këto lagje në mënyrë
   barbare vranë pastaj Qazim Spahiun, Emin Spahiun, gruan e Milaim Spahiut,
   Xhemilen e cila, duke mbajtur në duar foshnjën, Bajramin, i cili rastësisht u
   shpëtoi revoleve. Ai sot është gjallë. Në këtë lagje të Tërstenikut, u krijua
   një imazh tragjik. Shtëpitë dhe njerëzit mbetën në tym dhe flakë, kufomat nëpër
   oborre, shumë shtazë u dogjën nëpër are.   Ndërkaq Xhemajl dhe
   Ramadan Spahiu, që nuk kishin më shumë se 13 vjeç, nga vdekja shpëtuan vetëm në
   saje të një gruaje, e cila këta i veshi në tesha të femrave dhe kështu i
   shpëtuan tragjedisë. Ngase nuk mbeti asnjë burrë, pas largimit të
   çetniku-partizanëve që e bënë këtë terror mbi popullatën e pafajshme, kufomat i
   morën gratë dhe, duke mos pasur kush t’i qelë varret, ato qëndruan 5 ditë mbi
   dhe. Duke dëgjuar për vrasjen mizore në lagjen e Spahiajve në Tërstenik, vijnë
   disa njerëz të Shaban Polluzhës dhe i vrasin dy nga dy në lamën e Mehmet
   Spahiut, vetëm për Xhemilen u çel një varr i veçantë. Pas tri javësh kthehet
   Ibrahim Spahiu, i cili ditën që kishte ndodhur kjo masakër ishte qëlluar në
   Bijcë, i nxjerrë kufomat nga lama dhe i varrosë në varreza, por sërish nga dy,
   meqë nuk mundi rihapte për secilën kufomë veç e veç, ngase toka ishte ngrirë
   acar dhe bënte acar.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 11.
   STREHIMI I KOBSHËM   Në atë çast të
   kobshëm në lagjen e Spahiajve, në odën e Ibrahimit, u gjetën - kallëzon Asllan
   Spahiu - 18 të rinj, si thoshin ata, të anës së Gjilanit, që përpiqeshin për
   t’u kthyer në shtëpi të tyre. Pasi hetohen nga partizano-çetnikët e këtyre
   bandave dhe meqenëse nuk kishin armë, lidhen dorë për dore dhe nja 700 metra
   përtej shtëpive pushkatohen, me përjashtim të tre vetave, të cilët Fata Spahiu,
   grua e zhdërvjellët, arrin t’i fshehë në një grazhd të ahurit duke i mbuluar me
   kashtë. Atë natë dinim se vetëm u nxorën nga shtëpia jonë këta të rinj vazhdon
   ai – por nuk e dinim se a u pushkatuan apo jo, sepse të shtëna kishte nga të
   gjitha anët e Tërstenikut. Njëri prej tyre nuk kishte vdekur nga plagët, por i
   plagosur rëndë, bëri përpjekje që të arrinte në shtëpinë më të afërme. Meqë nuk
   kishte mundur ta kapërcente përroin, nga plagët dhe të ftohtët e madh, vdes edh
   ky. Në lagjen e Spahiajve, ku prej nga edhe i kishin marrë, tregon Fata, gjatë
   asaj nate ndihej zëri i atij të plagosuri që kërkonte ndihmë. Në atë moment
   pasi kishte dëgjuar klithjen këtij të plagosuri shkon për t’i ndihmuar Fata, e
   cila më parë i kishte shpëtuar tre shokët e tij, por me gjithë përpjekjet që
   bën nuk arriti t bartte. Më tha se është nga një katund i Gjilanit, e përmendi
   edhe emrin e tij, por nga krismat e rafaleve dhe mitralozave në lagjen tjetër,
   mu zhduk nga kujtesa ky emër dhe kurrë nuk mu kujtua. Më la edhe një porosi,
   por as atë nuk e mbajta mend. Pas dy ditësh mora vesh se edhe të tjerët po atë
   ditë ishin pushkatuar. Nuk kishte kush t’i varroste. Mbi dhe mbetën disa ditë,
   derisa u gjetën dy-tri burra të cilët i varrosën në një varr të përbashkët.
   Edhe sot e kësaj dite, askush nuk u interesua për identitetin e atyre të
   masakruarve. Edh]e pse këta të rinj para pak netësh kishin bujtur në odën e
   Ibrahim Spahiut dhe me siguri kishin treguar kush janë dhe nga janë, fatkeqësisht
   kishin mbetur të paidentifikuar, sepse burrat që u bënë konak këtyre të rinjve,
