Forca E Ndërdijes

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • Lutja si shkencë dhe si aftësi

   Fjala “shkencë” na tregon diturinë e rregulluar e të sistematizuar. Në kuptim të tillë duhet pasur ndërmend shkencën dhe aftësinë e lutjes që merren si me pricipet themelore të jetës,ashtu edhe me teknikat dhe veprimet e saj.Me ndihmln e tyre këto principe arrijnë të shprehen në jetën e secilit individ që i përdor ato me besnikëri. Aftësia i përfshin teknikat dhe veprimet,ndërsa shkenca,e cila qëndron prapa tyre,paraqet përgjigjen e caktuar saktësisht të mendjes krijuese ndaj përfytyrimit a të menduarit.

   ”Lypnu e do t’ju jepet,kërkoni dhe do të gjeni,trokitini e do t’ju çelet(hapet)!”(Mateu,7:7)

   Bibla thotë se do të fitoni çdo gjë që keni kërkuar;do t’ju çelen dyert ku do të trokitni,si dhe do ta gjeni atë që keni kërkuar.Kjo nënkupton të ekzistuarit e ligjeve të caktuara mendore dhe shpirtërore.Të menduarit e vetëdijshëm gjithnjë merr përgjigje të përnjëhershme nga inteligjenca e paskajshme e vendosur në ndërdije.Po qe se lypni bukë,nuk do t’ju jepet gur.Mirëpo, po deshët t’ju jepet ajo që lypni,domosdo duhet ta lypni me besim.Mendja,sipas natyrës së vet,niset prej abstraktes kah konkretja.Pra,po qe se së pari nuk lind mendimi,mendja nuk do të mund të lëviz,sepse nuk do të ketë udhërrëfyes. Me një fjalë të tjera,lutja si akt mendor patjetër dhe pa mungesë së pari duhet të përvetësohet si përfytyrim,para se fuqia e aftë e ndërdijes të fillojë të veprojë sipas saj.Mendja domosdo duhet të arrijë në gjendjen përvetësimi, d.m.th.në gjendje të pajtueshmërisë absolute dhe të pakundërshtuar.

   Qëllimi i përshkruar mendor do të duhej të ishte i përcjellë me ndjenja luturie dhe çlodhjeje, pasi që ka gjasa të realizimit të dëshirës së paramenduar.Bazën kryesore të lutjes si shkencë dhe si aftësi e paraqet njohuria dhe bindja se lëvizja e vetëdijes do të hasë në reaksion gjegjës të ndërdijes,të pasjisur me mençuri dhe me forcë të paskajshme. Po qe se i përmbahemi veprimit të cekur,lutjet tuaja gjithmonë do të jenë të pranuara dhe të plotësuara.

   Teknika e përfytyrimit

   Metoda më e lehtë dhe më bindëse e krijimit të idesë është përfytyrimi i saj.Syri i thjeshtë mund të shohë vetëm atë që tashmë ekziston në botën e jashtme.Ngjashëm me këtë çdo gjë është e mundur të përfytyrohet,në fakt ajo ekziston në botën e padukshme të së njëjtës mendje.Çdo përfytyrimi është thelbi i asaj në çka shpreson njeriu,si dhe provë e ekzistimit të gjësendeve që nuk mund të shihen.Ajo që lind në imagjinatë është po aq reale sa edhe cilado pjesë e trupit.Ideja dhe paramendimi janë përfytyrime të vërteta e konkretet,të cilat,si të tilla,do të paraqiten edhe në botën objektive,po qe se njeriu që i ka krijuar u përmbahet me besnikëri proceseve të veta mendore.

   Procesi i të menduarit krijon përshtypjen afatgjate,ndërsa këto,nga ana e vet,pas një kohe të caktuar marrin formë të sendeve – pra,shndërrohen në fakte a në përvoja të jetës së përditshme. Ndërtuesi e parafytyron tipin e godinës si të përfunduar ,pikërisht të atillë çfarë e dëshiron.Përfytyrimet dhe procesi i të menduarit paraqesin mostrën nga e cila lind ndërtesa: e bukur a e shëmtuar,e lartë a përdhese.Përfytyrimi i ndërtuesit projektohet në letër.Ndërmarrësi siguron materialin e nevojshëm dhe fillon të ngritet.Në mbarim ajo merr formën që plotësisht i përgjigjet modelit mendor të arkitektit.

   Gjithnjë veproj sipas teknikës së parafytyrimit,para se të dal në foltoren publike.Së pari,e qetësoj mendjen time,për të qenë në gjendje që ndërdijes t’ia paraqes mendimet dhe përfytyrimet.Pastaj e paramendoj sallën dhe ulëset ku janë ulur meshkujt dhe femrat,të frymëzuara dhe të arsimuara nga fuqia e paskajshme shëruese.I shoh se si shndërrisin,se si janë të lumtur dhe të lirë.

   Pra,pasi ta kem vendosur thellë ideën në mendje,qetë e shndërroj në përfytyrim.Gjatë kësaj i paramendoj njerëzit duke thënë:“U shërova;ndjehem për mrekulli; papritmas mu zhdukën kokëçarjet; u transformova.” Pamjen e tillë e mbaj në mendje së paku 10 minuta,duke ditur dhe duke ndjerë se shpirtin dhe trupin e secilit në sallë plotësisht ua përshkojnë;dashuria,tërësia,bukuria dhe përsosshmëria. Vetëdija më është përfshirë me pamjen e përshkruar deri në atë masë sa që me të vërtetë i ndjej zërat e të pranishmëve që flasin për shërim e për lumturi.Prandaj mu në këtë moment e largoj përfytyrimin e tillë dhe dal në foltore.Gati për çdo rast dikush më ndal dhe më thotë se lutjet i janë pranuar dhe plotësuar.
  • Medota e filmit mendor

   Kinezët thonë: “Shfaqja vlen sa një mijë fjalë”. Babai i psikologjisë amerikane,Viliam Xhejms, thekson faktin se ndërdija tenron ta materializojë secilën shfaqej të krijuar në vetë dije dhe të bazuar në besim.

   Para shumë vitesh,në disa shtete të perendimit,qëndror pata ligjërata.I lodhur nga udhëtimet,më lindi dëshira të kem vendstrehim të përhershëm, në mënyrë që të jem në gjendje t’u ndihmojë atyre që kishin nevojë.Udhëtimet vazhdimisht më çonin dikah,por dëshira nuk më largohej.Një mbrëmje, në hotel të shtetit Uashinton,u shtriva për t’u çlodhur.

   Vëmendjen e lirova nga të gjitha ndikimet e jashtme dhe qetë e me pasivitet paramendova se i drejtohem turmës së madhe me këto fjalë: “Jam shumë i kënaqur që gjendem me ju;jam lutur për një çast të tillë ideal”.Në mendje- në vetëdije e shihja publikun e paramenduar dhe e ndjeja atë plotësisht si të vërtetë.E luaja rolin e aktorit në dramatizimin e filmit mendor dhe ndjeja kënaqësi të madhe që e kisha lutur mu një shfaqje të tillë në ndërdijen time,sepse isha i bindur se ajo,në mënyrë të vet,edhe do të ma realizojë atë.Me të zgjuar,më kishte kapluar një ndjenjë e fortë e qetësisë dhe e kënaqësisë.Ndërsa,pas ca ditësh,mora një telegram me anë të të cilit më thirrnin për ta udhëhequr një organizatë në perendimin qëndror.Thirrjen e pranova dhe në mesin e ri,me kënaqësi të veqantë,jetova disa vjet.

   Metoda e përsghkruar shumëkush e njeh dhe e pranon,duke quajtur atë si “metodë të filmit mendor”.Nga letrat e shumta të dëgjuesve të emisioneve të mia në radio,mësoj se me ndihmën e këaj teknike arrihen rezultatet të mrekullueshme në ratse të shitjes së pasurive të patundshme. Prandaj,u propozoj të gjithëve që vendosin të shesin shtëpinë a tokën,së pari në mendime të kënaqen me çmimin që e kërkojnë nga blerësit e mundshëm.Pastaj,nga inteligjenca e paskajshme,do të duhej të kërkojnë blerësin që vërtetë dëshiron ta blejë atë që i ofrohet dhe se ai pasurinë e tyre të deritashme do ta vazhdojë ta ruaj e ta zhvillojë.

   Më tej çlodhjen plotësisht dhe bien në gjysëmfjetje,që çdo ngarkes psikike e minimizon.Në fund, le ta paramendojnë veten duke mbajtur shumën e parave në dorë, le të kënaqen me to dhe le të bien në gjumë të thellë,duke ndjerë tërë filmin e luajtur mendor si të vërtetë dhe si të natyrshëm. Përfytyrimi i bazuar me siguri do ta jep rezultatin e pritur.

