Angepinnt Historia e klubit Blaugranas - Fc Barcelona

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • Historia e klubit Blaugranas - Fc Barcelona

   “1899-1909. Themelimi dhe mbijetesa”
   - Gamper, krijuesi, mendoi të themelojë një klub sportiv në Barcelonë, me ndihmën e Katalanëve dhe të huajve!
   FC Barcelona, u themelua në vitin 1899 nga një grup i të rinjëve të huaj që jetonin në Barcelonë, ishte rezultat i rritjes së popullaritetit të futbollit, dhe sporteve tjera Angleze. Këto fillime i kanë dhënë klubit identitetin ndërkulturor, përqëndrimin në shumë sporte dhe besnikërinë që i ka rrënjët e thella të Barcelonës dhe Katalunisë.
   Formimi i klubit u përputh me kohën kur njerëzit filluan të interesoheshin për të luajtur sport në Kataluni; ky kontekst social dhe kultura ideosinkretike e Katalunisë çoi drejt krijimit të një modeli të ri të kohës së lirë moderne.
   Joan Gamper, themeluesi i klubit, ishte inspirimi dhe ishte prapa klubit në 25 vitet e para. Angazhimi i tij në Barcelonë ishte krejt ndryshe prej rolit të tij si lojtar, drejtor dhe president.
   1909-1919. Konsolidimi në fushat e futbollit Carrer de la Indústria
   -Zhvillimi i klubit
   Në Nëntor të vitit 1908, klubi ishte duke luftuar, me 38 anëtarë për të braktisur atë. Gamper ishte i vendosur që ta ruante klubin që të mos fundosej dhe për herë të parë ai u bë president i organizatës.
   Kjo shënoi një fazë të re në historinë e Klubit, që konsolidoi atë brenda panoramës së futbollit dhe mjedisitn shoqëror të qytetit dhe atdheut. Një numër i kushteve të ndryshme luajtën rol në proces, duke përfshirë fuqizimin si një organizatë nëpërmjet rritjes së vazhdueshme të antarëve të saj; ri-shkrimin e ligjeve të Klubit, dhe përvetësimin e fushave të futbollit të Klubit. Në të njejtën kohë, një varg i sukseseve sportive dhe rritja e njohjes akorduan lojtarët që zhvillimi i futbollit të kthehet në një fenomen masiv, duke e bërë atë në një sport profesional.
   Klubi u rrit shpejt. Numri i anëtarëve u rrit nga 201 që ishin në 1909, në 2973 në më pak se 10 vjet.
   Gjatë këtyre viteve, Barça vendosi themelet solide për të definuar llojin e klubit futbollistik që donte të ishte. Kjo e bëri atë ëndërrën origjinale të grupit të shokëve që e krijuan këtë në 1899; Klubi do të qëndronte këtu.
   1919-1930. Ricardo Zamora, portieri Legjendar
   -Ricardo Zamora ishte një nga portierët më të mirë në histori të futbollit
   Ai debutoi pranë Samitier dhe, së bashku, këta lojtarë bënë një pikë kthese në historinë e Klubit.
   Zamora, u emërua si “el Divi” (I Shenjti), ka luajtur vetëm 3 vjetë me Barçën, por performancat e tij e kanë lënë vulën e tij në ekip.
   1930-1939 Lufta kundër Historisë
   -Angazhimi në Liri dhe Demokraci
   FC Barcelona ishte e angazhuar në reformat shoqërore, politike dhe kulturore, të nisura nga qeveria Republikane Katalane. Letra zyrtare e klubit në Tetor të vitit 1932 bënë pozitën e klubit të qartë: “Popullariteti i padyshimtë i klubit tonë përfshin elemente që nuk kanë të bëjnë me sport.” Pjesmarrja në veprimet politike dhe kulturore ishin pjesë e këtij angazhimi.
   Në fillim të luftës civile, punonjësit e klubit u ballafaquan me kërcënimet se do ta marrin FC Barcelonën nga ata, duke i shtyrë ata të krijojnë një komision të rëndësishëm që unanimisht vendosën të ruajnë organizatën. Komisioni i klubit demonstroi që klubi do të ketë udhëheqjen e njejtë që ishte para luftës.
   Vitet e 30′ta u përshkuan nga ndryshueshmëria e gjendjes politike dhe kriza e përgjithshme, që ishin të pashmangshme edhe te FC Barcelona.
   Gjatë dekadës, Klubi i mbijetoi shumë ngjarjeve të rënda, që përfshijnë edhe vdekjen e krijuesit, Republikës së dytë Spanjolle, Luftës Civile në Spanjë dhe vrasjes së presidentit të klubit, Josep Sunol. Në përgjithësi, ishte një periudhë e karakterizuar nga pasiguria, që çoi në reduktimin e antarësisë dhe prishjen e disa kontratave të lojtarëve.