   u pushkatuan. Sipas kujtimeve të Ramadan Rexhës, komisar i batalionit të IV të
   brigadës së Shaban Polluzhës, del se këta të rinj të pushkatuar ishin të
   Batalionit të rinisë së Kosovës, i cili në atë kohë vepronte në kuadër të
   Brigadës së Parë të Kosovë e Metohisë (komandant Zyfer Musiqi). Si thotë
   Ramadani, nga fundi i janarit batalioni ynë, me Hazir Gjakën në krye, një natë
   kaluam në Gllobar. Të nesërmen shkojnë në fshatin Tërstenik , por në afërsi të
   këtij lokaliteti i sulmon Batalioni i të rinjve të Kosovës, të cilët i printe
   Jusuf Gilani. Gjatë kësaj përleshjeje ne arritëm të zinim 2 të rinj shqiptarë
   dhe 3 femra serbe dhe menjëherë o dërguan në Rezallë, ku ishte shtabi i Shaban
   Polluzhës. Se këta të rinj janë sjellë në Rezallë (të zënë në front), këtë e
   vërtetojnë edhe Hajzer dhe Sadik Malaj në shtëpinë e të cilëve asokohe ishte
   udhëheqja e Shaban Polluzhës. Ata thonë se pasi u mor vesh se kush janë dhe
   cilës njësi partizane i takonin, i liruan duke thënë se për shkak të sigurisë
   do të ishte mirë që disa të qëndrojnë në Rezallë e pastaj të shkojnë nëpër
   shtëpi, por 20 sish e lëshuan Rezallën, kurse shtatë veta me tri femra mbetën
   aty. Këta 20 të rinj gjatë rrugës për në shtëpi të tyre ( me siguri ishin të
   rajoneve të Gjilanit) bujtën në Tërstenik në konakun e Ibrahim Spahiut. Për fat
   të keq e tragjik, fshati Tërstenik rrethohet të nesërmen nga partizanët dhe së
   bashku me shumë të tjerë të Tërstenikut pushkatohen nga Brigada e Mbrojtjes
   popullore.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 12.
   KUSH ISHTE ASIM LUZHA
   [i]
   [/i]   Asim Luzha u lind, më 1896 në Gjakovë. Shkollën fillore e kreu në
   vendlindje, ndërsa gjimnazin në Shkup e medresenë në Gjakovë. Në dhjetor të
   vitit 1938 u zgjedh deputet i popullit në Drenicë. Ka qenë njohës i mirë i
   gjuhëve orientale, ishte dashamir i përhapjes së arsimit në Dukagjin dhe në
   Kosovë gjatë LNÇ-së ishte inkuadruar në këtë lëvizje. Shtëpia e tij ishte
   çerdhe për të gjithë njerëzit përparimtarë. Më 1913 internohet në Nikshiq, ku ishin
   internuar edhe shumë intelektualë, të tjerë nga Gjakova dhe Peja. Kur pushtohet
   Shkodra nga malazezët, Asimi dhe të internuarit tjerë lirohet. Duke qenë i
   inkuadruar në LNÇ, nga fundi i vitit, 1944, Asimi takohet në Junik me Fadil
   Hoxhën dhe aty e këshillon që në Drenicë të dërgojë një brigadë të Shqipërisë,
   sepse drenicasit kanë përvojë të hidhur nga regjimi serb, kishte deklaruar
   Qamil Luzha. Ky pastaj i bën edhe propozimin tjetër që të shkojë vetë në
   Drenicë, se në këtë rajon kishte qenë deputet dhe gëzonte autoritet, për ta
   qetësuar situatën, mirëpo Fadili nuk pranon këtë dhe në të njëjtën kohë për në
   Drenicë nis Ismet Shaqirin dhe Ymer Pulën. Si thoshte Qamili, pas çlirimit të
   Gjakovës nga gjermanët, përsëri Asimi i propozon Fadil Hoxhës që në Drenicë të
   dërgohet sërish brigada shqiptare, por Fadili me nervozizëm përgjigjet:
   “Asim-efendi, le ta bëjnë Drenica pushkën top, se nuk bëjnë dallime se cila
   brigadë duhet të shkojë atje”. Pasi dështon misioni i Ymer Pulës dhe i Ismet
   Shaqirit, arrini telegrami prej Prishtinës në fillim të vitit 1945. Asimi shkon
   në Prishtinë she së andejmi bashkë me Rifat Drenicën nisen për në Drenicë.
   Rifati e këshillon Asimin që për shkak të shtetrrethimit që mbretëronte në atë
   kohë të mos shkonin në Tërstenik. Mirëpo, Asimi ngul këmbë, e Rifat Berisha