   Tekanika e Boduenit

   Sharl Bodueni ka qenë profesor në Institutin e Rusosë në Francë.Ai gjithashtu ka qenë edhe psikoterapeut i shkëlqyeshëm dhe kryesuesi i grupit hulumtues në Shkollën e Re Shëruese të Nasit. Që nga viti 1910 mendonte se idetë në ndërdije më së miri mund të futen në gjendje të të koturit, kurse të gjitha vështirësië trupore dhe mendore pakësohen deri në masën më të ulët.Ja modeli i tij: “Mënyra më e lehtë që të arrihet kjo (d.m.th. që ndërdija të përshshkohet nga mendimi gjejgjës) është se ideja si objekt i sugjestionit të përmblidhet në formë sa më të dendur,në fjali sa më të shkurta,në mënyrë që mbahen lehtë e pastaj pandërprerë të përsëriten si ninullë”.

   Para ca vitesh,një e njohur e re imja ishte e zhytur në procesin gjyqësor familjar të trashigimisë,i cili zgjati shumë dhe i solli mjaftë shqetësime. Bashkëshorti ia kishte lënë tërë pasurinë,por fëmijët e tij nga martesa e parë luftonin me hidhërim për asgjësuar testamentin.Pasi që,në njëfarë mënyre, kishte dëgjuar për teknikën e Boduenit,ja se ç’kishte bërë: Ishte shtrirë në shtartë për t’u çlodhur. Kishte rënë në gjendje të të koturit.I kishte përmbledhur dëshirat e veta në një fjali përej gjithsej gjashtë fjalësh që lehtë mbahen në mend: “Tërësia ka përfunduar sipas rendit qiellor” .Kjo fjali për te do të thoshte se intelegjenca e paskajshme që vepron përmes ndërdijes së saj do ta zgjidhë problemin në pajtim me procesin e harmonisë dhe të përsoshmërisë.Veprimin i njëjtë e përsëriste afro dhjetë herë në mbrëmje.E vendosur dhe me bindje të thellë ia përsëriste ndërdijes së vet se “tërësia ka përfunduar sipas rendit qiello” dhe vazhdonte të flinte normalisht.

   Ditën e njëmbëdhjetë ajo ishte zgjuar me ndjenjën e mirëqenis dhe e bindur se ÇDO GJË VËRTET KA PËRFUNDUAR .Të njëjtën ditë e kishte thirrur avokati dhe e kishte lajmëruar se paditësit ishin të gatshëm për ndarje jashtëgjyqësore.Me arritje e marrëveshjes,kokëçarjet e saj kishin përfunduar.
  • Tekinka e gjumit

   Siç u tha edhe më lartë,duke u kotur të gjitha brengat pakësohen deri në masën më të ulët.Në të vërtetë,në gjendje të fjetur vetëdija gati humbë,ndërsa mu para gjumit dhe mjenjëherë pas gjumit ndërdija fiton fuqi më të madhe. Atëherë plotësisht zhduken mendimet negative që tentojnë ta asgjësojnë dëshirën,si dhe ta pengojnë ndërdijen gjatë pranimit të saj.

   Të supozojmë se dëshironi ta zhdukni ndonjë shprehi të keqe.Merreni pozitë të përshtatshme, çlodhuni dhe qetësohuni! Kotuni dhe lehtë filloni të përsëritni sikur doni të flini: “U lirova nga ajo shprehi.Trupin tim e kaploi harmonia dhe qetësia” .E përsëritni këtë fjali lehtas,rreth dhjetë minuta: në mbrëmje,para gjumit; si dhe në mëngjes,pas zgjimit.Pas çdo përsëritjeje vlera emocionale e qëndrimit tuaj mendor rritet.Po qe se në, përditshmëri vini në situatë t’i ktheheni shprehisë së keqe, përsëritjani vetes fjalin e cekur.Po iu përmbajtët medotës së përshkruar,ndërdija do ta pranoj idenë e sugjeruar dhe t’ju pasojë rezultati i pritur.

   Teknika e të shprehurit të mirënjohjes

   Në Bibël,Pali na këshillon që kërkesat tona t’i nxjerrim në dritën e ditës duke lavdëruar Zotin dhe duke iu falenderuar Atij.Kjo metodë e thjeshtë e lutjes ndonjëherë sjell rezultate të jashtëzakonshme. Zemra mirënjohëse është gjithnjë e afërt me fuqitë krijuese të gjithësisë, të cilat,në pajtim me ligjin kozmik të aksionit dhe të reaksionit,e furnizojnë at ë me sasi të nevojshme të enregjisë pozitive.

   Për shembull,i ati i premton të birit se për diplomim do t’i blej automobil.Djaloshi ende nuk e ka marrë automobilin, mirëpo është tejet i lumtur dhe mirënjohës; është njëlloj i gëzuar sikurse ta kishte pranuar tash dhuratën.Ai është i bindur se babai do ta mbaj premtimin,kështu që edhe pse objektivisht dhuratën s’e ka pranuar,atë përshkon ndjenja e mirënjohëse.Në ë vërtetë,dhuratën e ka marrë,por vetëm në mendime.

   Do t’ju përshkruaj mënyrën e përdorimit të teknikës së zitit Brouk me të cilën ai arriti rezultate të jashtëzakonshme.Me një rast i kishte thënë vetes: “Faturat e papaguara po më grumbullohen.Kam mbetur pa punë.Kam tre fëmijë,ndërsa në anën tjetër nuk kam asnjë para në xhirollogari. Ç’të bëj?” Pas kësaj si rregullisht,në mëngjes dhe në mbrëmje,plot tri javë,i përsëriste fjalët: “Të falëndeohem ty,o Zot,për pasurinë që kam!” .Gjatë kësaj ai gjithmonë ndjehej i çlodhur,i qetë dhe i mbëshetej ndjenjës së mirënjohjes së thellë. Paramendonte se i drejtohej inteligjencës së paskajshme të brendësisë së vet,i vetëdijshëm se këtë fuqi krijuese nuk mund ta shihte. Në të vërtetë,ai shihte me ndihmën e syrit të vet mendor,me ndihmën e ndjenjave, dëshirave dhe synimeve të veta.

   Mendimi i lindur në mendjen e tij paraqet esencën e pasurisë si të tillë,të pangarkuar me parakushte. Duke përsëritur pandërprerë fjalin “Të falëndeohem ty,o Zot, për pasurinë që kam!” ai ngriti zemrën.Dhe mendjen e vet deri në shkallën e përvetësimit të esencës.Sa herë që mendimet ia kaplonte frika,varfëria,mjerimi dhe brenga i përsëriste fjalët e njëjta.E dinte mirë se,po e mbajti me pdokusht qëndrimin e mirënjohjes, mendja e tij thjesht do të fillojë të veprojë në pajtim me idenë e pasurisë.

   Ashtu edhe ndodhi.Pas një kohe të caktuar dhe pas një varg përsëritjesh të njëpasnjëshme të lutjeve të përshkruara, z.Brouk, rastësisht,pas njëzet vjetësh e takoi punëdhënësin e vet të dikurshëm,i cili i kishte ofruar punë të jashtëzakonshme.Ai po ashtu i kishte dhënë hua 500 dollarë. Sot z. Brouk është nënkryetari i një kompanie të madhe.Para ca kohësh më tha: “Kurrë nuk do ta harroj çudinë që na e solli thënia: “Të falendrohem ty,o Zot,për pasurin që kam!”
  • Metoda e pohimit pozitiv

   Efektin që te njeriu do ta arrijë ndonjë pohim pozitiv,kryesisht varet nga të kuptuarit e tij të vërtetësisë dhe të domethënies së qëndrimit se: “Gjatë lutjes nuk ka efekt përsëritja e thatë.” Pra, forca e pohimit qëndron në përdorimin e mençur të thelbit të tij.Ja shembulli që më së miri do ta sqarojë këtë.Duke pasur për detyrë t’i mbledhë sa bëjnë tre plus tre,nëxënësi në tabelë e shënon shtatshin.Mësuesi,me rregulla matematikore,konstaton se tre plus tre bëjnë gjashtë.Sipas pohimit të tij nxënësi e ndryshon edhe llogaritjen e vte në tabelë.Duhet pasur ndërmend se nuk e bëri pohimi i mësuesit që tre plus tre bëjnë gjashtë,sepse kjo është aksiomë matenatikore.

