E verteta mbi Kumanoven

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • E verteta mbi Kumanoven

   E vërteta mbi Kumanovën
   Sikurse, qytetet e ndryshme shqiptare që sllavët që nga ardhja e tyre në
   trevat autoktone shqiptare erdhën dhe i deformuan etimologjinë dhe gjenezën e emrave të qyteteve shqiptare, poashtu sllavizuan dhe e deformuan emrin e qytetit Kumanovë, njashtu dhe të Shkupit
   etj.


   Me këtë shkrim unë si një student në Fakultetin filozofik, dega e Historisë pranë Universitetit Shtetërorë
   të Tetovës, po e shpreh mllefin tim dhe atë që ne shqiptarët i pësuam shekuj më rradhë dëmtime të ndryshme dhe u akulturuam për qëllime të ndryshme politike,
   se është faktë se ne shqiptarët sadopak kemi mangësi në politikë dhe nuk përfillet në ditët e tanishme njeriu i cili ka vlerë, por ai i cili ka njoftësi pa marrur
   parasysh se kush cili është.


   Me plot keqardhje po e them këtë se kemi poashtu dhe njerëz të cilët kanë studijuar dhe ju kanë përfillur
   një drejtimi dhe janë të zot për lëndën e tyre dhe kanë personalitet pozitiv tek të tjerët.


   Por, ti lëmë anash këto mendime të ndryshme që seicili njeri i ka në mendjen e tyre, por ti referohemi
   temës kryesore “ E vërteta mbi Kumanovën “.


   Pse këtë temë e fillova të shkruaj? – Por, në këtë pyetje retorike, dicka më shtyri që
   të i tregoj disa vëllëzërve të mij apo kolegëve të mij të historisë sesa janë të aftë për prejardhjen dhe vëllezërit e tyre shqiptarë në
   Kumanove si dhe për ato të viseve të tjera.


   Por, sidoqoftë nuk kanë qenë kurrë fajtorë të mencurit të që thanë: “ E vertëta
   del në shesh”, dhe ja pra doli si dhe i tregoj edhe sllavëve të jugut se jemi autokton, njashtu dhe disa vellezerve te mij shqiptarë të cilët thonë se “ Kumanovarët kanë prejardhjen
   prej fiseve mongole etj.” të cilët për mua dhe për cdo kumanovarë janë të pakapshme këto klithma dhe onomatopi të mësuara nga sistemi fashisto-komunist Jugosllav.
   -Historiku i qytetit të Kumanovës-


   Dardania ishte njera ndër krahinat më të mëdha Ilire. Besohet se edhe fiset tjera Ilire siç
   janë fisi Peon dhe fisi Narop jetonin në Karadak dhe Kumanovë. Në kohën e Ilirisë, Kumanova gjindej në provincën Dardane. Dardania ishte njera ndër krahinat më të mëdha
   Ilire. Besohet se edhe fiset tjera Ilire siç janë fisi Peon dhe fisi Narop jetonin në Karadak dhe Kumanovë.


   Në kohën Ilire qyteti ishte i njohur me emrin Zheglig, emër që rrjedh nga fjalët Zheg –
   nzehtësi dhe lig – i sëmur ose i keqë. Qyteti ndryshoi emrin edhe dy here. Në vitin 26 para erës sonë arritën Romakët të pushtojn ket rrajon. Vendi ishte i bukur me lumenj dhe
   me plot pemë dhe hije. Romakët e quajtën “ Umbra – Nova” që do të thotë vend i hijeve ose hije të reja. Disa nga Romakët e quanin “ Umeonovo” që do të thotë
   vend i ri me lagështi. Qyteti ndërroi emrin edhe nji here. Në vitin 26 të erës sonë në ket rrajon u vendos një kontigjent ushtarak Romak. Në kohën Romake, ushtria nuk kishte
   të drejtë të hyn në qytetet e mëdhaja, dhe në ket rast ushtria Romake nuk hyri në Shkup. Oficerët Romakë e quajtën vendin Cumaenova(Kumaenova). Shumica e tyre ishin nga qyteti
   Kampanja i cili u quheshte Cuamae. Ata e quajtën qytetin si Kampanja e re, Cumae- nova, nova- e re. Por më vonë Romakët e quanin si Cum-a-nova(Kum-a-nova). Kjo rrjedh nga fjalët Latine “ Cum ose
   Kum” që në gjuhën Shqipe do të thotë kur ose që nga ose sëbashku dhe ‘nova’ që do të thotë e re. Sipas shënimeve antike Romake, Kumanova ishte fshat i madh. Emri
   Kumanova shifet edhe në hartën apo atlasine vjetër Romakë Tabula Peutingeriana . Tabula Peutingeriana është e vetmja hartë ose atlas që tregonte rrjeting rrrugor ushtarak dhe imperial
   Romak, cursus publicus. Harta Tabula Peutingeriana ësht bërë nga një murg i quajtur Kolmar. Gjithashtu edhe historiani antik Romak, Gaius Sallustius Crispus i njohur si Sallust, (86-34 BC), përmend
   Zheglig - Cumaenova dhe ushtrin Romake të jet e përgjendruar në Cumaenova afër Skupit.