   kthehet në drejtim të Drenicës së Pashës, ndërsa Asimi, i shoqëruar nga dy
   partizanë, arrin në Tërstenik.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 13.
   KOMANDANTI – ÇETNIK   Tridhjetë
   janari, siç kemi theksuar, ishte tragjik për fshatarët e Tërstenikut. Përveç
   pushkatimeve që u bënë në lagjen e Spahiajve, në të njëjtën ditë dhe pothuaj në
   të njëjtën kohë, fillon vrasja masive dhe në lagjet e Kukajve, të Mulajve dhe
   të Balajve. Diku rreth orës dhjetë në lagjen tonë (të Mulajve) erdhën gjashtë
   të rinj nga Dobrajt e Vërbofcit, të cilët kishin për qëllim t’u bashkoheshin
   forcave të Shaban Polluzhës, që në atë kohë gjendeshin të përqendruara në
   rajonin e Obrisë. Fetah Mulaj, me dhëndrin e vet Keçën (kështu e quanin) nga
   Tërdeci, u jepnin bagëtive ujë. Këta të rinj, - thotë Rrustem Mulaj, më pyetën
   se në ç’drejtim është rruga për të dalë në bjeshkë. E dija fare mirë përse më
   pyetën. U tregova drejtimin që për mua ishte më i shkurtri, mirëpo ndërhyri
   Fetahu (mixha im), duke u thënë atyre se më mirë është t’i bien rrugës së malit,
   sepse mund të takoheshin me ndokend dhe mund të pësonin. Mirëpo, ata, edhe pse
   isha më i ri, zgjodhën drejtimin që u thashë unë, tregon Rrustemi. Në ndërkohë,
   duke udhëtuar në atë drejtim, përpak sa nuk u takuan me ushtarët e komandantit
   Brajeviç.   Nuk vonoi shumë e
   djelmoshat u gjetën në oborrin tonë (i kishim edhe miq) dhe na treguan se po
   vijnë shumë partizanë. Atëherë, ne e lamë bagëtinë dhe u mbyllëm në kullë.
   Derisa erdhën ata, ne e mbyllëm derën e shtëpisë. Me të arritur para derës, u
   përpoqën ta thyenin derën dhe të hynin brenda me dhunë. Në të vërtetë, duke e
   parë se dera po thyhej, një hallë nga Tërdeci (e strehuar te ne) e çeli dhe
   menjëherë më kidnapuan mua, thekson Rrustemi. Pastaj më qitën përpara dhe më
   detyruan t’i çilja të gjitha dyert e dhomave për të parë se kush ishte aty, dhe
   pasi kontrolluan pesë dhoma, në radhë vinte oda ku ishin strehuar këta të rinj.
   Në momentin kur hapa derën, gjithnjë si peng, djelmoshat, të frikësuar, u
   ngritën në këmbë. U thashë se këta janë meshkujt e shtëpisë sonë. Njëherë nuk e
   kuptuan apo nuk deshën ta kuptojnë, derisa erdhi njëri prej tyre që fliste
   shqip. U thanë të ngrinin duar lart dhe pastaj e morën njërin që ishte më i
   gjati po ishte më i riu dhe e qitën jashtë, duke e detyruar që t’u printe për
   ta bastisur lagjen. Mua, rrëfen Rrustemi, më liruan, sepse s’isha më shumë se
   12 vjeç. I riu që ishte tash peng në vendin tim, quhej Rifat Dobra.   Duke i bastisur
   shtëpitë e lagjes, gjejnë Fetah Mulajn me një strajcë në shpinë që ishte
   përgatitur për të ikur, ngase e dinte se ç’do të ndodhte. Bashkë me të ishte
   edhe dhëndri i tij, Keça, të cilët i pushkatuan para shtëpisë. Ndërkaq, kur
   bastisën tërë lagjen, pushkatuan edhe djaloshin që u printe, Rifat Dobrën. Pas
   dy orësh, në shtëpinë tonë erdhi komandanti i brigadës, me të cilin ishin edhe
   këshilltarët Hashim Mulaj, Ali Kaciçani dhe e vendosin shtabin në shtëpinë
   tonë. Më pas erdhi Asim Luzha me pesë-gjashtë njerëz në shtab. Më kujtohet fare
   mirë kur komandanti i batalionit i tha Asim Luzhës se duhej të dorëzoheshin të
   gjithë fshatarët që kanë më shumë se 13 vjeç. Asim Luzha, thotë Rrustemi, me
   tre-katër këshilltarë u nis për në lagjen e Spahiajve dhe të Kukajve për t’i
   bindur fshatarët që të dorëzoheshin. Edhe pas premtimit se nuk do t’i gjente