   Pra,aksioma matematikore është ajo që e shtyri nxënësin ta ndryshojë rezultatin.Ngjashëm me këtë,nuk është normale të jesh i sëmurë,normale është të jesh i shëndoshë.Shëndeti është vërteta e qenies suaj.Po u paraqitet me pohim pozitiv të shëndetit tuaj,të harmonisë dhe të qetësisë,si dhe po e kuptuat se kjo ka të bëjë me principet univerzale të qenies suaj,plotësisht do t’i ndryshoni pikëpamjet negative të ndërdijes suaj.

   Rezultati i paraqitjes me pohim pozitiv gjatë veprimit të lutjeve varet nga pranimi i principeve jetësore si të tilla.Sepse,duhet ditur se ekziston principi i saktësisë matematikore,por jo edhe ai i gabimit; ekziston principi i realitetit,por jo edhe ai i pandershmërisë; ekziston principi i dijes,por jo edhe ai i mërzisë; ekziston principi i pajtimit,por jo edhe ai i mospajtimit; ekziston principi i shëndetit të mirë,por jo ai i sëmundjes;ekziston principi i pasurisë,por jo edhe ai i varfërisë.

   Shkrimtari,duke punuar me të motrën,e cila duhet t’i nënshtrohej operacionit të nxerrjes së gurit nga tëmbëli,e ka përdorur principin e pohimit pozitiv.Diagnoza është konstatuar në bazë të analizës së gjakut dhe në bazë të incizimeve rentgenologjike.E motra i ndodhej në Angli,gati 10mijë kilometra larg meje.Më kishte porositur që të lutesha për te.Kështu edhe veprova,sespe principi mendor nuk e njeh as ndasinë kohore e s atë hapësinore. Intelegjenca e paskajshme me tërësinë e vet njëherësh është e pranishme në çdo pikë.Nga mendja ime i pata eliminuar të gjitha mendimet në lidhje me simptomat e sëmundjes së motrës a të gjendjes së saj trupore.

   Lutja përbëhej nga pohimi pozitiv vijues: “Kjo lutje i kushtohet motrës sime Katarinës.Ajo është e çlodhur,e pushuar,e drejtpeshuar,e heshtur dhe e matur.Mençuria shëruese e ndërdijes së saj,që ia ka krijuar trupin,tash i rreket transformimit të secilës qelizë,të secilit nerv,të secilit ind,të secilit muskul dhe të secilit asht të qenies së saj,në pajtim me modelin e përsosur të të gjitha organeve të nendosura në ndërdijen e saj. Heshtazi dhe në mënyrë të qetë,të gjitha çrregullimet nga ndërdija e saj zhduken dhe treten përgjithmonë ,ndërsa vitaliteti,tërësia dhe bukuria e të jetuarit,ngadal,e plotësojnë secilin atom të qenies së saj.Katarina qëndron e hapur para rrymave shëruese.Ato porsi lumë rrjedhin nëpër te,duke ia kthyer shëndetin,harmonië dheqetësinë.Oqeani i pafund i dashurisë dhe i qetësisë i asgjësoi të gjitha çrregullimet dhe shfaqjet e pakëndshme. Katarina është shëruar”.

   Vargun e cekur të pohimeve e thoja disa herë në ditë.Pas dyjavësh,analizat që iu kishte nënshtruar motra ime treguan shërimi të pabesueshëm,madje edhe incizimi rentgenologjik ishte negativ.

   Të pohosh do të thotë të thuash se punët qëndrojnë kështu e kështu.Po qe se mbani qëndrim mendor ndaj gjendjes që me anë të pohimit e shprehni,pavarësisht nga faktet dhe nga provat se e vërteta është krejtësisht ndryshe,lutja do t’ju pranohet dhe t’ju plotësohet.Mendimi vetëm mund të pohojë,sepse,madje edhe në rastse kundërshtoni,ju në të vërtetë pohoni se ekziston ajo që e kundërshtoni.Të përsëriturit e pohimit pozitiv, krahas kuptueshmërisë së arsyjes për ç’shkak ajo pranohet,e shtyn vetëdijen që ta pranojë pohimin si plotësisht të vërtetë.Prandaj,pandërprerë përsëritini të vërtetat jetësore, përderisa ndrëdija juaj të mos ketë filluar të reagojë në mënyrë të detyruar.
  • Metoda e dokumentimit të argumentuar

   Kjo metodë është pikërisht e këtillë sikurse edhe quhet.Ajo bazohet në të vepruar.Autori i saj është Fineas Parkust Kvimbi,nga shteti i Mejnit.Dr.Kvimbi,themelues i lëvizjes së shërimit shpirtëror dhe mendor,ka jetuar dhe ka punuar para afro 100 vjetësh.Librin e Horaci Dreserit me titull “DORËSHKRIMI I KVIMBIT” ,botuar në vitin 1921,mund ta gjeni pothuajse në secilën biblotekë amerikane.Ai përmban një vargë citatesh të gazetave kushtuar rezultateve të shumta e të pabesueshme të shërimit të të sëmurëve me ndihmën e metodës lutëse. Dr.Kvimbi,mandje dukshëm ka pasur më shumë suksese se sa Jezusi,duke pasur parasysh faktet e cekura në Bibël.

   Shkurt,metoda e dokumentimit të argumendtuar,sipas Kvimbit,,bazohet në bindjen shpirtërore. Qëllimi kryesor është që pacientin (por edhe vetveten ) ta bindini se sëmundja është pasojë e besimit të rrejshëm,e frikës së pakuptimit dhe e pikëpamjeve negative të menduarit që janë futur në ndërdije. Së pari duhet pastruar njohuritë tuaja mendore,ndërsa pastaj duhet bindur të sëmurin se brenga është shkaktuar nga të shprehurit trupor të çrregullimit të pikëpamjeve mendore.Me fjalë të tjera,besimi i gabuara në fuqitë dhe në shkaqet e jashtme shfaqet si sëmundje dhe mund të ndryshohet me ndërrimin e pikëpamjes së cekur mendore.

   Më me rëndësi është që t’i sqarohet të sëmurit se shërimi i tij bazohet në të ndryshuarit e besimit. Gjithashtu,është e nevojshme të ceket se ndërdija e krijon trupin dhe organet e tij,prandaj ajo e di mirë se si t’i shërojë ato,është në gjendje ta bëjë këtë dhe mu këtë është edhe duke bërë.Në gjykatën e mendjes suaj dokumentojeni se sëmundja është vetëm hije, të cilën mbi trup të pacientit e gjuan mendja e bazuar në përfytyrim të çrregulluar dhe të sëmurë.Pastaj gjurmojini të gjitha dokumentet të njohura të fuqisë shëruese që i disponon i sëmuri.Më tej,merrni vendim gjyqësor në të mirë të pacientit.

   Të sëmurin e lironi me ndihmën e besimit të vërtetë të kuptueshmërisë shpirtërore.Provat mendore dhe shpirtërore,që i ofroni në këtë rast,janë të pathyeshme,në gjithësi ekziston vetëm një mendje e përbashkët dhe çdo gjë me të vërtetë njihet si reale.Pra,si e tillë ajo do të materializohet edhe në realitet. Veprimi i përshkruar paraqet thelbin e metodës së dokumentimit të argumentuar,e cila pati përdorim të gjërë në preiudhën ndërmjet viteve 1849 – 1869.
  • Metoda absolute i ngjan terapisë bashkohore me ultrazë

   Shumë njerëz të mbarë botës me sukses të madh e përdorin këtë metodë të terapisë lutëse.Personi që e përdor metodën absolute,së pari e cek emrin e të sëmurit.Pastaj,me zë të ulët dhe të qetë,fillon të mendojë për Zotin,si dhe ka vetitë karakteristke të tij,siç janë;dhembshmëria,dashuria e paskajshme,inteligjenca e pakufizuar, gjithmundshmëria, mençuria e paskajshme,harmonia absolute, bukuria e papërshkruar dhe përsosshmëria. Derisa mendon në këtë mënyrë,vetëdija e tij ngritet deri në gjatësi të re valore të shpirtit dhe,njëkohësisht,ndjen se si oqeani i paskajshëm i dashurisë së Zotit veçon gjë që është çrregulluar në trupin e Filan Fistekut,të cilit i është kushtuar lutja. Pra,ai ndjen se si e tërë dashuria dhe e tërë fuqia e Zotit drejtohen kah ai,duke ia zhdukur të gjitha problemet dhe vështirësit e tij.

   Metoda absolute mund të krahasohet me terapinë ultrazëshe,të cilën,kohëve të fundit, mjekët po e përdorin gjithnjë e më shpesh.Pra,fjala është për aparatin me ultrazë që dridhet me shpejtësi shumë të madhe dhe lëshon valë tingëlluese në pjesën e trupit kah e cila drejtohet.Ato shumë lehtë mund të kontrollohen,kështu që terapia e tillë arrin rezultate të dukshme në thyerjen e shtresave të gurit gëlqeror arttritik,si dhe i shëron çrregullimet dhe sëmundjet tjera të shumta.