   Populli Sllav tentuan të ndryshojnë kuptimin e emrit. Sllavo Maqedonët duke mohuar existimin shekullor të Shqiptarëve
   dhe Ilirëve në këto rajone shpifiën një hipotezë se gjoja emri Kumanovë rrjedh nga fisi Kuman që paska jetuar në dhe përreth Kumanovës. Disa Shqiptarë të “ndershëm”
   të paguar nga shteti përmbanin ket ide dhe tentuan ta bindin popullsin Shqiptare të Kumanovës duke e mohuar autohtonomin dhe aborigjinalitetin e popullit Shqiptar dhe Ilir të ketIJ rajoni. Sllavët
   me të gjitha forcat e tyre mohojnë se Shqiptarët kan prejardhjen nga Iliriët dhe fabrikojnë ide që tentojnë të falsifikojnë historin e vërtet.Me e fundit ishte fabrikimi i
   historis me Enciklopedin shovene dhe nacionaliste dhe pansllaviste e cila i shpall luft popullit Shqiptar jo vetem ne Kumanov dhe vend por gjith Shqiptareve.


   Ideja se fisi Kuman ka jetuar ne Kumanove ehste e gabuar dhe fabrikim dhe shpifje sllavo maqedone. Pasardhesit e KUmaneve jan Oguzet,
   dhe pasardhesit e Oguzeve jan Osmanlit ose Turqit e sotshem. Me të vërtetë është një shpifje e rradhës që bënë sllavët me politikën e tyre fashiste..
   Sadopak, “ Historiku i Kumanovës “ i cili gjindej në ëeb faqen ëëë.ëikipedia.org do ti bindë disa shqiptarë po dhe sllavët se kush ishin kumanovarët, poashtu dhe kombinimi i shkrimit tim me të vërtetën e “ Historikun e Kumanovës”
   është një pasqyrë e realt dhe e pastër që do ti bindë të gjithë popullatën vendase, por dhe mbarëshqiptare të cilët i mësuan gabimisht etimologjinë
   e emrit Kumanovë dhe do ti bindë se: Kumanova është qytet i cili ka qenë, është dhe do të jetë qytet i shqiptarëve., dhe se t`i heqin nga koka ata mendime Jugosllave të
   cilët i mësuan se fisi Kuman, tataro-mongol ishin ata të cilët i vendosën nga shkurtesa e emrit të tyre “Kuman”- dhe pjesa tjetër “nova”.


   Poashtu, sugjerimi im është të i marrin parasysh njerëzit e aftë dhe të zot, të cilët disa prej
   tyre enden rrugëve të Europës të cilët nga dëshpërimi i mëtutjeshëm i politikës anti-shqiptare që është prezente ende në këtë shtet artificial,
   ka bërë që shumë kumanovarë, por njashtu dhe shumë shqiptarë të viseve të ndryshme të Shqipërisë Etnike të i braktisin trojet e tyre për një kafshatë
   bukë.


   Shpresoj që opinioni të ketë qenë i informuar nga këto të vërteta të cilët dolën në
   shesh pas shumë vitesh dhe porosia ime është se rinia të lexojë literatura të ndryshme për të kaluarën e vet, se pa të kaluarën nuk mundemi ta njohim as të sotmen,
   por pa e njohur të sotmen nuk mund ti bëjmë planet në të ardhmen.


   Vërejtje:


   Një pjesë e këtij shkrimi është bazuar nga wikipedia.org


   Nexhmedin Ramadani, student i vitit të parë pranë Fakultetit filozofik, dega e Historisë