Forca E Ndërdijes

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • NDËRDIJA DHE MARRËDHËNIET HARMONIKE NDËRMJET NJERËZVE

   Duke lexuar këtë libër,me siguri keni vrejtur se ndërdija me përpikëri shënon çdo imtësi që ia përcillni,për të nxjerrë pastaj çdo shënim me besnikëri në realitetin e së përditshmes.Mu për këtë shkak,në marrëdhëniet ndërmjet njerëzve do të duhej përdorur rregulla e artë:

   “Gjithçka dëshironi t’ju bëjnë juve njerëzit,beni edhe ju atyre!” (Mateu,7:12). Kjo fjali e ka domethënien e vet të brendshme dhe të të jashtmen.Por,nga aspekti i ndërdijes neve na intereson domethënia e saj e brendshme: “Gjithçka dëshironi t’ju bëjnë juve njerëzit, beni edhe ju atyre!” – Atë që dëshironi ta ndjejnë të tjerët për ju, ndjeni edhe ju për ta,ashtu siç doni të sillen të tjerët ndaj jush, silluni edhe ju ndaj tyre.

   Ndoshta ndaj shokut të punës keni mirëkuptim dhe silleni mirë ndaj tij,por sapo jua kthen shpinën filloni të mendoni për të si është më keq.Prandaj,mu këto mendime negative kanë efekt shkatërrues ndaj jush.Në të vërtetë, ju në këtë mënyrë e helmoni mendjen tuaj duke humbur; vitalitetin, energjinë, entuziazmin, fuqinë dhe vullnetin tuaj.Mendimet negative shumë shpejt depërtojnë në ndërdije dhe shkaktojnë çdo lloj vështirësie dhe pakënaqësie jetësore.
  • Çelsi i marrëdhënieve të lumturra ndërnjerëzore

   “Gjithçka dëshironi t’ju bëjnë juve njerëzit,beni edhe ju atyre!”- Mos i gjykoni të tjerët që të mos ju gjykojnë juve,sepse sipas gjykimit që bëni do të veprohet edhe ndaj jush,sipas masës që përdorin do t’ju merret edhe juve masa.

   Njphja e domethënies së këtyre vargjeve dhe përdorimi i së vërtetave të thella të mbajtura në këto vargje paraqet çelësin e vërtetë për marrëdhënie harmonike me të afërmit tuaj.Të gjykosh do të thotë të mendosh,të marrëshe vendim mendor a të vish në përfundim mendor.

   Mendimi që keni për dikë është mendimi juaji,sepse ju e mendoni.Mendimet janë kreative,prandaj çdo gjë që mendoni a ndjeni për të tjerët bëhet pjesë e përvojës suaj personale,sepse përmes veprimit të ndërdijes mendimet tuaja materializohen në realitetin tuaj.Veç kësaj,çdo sygjestion që ia jepni ndokujt,në të vërtetë e bëni për vetveten,sepse mendja si medium krijues e pranon atë dhe aty për aty fillon të veproj sipas tij.

   Prandaj thuhet:”Si gjykoni,ashtu edhe do të veprohet ndaj jush”.Kur e njihni ligjin e tillë si edhe mënyrën e veprimit të ndërdijes, gjithnjë do të keni kujdes që të mendoni,të ndjeni dhe të silleni mirë e drejtë ndaj të afërmve tuaj.Këto vargje ju tregojnë rrugën e lirisë së njeriut dhe ju zbulojnë mënyrën e zgjidhjes së problemeve personale.


   “Si matni,ashtu edhe do t’ju matet”

   Nëse ndokujt ia bëni një të mirë,e mira do t’ju kthehet;nëse dikujt i bëni keq, poashtu edhe e keqja do t’ju ngjajë.Po qe se dikush i mashtron dhe i gënjen të tjerët,në të vërteteë ai mashtron dhe gënjen veteveten.

   Ndjenja e fajshmërisë dhe e humbjes,pas një kohe të caktuar,domosdo do t’ia sjell edhe atij ndonjë humbje të cilido lloji.Ndërdija me kujdes shënon aktin mendor të mashtrimit dhe reagon në pajtim me motivacionet mendore.

   Ndërdija është pavetore dhe e pandryshueshme,nuk dallon religjion,racë as institucion.Nuk ndjen mëshirë e as nuk është hakmmarëse. Mënyra se si mendoni, ndjeni e silleni në fund do t’ju kthehet edhe juve.
  • Çelsi i marrëdhënieve të lumturra ndërnjerëzore

   “Gjithçka dëshironi t’ju bëjnë juve njerëzit,beni edhe ju atyre!”- Mos i gjykoni të tjerët që të mos ju gjykojnë juve,sepse sipas gjykimit që bëni do të veprohet edhe ndaj jush,sipas masës që përdorin do t’ju merret edhe juve masa.