   asgjë, vetëm një numër i vogël i fshatarëve u bind se duhej të dorëzoheshin në
   shtab. Isuf Hajdari, ndërkaq, u tërhoqi vërejtjen këshilltarëve të fshatit që
   të mos bënin dorëzimin e meshkujve, sepse kishte hetuar që komandanti i
   batalionit ishte çetnik. Megjithatë fjalët e Isuf Hajdarit nuk u përfikën.
   Këshilltarët, sipas asaj që u kishte thënë Asim Luzha, bënë dorëzimin e
   meshkujve në shtab. Kështu, Hashim Mulaj i dorëzoi të gjithë burrat e
   lagjes së vet, pra, të gjithë të dorëzuarit të armatosur, u futën në një
   dhomë të kullës së Halit Mulajt, ku ishte edhe shtabi.   E revoltuar pse nuk kishin sjellë edhe të tjerë,
   udhëheqja e shtabit urdhëron menjëherë që të niset një çetë për lagjen e
   Kukajve, ku ishin mbledhur të gjithë ata që nuk donin të dorëzoheshin dhe
   kështu në mes të kësaj çete e fshatarëve filloi një përleshje e ashpër. Si
   tregojnë dëshmitarët që e përjetuan këtë ngjarje, aty mbetën shumë të vrarë nga
   kjo çetë ndëshkuese. Ndërkaq, në shtab kurdiset tinëz skenari i vrasjes së Asim
   Luzhës dhe i fshatarëve të Tërstenikut.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 14.
   LETRA E ASIM LUZHËS   Duke parë se
   po përgatitej diçka e keqe, Asim Luzha i shkruan një letër Fadil Hoxhës dhe nis
   një njeri që ta dërgonte këtë letër sa më shpejt në Gllogofc, mirëpo këtë njeri
   gjatë rrugës e ndalojnë partizanët dhe letra mbetet në xhepin e tij. Në letër
   Asim Vokshi shkruante: “Kërkohet intervenim urgjent për të shpëtuar jetën e
   popullatës së pafajshme (të ngujuar në kullën e Halit Mulajt) në Tërstenik nga
   batalionet e brigadës së mbrojtjes popullore, përkatësisht nga komandanti Tabakoviq.”
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 15.
   NË ÇFARË RRETHANASH U VRA ASIM LUZHA   Së pari bëhet
   plani i çarmatosjes së fshatarëve të ngujuar. Dy orë para mbrëmjes në shtabin e
   korparmatës së mbrojtjes popullore fillon aksioni i zhdukjes. Fshatarët e
   dorëzuar tradhtohen. Ata i japin armët në besë.   Asim Luzha dhe
   komandanti, rikujton Rrustemi, rrinin në një dhomë, kurse fshatarët e dorëzuar
   (të ruajtur nga roja e shumëfishtë) në një dhomë tjetër në të njëjtën shtëpi.
   Në një çast kur çova dru për ta ndezur stufën (siç më detyronin) vërejta se në
   mes aktivistit Asim Luzha dhe komandantit të batalionit kishte mosmarrëveshje.
   Biseda bëhej me nervozizëm dhe me ton të ngritur. Ndërkohë bëhet edhe skenari i
   zhdukjes së Asim Luzhës në mënyrë që të realizohej më lehtë qëllimi kryesor.
   Rreth orës 21, më 30 janar, Asim Luzha del prej dhomës së shtabit. Me të dalë,
   ushtari që ishte caktuar për ta ekzekutuar, e përcillte hap pas hapi, gjoja si
   truproje, dhe i futi në gjep bombën e kurdisur për eksplodim, e cila e vrau në
   vend. Kur i lëshoi bombën në xhep, ushtari që e shoqëronte iku si vetëtima,
   thotë Rrustem Mulaj, dëshmitar i ngjarjes. Më pastaj, ushtari hyn në dhomë, aty
   ku ishin fshatarët e ngujuar dhe dy nga dy i nxorën jashtë, i lidhën dorë për
   dore dhe i pushkatuan të gjithë pranë një gardhi, me përjashtim të Musli
   Kukiqit, i cili në një moment vendimtar vëren se litari ishte i çliruar. Në një
   moment kur roja kthen shpinën (shëtiste nga të ftohtët, duke pritur komandën),
   Musliu ikën dhe nga rafalet plagoset në dorë, por shpëton në saje të palltos që
   i kishte mbetur në gardh, sepse ata menduan se e kishin vrarë.   Në këtë masakër kolektive pushkatohen:


