Plisi i bardhë simbolizon paqen!

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • Plisi i bardhë simbolizon paqen!

   [Blockierte Grafik: http://i37.tinypic.com/117ttz6.jpg] [Blockierte Grafik: http://i36.tinypic.com/mlk32a.jpg]


   Plisi është simbol dhe mbulesë tradicionale e kokës ndër shqiptarë.Zakonisht sotë plisi bartet si pjesë e kompletit të teshave folklorike(veshjeve kombëtare) apo ashtu i vetëm në ceremoni të ndryshme shoqërore. Në disa pjesë ruale në veri të tokave shqiptare bartet edhe si mbulesë e kokës e kombinuar edhe me tesha të kohës.
   Plisi ka ngjyrë të bardhë që karakterizon paqen, pastaj ka formë që si do që do ta mbash gjithmon është mbarë ,që do të thotë që dallon shumë nga kapelat tjera sepse nuk ka anë të kundërta ,pastaj plisi ka formë të majës së malit ,male të cilat janë të mbulara me borë që karakterizon pastertin.Plisi është i bardhë dhe karkaterizon paqen.
   Plisin si një kupolë që rri mbi kokë dhe me ngjyrën e bardhë që reflekton rrezen e diellit sotë mundë ta shofim mbi kokën e gjyshit,mbi kokën e babait por jo edhe mbi kokën e djalit.Rrallimi i plisit në kohrat e reja do të thotë edhe një rrallim i një shenje të identitetit,por ata që sotë nuk po e mbajnë në kokë plisin megjithatë po e ruajnë si simbolë të vendosur nëpër vitrinat e tyre.

   Gjithë ç'jemi Shqipëtarë,
   Jemi një fis e një farë,
   Kemi të tërë një shpresë,
   Një gjak, një gjuhë, një Besë.