   Valët elektronike shpirtërore të harmonisë,të shëndetit dhe të qetësisë shpirtërore i krijojmë deri në atë masë sa që nëpërmjet të menduarit për vetitë dhe atributet e Zotit e ngrisin vetëdijen tonë.Kjo teknikë e lutjes gjithashtu,arrin rezultate të jashtëzakonshme.
   “Do të shkojë mbarë çkado të ndërmarrësh,udhën tënde do ta ndriçojë drita”.(Jobi,22:28 )

   DISA TË VËRTETA SHKENCORE

   - Bëhuni inxhinier i shpritit tuaj dhe gjithnjë përdorni teknikat e provuara të përparimit të jetës suaj

   - Dëshira është lutje.Parafytyrojani vetes plotësimin e dëshirës,ndjejeni atë si të vërtetë në mënyrë që ta përjetoni kënaqësisnë e lutjes së pranuar dhe të plotësuar.

   - Shpreheni dëshirën se qëllimit do t’ja arrini në mënyrë sa më të lehtë – me ndihmën e padyshmitë të shkencës mendore.

   - Me ndihmën e mendimeve që i mendoni në studion e fshehur të mendjes suaj do të ndërtoni shëndet,sukses dhe lumturi të përsosur.

   - Eksperimentoni me vetveten derisa të bindeni se inteligjenca e paskajshme gjithmonë reagon aty për aty në secilin mendim të vetëdijshëm.

   - Ndjeni gëzim dhe qetësi shpirtërore duke parandjerë realizim të sigurt të qëllimit të dëshiruar.Çdo përfytyrim është esenca e asaj që dëshironi dhe fakt i të ekzistuarit të asaj që askush nuk e ka parë.

   - Përfytyrimi vlen sa një mijë fjalë.Ndërdija do ta materializojë çdo shfaqje që lind në vetëdije dhe që është e bazuar në besim.

   - Largojuni çdo detyrimi a ngarkese mendore gjatë lutjes!Lejoni që t’ju kaplojë kotja dhe flini të bindur se lutja do t’ju plotësohet!

   - Duhet pasur ndërmend se zemra mirënjohëse është në afërsi të thesarit të gjithësisë.

   - Të pohosh do të thotë të thuash;gjërat janë kështu dhe kështu.Po qëndruat të vendosur në këtë qëndrim mendor dhe po e ndjetë atë si të vërtetë,edhe përkundër provave të mundshme në dobi të së kundërtës,lutja do t’ju plotësohet.

   - Krijoni valë elektronike të harmonisë,të shëndetit dhe të qetësisë,duke menduar në bukurinë dhe në lavdinë e mençurisë së paskajshme.

   - Çdo gjë që e ndjeni si të vërtetë dhe në mendje e urdhëroni që të plotësohet,ajo me siguri se do t’ju realizohet.Mendoni për harmoni,për shëndet të mirë,për qetësi dhe për pasuri.

   Dieser Beitrag wurde bereits 1 mal editiert, zuletzt von ymeri ()

  • NDËRDIJA SYNON KAH JETA

   Mbi 90% të jetës mendore të secilit njeri i takon ndërdija.Njerëzit që nuk e shfrytëzojnë këtë fuqi të mrekullueshme jetojnë brenda kufijve tejet të ngushtuar.

   Proceset e ndërdijes janë gjithmonë konstruktive e të gjitha funksionetë vitale të tij.Ajo punon 24 orë në ditë dhe kurrë nuk fle.Gjithnjë përpiqet t’i ndalojë të gjitha ndikimet e dëmshme ndaj njeriut.

   Ndërdija është në kontakt të përhershëm me jetën e amshueshme dhe me mençurinë e paskajshme.Tendecat dhe aksionet e saj gjithmonë janë të drejtuara ka jeta.Nga ndërdija burojnë të gjitha vizionet dhe frymëzimet për një jetë më të mirë,më të sukseshme dhe më të rëndësishme. Bindjet më të thella të njeriut nuk i nënshtrohen rezistencës së kuptimit,sepse nuk rrjedhin nga vetëdija, po nga thellësitë e ndërdijes. Ndërdija i drejtohet njeriut përmes intuitës, impulseve,parandjenjës, paralajmërimeve, tentimeve instiktit dhe përmes ideve.Atë gjithnjë e nxitin për t’i zgjuar, për t’u rritur për t’u zhvilluar,për të përparuar,për t’u nisur drejt aventurës së quajtur jetë më e mirë.

   Prirja për dashuri dhe gatishmëria istiktive për t’u ndihmuar të afërmve vjen nga thellësia e ndërdijes.Gjatë kohës së termetit të madh dhe të zjarrit në San Francisko,më 18 prill të vitit 1906,p.sh.;invalidë të shumtë thjesht qenë ngritur dhe patën bërë vepra të guxishme dhe mahitëse.Dëshira e fortë për t’i ndihmuar të afërmit me çdo kusht dhe për t’i shpëtuar ata kishte hasur në reagim të ndërdijes.

   Piktorët,muzikantët,poetët,oratorët dhe shkrimtarët e mëdhenj punojë në lidhje shumë të ngushtë me ndrëdijen e tyre,e cila i inicion dhe i frymëzon.Robert Luis Stivensoni,p.sh.,mu para se të binte në gjumë e urdhëronte ndërdijen e vet që të trillonte tregime të ndryshme. Kur i zbrazej xhirollogaria në bankë,ai kishte zakon që nga ndërdija të kërkonte ndonjë ngatërresë të levërdishme kriminalistike.Stivensoni thoshte se inteligjenca e fshehur në thellësi të mendjes i rrëfente tregime dhe atë pjesë – pjesë,sikur në ndonjë film serik.Pra,siç duket,ndërdija është në gjendje të merret me gjëra për të cilat pjesa e vetëdijshme e mendjes nuk ka njohuri.

   Mark Tueni shpeshherë publikisht ka deklaruar se kurrë në jetën e vet nuk ka punuar.Tërë humorin e vet dhe të gjitha veprat e mëdha letrare i nxirrte nga gurra e pashterrshme e ndërdijes.
  • Trupi i pasqyron ndodhitë e shpirtit

   Të përshkruarit reciprok të vetëdijes dhe të ndërdijes kërkon përshkruarje të ngjashme të sistemeve gjegjëse nervore.Sistemi cerebrospinal është organ i pjesës së ndërdijshme mendore.Ky sistem paraqet kanalin përmes të cilit njeriu i pranon vëzhgimet e vetëdijshme të shqisave të veta fizike dhe i kontrollon lëvizjet e trupit të vet.Sistemi cerebrospinal posedon nerva të caktuara trupore.Ai e ka rolin e bartësit të punëve mendore që kryehen me dëshirë dhe me vetëdije.

   Sistemi simpatetik (ngandonjëherë quhet edhe si sistem nervor) pa dëshirën e vet e ka qendrën e veprimit në masën ganglionike.Ai është i vendosur në anën tjetër të stomakut.Quhet pleksusi solar ose më shumë i njohur si truri i barkut. E ka rolin e transmetuesit të punëve mendore që,pa pjesëmarrjen e vetëdijes,i përkrah funksionet vitale të trupit (e kordinon punën e tyre).

   Të dy sistemet e cekura mund të veprojnë ndaras ose njëkohësisht.Tomas Trauardi thotë:Nervi i quajtur vagus del nga pjesa cerebrale si pjesë e sistemit i cili me dëshirën dhe me ndihmën e tij e kontrollon aparatin e të folurit,pastaj hyn në koshin e krahërorit dhe degëzohet në zemër dhe në mushkëri.Së fundi,kalon nepër diafragmë,e humb cipën e jashtme,që i karakterizon nervat e sistemit dhe indentifikohet me nervat e sistemit simpatetik,duke kryer funksionin e lidhjes ndërmjet dy sistemeve dhe duke bërë bashkëdyzimin e njësuar të njeriut në qenie të vetme fizike.

   Ngjashëm me këtë,pjesët e ndryshme të trurit janë të lidhura me aktivitet objektive,gjegjësisht me ato subjektive të mendjes.Thënë në përgjithësi,pjesa e përparme e trurit u përket veprimeve objektive;pjesa e prapme – veprimeve subjektive, ndërsa pjesa qëndrore e tij përmban karakteristika të të dyja aktiviteteve.