   Moxxi

   Fc Barcelona Nr.1
  • 1940-1949. Vitet e këmbënguljes
   -Besnikëria në identitet pavarësisht kushteve të pafavorshme
   Momentet më të vështira të përjetuara nga FC Barcelona ishin vitet e para të pas-luftës. Klubi nuk do të zhduket pa luftuar. Në varësi të shtypjes së pamëshirshme dhe spastrimit nga ushtria dhe autoritetet, identiteti i organizatës u ndërrua tërësisht.
   Spastrimet gjithashtu ishin prezente edhe te lojtarët; secili që ka shkuar në udhëtimin në Meksikë dhe në Shtetet e Bashkuara është suspenduar për dy vjet.
   Shumë nga lojtarët ishin dëbuar jashtë shtetit. Emblema në palltot e klubit dhe emri u ndryshuan sepse ato nuk kishin të bëjnë me Spanjën, dhe presidentët e Klubit u zgjodhën nga autoritetet sportive.
   Formacioni i ekipit në vitet pasuese, megjithatë, çoi drejt premtimeve të fitimit të titujve në vitet e 50′ta.
   Për shumë njerëz, ndeshjet e Barçës në Les Corts paraqitën një oazë të lirisë gjatë viteve të frikës, vuajtjeve dhe shtypjes.
   1950-1961. Arritja e Kubala, yllit të Dekadës
   -Samitier, sekretari Teknik i klubit, sjelli në Barcelonë lojtarin László Kubala