   Rexhep Spahiu


   Qazim Spahiu


   Sheremet
   Kukaj   Sherif Kukaj


   Reshit Kukaj


   Veli Kukaj


   Sefer Kukaj


   Hysen Mulaj


   Pajazit Mulaj


   Hashim Mulaj
   (këshilltari, që kishte tubuar meshkujt e lagjes së vet për t’i dorëzuar)   Isa Mulaj


   Sadik Mulaj


   Ali Keciqani


   Fetah Mulaj


   Keça


   Rifat Dobraj


   Hajriz
   Dvorani   Xhemë Goshani
   (këshilltar) dhe   Asim Luzha.


   Duke u tërhequr nga
   Tërsteniku, po atë natë në lagjen e Bazajve vrasin të gjithë meshkujt dhe një
   grua shtatzënë. Në këtë lagje u pushkatuan: Mehmet Bazaj (me gjithë djalë),
   Feriz Bazaj (me gjithë djalë), Kadri Sefaj, Gruaja e Hasan Kadrisë, Ukë Bazaj,
   Nebi Bazaj, Abdyl Buzani dhe Bajram Buzani.   Po atë ditë edhe në
   lagjen e Spahiajve u pushkatuan dhe u dogjën: Selim Spahiu, Emin Spahiu,
   Xhemile Spahiu, Xheladin Çallapeku.   Ndërkaq, një natë më
   vonë u pushkatuan edhe 18 të rinj nga ana e Gjilanit, për të cilët u fol më
   parë.   Vrasja e Asim
   Luzhës ishte bërë me regji të caktuar. Mund të thuhet se me të dëgjuar që Asim Lusha ishte nisur në
   Drenicë për të ndërmjetësuar, shumëkujt kjo çështje nuk i shkonte për
   shtati, aq më pak proçetnikëve siç ishin Petar Brajeviq e Zyfer Musiq.
   Ish-deputeti i Drenicës, patrioti dhe humanisti Asim Luzha, me të arritur në
   fshatin Tërstenik, bëri gjithë ç’ishte e mundur për të shpëtuar jetën e
   fshatarëve të pafajshëm dhe për të ndërmjetësuar në konfliktin që ishte
   krijuar. Mirëpo Brajeviqi bëri masakër në Tërstenik, duke vrarë edhe Asim
   Luzhën për t’i mëshehur këmbët e tij të gjarprit. Për këtë flet më së miri
   letra e Asim Luzhës, dërguar Fadil Hoxhës. Partizanët që i komandonte vet
   Brajeviqi gjatë rrugës zunë njeriun që duhet të dorëzonte këtë letër. Nuk
   lejuan që letra të dilte nga labirinti i tyre.   Brajeqi dhe Musiqi,
   kishin për qëllim që të pengonin çdo iniciativë që kishte kundër derdhjes së
   gjakut të fëmijëve dhe grave shqiptare. Këta dy ushtarakë-çetnikë, në rroba
   partizane, do të bëjnë krime të pashembullta, të cilat në raportet e tyre do
   t’i fshehin. Për të gjithë ata që i vrasin nëpër shtëpi, do të thonë se janë
   vrarë në front. Pra ajo që bënë këta të dy, nuk është aspak e çuditshme për
   rrethana të atëhershme e edhe të sotme.   Tërë kjo masakër, më
   vonë do të reduktohet në dy veta (Pejoviq e Tabakoviq, komandantë të
   batalioneve) të cilët do të dënohen sipas një gjyqi në Pejë dhe do të
   burgosen për t’u liruar pas pak kohësh.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 17. KUSH
   ISHTE PETAR BRAJEVIQI


   Petar
   Brajeviqi në mes të dy luftërave botërore nga Mali i Zi vjen (me siguri si
   kolonist) në Pejë, ku do të kryejë gjimnazin. Në vitin 1940 do të mbarojë edhe
   akademinë ushtarake në Beograd. Inkuadrohet në LNÇJ. Gjatë kësaj periudhe do të
   marrë pozita të larta ushtarake dhe do të arrijë të bëhet komandant në shumë
   brigada. Me brigadën e tij të Mbrojtjes popullore në Drenicë do të bëjë masakra
   të pashembullta mbi popullatën shqiptare. Duke qenë antishqiptar i përbetuar,
   do të vrasë edhe gra e fëmijë. Ai bëri masakrën më të tmerrshme në
   Tërstenik e Polac. Ditën e fundit në Tërstenik, kur Shaban Polluzha rrethohet
   nga forca të mëdha ushtarake të Jugosllavisë, do të humbë këmbën.   Për terrorin që bëri në Drenicë, më 1950 do të
   shpërblehet me gradën e gjeneralit dhe do të shpallet hero i popullit. Nuk
   është i vetmi ky që, për shkak vrasjeve masive që bënë në Drenicë, në Shalë të
   Bajgorës, e në rajone të tjera, të jenë shpërblyer e të kenë marrë grada
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 18. TRAGJEDIA
   DHE FATI