   Thënë shkurt,të përshkruarit reciprok të aspektit mendor dhe të atij fizik mund të ilustrohen në këtë mënyrë:Vetëdija krijon ide që prodhon dridhje të caktuar të sistemit nervor dhe vepron me dëshirë,Kjo,nga ana e vet,ndikon në lidhjen e një lloji dridhjesh rrymore të ngjashme në sistemin nervor të veprimit të padëshiruar dhe,në këtë mënyrë,e fut idenë në ndërdije si në mesin krijues.Mu kështu nga të menduarit lindin faktet objektive.

   Secili mendim të lindur në vetëdije dhe të pranuar si të vërtetë,truri e përcjell ne plekusin solar–në trurin e ndërdijes, ku bëhet trupësimi i tij,gjegjësisht ku ai merrr formën e vet reale – konkretet.
  • Inteligjenca e paskajshme fut brengën në trup

   Po u morët pak me sistemin qelizor dhe strukturën e organeve,siç janë; syri,zemra,veshi,mëlçia, mëshikëza etj., do të vëreni se secili organ është i përbërë nga grupe qelizash që e përbëjnë intelegjencën grupore,sepse funksionojnë në mënyrë të përbashkët dhe janë në gjendje të marrin urdhëra dhe t’i kryejnë ato sipas sugjestioneve të mendjes qëndrore (të vetëdijes).

   Me hulumtimin serioz të organizmit një qelizor do të zbuloni se ç’është duke u zhvilluar në tërë trupin tuaj të ndërlikuar.Edhe pse ai nuk ka organe,ofron prova të mjaftueshme për praninë e aksioneve dhe të reaksioneve mendore që kryejnë funksione femelore,si të lëvizurit,të ushqyerit të thithurit dhe të sekretimit.

   Pohohet se njëfarë inteligjence e lartë përkujdeset për trupin e secilit prej nesh,mandje edhe nëse vetë ne plotësisht e lëmë pas dore.Kjo,sidoqoftë është e saktë,por problemi qëndron në faktin se vetëdija me të pesë shqisat e veta që reagojnë ndaj ngacmimeve të jashtme,gjithnjë inkuarohet dhe ndikon negativisht,e cila çon kah besimi i rrejshëm,kah frika dhe kah të menduarit sipërfaqësor. Po qe se me ndihmën e kushtëzimit psikologjik dhe emocional në ndërdije rrënjosen thellë; frika,besimi i rrejshëm dhe pikëpamjet mendore nevagtive,vetëdija thjesht është e detyruar të veprojë në pajtim me planin e imponuar negativ të sjelljes.

   Ndërdija vazhdimisht vepron në të mirë të përgjishme

   Qenia subjektive e secilit prej nesh vazhdimisht punon në të mirë të përgjithshme,duke vënë në pah principin e lindur të harmonisë që gjendet prapa çdo gjëje në botë.Ndërdija disponon dëshirë të veten dhe ajo paraqet realitet të fortë.Veproni si gjatë ditës,ashtu edhe gjatë natës- e kërkuam ne apo jo këtë gjë nga ajo? Ndërdija është ndërtues i trurit tonë,mirëpo njëriu nuk është në gjendje ta shikojë,ta ndëgjojë a ta ndjejë këtë proces ndërtimor që zhvillohet në heshtje të plotë,jashtë ndikimit të shqisave tona.Ajo ka jetën e vet;gjithnjë synon kah harmoni, kah qetësia shpirtërore,kah shëndeti i mirë dhe kah rehatia.
  • Si e pengon njeriu veprimin e principit të lindur të harmonisë?

   Për të menduar ashtu si duhet,në mënyrë shkencore,patjetër duhet ditur të “vërtetën”. Ta dish të vërtetën,do të thotë të biesh në harmoni me inteligjencën e psakajshme dhe me fuqinë e ndërdijes. Secili mendim a vepër që nga mosdija apo qëllimisht del nga harmonia,sjell vetëm mospajtim,skamje dhe fatkeqësi.

   Shkencëtarët thonë se secili njeri trupin e vet plotësisht e përtërin në çdo 11 muaj. Pra,secili prej nesh nga aspekti fizik është 11 muajsh.Po qe se trupit tuaj i shkaktoni dëm,duke ndjellur mendime të frikës, të hidhërimit,të xhelozisë ose të mosdisponomit, fajtorë të vetëm për këtë jeni vetë.

   Njeriu është tërësia e mendimeve të veta.Secili është i aftë që të liroheni nga mendimet dhe, nga shfaqjet negative.Nga errësira lirohemi me anë të dritës; nga të ftohtit – me nxehtësi;nga mendimet negative – po qe se i zëvëndësojmë me ato pozitive.Ndiqeni pozitiven, ndërsa negativija do t’ju zhduke pa lënë gjurmë.

   Pse është normale të jesh i shëndosh,vital dhe i fuqishëm?

   I posalinduri mesatar ka shëndet të përkryer dhe të gjitah organet i funksionojnë në mënyrë të përsosur.Kjo është gjendje normale e qenies njerëzore.Secili do të duhej të përpiqej që ta ruajë një gjendje të tillë.Istikti i vetëruajtjes është instikt më i fortë i natyrës dhe paraqet vërtetësinë më të fuqishme,gjithëprezente e cila vepron pandërprerë dhe e karakterizon si çdo qenie tjetër,shtu edhe njeriun.Andaj,është krejtësisht e qartë se mendimet,idetë dhe besimet e njeriut kanë potencialisht efekt dukshëm më të madh po qe se veprojnë në pajtim me principin jetësor të natyrshëm i cili tenton ta mbrojë dhe ta ruajë qenien njerëzore në të gjitha lëmenjtë e jetës.Nga kjo rrjedh se është shumë më e lehtë dhe më e sigut të përtërihen rrethanat normale të çrregulluara se sa të shkaktohet çrregullimi i tyre.

   Sëmundja nuk është normale.Ajo që të thotë lëvizje e njeriut në kahje të kundërt të jetës, duke pasuar mendime negative gjatë kësaj kohe.Ligji i jetës është ligj i zhvillimit,aty domosdo duhet pasur edhe jetë; kudo që ka jetë,domodo duhet pasur edhe harmoni;kudo që ka harmoni,domosdo duhet pasur edhe shëndet të përsosur.

   Po qe se mendimet i keni të përputhura me principin krijues të ndërdijes,qenia juaj e tërë paraqet pasqyrën e principit të natyrëshëm të harmonisë.Po u ushqyet me mendime që nuk i përgjigjen principit të harmonisë,do të pikëlloheni dhe në fund do të sëmureni,si dhe po qe se nuk i largoni nga koka,ndoshta,edhe mund të vdisni.

   Me rastin e shërimit është me rëndësi të shtoni sasinë e fuqive jetësore të ndërdijes që qrkullojnë nëpër sistemet e të sëmurëve.Kjo mund të arrihet duke larguar frikën, vështirësitë, brengat, xhëlozinë, urrejtjen dhe të gjitha mendimet tjera rrënuese që i shkaktërrojnë nervat dhe gjëndrat – indet trupore që e kontrollojnë mënjanimin e mbeturinave trupore.

   Shërimi i tuberkulozit të kurrizit

   Në revistën “Nautilus”,në numrin e marsit të vitit 1917,u botua artikulli për një djalosh të sëmurë nga tuberkulozi i kurrizit,i cili kishte përjetuar shërim të mrekullueshëm.Ky djalosh,i quajtur Fredrik Elijas Endrius,më vonë u zgjodhë drejtor i njërit nga institucionet më të rëndësishme në Kabzas Siti.Mjekët, duke ia caktuar diagnozën,e patën shpallur si të pashërueshme.

   Mirëpo,ai i ishte kthyer lutjes dhe,nga një djalosh i shtrmbëruar e i sakatosur që ecte këmbadoras, u rrit një njeri i fortë,i drejtë dhe i mjaf arsimuar.Në lutje të vet i kishte përfshirë të gjitha vetitë që dëshironte t’i kishte dhe disa herë në ditë përsëriste pohimin pozitiv vijues:”Unë jam i fortë,i aftë,me trup simetrik.E meritoj dashurinë.Jam i lumtur dhe i përkryer”

   Me këtë lutje në gojë e përfundonte çdo ditë dhe fillonte çdo mëngjes.Pos kësaj,në mënyrë të ngjashme,ai lutej edhe për të tjerët,duke u kushtuar mendime në dashuri dhe në shëndet. Shndërrimi i tillë mendor dhe mënyra e lutjes së tij i kishte sjellë të mira të shumëfishta.Besimi dhe durimi më të cilat jetonte ia hapën thesarin e përsoshmmërisë. Sapo e ndjente fillonte kundërsulmin me anë të pohimit pozitiv.Mënyra e përshkruar e të menduarit nuk mbetej pa përgjigjen e ndërdijes. Pikërisht këtu qëndron edhe rëndësia e citatit të Biblës: “Shko lirisht! Feja jote të shpëtoi!”
  • Burimi në fuqinë e ndërdijes sjell shërimin

   Një i ri ( i përcillte ligjërata e mia për fuqinë e ndërdijes) papritmas ishte sëmurë.Shumë shpejt kishte filluar ta humbte të parët.Mjeku i kishte rekomanduar operacion të menjëhershëm.Në lidhje me këtë dajaloshi kishte thënë vetes: “Ndërdija ime m’i ka krijuar sytë,ajo edhe do t’mi shërojë”.