   Kubala ishte një lojtar që do të ndryshonte historinë e Barcelonës dhe i cili u bë legjendë i tifozëve të Klubit.
   Gjeniu Hungarez futi teknika të reja të futbollit që nuk janë parë më herët.
   Fushat e Les Corts u bënë shumë të vogla për lojën e ekipit që dominoi futbollin Spanjoll dhe paraqitjet e mira në garat ndërkombëtare. Askush nuk dyshoi që klubi pati nevojë për një stadium më të madh.
   1961-1969. Përmasa të reja shoqërore
   -Më i madh si klub për më tepër nga sukseset sportive
   Gjatë viteve të 60′ta, FC Barcelona pati një rritjeve të numrit të antarëve. Paradoksalisht, kjo nuk shkonte dorë për dorë me sukseset sportive. Në kohën e njejtë, Katalunia pranoi një numër të madh të migrantëve dhe ishte në kontekst që Barça u bë një mekanizëm i rëndësishëm për shtrirjen në shoqërinë Katalane.
   Sukseset jo të rregulla sportive dhe ashpërsia ekonomike, pjesërisht për shkak të ndërtimit të Camp Nou, bënë që Klubi të mos ketë mundësinë të blejë lojtarë të mëdhenjë; kjo reflektoi në rezultatet e Barça’s.
   1969-1978. Cruyff, Demokracia
   -Më shumë se një klub
   Në 1969, Agustí Montal Costa fitoi zgjedhjet dhe u bë president i Klubit. Në programin e tij insistoi në përfshirjen e anëtarëve, dhe ishte i angazhuar në idenë që të gjithë anëtarët do të duhet të jepnin opinionet e tyre nëpërmjet votave. Në 1973, Montal u votua prap për president; sllogani i tij në zgjedhje ishte “Barça është më shumë se një klub”.
   Gjatë presidencës së tij, Montal dëshiroi të mbronte restaurimin e Katalanizmit dhe ishte vendosmërisht kundër centralizmit në futboll, ashtu si u përdor nga Federata Spanjolle e Futbollit dhe delegacioni shtetëror sportiv. Ndikimi i tij bëri që Futbol Club Barcelona të fillojë të rimarrë simbolet e veta, duke filluar me emrin e organizatës që është ndryshuar për të tingëlluar më spanjoll pas luftës civile.
   Shpërthimi i korrupsionit bashkë me orion (lojtarët e huaj që falsifikuan çertifikatat e lindjes duke u deklaruar Spanjoll dhe duke u pranuar nga futbolli Spanjoll) bënë që të jetë e mundshme të luajnë lojtarët e huaj. Ëndërra e Barcelonës për të marrë Johan Cruyff filloi të dukej sikur realitet.
   Fitoret në Hokej filluan të lartësohen; hokej është sektor profesional ku klubi ka fituar më së shumti tituj shtetëror dhe ndërkombëtar.
   1978-1988. Më shumë Antarë, Më shumë Yje
   -Këmbëngulja për tu bërë ekipi më i madh në botë
   Fitorja e jashtëzakonshme në Basel në Maj të vitit 1979, kur Barça fitoi Kupën e fituesve të kupës në Evropë për herë të parë, e kthyen Barcelonën në fillim të listës së klubeve më të mira në botë. Ishte fitorja e parë gjatë presidencës së Josep Lluís Núñez.
   Gjatë viteve të 80′ta, FC Barcelona përjetoi ndryshime nga lartë dhe poshtë, duke u ndikuar nga rezultatet e ndeshjeve, performancave të lojtarëve më të mirë, dhe arsyeve tjera, që nuk kishin të bëjnë me sport.
   Kjo dekadë pa arritjen e lojtarëve fantastik duke përfshirë Quini, Maradona, Schuster, Alexanco, Julio Alberto, Urruti, Marcos…- dhe disa menaxherëve me pamje të ndryshme të futbollit -Helenio Herrera, Lattek, Menotti, Venables… Kjo ishte gjithashtu periudha në të cilën kontratat e para multi-milionëshe u shfaqën dhe të drejtat televizive filluan të ndikojnë në financat e klubit. Organizata u rrit më e madhe me rritjen e Camp Nou dhe një zmadhim spektakular i numrit të antarësisë, që u rrit në më shumë se njëçindmijë.
   1988-1996. ‘Dream Team’ (Ekipi i ëndërrave)
   -Kupa e parë Evropiane
   Nga viti 1988, me Cruyff si menaxher, Barça u lidh edhe një herë me futboll të shkëlqyer dhe suksese sportive. Bordi i drejtorëve i udhëhequr nga Nunez u fokusua në ndërtimin e një ekipi të futbollistëve që do të rrisnin entuziazmin dhe do paraqiteshin mirë. Camp Nou filloi të mbushet edhe një herë.
   FC Barcelona u përkujdes në fitimin e katër titujve rradhazi në Ligë, në vitet 1990 dhe 1994.
   Fitimi i Kupës Evropiane në 1992 ishte maja e kësaj periudhe, që u karakterizua me lojën e ekipit me një prekje dhe stilit ofanziv dhe fitimit të mentalitetit të lojtarëve të Cruyff.
   Të njohur si ‘Dream Team’ (Ekipi i ëndërrave) në Futbollin Evropian, këta lojtarë u bënë të paharrueshëm në historinë e klubit:
   Zubizarreta, Bakero, Begiristain, Laudrup, Koeman, Stoichkov, Romário, Eusebio, Nadal, Guardiola, Amor, Juan Carlos, Ferrer, Nando, Julio Salinas, Serna, Alexanko dhe Goikoetxea.
   Të drejtuar nga dyshja Cruyff-Rexach, ekipi përfundimisht i vuri vijë të kaluarës të trazuar; Barça u bë një nga emrat më të mëdhenjë në botën e futbollit.
   1996-2008. Një klub njëqindvjeçar
   -Njëqind vite emocion
   Pak organizata kanë arritur përvjetorin e njëqindtë, për këtë duhet konsistencë dhe kontinuitet. Qëllimi i FC Barcelona ishte të festonte në mes të së kaluarës së lavdishme dhe shpresave për të ardhmen.
   Ngjarjet përkujtimore panë një derdhje të ndjenjave të Barçës, dhe ofruan një mundësi emocionale për të kaluar një vit duke shikuar mbrapa në historinë madhështore të klubit. Shumë personazhe të rëndësishme të kulturës Katalane ishin të përfshirë, ashtu edhe mediat dhe organizata të ndryshme të mëdha. I Famshmi Antoni Tapies dizajnoi reklamën zyrtare të njëqindvjetorit, në këtë mënyrë e shtojmë emrin e tij në listën e artistëve dhe shkrimtarëve të huaj të famshëm që kanë ndihmuar në zmadhimin e FC Barcelona’s gjatë viteve.
   Sezoni 1998-99, përveq festimeve të njëqindvjetorit, ishte gjithashtu historik sepse pati arritje në shumë sporte: në të gjitha 4 sportet profesionale (Futboll, Basketboll, Hendboll dhe Hokej) ekipet fituan titujt në ligë.
   Në 2003, presidenti i ri Joan Laporta solli me vete një gjeneratë të re dhe dinamike të drejtorëve që e ndërruan imazhin e klubit tërësisht. Prioriteti i tij ishte që të bënte të mundur që sukseset e klubit të kishin efekt më të madh në aspektet sociale të klubit.
   Vitet në vazhdim ishin spektakulare në shumë mënyra: këtu kishte sukses sportiv, një rritje të madhe në antarësi, progres ekonomik që vendosën klubin në elitën botërore dhe fokusin në projektet e bamirësisë që arritën kulmin kur Barcelona arriti marrëveshje bashkpunimi me Unicef, projekte të cilat e bënë klubin të dashur nëpër të gjithë botën, kështuqë definitivisht u arrit nocioni i të qenurit “më shumë se klub”.
   Fitorja që është pritur më së gjati nga të gjitha, Kupa e dytë Evropiane, erdhi falë ekipit të udhëhequr nga Ronaldinho, që kënaqi tifozët të cilët edhe një herë patën ëndërra të mëdha pas fitimit të dy titujve rradhazi në Ligë.
   2008-2011 Vitet më të mira në histori
   -Barça habit botën

