Zanati i plisaxhinjve në prag të zhdukjes

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • Zanati i plisaxhinjve në prag të zhdukjes

   Zanati i plisaxhinjve në prag të zhdukjes

   [Blockierte Grafik: http://i31.tinypic.com/1so3gh.jpg]
   Musa Kika, i cili ka mbi gjashtë dekada që “bashkëjeton” me zanatin e plisaxhiut, ka qenë personazhi i ditës së dytë të aktivitetit “Java e artizanateve”, që po mbahet në Muzeun Etnologjik.

   Kika, i cili të martën ka demonstruar prodhimin e plisit në oborrin e Muzeut Etnologjik, ka kthyer kohën prapa për të rrëfyer për zanafillën e këtij zanati.

   “Këtë zanat e kam mësuar nga të parët e mi prej moshës 13-vjeçare. Është një zanat i vjetër që e kemi praktikuar gjithë familja”, ka thënë Kika.

   Kika (81-vjeçar), i cili është ndër plisaxhinjtë më të vjetër të Kosovës, ka folur edhe për vështirësitë e këtij artizanati që sipas tij është në prag të shuarjes.

   “Është një zanat i rëndë dhe kemi vështirësi për ta siguruar lëndën e parë. Por meqenëse është traditë kombëtare duhet të ruhet, sepse është hazër për t’u braktisur krejt”, ka thënë ai.

   Teksa demonstronte në praktikë mënyrën se si prodhohet plisi, Kika e ka përshkruar edhe me fjalë punën deri te finalizimi. “Gjithë procedura zgjat prej 20 deri në 25 minuta, varësisht se sa është plisi i trashë. Fillimisht pambuku dërgohet në makinë dhe matet me gram, mandej fillon procesi”, ka shpjeguar ai.

   Duke precizuar se çmimi i një plisi aktualisht sillet rreth 7 euro, Kika ka shprehur shqetësimin se kohëve të fundit ka rënë interesimi. “Secili popull e ka traditën e vet. Ky artizanat është pjesë e traditës sonë, por kohëve të fundit është duke shkuar mjaft poshtë”, ka thënë ai.

   “Java…”, e cila është vazhdimësi e projektit “Promovimi dhe mbrojtja e trashëgimisë kulturore”, do të përmbyllet me 17 të këtij muaji me panairin e artizanateve, në të cilin do të ekspozohen dhe shiten produktet e punëdores. Projekti “Java e artizanateve” është mbështetur nga Ambasada e Holandës në Prishtinë.