   Çdo mbrëmje,para se të shkonte për të fjetur,veten e vinte në gjendje meditimi,gjendje kjo e ngjashme mer të fjeturit.Gjatë kësaj,tërë vëmendjen e përqëndronte te mjeku i syve.Në të vërtetë, e paramendonte mjekun duke qëndruar para tij,si dhe duke i thënë: “Ka ndodhur çudia!” Po këtë fjali ai e dëgjonte shumë herë për çdo mbrëmje,para se ta zinte gjumi i thellë.Ditë pas ditësh ai e ndjente zhdukjen e simptomave të sëmundjes.Pas tri javësh e kishte vizituar oftalmologun e vet,i cili,pas kontrollit detal,i mahitur kishte thënë: “Kjo,është një çudi e vërtetë!”

   Ç’i ndodhi në të vërtetë? Djaloshi ka pasur ndikim të fortë në ndërdijen e vet,duke përdorur personalitetin e mjekut si instrument,gjegjësisht si mjet për bindje dhe për bartje të idesë së dëshiruar.Ndërdija nuk ka mundur t’i mposhtë përsëritjet e pandërprera,pas së cilave qëndronin besimi e shpresa.Pra,ndërdija syrit ia ka kthyer shëndetin,thjesht,ka vepruar sipas metodës së përkryer të syrit që posedonte.Ky është edhe një shembull se besimi në fuqinë e ndërdijes sjell shërimin.

   FAKTET MË TË RËNDËSISHME NGA KY KAPITULL

   - Ndërdija është shërues i trupit të njeriut.Ajo punon gjatë gjithë ditës.Mendimet negative e pengojnë realizimin e formave jetësore të ndërdijes.

   - Urdhërojeni ndërdijen që të gjejë përgjigjen rreth problemit që ju shqetëson.Gjithnjë veproni kështu para se të flini dhe përfgjigjia nuk do t’ju mungojë.

   - Kujdesuni për mendimet tuaja! Secili mendim të pranuar si të vërtetë truri e dërgon ne pleksusin solar,prej nga është larguar vetëm një hap nga materializimi i tij.

   - Duhet ta keni ndërmend se secili njeri është në gjendje ta ndryshojë veten,po qe se ndërdijes së vet ia dhuron planin e ri të personalitetit të vet.

   - Ndërdija është gjithnjë e kthyer kah jeta.Ju duhet të merreni me vetëdijn;ndërdijan ushqejeni me qëndrime të vërteta.Ndërdija gjithnjë reprodukon mënyrën tuaj të të menduarit të zakonshëm.

   - Çdo 11 muaj ju keni trup të ri.E ndryshoni atë duke ndryshuar mendimet tuaja dhe duke qenë të durueshëm gjatë këtyre ndryshimeve.

   - Të jesh i shëndoshë është gjë normale.Nuk është normale të jesh i sëmurë.Secili prej nesh e ka të lindur principinë e harmonisë.

   - Mendimet e kapluar a me xhelozi,me fikë,me brenga,me vështirësi i shkakërrojnë nervat dhe gjëndrat,duke shkaktuar sëmundje shpirtërore dhe trupore të të gjitha llojeve.

   - Çdo gjë që konstatoni me vetëdije dhe e ndjeni si të vërtetë do të materializohet në mendjen tuaj,në trupin tuaj dhe në aktivitetet e veprimtarisë suaj.Mendoni në mënyrë pozitive si dhe vetes hapjani dyert e lumturisë në jetë tuaj!
  • SI TË ARRIHET REZULTATI I DËSHIRUAR

   Shkaqt kryesore të mossuksesit të shërimit me ndihmën e lutjes janë mungesa e besimit dhe përpjekjet tepër të mëdha.Shumica prej nesh e prngojnë plotësimin e lutjes nga paaftësia për të kuptuar plotësisht mënyrën e veprimit të ndërdijes së vet.Në çastin kur ta kuptoni se si funksionon mendja juaj,veprimin e plotë e bëni dukshëm më të sigurt. Kurrë nuk duhet harruar faktin se ndërdija fillon ta kthejë idenë në vepër në çastin kur këtë ide e pranon dhe e përvetëson.

   Për këtë qëllim ajo i përdor të gjitha fuqitë e veta të mëdha dhe i vë në lëvizje të gjitha principet shpirtërore të fshehura në thellësi të mendjessuaj.Rregulla e cekur vlen si për idetë pozitive,ashtu edhe për ato negative.Rrjedhimisht nga kjo,mendimet negative shkaktojnë pakënaqësi,mossuksese dhe tollovi,ndërsa mendimet konstruktive sjellin lirinë,qetësinë shpirtërore dhe sigurinë.

   Pra,përgjigjja e saktë nuk do të mungojë po qe se idetë janë pozitive,konstruktive dhe përplot me dashuri.Kështu që,është e qartë se,me qëllim të pengimit të mossdiksesit, është e nevojshme veten të nxitet ndërdija për të pranuar idenë e caktuar si të vërtetë; ligji i mendjes njerëzore do të kujdeset për të tjerat.Kërkesën apo dëshirën tuaj thuajeni me besim dhe me vetëbesim – ndërdija do t’ju sjellë përgjigjen e kërkuar.

   Po përdoret të ashtuquajturin detyrim mendor,me siguri se rezulltati do t’ju mungojë, sepse ndërdija nuk e duron detyrimin dhe nuk do t’i përgjigjet atij.Ajo reagon vetëm ndaj besimit dhe ndaj pranimit të vetëdijshëm.

   Mos suksesi mund të jetë edhe si pasojë e pohimeve vijuese:“Gjërat po më vështirësohen; kurrë nuk do ta marr përgjigjen;s’ka rrugëdalje;shpresa më ka humbur përgjithmonë; nuk di ç’të bëj;jam plotësisht i hutuar etj”.Mos llogaritni në bashkëpunimin e ndërdijes,po qe se përdorni deklarime të tilla.Me ndihmën e tyre nuk do të ecni as përpara e as prapa ose,thënë më saktësisht nuk do të arrini askund.

   Po qe se hyni në taksi dhe vozitësit brenda pesë minutash i jepni dhjetë adresa ai do të hutohet në mënyrë të pashpresë dhe,sipas të gjitha gjasave,do të refuzojë t’ju vozitë gjëkundi.Ngjashëm vlen edhe për ndërdijen.Domosdo duhet t’i formoni idetë e qarta në mendjen tuaj;patjetër duhet disponuar me definicionin e saktë të problemit.

   Duhet pasur besim se zgjidhja pa dyshim ekziston;domosdo duhet ditur se çdo sëmundje ka shërim.Përgjigjen e saktë e di vetëm intelegjenca e paskajshme e ndërdijes.Kur në vetëdije formoni qëndrim të qartë dhe të caktuar pozitiv,ndërdija do të kuptojë se jeni të gatshëm dhe do ta fillojë aksionin e vet.
  • Bukoviku a.k.a. Gjilan schrieb:

   mundem me te than shokit respekt deri ne fund jam habit se e kam dit qi ka diqka te till po nuk kam qen i sigurt deri sa i kam ba kopi e i kam vendos ne kompjuter qe ti lexoj me vemendje edh enje here respekt shokit shum per punen qi je duke e ber per kit web respekt


   I nderuar Bukoviku a.k.a. Gjilan ju flm për vlersimin tuaj shumë.Unë nga ky web faqe kam marrë dhe përfitur shumë ndërsa po mundohem t'i jap diç minimale të them kushtimisht si lloj konepenzim për Forumin tonë të pëbashkët.Unë këtë libër e kam qe 16 vite e lexoj bukur shpesh dhe më pëlqen shumë dhe poashtu kam përfituar nga lexim i saj. Dhe mua mu dukë e arsyeshme si temë dhe fillova të postoj në forum që ta shpërndaj me të tjerët që të kemi diç altenative dhe jo vetëm nga ato tradicionale që na servohen nga klerikët e të gjitha febesimeve. Ju përshëndes dhe ju dëshiroj lexim të këndshëm ju dhe të gjithë tjerëve.

   me respekt ymeri
  • Lehtësia e veprimit

   Pronari i një shtëpie i bën vërejtje instaluesit të ujit se ia kishte marrë 200 dollarë më tepër për riparimin e bojlerit. Mjeshtri i përgjigjet:”T’i kam marrë 5 cent për vidhën e thyer,ndërsa 199 dollarë e 95 centi për faktin se di se ku qëndron problemi”

   Ngjashëm me këtë,ndërdija është mjeshtër univerzal,i mençur e i gjithëdijshëm që i njeh të gjitha mënyrat e shërimit të çdo organi trupor ose të zgjidhjes së cilitdo problemi,afarist a individual. Mendoni për shëndet – ndërdija do t’ju sigurojë atë.Çelsi, megjithatë,është në të çlodhurit tuaj.Veproni me lehtësi!Mos u brengosni për detajet dhe për mejet–mendoni për qëllimin e fundit!

