“Eposi i Kreshnikëve” në rrezik zhdukjeje

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • “Eposi i Kreshnikëve” në rrezik zhdukjeje

   “Eposi i Kreshnikëve” në rrezik zhdukjeje   “Eposi i Kreshnikëve” është i rrezikuar çdo ditë e më shumë.
   Për këtë arsye, Komitetit Kombëtar i Trashëgimisë Kulturore dhe
   Shpirtërore ka miratuar përgatitjen e një dosje për t'ia propozuar si
   kryevepër në rrezik UNESCO-s.
   Një nga veglat muzikore që
   rrezikon të zhduket, pasi brezat e rinj nuk e përdorin më është edhe
   lahuta e zonave veriore të Shqipërisë.
   “Regjistrimi në këtë listë do të sjellë rigjenerimin dhe
   rivlerësimin e kësaj tradite që ka ndikuar edhe në formatimin e
   mënyrave të të kënduarit me çifteli, sharki dhe në krejt korpusin e
   muzikës veriore”, tha kryetari i grupit të punës, akademiku Vaso Tole.
   Deri në mars të vitit 2012, grupi i punës duhet t’ia dërgojë dosjen
   UNESCO-s, është i përbërë nga Zymer Neziri, Shaban Sinani, Agron
   Xhangolli, Gjovalin Shkurtaj, Olsi Lafe dhe Esat Ruka.
   Dosja do të përmbajë të gjithë “Eposin e Kreshnikëve”, ku
   parashikohen edhe masat që duhet të merren për mbrojtjen e kësaj
   trashëgimie me vlerë.

   "Eposi i Kreshnikëve" është një epos legjendar i përbërë nga kënge të ndryshme epike, ku këngët kryesisht shoqërohen me lahutë.