Truri është si muskujt, gjatë sportit mund të lodhet.

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Përkthyes

  Radio Projekt 21

  Ndegjo me Internet Explorer

  Ndegjo me Firefox

  Forumsstruktur

  Team

  • Truri është si muskujt, gjatë sportit mund të lodhet.

   Studimi i Universitetit të Kopenhagës ka arritur të zbulojë se serotonina vepron si një amortizues, kur përpjekja sportive është e tepruar. Sipas studiuesve, harta e mekanizmit që shkakton “lodhjen qendrore” do të jetë e dobishme në luftën kundër dopingut dhe zhvillimin e terapive të reja farmakologjike Shkencë – VALERIA PINI Frika e shumë atletëve është ajo që të mos ndalojnë përpara se të arrijnë objektivin; për të mos qenë në gjendje të ecin përpara, pak metra deri te fundi i rrugës së një maratone, apo e një gare me biçikleta, sepse nuk kanë më forca. Ky është ankthi i shumë atletëve që varet jo vetëm nga “shembja” fizike e organizmit, por edhe nga një mekanizëm frenues i prodhuar nga truri i lodhur, si muskujt. Kjo gjë është përcaktuar nga një studim i Universitetit të Kopenhagës i publikuar në revistën “Pnas”. Studiuesit kanë arritur të identifikojnë një ndikues biokimik, i cili bën të përshpejtojë një sforco fizike si një lodhje të padurueshme përpara se të shfaqet te muskujt. “Zbulimi ynë kontribuon për të nxjerrë në dritë paradoksin, i cili ka qenë prej shumë kohësh objekt diskutimi. Pra që, neurotransmetuesi serotonina realizohet kur trupi është nën stres dhe e ndihmon sportistin për të ecur përpara. Por tani kemi zbuluar që një “tepricë” e kësaj substance është përgjegjëse e mekanizmit që nxit trurin kur ai i komunikon trupit të ndalojë. Pra funksionet e serotoninës reagojnë si përshpejtuese, por edhe si frenuese kur tensioni sportiv bëhet i tepruar”, shpjegon Jean-François Perrier, autori i studimit. Sipas Perrier, harta e mekanizmit, që shkakton “lodhjen qendrore”, në të ardhmen do të jetë e dobishme në luftën kundër dopingut dhe të zbulimit të barnave të reja.
   HERE YOU GET WHAT YOU NEED