   Ndjeni se problemi ju është zgjidhur,është njëdoj se a ka të bëjë me shëndetin,me paratë a me punën tuaj. Përkujtonini ndjenjat që ju kaplonin,për shembull,gjatë shërimit të ndonjë sëmundjeje të rënd që keni pasur.Kini ndërmend se ajo që jeni duke ndjerë është gurprovues i të gjitha aksioneve të ndërdijes.Secilin mendim të ri,së pari subjektivisht duhet ndier si të përfunduar, gjegjësisht jo si të ardhme të pasigurtë, por si të sotme të sigurtë.

   Shfrytëzojeni imagjinatën në vend të forcës së dëshirës!

   Kur i drejtoheni ndërdijes suaj,është e domosdoshme të liroheni nga shprehia e të kërkuarit ndihmë nga forca e dëshirës. Është e nevojshme të paramendohet dhe,në imagjinatën tuaj,të paraqitej qëllimi final – gjendja e të liruarit nga problemi.Intelekti gjithnjë do të përpiqet të dalë në plan të parë për të ofruar zgjidhjen e vet.Mirëpo,është e domosdoshme që ai të përjashtohet për të mbetur vetëm me njëfarë besimi të thjeshtë, ashtu siç beson fëmija në çudira.Parafytyroni sikur jeni liruar nga sëmundja a nga problemi që ju shqetëson! Paramendojini ndjenjat që përcjellin gjendjen e të liruarit ndaj asaj që synoni! Mos shkoni pas rrugëve të tepërta! Mënyra e thjeshtë është më e mira!

   Si krijon çudira imagjinata e disiplinuar?

   Imagjinata e disiplinuar,gjegjësisht imagjinata në baza shkencore,është mjet me ndihmën e të cilit arrihen reagime më të plota të ndërdijes.Siç është thënë më herët,ndërdija është ndërtuesi i trupit dhe mbikëqyrësi i të gjitha funksioneve të tij themelor.Në Bibël shkruan:”Atë që në lutje kërkon dhe së cilës ia kushton besimin,do t’i të jepet”. Të besosh do të thotë të pranosh faktin e caktuar si të vërtetë, gjegjësisht të jetosh në gjendje të vetëdijes që llogaritet si e vërtetë. Po ju shkoi për dore ta mbani një gjendje të tillë të vetëdijes,do ta përjetoni gëzimin e lutjes së plotësuar!
  • Tre hapa deri në suksesit

   Metooda lutëse përdoret sipas kësaj mënyre të veprimit:

   - Vështrimi i problemit
   - Orientimi kah zgjedhja e problemit,të cilin e njeh vetëm ndërdija juaj;
   - Çlodhja me bindje të thellë se zgjedhja do të ketë përfundim pozitiv.
   Mos e dobësoni fuqinë e lutjes suaj me fjalët: “Sikur të mundja t’ia gjejë barin sëmundjes sime?Shpresoj se do të shërohem” .Bindeni veten se situatën e keni në duart tuaja. Harmonia është në duart tuaja.Lejoni fuqinë e paskajshme shëruese të ndërdijes që t’ju shfrytëzojë si mjet për lirimin e fuqisë së vet! Mendoni për shëndet të mirë! Binduni për këtë! Pastajm,çlodhuni plotësisht! Hiqni dorë nga cetja! Duke u çlodhur ju e futni idenë në ndërdije dhe ia mundësoni energjisë kinetike të kësaj ideje të sjellë rezultate të dëshiruara,gjegjësisht realizi konkret të vetvetes.

   Ligji i përpjekjes reciproke,si dhe pse efekti është i kundërt me dëshirën?

   Psikologu i njohur francez,Kue,ligjin e përpjekjeve reciproke e difinoi kështu: “Nëse dëshira dhe imagjinata janë në kundërshtim reciprok,kjo e fundit patjetër korr fitore”. Po qe se,p.sh.,prej jush kërkohet të ecni nepër dërrasën e shtruar në tokë,me siguri se detyrën do ta kryeni pa vështirësi. Por,nëse paramendojmë se dërrasa vendoset midis dy muresh,në një lartësi prej dhjetë metrash, a do ta bënit mandje edhe një hap në rast të tillë?

   Dëshirës për të provuar do t’i kundërvihej imagjinata,gjegjësisht frika nga rrëzimi.Do të triumfonte ideja më e fortë – ndjenja e rrëzimit dhe e përjetimit të lëndimit.Pra dëshira, qefi,gatishmëria, përpjekja për të ecur nëpër dërras kthehen kundër vetvete,ndërsa ideja më e fortë (ndjenja e rrëzimit)pranon ngacmimin plotësuse – nxitje plotësuese.

   Ngarkesa mendore gjithnjë kthehet kundër vetvetes,duke mos gabuar ndaj qëllimit të dëshiruar. Ndjenja e paaftësisë për t’i ndihmuar vetvetes në rrethanat e caktuara e vërshonë tërë mendjen sepse ndërdija gjithnjë është nën kontrollin e idesë më të fortë. Pra,ndërdija,nga dy parakushtet që i kundërvihen njëra – tjetrës,e përvetëson më të fortën.

   Po qe se thuani: “Dëshiroj të shërohem,por nuk jam iaftë ta bëj këtë; Jam duke u munduar ; e detyroj veten për t’u lutur ; jam duke përdorur tërë forcën e dëshirës që kam”, patjetër duhet qenë të vetëdijshëm për faktin se gabimi kryesor qëndron në mundin që harxhoni.Asnjëherë mos provoni që me forcën e dëshirës ta detyroni ndërdijen tuaj për të pranuar idenë e sugjeruar.Përpjekjet e tilla dënohen me disfatë,ndërsa efekti i tyre është e kundërta e asaj që dëshironi.

   Ja një shembull krejtësisht të zakonshëm: Studentëve,gjatë kohës së provimeve,shpeshherë ungjan që për momenti t’u largohet e tërë dija.Nuk u kujtohet asgjë dhe,sa më tepër që përpiqen a orvaten, përgjigjet aq më tepër u largohen. Mirëpo, në çastin kur dalin nga provimi,lirohen nga ngarkesa mednore,ndërsa të gjitha përgjigjet e kërkuara befas u kthehen në mendjen e tyre.Shkaku i mossuksesit qëndron pikërisht në këmbënguljen e tyre për t’u kujtuar.Ky është shembull i veprimit të ligjit të ngarakesës reciproke.

   Dieser Beitrag wurde bereits 1 mal editiert, zuletzt von ymeri ()

  • Konfliktin ndërmejt dëshirës dhe imagjinatës duhet zgjidhur patjetër

   Të përdorurit e detyrimit mendor do të thotë të paramendohet se ekziston edhe diçka që i kundërvihet.Kur problemi përqëndrohet në mjetet për tejkalimin e tij,mendja juaj më nuk ndalet para pengesave të menduara.Ungjilli sipas Mateut(18:19) thotë: “Prapë po ju them: nëse dy vetë prej jush këtu mbi tokë,të një mendimi luten për çfarëdo sendi,Ati im që është në qiell,do t’ju japë”. Cilët janë këta dy vetë? Në rastin tonë në fjala është për bashkësinë harmonike ose për lidhjen midis vetëdijes dhe ndërdijes përkitazi me cilëndo ide,dëshirë a përfytyrim.