   Më 3 janar
   Tërsteniku pëson tragjedinë më të madhe në historikun e tij. Në këtë fshat
   brigada e korpusit mbrojtës popullore vret në shtëpi nga 60 burra e gra. Një
   orë para mbrëmjes kjo brigadë hyn në lagjen e Spahiajve, i djeg dhe i vret
   fshatarët. Në çastin e kobshëm Xhemajlia që ishte duke i dhënë gji foshnjës
   disamuajshe – Bajramit, kur i nxorën burrat jashtë për ti pushkatuar, Xhemajlia
   bashkë me foshnjën qenë te oxhaku, ku gatuhej, për të shpëtuar jetën. Xhelatët
   pasi i vranë tërë burrat e kësaj lagjeje, shtinë edhe në shtëpi, me ç’rast një
   plumb e goditi për vdekje Xhemajlien me foshnjen në prehër. Bajrami disamuajsh
   mbet pa nënë. Vinë ditë të vështira. Çdo gjë në fshat katandiset, por me gjithë
   mënxyrat, jeta vazhdon. Bajrami i vogël rritet. Tash punon dhe jeton në
   Tërstenik.   Botën në sy –
   plaçkat në shpinë


   Pas këtij
   tmerri që bënë partizano-çetnikët, në fshat mbretëronte frikë e madhe se ata do
   të ktheheshin prapë e t’i vrisnin edhe ata që kishin mbetur, që kishin mbetur
   nga ajo lemeri e paparë. Ngase nuk kishte mbetur burrë në lagjen e Spahiajve
   dhe nga frika që ishte futur në mesin e grave dhe të fëmijëve, bashkohen nga
   tri-katër familje në një shtëpi.   Në fillim të
   shkurtit, kur u intensifikua lufta në mes të forcave të Shaban Polluzhës dhe
   atyre partizano-çetnike, në Tërstenik u përhap lajmi se do të vinte një brigadë
   tjetër dhe do t’i vrasë të gjithë ata që do t’i zënë, thonë dëshmitarët e kësaj
   tragjedie. Frika nga një terror i sërishëm, i detyroi shumë familje të
   Tërstenikut të lënë plang e shtëpi dhe nëpër borë e të ftohët të madh të
   nisen për në fshatin Obri, ku do të gjenin strehim për ta shpëtuar jetën. Të
   ngarkuar me plaçka në shpinë, të lodhur dhe të tronditur nga tmerri që kishin
   përjetuar, arrijnë deri në gjysmë të rrugës, ku takojnë hallën Sofi, gruaja e
   Ukë Spahiut, që vinte nga Obria. Ajo u thotë të kthehen sepse andej kah ishin
   nisur ishte mbushur përplot ushtarë, që po djegin shtëpi dhe po vrasin njerëz
   të pafajshëm. Pas këtij rrëfimi te të gjithë pllakosi heshtja. Në atë çast nuk
   dinim ç’të bënim, tregon Mehaz Mjekiqi, i cili si fëmijë u gjend te dajët e vet
   në Tërstenik. Deshëm të niseshim në një drejtim tjetër, por rrugët ishin të
   bllokuara nga bora dhe ushtria. Fëmijët qanin, duart dhe këmbët na ishin mpirë
   nga të ftohtët; i vetmi qen që kishte mbetur, filloi uturimën dhe u krijua një
   gjendje tejet e rëndë. Në rrethana të tilla, vendosëm të ktheheshim në shtëpitë
   tona, pa marrë parasysh se çdo të na ndodhte më pastaj.   Erdhi edhe ajo
   mbrëmje e frikshme, si shumë mbrëmje që pësuan në atë shkurtin e vitit 1945.
   llambat e vajgurit nuk guxonim ti ndiznim, sepse frikësoheshim që ato shkaktare
   që sërish, në atë hapësirë të izoluar, të vijë dikush dhe të bëjë ndonjë
   tragjedi tjetër. Hanim bukë në dritën e stufës. Ne fëmijët binim të flinim,
   ndërsa gratë më të vjetra rrinim gjatë tërë natës duke shikuar në dritare, duke
   shikuar se mos po vjen ndonjë brigadë tjetër a brigada që kishte shkaktuar
   shfarosjen e meshkujve tanë, thotë Mehazi.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...
  • 19. PSE
   LIKUIDOHET SHTABI NË PREKAZ