   Nën udhëheqjen e Pep Guardiola, ekipi u përmirësua edhe më shumë. Duke luajtur me stilin e njejtë që e ka sjellur Cruyff, Guardiola ishte i vendosur që ekipi i tij të bazohej në ekipet e të rinjëve dhe solli shumë talentë në ekipin e parë, dhe rezultati ishte ekipi i Barcelonës më i fortë ndonjëherë.
   Njohja më e madhe e kësaj erdhi kur në vitin 2010 për Topin e Artë ishin të nominuar 3 lojtarë në listën e ngushtë, Xavi, Iniesta dhe Messi, të tre të rritur në La Masia, rezidencën ku sportistët e rinjë të të gjitha moshave trajnohen dhe edukohen.
   Ky ekip i Barcelonës ishte kulmi i gjithqkaje, dhe prodhoi një varg mahnitës të titujve të mëdhenj, duke përfshirë dy Liga të kampionëve dhe 3 Liga të Spanjës, plus edhe trofeun të pritur gjatë, Kupën e Botës për Klube, që përfundimisht u fitua në vitin 2009, ky vit i jashtëzakonshëm ku Barça fitoi të gjithë 6 trofetë, diqka që nuk kishte ndodhur kurrë në historinë e futbollit Evropian.
   Barça theu të gjitha llojet e rekordeve, luajti ndeshje të paharrueshme dhe fitoi çdo titull që e pati përpara. Por momenti më i mirë për ekipin e Guardiolës erdhi në Wembley, kur e gjithë bota u kënaq me lojën të cilën e bëri Barcelona. Mediat botërore bënë lavdata drejt këtij ekipi të jashtëzakonshëm, që shkruajti një nga epokat më të jashtëzakonshme në histori të futbollit.
   Por nuk ishte vetëm ekipi i futbollit që po merrte trofetë. Ekipet e Basketbollit, hendbollit dhe Hokejit gjithashtu fituan shumë trofe Evropianë, dhe ekipi i futsalit fitoi ligën për herë të parë.
   Ky dominim bëri që Klubi të vendosë një rekord të ri në sezonin 2010-11 duke fituar 16 tituj profesional. Kurrë më parë FC Barcelona nuk ka fituar kaq shumë trofe në një sezon të vetëm.

   [Blockierte Grafik: http://i39.tinypic.com/jkj2g7.jpg]
   Moxxi

   Fc Barcelona Nr.1
  • Fc Barcelona

   Sa here te shoh ty,ndjehem shum i gezuar
   Syri kenaqet,kur topi ne rrjet ka perfunduar
   Zemra rreh fort,kur trofeun e kemi ne duar
   Zeri ngrihet ne max,kur esht koha per te festuar

   Ekipi i jetes sone,Blaugrani nuk te tradheton
   Futbollin pa ty,ai nuk e imagjinon
   Futbolli esht kot nese Barca nuk ekziston
   Po te mos ishe ti,nuk do ekzistonte fjala KAMPION

   Ndoshta te urrejn,por e bejn per zili
   Te gjith duan qe te jene si ti
   Te gjith duan te kene nje si Messi,ne shtepi
   Por shanse nuk kan,se si Leo nuk gjehen dy

   Ne jemi kampion,dhe kjo esht e verteta
   Nese ti kundershton,e pranon rrjeta
   Ne flasim ne fushe,dhe nuk merremi me genjeshtra
   Lojen qe ben ekipi im,skuadra jote se ben sa te jete jeta

   Moxxi

   Fc Barcelona Nr.1