Besëlidhja e Re

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • Besëlidhja e Re

   Besëlidhja e Re

   Duke lexuar Biblën duhet t’i hiqemi mendimit të reportazhit. Sidomos lidhur me Ungjijtë dhe Veprat e Apostujve. Letrat lidhen drejtëpërdrejt me lexuesit, të cilëve janë të drejtuara.
   Po edhe me Ungjijtë lidhur me ngjarjet që na jepen, nuk janë të gjitha të të njëjtit nivel. Ata na tregojnë çfarë u ka bërë mbresa të pashlyeshme nxënësve. Mësuesin e panë të munduar, të kryqëzuar, të vdekur e të varrosur, por edhe të ngjallur. Mësuesi me ngjalljen e tij hap një periudhë të re në histori, kohën e re ose kohën tonë. Ai është i ngjallur dhe i lavdishëm të Hyji ku edhe në aq sa është njeri – rri në vendin e nderit (në të djathtën e Hyjit!). Ai do të vijë me lavdi në mbarimin e kohës për të gjykuar.
   Ja pra, nga fakti i ngjalljes së Jezusit të Nazaretit, bashkësia e krishterë nis të përpilojë tregimin mbi jetën, mësimin dhe veprën e Jezusit. As nëpër mend s’u shkon të tregojnë të gjitha ngjarjet e jetës e të veprës së Jezusit (krah. Gjn 20, 30-31). Së pari ata i japin rëndësi kohës së fundit të jetës së Jezusit në Jerusalem: mundimit, vdekjes, varrimit dhe ngjalljes. Ndryshe nuk do të mund të kuptohej ngjallja. Pastaj zgjedhin ngjarje e thënie që mund t’u vlejnë besimtarëve për ta përforcuar fenë në Të, për ta kuptuar më mirë jetën e tij dhe të mirën që u k asjellë njerëzve Fjala e Zotit me mishërimin, mësimin, mundimin, vdekjen e ngjalljen e tij. Ungjilltarët s’janë arkeologë të gropojnë në të kaluarën, por besimtarë që duan ta forcojnë besimin në Jezusin e Nazaretit. Kujdesi pastaj i kushtohet rregullimit të bashkësive të reja, marrëdhënieve midis tyre dhe kultit, se pa kult nuk ka fe.
  • E vërteta e Ungjillit

   Ungjilltarët kanë për qëllim të na japin fenë e vërtetë të të krishterëve të parë. Ata na e japin saktësisht dhe pashmangëshmërisht atë që ka jetuar Jezusi prej Nazaretit lidhur me misionin e tij, dëshmitë që ka dhënë me jetën, vdekjen e të ngjallurit të tij. Ungjilltarët kanë lexuesit e tyre: Mateu judenjtë, Marku e Luka paganët e kthyer në krishterim, Gjoni me telogjinë e tij të lartë mbi Hyjninë e vërtetë dhe natyrën e vërtetë njerëzore të Jezusit e plotëson mënyrën e kërkesës të lexuesve të kohës duke plotësuar sinoptikët. Ai shkruan për të krishterë dhe predikimet i shërbejnë për ta përmbledhur mësimin e Jezusit të rishikuar në dritën e Pashkëve. I ngjalluri është gjithnjë pranë në kishën e vet dhe Shpirti Shenjt u jep mundësi besimtarëve të marrin vesh mesazhin e Jezusit.
   Lexuesit e Ungjillit e kuptojnë se Jezusi është Mesia – Krishti, Shëlbuesi. E kjo është e vërteta që Ungjijtë duan të na e japin.
  • E vërteta e fesë

   Tregimet biblike të shkruara brenda një mijëvjeçari e më drejtpërsëdrejti na lidhin me hariografët e në mënyrë të zhdrejtë më ngjarjet. Tregimet e ngjarjeve, sipas stilit të kohës, nivelit kulturor janë dhënë ashtu si ka qenë mënyra e kohës e nevoja e lexuesve të bashkësisë. A do të shqetësohemi ne pse kureshtja jonë në disa gjëra mbetet e paplotësuar? Jo, assesi! Bibla s’ka për qëllim të na japë reportazh mbi krijimin e rruzullit, as të njeriut – s’është objekti i saj – kjo u përket shkencave të tjera, por të na thotë se: bota e njeriu vijnë prej Zotit.