   Pse pas
   masakrës në Tërstenik vazhdon terrori edhe në fshatrat tjera të Drenicës.
   Vritet e masakrohet popullata e pafajshme nëpër shtëpi. Përveç brigadave serbe
   e malazeze, fshatrat e këtij rajoni i likuidojnë edhe kolonët, të cilët ishin
   inkuadruar për të bërë krime sipas llogarive të vjetra. Siç deklaron
   Vehbi Veliqi, kolonët e Kralicave të Llaushës e të Polacit, nëpërmjet shefit të
   OZN-ës, Vllada Kërstiqit, bëjnë likuidimin e fshatarëve. Terror të paparë
   vazhdojnë të bëjnë Zyfer Musiqi dhe Petar Brajeviqi.   Në fillin të shkurtit
   Brigada e Parë e Kosovës e Metohisë, komandant i së cilës ishte Zyfer Musiqi,
   përqendrohet në Polac dhe Prekaz të Ulët. Në këto fshatra formohen shtabet e
   brigadës, që fillojë terrorin së pari, duke plaçkitur dhe duke i detyruar
   fshatarët që për çdo ditë të presin dhjetra bagëti për ta, e pastaj nisin
   dhunën mbi njerëz, duke i qitur zdeshur e zbathur në borë. Ata nuk ndalen me
   kaq. Pasojnë likuidimet në mënyrë tmerruese. Duke parë një terror të tillë,
   shumë shqiptarë që ishin inkuadruar në brigadat e ushtrisë jugosllave, fillojnë
   dezertimin. Demoralizimi i shqiptarëve në njësitë jugosllave ishte i madh dhe
   fare pak kishin besim në të. Ndalimi i përdorimit të flamurit kombëtar të
   njësive partizane në Kosovë, kishte shkaktuar pezmatim të llojit të vet.   Duke i parë të gjitha
   këto komandanti i Batalionit të Rinisë së Kosovës (nga Gjilani) vendos të bëjë
   likuidimin e shtabit të brigadës dhe t’i bashkohet Shaban Polluzhës. Duhet
   theksuar se ky batalion ishte në kuadër të Brigadës së Parë Kosovare.   Sipas dëshmive, Isuf
   Gjilani më parë kishte vënë kontakt diku në rajonin e Prellofcit me
   përfaqësuesit e brigadës së Shaban Polluzhës dhe në atë takim Isufi kishte
   shprehur dëshirën për t’iu bashkuar forcave të Shaban Polluzhës.   Batalioni i Rinisë së
   Kosovës në këtë periudhë ishte i ndarë në tri grupe, një në Klinë, një në front
   e një
   grup gjendej në
   Prekaz, ku ishte vendosur edhe shtabi në shtëpinë e Shasivar Alisë. Për të bërë
   likuidimin e shtabit të këtij batalioni Isuf Gjilani më parë ishte marrë vesh
   me tre vendas të Prekazit- Bislim Tahirin, Hashim Istrefin dhe Sefer
   Mikushnicën, duke u treguar atyre shenjën që ishte e vetmja vizë për të hyrë në
   ndërtesë, ku ishte komanda dhe në mbrëmje i likuidojnë tërë shtabin. Kjo
   ndodhi, sipas dëshmitarëve, pikërisht në fillim të shkurtit të vitit 1945. Në
   këtë aksion u likuiduan: Vuk Popoviqi, zëvendëskomandant i batalionit, Shaban
   Salihu ndihmës-komisar i çetës, pastaj Stanisllav Shutkoviqi, Sllavko
   Jashoviqi, Milica Vllahoviqi dhe Branka Kadoviqi. Me të kryer të këtij aksion,
   Isuf Gjilani me pjesën më të madhe të të rinjë të këtij batalioni dezertojnë
   dhe po në këtë kohë i bashkohen në Rezallë Brigadës së Shaban Polluzhës.   -Më kujtohet si sot
   kur në shtëpiat tona erdhi Isuf Gjilani me një numër të madh të rinjsh. Erdhi
   te ne, se shtabi i Shaban Polluzhës ishte vendosur në kullën tonë, rikujton ato
   ngjarje plaku 86-vjeçar nga Rezalla, Hajzer Malaj. Pra kullës mbajtën fjalim
   Isufi dhe Adem Shala. Gjithashtu më kujtohen fjalët e tij kur tha se do ti
   respektojë të gjitha vendimet që merren në qendrën tuaj dhe do të luftojë deri
   në fund kundër gjithë atyre që po bëjnë terror mbi popullin tonë. Pas këtyre
   fjalëve të Isuf Gjilanit, pastaj foli Adem Shala, që përmendi terrorin që
   kishte bërë Petar Brajeviqi në Tërstenik. Në fund mbaj mend një fjalë të tij:
   “Luftën duhet ta zgjerojmë edhe në viset tjera të Kosovës”.   Si deklarojnë
   dëshmitarët, Isuf Gjilani mbeti besnik Shaban Polluzhës deri në fund.   I vetmi dëshmitar i
   kësaj ngjarjeje në Prekaz është Hajriz Lushaku, i cili likuidimin e shtabit e
