***Ku ndodhen burgjet më interesante në botë***

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • ***Ku ndodhen burgjet më interesante në botë***

   Burgjet kanë vendet që nuk do të preferonte të vizitonte, por
   njerëzve vazhdimisht u ngjallet kureshtja dhe intrigohen prej tyre.
   Ndoshta kjo vjen si rezultat i shumë filmave me temë arratisjen nga
   burgu. Këto janë disa prej burgjeve më interesante në tokë. Ku i dihet,
   ndoshta informacioni mund t'ju vlejë një ditë. Burgu më i vlefshëm në
   botë ndodhet në San Quentin. Në të vërtetë vetë burgu nuk kushton
   asgjë, por ajo që ia rrit vlerën është toka në të cilën ndodhet, një
   prej brigjeve më të bukur në Kaliforni. Një tjetër burg interesant
   është burgu më i vogël në botë, i cili mund të strehojë vetëm dy
   persona. Për shkak se nuk mund të hyjnë më tepër, ata mbahen atje vetëm
   për disa netë, dhe pas disa ditësh transferohen në një tjetër me
   korridore dhe staf. Burgu më i sigurt në botë është "Adx Supermax", në
   Florence, të shtetit Kolorado të SHBA-së. Askush nuk do të dëshironte
   të përfundonte atje, pasi qëndrojnë personat më të rrezikshëm dhe stafi
   më i përgatitur në botë. Një tjetër burg i çuditshëm është ai në San
   Pedro, Bolivi. Pamja më e zakonshme në këtë burg janë fëmijët që luajnë
   në oborr. Vetë të burgosurit paguajnë qeranë e qelisë dhe me ta
   qëndrojnë edhe bashkëshortët dhe fëmijët. Qeranë e paguajnë edhe
   turistët, pasi pjesa më e madhe prej tyre shkojnë për të blerë kokainë.
   Arkitekti Hohensinn ka ndërtuar me shumë dashuri ndërtesën dhe është
   kujdesur për çdo detaj të burgut "Leoben Justice Centre" në Austri. Jo
   më kot ai nuk quhet burg, por Qendër Drejtësie, duke u konsideruar
   kështu modeli i të gjitha burgjeve. Burgu më i famshëm në botë është
   Alkatraz. Të burgosurit kanë shijuar panoramën e mrekullueshme në
   gjirin e San Franciskos. Tridhjetë e katër të burgosur kanë provuar të
   arratisen. Dy persona e kanë provuar dy herë. Shtatë janë goditur nga
   stafi, dy janë mbytur, pesë janë zhdukur, pjesa tjetër janë kapur.

   Burgu më i vlefshëm në botë
   Burgu shtetëror “San Quentin”, Kaliforni
   Kapaciteti: 3317 persona


   Toka në të cilin është ndërtuar burgu 154 vjeçar në burgun shtetëror
   “San Quentin” vlen nga 80 deri në 100 milionë dollarë, duke e bërë
   burgun më të çmuar në botë. Zë një hapësirë prej 275 akrash pranë
   oqeanit dhe disa thonë se është toka më e çmuar në vend.


   Burgu më i vogël në botë
   Burgu “Sark”, Sark, Guernsey
   Kapaciteti: 2 persona


   Burgu “Sark” ndodhet në ishullin Sark në Quernsey. Ai është ndërtuar në
   vitin 1856 dhe konsiderohet si më i vogli në botë. Mund të strehojë dy
   të burgosur dhe ata qëndrojnë për shumë pak kohë. Nëse dënohen përsëri
   atëherë transferohen në një burg më të madh.


   Burgu më i sigurt në botë
   Adx Supermax, Florence, Kolorado
   Kapaciteti: 55 persona


   Ky është mbreti i gjithë burgjeve, por mbreti më i keq. Për të thënë të
   vërtetën duket cilësuar si më i ashpri. Burgjet “Supermax” janë më të
   sigurtët në botë. “Alkatrazi i sigurisë së lartë” është hapur në vitin
   1994 dhe është shtëpia e kriminelëve më të rrezikshëm në vend.

   Burgu më i çuditshëm në botë
   San Pedro, Bolivi
   Kapaciteti: 800 persona


   Të dënuarin në “San Pedro” në Bolivi duhet të paguajnë qeranë për një
   qeli dhe të gjithë bëjnë një punë brenda burgut. Një numër i madh
   fëmijësh dhe bashkëshortësh qëndrojnë me të dënuarit brenda tij dhe
   turistëve u lejohet të hyjnë brenda tij për turizëm. Turistët madje
   mund të qëndrojnë gjatë natës në qeli në këmbim të qerasë.


   Burgu më i këndshëm në botë
   Leoben Justice Centre, Steiermark, Austri
   Kapaciteti: 205 persona


   Ky është vërtet një burg. Është krijuar nga arkitekti Hohensinn. Është
   paksa i çuditshëm pasi askush nuk e beson se një arkitekt do të
   shpenzonte kohë dhe mundim për çdo detaj të një burgu ku strehohen
   kriminelë. Është i ndërtuar nga xhami dhe brenda është i pajisur me
   mobilie luksoze.

   Burgu më i famshëm në botë
   Alcatraz, Gjiri i San Franciskos, Kaliforni
   Kapaciteti: 336 persona


   Pjesa më e madhe e njerëzve do të donin të zgjidhnin Alkatrazin nëse
   një ditë do të burgoseshin. Ishulli ka shërbyer si burg për 29 vite.
   Ishte një burg “i pashmangshëm” dhe shumë prej të burgosurve uji që i
   rrethonte i thërriste të arratiseshin. Shumë u përpoqën, por askush
   s’ia doli.


   Burgu më i tejmbushur në botë
   Burgu “Kresty”, St. Petersburg, Rusi
   Kapaciteti zyrtar: 3 mijë persona
   Popullimi i momentit: Të paktën 10 mijë persona


   Burgjet e Rusisë kanë një reputacion për burgjet më të tejmbushura në
   botë, veçanërisht burgu “Kresty” në St. Petersburg. Edhe pse kapaciteti
   zyrtar është deri në 3 mijë të burgosur, në këtë burg thuhet se
   strehohen të paktën 10 mijë kriminelë. Një i burgosur duhet të ketë të
   paktën 4 metra katror hapësirë.
   º°⋱⋰°º◦◦º°⋱⋰°º◦◦º°⋱◦º°⋱⋰º°⋱⋰°º◦◦º°⋱⋰°º◦◦º°⋱◦º°⋱⋰º°⋱⋰°º◦◦º°⋱⋰°º◦◦º⋱⋰°º◦◦º
   --------------------- [IMG:http://i33.tinypic.com/2qcpjiu.gif] ----------------------
   º°⋱⋰°º◦◦º°⋱⋰°º◦◦º°⋱◦º°⋱⋰º°⋱⋰°º◦◦º°⋱⋰°º◦◦º°⋱◦º°⋱⋰º°⋱⋰°º◦◦º°⋱⋰°º◦◦º⋱⋰°º◦◦º
   -----PA PIK INTERESI!-----