   Lutja do të plotësohet,por vetëm nëse nuk ka marrëveshje ndërmjet dy lëmenjve të mendjes së njeriut.Dy anë që i cek Ungjilli mund të kenë domethënien e mendimit dhe të ndjenjës,të idesë dhe të emocionit,të dëshirës dhe të imagjinatës.Konfliktit ndërmjet dëshirës dhe imagjinatës do t’i ikni,po qe se shpirtërisht çlodheni,si dhe po qe se, në kotje, deri në minimum e pakësoni çdo ngarkesë mendore dhe trupore.Në këtë gjendje vetëdija mbetet në plan të dytë dhe kjo është koha më e volitshme për të futur idenë e dëshiruar në ndërdije.Në raste të tilla ndërdija energjikisht shpërthen në plan të parë.

   E njëjta gjë ndodh me te menjëherë posa të zgjoheni.Mendimet negative dhe përfytyrimet që tentojnë ta bëjnë të dyshimtë a ta eliminojnë dëshirën,si dhe ta ndalojnë depërtimin e saj në ndërdije në momente të tilla nuk vijnë në shprehje.Në çastin kur e paramendoni realitetin e dëshirës së plotësuar dhe kur ndjeni kënaqësi pëe arritjen e qëllimit, ndërdija fillore t'jua realizojë atë.

   Shumë njerëz dilemat dhe problemet e veta i zgjedhin me ndihmën e lojës që kontrollohet, udhëzohet dhe disiplinohet me imagjinatë,duke ditur mirë se çdo gjë të paramendojnë dhe që ndjejnë si të vërtetë do ta marrë formën e saj materiale, mundësisht ose patjetër.

   Të cekim shembullin e një vajze,e cila,në mënyrë të vet specifike,tejkaloi konfliktin ndërmjet dëshirës dhe imagjinatës. Duke u gjendur para këtij problemi të ndërlikuar ligjor,ajo kishte dëshirë të madhe për të gjetur zgjidhje të pajzueshme,mirëpo kurrsesi nuk arriti t’i mposhtë mendimet për debakël,për bankrotim dhe për varfëri.Fjala ishte për një proces gjyqësor të ndërlikuar,me shtyrje të njëpasnjëshme dhe pa zgjedhje të dukeshme.

   Sipas këshillës sime,vajza,mu para se të shkonte për të fjetur,e vinte veten në gjendje kotjeje,duke paramenduar përfundimin e dëshiruar të gjykimit,si dhe dukeu përpjekur që ta ndjejë atë si të vërtetë.Ishte vetëdijshme se patjetër duhej arritur pëlqimi ndërmjet imagjinatës dhe dëshirës.Në mendjen zhvillonte biseda të gjalla me avokatin e vet,kinse i parashtronte pyetje,ndërsa prej tij merrte përgjigje plotësisht të caktuara.Avokati kinse pandërprerë i përsëriste fjalët: “Gjetëm zgjidhje të përkryer dhe të pajtueshme;bëmë ndarje jashtëgjyqësore” .

   Gjatë ditës,kur mendjen ai kaplonte frika,ajo përsëri e lëshonte filmin mendor duke përjetuar me po aq gjallëri dhe realitet sikurse në ëndërr.Së shpejti,pa kurrfarë vështirësie, arrinte suksese që ta parandjenjte zërin e avokatit,ta përfytyronte fytyrën e tij,buzëqeshjen lëvizjet.Kështu që,filmi i përshkruar ishte bërë pjesë e përditshmërisë së saj – vendstrehim i zakonshëm i mendjes së saj. Pas ca javësh,atë e kishte thirrur avokati i vet dhe,në realitet objektiv, kishte vepruar pikërisht ashtu siç kishte ndjerë vajza më herët dhe ashtu siç e kishte paramenduar realitetin.

   Mu për këtë ka menduar edhe autori i psalmeve bibilike kur shkroi: “Të pëlqefshin,o Zot,(ligji i ndërdijes),fjalët e gojës sime para teje (mendimet, parafytyrimet, mirësinë si të tillë),edhe mendimi i zemrës sime (ndjenjat, natyra, karakteri),o Zot,Ndihmësi im e Shëlbyesi im (fuqia e aftësia dhe mençuria e ndërdijes shëron nga sëmundjet dhe liron nga mjerimi a varfëria!” (Psalmi,19:15)


   Ç’DUHET MBAJTUR MEND?

   - Detyrimi mendor dhe mundi i tepruar mundësojnë që në plan të parë të shpërthejnë frika dhe ngarkesa psikike,gjë që pamundëson gjetjen e përgjigjes,Gjithnjë veproni në mënyrë të lehtë!

   - Ndërdija fillon të materializojë idenë vetëm nëse jeni të çlodhur dhe nëse i lejoni asaj që idenë së pari ta përvetësojë plotësisht.

   - Mendoni dhe planifikoni,pavarësisht nga metodat tradicionale! Duhet pasur ndërmend se çdo problem ka zgjidhje.

   - Mos u brengosni shumë për punën e zemrës,të mushkrive a të ndonjë pjese tjetër të anatomisë suaj!Mbështetjuni ndërdijes suaj dhe rikujtojeni sa më shpesh faktin se inteligjenca e paskajshme do të ndërmarrë çdo gjë që është e nevojshme.

   - Ndjenja e shëndetit sjellshëndet;ndjenja e pasurisë sjell pasuri.Po ju,ç’ndjeni?

   - Imagjinata është armë juaja më e fortë- vetia juaj më e fuqishme.Paramendojeni të mirën dhe pozitiven!Njeriu është i tillë çfarë mendo se është.

   - Në gjendje kotjeje,ju i shmangeni konfliktit midis vetëdijes dhe ndërdijes.Mu para gjumit paramendojeni dëshirat si të plotësuara.Gjatë kësaj,këmbëngulni! Flini të qetë dhe zgjohuni të gëzuar!
  • FUQIA E NDËRDIJES DHE TË PASURIT

   Po qe se kevi rënë në vështirësi financiare,përkatësisht po qe se nuk ia dilni në skaj,do të thotë se nuk keni pasur sukses ta bindni ndërdijen tuaj se gjithnjë do të keni para të mjaftuara e mandje,edhe do t’ju teprojë diçka.

   Sigurisht njihni shumë njerëz,të cilët,duke punuar mund të ëndrrohen.Mos arrrijnë të fitojnë shuma të mëdha parash që vetëm të ëndrrohen.Mos u besoni fjalëve se mënyra e vetme për t’u pasuruar është puna e rënd dhe përpjekjet e mëdha.Kjo nuk është e saktë,sepse rruga më e mirë është rruga e pangarkuar dhe e pamundimshme.Punoni vetëm atë që dëshironi të punoni dhe bëjeni me dashuri e me kënaqësi!

   Një i njohuri imi fiton afro 750 mijë dollarë në vit.Vitin e kaluar,nëntë muaj i kaloi duke shetitur nepër botë.Më kishte thënë se ai i shkoi për dore ta bindte ndërdijen e vet se vërtet vlen po as sa fiton.Më kishte thënë mandje se edhe shumica e nënpunësësve të kompanisë së tij mezi fitojnë diku rreth 100 dollarë në javë,ndërsa punën e njohin dukshëm më mirë se ai.Por, ata,thjesht,nuk kanë ambicie,nuk kanë ide krijuese dhe,ç’është më me rëndësi,nuk u interesojnë çudirat që mund t’u sjellë ndërdija.

   Pasuria buron nga mendja

   Pasuria është gjendje e rëndomtë e ndërdijes dhe kjo është e bindur se posedon pasuri. Askush nuk mund të bëhet milioner duke bërtitur: “Unë jamë milioner,unë jam milioner!” Deri te një ndërdije e pasur mund të arrihet me vendosmëri sistematik,si dhe me durim të idesë për pasuri dhe të pasurimit në sferën tuaj shpirtërore.

   Burimi i padukshëm e ndihmës

   Problemi i shumtë i njerëzëve është se nuk posedojnë burimin e ndihmës së padukshme. Po u shkoi huq ndonjë punë,bursa u falimenton,u humbin paratë e investuara dhe plotësishtë mbesin të pa ndihmë.Pasiguria e tillë jetësore është pasojë e faktit se njerëzit e tillë nuk dinë ta shfrytëzojnë ndërdijen e tyre.Me fjalë të tjera,ata nuk i kanë të njohur burimet e veta të pashterrshme.

   Njeriu,shpirti i të cilit shumë lehtë kaplohet nga frika e varfërisë,gjithnjë do të jetojë në varfëri;njeriu, shpirti i të cilit është i mbushur me ide të pasurisë, gjithnjë do të ketë çdo gjë që i nevojitet.Askush nuk është i dënuar që të jetojë në mjerim.Gjithkush mund të ketë pasuri dhe çdo gjë që i nevojitet,bile edhe shumëçka t’i teprojë.Fjalët,janë në gjendje t’ju pastrojnë mendjen nga mendimet e gabuara dhe,në vend të tyre,t’ju vendosin mendimet të drejta.