   rikujton në këtë mënyrë: një pjesë e batalionit të rinisë së Kosovës erdhi në
   fshatin tonë dhe (shtabi) u përqendrua në shtëpinë e Shasivar Alisë, kurse disa
   prej çetave shtëpi të Lushakëve. Mbiemri i tij nuk më kujtohet. Ky komandant
   kërkoi që në odë të mbeten vetëm një numër fare i vogël njerëzish, si nga ana e
   tyre, ashtu edhe nga ana jonë. Në të vërtetë tregoi që në atë bisedë të merrnin
   pjesë njerëzit më të besueshëm: Sefer Mikushnica, Hashim Istrefi, Bislim
   Tahiri, Hajriz Lushaku, Rushit Istogu, Zeqir Istogu. Dy të fundit ishin nga
   Polluzha, por kishin qëlluar mysafirë në shtëpinë tonë. Komandanti i çetës,
   Hyseni na thotë se është marrë vesh me komandantin e batalionit, Isuf Gjilanin,
   që të likuidohet shtabi që ishte në kullë të Shasivar Alisë. Pasi u morën vesh
   në detaje për ndërmarrjen e këtij aksioni, Hyseni tha se, pas likuidimit, duhet
   të informohen të gjithë ushtarët e këtij batalioni se takimi duhet të bëhet në
   Prellofc, ku priste Isuf Gjilani me disa të tjerë.   Në aksion u nisëm
   Hyseni, Sefer Mikushnica, Bislim Tahiri, Rushit Istogu, unë dhe Zeqir Istogu.
   Meqë shtabi ishte nën kontrollin e rojës aty mund të hyhej shumë vështirë. E vetmja
   mënyre për të hyrë ishte parulla që e dinin vetëm një numër i vogël i kreut të
   shtabit dhe ushtarakë të tjerë të batalionit. Parullën na e tregoi
   Hyseni. Kur u afruam afër shtabit, na ndali roja duke na pyetur se kush
   ishim. Pasi i treguam parullën “Zemun” dhe ata përgjigjen “Maramica”, u lejua
   hyrja në ndërtesë, kurse unë dhe Zeqir Istogu mbetëm përjashta për të vështruar
   terrenin bashkë me rojën që kishin vënë ata. Në të hyrë të dhomës ku ishin
   vendosur, rojat e tjera pasi hynë brenda, me armë në gatishmëri Hyseni u thotë
   ”duart përpjetë”. Njëri prej antarëve të shtabit tenton të kapë armën, por
   përnjëherë shtinë me automatë Bislim Tahiri dhe Sefer Mikushnica. Pasi fiken
   dritat e llambave të vajgurit, nëpër terr zbrazën edhe disa plumba. Kur e pa roja
   se ç’u bë, iku në mal. Hashimi plagoset dhe ndalet në shtëpinë e tij në Prekaz,
   kurse ne të tjerët, të gjithë, duke mos kontrolluar fare se kush ishte vrarë në
   shtab, shkuam në Prellofc te Jusuf Gjilani; ai atje ishte me një grup të vetin.
   Tubohemi pothuaj të gjithë. Gjatë asaj nate Hyseni dhe Lah Zeqa shkojnë në
   Klinë dhe marrin atë pjesë të batalionit dhe i sjellin në Prellofc. Kur
   tubohemi, Isuf Gjilani mban një fjalim; ai ndër të tjera thot se tani e tutje
   do të luftojmë kundër “partizanëve” dhe do ti bashkohemi brigadës së Shaban
   Polluzhës. Gjatë asaj nate likuidojmë edhe stacionin e OZN-së në Prekaz dhe të
   nesërmen shkojmë në Rezallë dhe i bashkohemi Shaban Polluzhës: Hashim Istrefi
   zihet të nesërmen në Prekaz dhe pushkatohet.   Më 1956, në aksionin
   e armëve, siç tregon Hajriz Lushtaku, na bien në gjurmë dhe na burgosin
   mua Sefer Mikushnicën, Bislim Tahirin, Rushit Istogun dhe Zeqir Istogun. Në
   gjyq lirohemi unë dhe Zeqir Istogu, kurse me pushkatim dënohen Sefer Mikushnica
   dhe Bislim Tahiri ndërkaq Rushit Istogu dënohet me 20 vjet burg. Pas ankesës
   edhe dy të parëve ky dënim u shndërrohet në 20 vjet burg.   Pas kësaj ngjarjeje,
   partizano-çetnikët, edhe pse u kishte dhënë bukë dhe ua kishte lëshuar shtëpinë
   e pushkatojnë Shasivar Alinë me gjithë djalë, pastaj Binak, Bajram dhe Hasim
   Lushtakun e disa të tjerë. Të tërbuar nga ndjenjat shoviniste, ata ua fusin
   flakën të gjitha shtëpive, duke e lënë Prekazin e shkretëruar, - tregon Vehbi
   Veliqi.
   Në jetë tri gjëra duhësh ti mendosh dy herë para se ti bësh :
   - Një Zemër para se ta thyesh...
   - Një Derë para se ta mbyllësh...dhe,
   - Një Fjalë para se ta thuash...