   Njohja e domethënies së këtyre vargjeve dhe përdorimi i së vërtetave të thella të mbajtura në këto vargje paraqet çelësin e vërtetë për marrëdhënie harmonike me të afërmit tuaj.Të gjykosh do të thotë të mendosh,të marrëshe vendim mendor a të vish në përfundim mendor.

   Mendimi që keni për dikë është mendimi juaji,sepse ju e mendoni.Mendimet janë kreative,prandaj çdo gjë që mendoni a ndjeni për të tjerët bëhet pjesë e përvojës suaj personale,sepse përmes veprimit të ndërdijes mendimet tuaja materializohen në realitetin tuaj.Veç kësaj,çdo sygjestion që ia jepni ndokujt,në të vërtetë e bëni për vetveten, sepse mendja si medium krijues e pranon atë dhe aty për aty fillon të veproj sipas tij.

   Prandaj thuhet:”Si gjykoni,ashtu edhe do të veprohet ndaj jush”.Kur e njihni ligjin e tillë si edhe mënyrën e veprimit të ndërdijes, gjithnjë do të keni kujdes që të mendoni,të ndjeni dhe të silleni mirë e drejtë ndaj të afërmve tuaj.Këto vargje ju tregojnë rrugën e lirisë së njeriut dhe ju zbulojnë mënyrën e zgjidhjes së problemeve personale.


   “Si matni,ashtu edhe do t’ju matet”

   Nëse ndokujt ia bëni një të mirë,e mira do t’ju kthehet;nëse dikujt i bëni keq, poashtu edhe e keqja do t’ju ngjajë. Po qe se dikush i mashtron dhe i gënjen të tjerët,në të vërteteë ai mashtron dhe gënjen veteveten.

   Ndjenja e fajshmërisë dhe e humbjes,pas një kohe të caktuar,domosdo do t’ia sjell edhe atij ndonjë humbje të cilido lloji.Ndërdija me kujdes shënon aktin mendor të mashtrimit dhe reagon në pajtim me motivacionet mendore.

   Ndërdija është pavetore dhe e pandryshueshme,nuk dallon religjion,racë as institucion. Nuk ndjen mëshirë e as nuk është hakmmarëse. Mënyra se si mendoni, ndjeni e silleni në fund do t’ju kthehet edhe juve.
  • Reagimi negativ ndaj titujve të gazetave

   Filloni ta përcillni veten.Vëreni se si reagoni ndaj njërzëve,ndaj rasteve dhe ndaj vetive.Vërejeni reagimet tuaja ndaj ngjarjeve të përditdhme.Po u bëtë një vështrim titujve të gazetave ditore,a do të mund t’ju shqetësojnë ato? Nuk është me rëndësi se a pajtohemi apo jo me to.Por,nëse lajmet ditore ia arrijnë t’ju shqetësojnë,atëherë gjendeni nën ndikim të emocioneve tuaja negative të cilat do t’ju shqetësojnë fizikisht e shpirtërisht.

   Kam marrë një letër nga një grua,e vila ankohej në faktin se burri i saj shqetësohej sa herë që lexonte pjesë të kryeartikujve nga faqet e disa gazetave. Ajo shton se hidhërimi dhe tërbimi i vazhdueshëm atij ia shkaktuan të thatin gastrik.Mjeku i kishte rekomanduar shërim sa më të shpejtë.

   Unë i pata thirrur të më vizitojnë.U pata shpjeguar se në ç’mënyrë funksionon truri i njeriut; ia tërhoqa vëmendjen për pjekurinë e tij emocionale,sepse lejon ta shqetësojnë artikujt me të cilët ai nuk pajtohet.

   Pas bisedës me mua,filloni të kuptohet se gazetaëve duhet lënë lirinë e të shprehurit,pavarësisht se a pajtohemi ose jo me ta në planin politik,fetar a në ndonjë plan tjetër.Ngjashëm me këtë,gazetarët do të duhej t’u sigurojnë lexuesve të vet lirinë e të shprhurit të pakënaqësisë me mënyrën e të shkruarit të gazetës së tyre.

   Bashkëbiseduesi im kuptoi se mund të shprehet mospajtim edhe pa pasoja të padëshiruara.E zbuloi të vërtetën e tjeshtë se nuk e goditnin fjalët a veprimet e njerëzve përreth,por vetëm mënyra e reagimit të tij ndaj veprimeve dhe fjalëve të tilla.

   Shpjegimi i tillë e shëroi bashkëbiesduesin tim.I rekomandova edhe disa pohime pozitive,të cilat do të duhej t’i përsëriste për çdo mëngjes,me t’u zgjuar nga gjumi. Bashkëshortja e tij,më vonë,më kishte treguar se,pas një kohe të caktuar,ai kishte qenë në gjendje të qeshej kur lexonte ndonjë pjesë të kryeartikujve të gazetave me tzë cilat nuk pajtohej.Pra,ato tashmë nuk mund ta shqetësonin,ta hidhëronin a ta tërbonin. Gjithashtu të arriturit e baraspeshës emocionale i solli edhe qetësimin e plotë të të thatit gastrik.